Bezdětná po čtyřicítce - jak zvládáte psychicky?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
1354
18.5.18 20:53

@karjak aha zkusím to, děkuju.
Tak to slyším poprvé :lol: Nepleteš si to s Řekama nebo se Španělama? Pracovní doba je tu o trochu kratší(35hod týdně), ale v pátek odpoledne se normálně dělá. Hezký víkend i tobě!! :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
429
19.5.18 20:19

@edika85 Četla jsem knížku Merde a tam se o tom mluvilo:) Ale byli to Pařížané a k tomu státní úředníci:) Když na DVD narazím, hned pošlu echo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9723
21.5.18 14:16
@Adra2 píše:
Ahoj ženy,zkouším založit téma, protože jsem právě zjistila, že mi nevyšel už sedmý embryotransfer. Nejsem člověk, který by po ET stresoval, panicky testoval a šílel, vždy se snažím dodržovat klid a být v pohodě, přestože chodím do práce (kancelář), pokaždé mě v CARu uklidňují, jak je vše perfektní - embryo, sliznice… ale nikdy se nechytne :,( Mně ani partnerovi nic nezjistili (až na moji anovulaci), v podstatě jsem zdravá… a prostě přesto se nedaří. Nikomu se s tím, že chodím do CARu nesvěřuji, nestojím o lítost ani v rámci rodiny natož od přátel, takže si neúspěchy řeším sama v sobě. Tentokrát mě už ale přepadla panika, jsem zklamaná, smutná, do toho hodně známých čeká miminko… připadá mi, že jako žena totálně selhávám :( Mám hodně koníčků, v podstatě stále něco dělám, ale ta hlava… ty pochybnosti o sobě, strach, že budu opravdu bezdětná a nikdy nepoznám, co je to být máma, ufff… dneska mě to nějak semlelo. Jste na tom někdo podobně? Jak to zvládáte? Co vám pomáhá se zvedat a zkoušet dál? Nebo je čas se na vše vyprdnout a smířit se s tím… ale jak?

Mezi Cary jsou velké rozdíly, co čtu, je to hrůza. Už ti někdy vůbec transferovali geneticky zdravé embryo, abys vůbec věděla, v čem je problém? To znamená embryo po PGS? Já jsem z diskuze Gennet, všechny máme z Gennetu Letná vyšetřená embrya a tím, že se zavádí jen geneticky zdravá, máme děti (já ve 41). Když mezi embryi není zdravé, není co zavádět a neplatí se za transfer, marně se nedoufá atd… Věř, opravdu věř mi, že strašně moc ovlivní stimulace a následné vyšetření embryí, pak teprve lze činit závěry. Podívej se na MUDr. Machače z Olomouce, tam jsou holky těhotné i ve 49 letech s vlastními zbytkovými vajíčky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9723
21.5.18 14:21

@edika85 Já jsem z diskuze Gennet, máme všechny mimina i ve vyšším věku. Od MUDr. Jarošové, ta je nejlepší (pozor na Rožníčkovou, u ní se nedaří), ale musím říct, že Dr. Jarošová je díky tomu návalu už přetížená a začíná to být znát, už to není tolik o individuálním přístupu, resp. o dostatku času, nicméně nenajdeš nikde lepší podmínky a laboratoř, což je to podstatné. Jen jsem nakoukla, hodně štěstí :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1354
22.5.18 18:48

@MartinaCV Ahoj, moc děkuji za tip. Já jsem byla na genetice a imunologii v Gennetu na Poříčí, tam asi ty doktorky neznáš viď? Měla jsem pak konzultaci u paní Dr. Barošové, tak by mě zajímalo, jaké jsou reference na ní. Přemýšlím totiž o dalším IVF v Praze a asi bychom šli do Gennetu na Poříčí, když už tam mají mou zdravotní složku. Jinak u mě ani po genetice a imunologii nebyla odhalena příčina neplodnosti. Snažíme se přes 3,5 roku a zatím ani duch na testu :,(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9723
23.5.18 07:17
@edika85 píše:
@MartinaCV Ahoj, moc děkuji za tip. Já jsem byla na genetice a imunologii v Gennetu na Poříčí, tam asi ty doktorky neznáš viď? Měla jsem pak konzultaci u paní Dr. Barošové, tak by mě zajímalo, jaké jsou reference na ní. Přemýšlím totiž o dalším IVF v Praze a asi bychom šli do Gennetu na Poříčí, když už tam mají mou zdravotní složku. Jinak u mě ani po genetice a imunologii nebyla odhalena příčina neplodnosti. Snažíme se přes 3,5 roku a zatím ani duch na testu :,(

Ahoj, Gennet na Arše je výborný na spermiogram. Říká to i Dr. Malíčková, o které asi víš, že je špička v reprodukční imunologii. Přes žádanku od ní si teď v naší geneťácké diskuzi necháváme zkontrolovat spermiogramy na Arše a musím říct, že spermio, které jinak vypadalo výborně, se ukázalo z poloviny jako špatné. Polovina spermiích s apoptózou a chybou akrozomu. Zrádné je to, že na první pohled ta spermie vypadá dobře, ale po tomto hlubším rozboru se zjistí, že velmi brzy umře a embryo z ní se nebude dobře vyvíjet. Takže se to řeší odlišením těchto spermií metodou MACS, kterou už Gennet umí. Na IVF Archu nedoporučuju, jdi raději na Letnou. TOP jsou Dr. Jarošová a Langerová. Tvoji dokumentaci si snadno přesunou z Archy na Letnou. Přijď do naší diskuze Gennet Praha, zrevidujeme dosavadní průběh a zamyslíme se, co by mohlo být jinak, kde to vázne. Já jdu teď do IVF ve 43 pro druhé dítě :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9723
23.5.18 07:21

@edika85 Koukám na tvou historii, pro Bůh, kdoi ti zaváděl 8 buněčné embryo? Kde je nějaké PGS? Máš nárok ho mít na pojišťovnu, do teď jsi u žádného embrya nevěděla, jestli je geneticky zdravé, tudíž všechny procesy i přes svůj věk máš dělané naslepo a nevíš, kde je problém! Vem to za správný konec, objednej se na Letnou a přijď si k nám do skupiny pro rozumy :hug: Uvidíš, kolik nás má už děti a čím je to dáno. Jo, máš vyšší FSH, už není na co čekat! Na imunu jsi byla u Malíčkové? Pokud ne, velká chyba!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
70
23.5.18 08:50

@MartinaCV Zdravím, popravdě mně se do Gennetu příliš nechtělo vzhledem k tomu, kdo ho vlastní (nechci ale zabíhat do politických debat) a pak mi i referovala kamarádka (které se tam ovšem zadařilo), že odtamtud dost ženských odchází kvůli personálním změnám. Jako pokud by to mělo přinést výsledek, tak asi to vše překousnu.
Ke tvé otázce ohledně PGS - mně bylo řečeno, že pojišťovna to proplácí pouze, pokud je „důvod“, čili například nedopadlo ok genetické vyšetření, ale mně na genetice žádnou vadu nenašli a tudíž bych si připlácela cca 8 tisíc. Vzhledem k tomu, že si celé IVF táhnu sama ze svého (jo, je to tak, přítel se finančně neangažuje) a z celého IVF cyklu jsem vždy měla jen 1-2 embrya, rozhodly jsme s genetičkou neriskovat, že to jediné embryo se při PGS poškodí (mrazení, rozmrazování, šťourá se do něj..) a transferovalo se. Upřímně - mít neomezené finanční zdroje a super úrodu vajíček a třeba 10 embrií, tak neváhám. Píšeš, že jdeš na další IVF, můžu se zeptat, jestli absolvuješ klasické IVF nebo třeba minimální stimulaci a pokud to není moc osobní, na kolik jeden cyklus včetně transferu v Gennetu vyjde?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9723
23.5.18 09:04
@Adra2 píše:
@MartinaCV Zdravím, popravdě mně se do Gennetu příliš nechtělo vzhledem k tomu, kdo ho vlastní (nechci ale zabíhat do politických debat) a pak mi i referovala kamarádka (které se tam ovšem zadařilo), že odtamtud dost ženských odchází kvůli personálním změnám. Jako pokud by to mělo přinést výsledek, tak asi to vše překousnu.
Ke tvé otázce ohledně PGS - mně bylo řečeno, že pojišťovna to proplácí pouze, pokud je „důvod“, čili například nedopadlo ok genetické vyšetření, ale mně na genetice žádnou vadu nenašli a tudíž bych si připlácela cca 8 tisíc. Vzhledem k tomu, že si celé IVF táhnu sama ze svého (jo, je to tak, přítel se finančně neangažuje) a z celého IVF cyklu jsem vždy měla jen 1-2 embrya, rozhodly jsme s genetičkou neriskovat, že to jediné embryo se při PGS poškodí (mrazení, rozmrazování, šťourá se do něj..) a transferovalo se. Upřímně - mít neomezené finanční zdroje a super úrodu vajíček a třeba 10 embrií, tak neváhám. Píšeš, že jdeš na další IVF, můžu se zeptat, jestli absolvuješ klasické IVF nebo třeba minimální stimulaci a pokud to není moc osobní, na kolik jeden cyklus včetně transferu v Gennetu vyjde?

Ty změny tam jsou, někde v pozadí, vnímáme je. Např. vyndali vitrifikaci z PGS, dřív ji tedy nebylo nutné hradit, teď ano. Je asi větší tlak na doktory. Nicméně pořád zůstává to, co je pro embrya nejdůležitější - špičková laboratoř, embryologové, genetici, PGS (dnes už i NGS, kdo jiný to umí?!!! a PGD) a o to větší snaha lékařů po co nejvíce kvalitních embryích, když jich jde tolik na PGS.
Personální změny byly v minulosti, ale právě ty dvě nejlepší lékařky se vrátily, když se situace uklidnila a bylo jim umožněno pracovat jako dřív (jsou to Langerová a Jarošová - od nich je nejvíc mimin).
PGS má na poj. v Gennetu každá nad 35 a mladší pokud prodělala opakované potraty, dlouhodobě se jí nedaří, neuchycují se jí embrya, má vadu genetiky v anamnéze. Já měla ve 40 letech PGS automaticky a i teď ho budu mít i když už mi poj. na IVF jako takové nepřispěje. Transferování zdravých embryí je základ, tím se žena i podle zahraničních randomizovaných studií dostává na rovinu 25 letých holek.
Prosím tě, co to bylo za genetičku, která ti nakukala takový nesmysly? Pochybuju, že genetička z Gennetu. Buňky embrya na genetiku se odebírají pětidenní blastocystě, která jich má stovky ne-li tisíce, odebírají se z té části, která se jmenuje trofoblast, to je budoucí placenta, neberou se z embryoblastu, tedy z těla budoucího dítěte. Dále, mražení - pouze vitrifikace, která zdravému embryu absolutně neuškodí, může být zamrazeno desetiletí. Mražení vitrifikací je naprosto bezpečné, je to vysokorychlostní mražení tekutým dusíkem bez existence ledu, který by embryo mohl poškodit jako u zastaralých kryokonzervací, které někde ještě používají :roll:
Mám slušné AMH - kolem 3, takže jdu na klasické IVF, protože je prostě potřeba co nejvíce vajíček na výběr. Tím, že budu mít dostatek Luverisu (LH), budeme se snažit o co nejvíce kvality a budou oplodňovaná jen vybranými spermiemi metodou MACS. To by bylo, aby nebylo.. a cena, 50-60 tis.? jako je to ranec, ale když bude zdravé embryo, čert to vem, do dětí se peníze prostě strkají a pokud bude zdravé embryo, další finance už půjdou do našich jiných plánů a litovat jich nebudeme.
Postnu sem moji konverzaci s doc. Sobkem z Olomouce z Fertimedu, který je považován za špatné centrum, abys viděla, jak to chodí ve většině CARů s kvalitou a oblbováním klientů…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9723
23.5.18 09:06

@Adra2 P.s.: Babišovi je úplně jedno, jestli budeš mít dítě „od něho“ nebo mít dítě nebudeš. U něho vnímám naopak výhodu, že mu jde právě o tu úspěšnost, aby mu to vydělávalo, aby to bylo úspěšné centrum.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9723
23.5.18 09:07

Sobek:
Děkuji za zájem o léčbu v našem centru. Nejvhodnější je, přijet i s partnerem a všemi dosavadními lékařskými nálezy do Olomouce ke vstupní konzultaci. Zde zhodnotíme Vaše výsledky a nabídneme Vám další postup.

Do studie bude možno zařadit pacientky ve věku 30-42 let, které nepodstoupily IVF nebo podstoupily IVF jen jednou. Podmínek je více, ale to probereme s dalšími podrobnostmi až v případě Vašeho zájmu při konzultaci. Zařazení do studie by jste mohla stihnout (zahájení červen? Červenec?). Ve studii není žádná volnost s výběrem dne embryotransferu a PGS není dovoleno. Nevím, jak budou experti studie posuzovat Vaši „poruchu“ immunity. Pokud hledáte specializované pracoviště pro starší ženy, Fertimed je jediným pracovištěm v ČR a jedním z mála na světě, které má dlouhodobé zkušenosti se zlepšením kvality vaječných buněk transferem cytoplasmy do vaječné buňky ženy vyššího věku.

Objednat se můžete telefonicky (602 178 688).
Těším se na setkání s Vámi.

Doc.MUDr.Aleš Sobek, CSc.

Boleslavova 2

772 00 Olomouc

www.fertimed.cz

Vážený pane docente,

děkuji Vám za rychlou odpověď. Obávám se však, že z toho, co uvádíte, vyplývá, že nesplňuji Vaše podmínky, neboť dceru máme již z druhého IVF. První IVF bylo provedeno nedbale v jiném centru, řekla bych až postupem non lege artis a bylo zřejmé, že nebude mít valného výsledku. Lékařka mi nasadila dávku Gonalu bez znalosti mého hormonálního profilu, AMH a dalších faktů, takže musela stimulaci velmi brzy ukončit, neboť jsem měla velmi brzy vytvořeno 20 folikulů o velikosti 20-22 mm. Embryologové hned řekli, abych od tak krátké stimulace nic nečekala.

Druhé IVF bylo provedeno v Gennetu, pečlivě a dle šéfa laboratoře vývoj embryí odpovídal podstatně mladší ženě. Z něho tedy máme dceru.

Pokud jde o PGS, tady narážím rovněž na nesoulad, protože bych se obávala transferovat ve svém věku nevyšetřené embryo, neboť si nemohu dovolit otěhotnět s embryem s vadou a následně podstupovat revize či později porod plodu s vadou, neboť po zlomenině pánve z autonehody mohu rodit dle znalců vždy výhradně císařským řezem, tak se narodila i dcera a není proto dobré sekce častěji opakovat. Musím jít více na jistotu a to mi dává vysokou mírou právě PGS.

O transferu cytoplasmy do vajíčka jsem už četla, zajímám se o to. Bohužel, asi to nepůjde vše tedy skloubit - tato možnost + PGS + ta skutečnost, že mám již dvě IVF za sebou, byť to první zcela zbytečně.

Sobek:
Ano, studie je tedy vyloučena. Zbývá tedy otázka zdali IVF+TC a další otázka, zdali je PGS přínosná, ikdyž do protokolu IVF+TC+PGS vřadit lze. Je riziko, že metoda PGS zatíží embryo manipulací, pravděpodobně mražením a prodlouženou kultivací. Současně je riziko, že budou vyřazena mozaiková embrya, která by se mohla stát zdravým dítětem. K vyloučení porodu dítěte s vrozenou vývojovou vadou je vhodnější I.tr. screening nebo vyšetření chromozomů embrya z krve matky.

Doc.MUDr.Aleš Sobek, CSc.

Já:
Rozumím a děkuji za zprávu. Pokud vím, biopsie se provádí z trofoblastu, ne z embryoblastu a to pátý den vývoje embrya, kdy množství buněk je tak vysoké, že embryu nechybí (myslím tím špičkově provedené PGS/NGS/PGD). Pokud biopsii provádí zkušený embryolog na špičkovém pracovišti, je poškození embrya málo pravděpodobné. Mražení vitrifikací by rovněž nemělo zdravému embryu uškodit, na kryokonzervaci bych nepřistoupila. Prodlouženou kultivaci považujete, pane docente, za riziko? Vaše centrum raději zavádí mladší embrya, např. třídenní 6-8 buněčné bez zapojeného genomu? PGS vyřadí embrya s monosomiemi či trisomiemi, které by rozhodně neměla potenciál na další zdravý vývoj.

Screening považuji za samozřejmost, stejně tak test cfDNA z krve matky, vše jsem podstupovala, ale jen jako doplnění k transferu geneticky zdravého embrya. Jiný postup by byl o velké nejistotě, vyšších nákladech a pravděpodobnosti komplikací.

Jsem seznámena s množstvím zahraničních randomizovaných studií a domnívám se proto, že z výše popsaného proto nemohu slevit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
70
23.5.18 10:12

@MartinaCV Dík, budu si to muset přečíst ještě pořádně doma :-) Myslím, že ohledně rizik PGS myslela naše genetička to, co tam zmiňuje ten Sobek (manipulace a riziko, že když mám jen jedno embryo z celého IVF, mohou ho vyřadit jako špatné, i když špatné nebude), tohle: Je riziko, že metoda PGS zatíží embryo manipulací, pravděpodobně mražením a prodlouženou kultivací. Současně je riziko, že budou vyřazena mozaiková embrya, která by se mohla stát zdravým dítětem.

Z Gennetu tedy doporučuješ Langerovou nebo Jarošovou? Já chodím do Motola (psala jsem tu do „motolské“ diskuze) a už tomu tam nevěřím, vše je jak na běžícím páse, moc ženských a málo času se jim pořádně věnovat, během ranního čekání na ultrazvuk kolikrát člověk stihne přečíst knihu, do toho jsme na patře společně s těhotenskou poradnou, takže zatímco člověk zažívá frustraci z toho, že se nedaří, všude kolem ženský s břichama… ale mám tam ještě 2 mrazáčky no.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9723
23.5.18 12:17
@Adra2 píše:
@MartinaCV Dík, budu si to muset přečíst ještě pořádně doma :-) Myslím, že ohledně rizik PGS myslela naše genetička to, co tam zmiňuje ten Sobek (manipulace a riziko, že když mám jen jedno embryo z celého IVF, mohou ho vyřadit jako špatné, i když špatné nebude), tohle: Je riziko, že metoda PGS zatíží embryo manipulací, pravděpodobně mražením a prodlouženou kultivací. Současně je riziko, že budou vyřazena mozaiková embrya, která by se mohla stát zdravým dítětem.Z Gennetu tedy doporučuješ Langerovou nebo Jarošovou? Já chodím do Motola (psala jsem tu do „motolské“ diskuze) a už tomu tam nevěřím, vše je jak na běžícím páse, moc ženských a málo času se jim pořádně věnovat, během ranního čekání na ultrazvuk kolikrát člověk stihne přečíst knihu, do toho jsme na patře společně s těhotenskou poradnou, takže zatímco člověk zažívá frustraci z toho, že se nedaří, všude kolem ženský s břichama… ale mám tam ještě 2 mrazáčky no.

Jenže to je právě ten nesmysl. Proto jsem ti poslala tu komunikaci se Sobkem. Na ten můj poslední mail už proto ani neodepsal. Psal amatérsky, protože jejich centrum neni schopno PGS nabídnout a proto mu nezbývá než psát, že si mám nechat zavést jakékoliv embryo, pak podstoupit screening v nějakém týdnu těhu a pak případně jít na potrat, sorry jako. Sám by tenhle postup sobě neudělal. Asi nemusím vysvětlovat, že je lepší zvolit variantu vložení zdravého embrya. Jestli chceš studie, hodím ti jich sem několik.
Motol absolutně, hele, velmi pečlivou selekcí: Gennet Letná na IVF, Gennet Archa na spermie (podrobné spermiogramy opravdu špičkově provedené), Helios (ale s určitým rizikem navyšování nákladů a stává se, že ženu přestimulují, protože je u nich tlak na co nejvíce vajíček), dále Machač v Olomouci (bývá to hodně pokusů s minimálkami a nativy, ale Machač tu holku nepustí ze spárů dokud to dítě nemá i když jí je třeba 49. Musí se ale připravit na to, že zkouší všechno možné, těch pokusů je pak více. Je to vhodné pro holky s nízkým AMH).
Edit: ano, Jarošová a Langerová. od Jarošové je nejvíc mimin. Já si už myslím, že je to tím LH, co přidává, mně se to taky osvědčilo, mám dítě ve 41 letech a teď jdu do toho samého ve 43, jen budu mít LH ještě víc. Studie na to LH tedy jsou, že to pomáhá (Luveris) a přitom ten Luveris stojí 75 Kč, dám za něj teď 350,– Kč :D.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1354
23.5.18 22:01

@MartinaCV Ahoj, už vím, ty mluvíš o gennetu na Arše a já o Gennetu na Poříčí a ono to je vlastně to samé. Tam jsme právě byli na imunologii a genetice. Partnerovi tam v ejakuátu zjistili protilátky a Dr. Vydláková napsala do zprávy: Partner: viz výsledky, doporučeno andrologické vyšetření, výsledek může být významným kofaktorem reprodukčních obtíží páru.. Jenže já si myslím, že u IVF to přeci nemá vliv, když už máme embrya. I tak jsem si domluvila s ní tel. hovor, koordinátorka našla pro mě místo až za 14dní. Jinak u mě na imunologii nic nenašli. Za týden mám skype s genetičkou, ta mi do zprávy napsala, že nic zásadního v genetice pro primární sterilitu nenašla, každý jsme přenašeči určitých poruch, ale ani v jednom se neshodujeme, takže riziko přenosu je minimální. Nad jednou věcí jsem se ale pozastavila:u pacientky byl prokázán homozygotní genotyp Ser680Ser FSHR genu spojený s nižší senzitivitou FSH receptoru na gonadotropiny. Možná to je důvod, proč tak špatně reaguji na stimulaci. Ona k tomu ale nic nenapsala, takž příští týden se jí na to zeptám.
Jinak to, co mám v historii, tak to probíhalo ve Francii. Jsem dost z jejich přístupu zklamaná, minulý týden jsem se doktora zeptala, jestli by změnil protokol, pokud bych se rozhodla pro další IVF a on řekl, že všechny léky jsou na té samé bázi a že není pro to důvod..
Jinak já teď mám dva náročné dny v práci, ale pak se určitě přijdu k vám do diskuze podívat a pročíst si trochu historii. Třeba mi tam poradíte. Jinak moc děkuji za rady ohledně doktorů a vyšetření. Jsem už docela zoufalá, tak mi trochu zase svitla naděje.. :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
70
24.5.18 08:24

@MartinaCV tak třeba o tom LH v Motole nepadla vůbec zmínka a přitom to není žádná finančně ruinující záležitost.
Jinak děkuji za informace a také do skupiny mrknu. Vysvětlení na „vědecké“ bázi je pro mě mnohem přijatelnější a dává mi větší naději než například „dokud nepřijmeš svoji vnitřní ženu, tak k tobě miminko nepřijde“ (což jsem taky slyšela) :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital

• (4.2) + 98 recenzí