Bezstresová výchova

Napsat příspěvek
Velikost písma:
12272
6.5.15 07:44
@WontTell píše:
A Tobě? Že tak přesně víš, jak vnímá kojenec plácnutí? Já teda neznám nikoho, kdo by měl v dospělosti traumata z toho, že občas dostal po ruce nebo na zadek.

To že ty nikoho neznáš ještě neznamená, že nikdo takový není. :roll: Nehledě na to, že si tyhle spojitosti málo kdo na vědomé úrovni uvědomí. :mavam: Je to můj názor a jestli se ti nenlíbí, můžeš se vztekat jak chceš, ale nic s tím nenaděláš. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12272
6.5.15 07:51
@WontTell píše:
A to je nejspíš ten problém… že vy si představujete, že plesknout děcko je stejný, jako když vás pleskne manžel. Takový srovnání je ovšem naprosto mimo, stejně jako ta hysterie kolem pár plácnutí…

Agrese je pořád agresí…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3540
6.5.15 07:59

@Berousik Ahoj u nás to chápání začalo, bohužel, až když se syn na vlastní kůži přesvědčil, že na mých radách něco je.. Po třetím roce. Mohla jsem ho odhánět od krbovek hodiny až když se spálil pochopil že nekecám, stejně tak se automatem na vodu- horká a studená, bavilo ho koukat jak to teče a následně poslouchat jak bublá, no až když si opařil ruku uznal, že je to nebezpečná věc. A pak jsem začala pozorovat, že se nad tím co říkám (já, táta kdokoli) zamýšlel.. Ale jen když viděl, reálné možné výsledky.. pro jednu maminku jsem hroznej kruťák když jsem mu vysvětlila že pokud by odtamtud spadl, je to pěkná výška a natluče si koleno, jako posledně když dělal co neměl, připoměla jsem mu jak ho to bolelo, museli jsme to čistit jelikož se odřel na štěrku. Asi kruťák jsem ale zabralo to, kolikrát i mladšímu říká tam nelez odřeš se, pozor pálí to.. Jasně, že to není u všeho a vždy, jasně že kolikrát nechce vnímat a touha třeba vylézt je silnější než „hlas rozumu“, ale určité zlepšení tam je.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2342
6.5.15 08:53
@tiffany píše:
To že ty nikoho neznáš ještě neznamená, že nikdo takový není. :roll: Nehledě na to, že si tyhle spojitosti málo kdo na vědomé úrovni uvědomí. :mavam: Je to můj názor a jestli se ti nenlíbí, můžeš se vztekat jak chceš, ale nic s tím nenaděláš. :nevim:

A ty někoho znáš, že se tu tím tak oháníš?
Mimochodem je pravidlem, že v takových diskusích se nejvíc vztekají právě ty „bezstresové matky“. V té předešlé dokonce jedna nabízela, že druhé jednu flákne, aby věděla, jaký to je :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2342
6.5.15 08:53
@tiffany píše:
Agrese je pořád agresí…
@majdula1 píše:Když muž uhodí ženu, je to domácí násilí. Když rodiče uhodí dítě, je to výchova.

Tak bonmoty a jednověté všeříkající „hlášky“ by vám šly :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12272
6.5.15 09:00
@WontTell píše:
A ty někoho znáš, že se tu tím tak oháníš?
Mimochodem je pravidlem, že v takových diskusích se nejvíc vztekají právě ty „bezstresové matky“. V té předešlé dokonce jedna nabízela, že druhé jednu flákne, aby věděla, jaký to je :)

Došli ti argumenty, tak jsi se uchýlila k slovní agresi a nátlaku? Můj názor znáš, nic víc ti psát nebudu. :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12272
6.5.15 09:02
@WontTell píše:
Tak bonmoty a jednověté všeříkající „hlášky“ by vám šly :)

Pokud nejsi schopná respektovat druhých názor, je to tvůj problém.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26716
6.5.15 09:15
@WontTell píše:
Tak bonmoty a jednověté všeříkající „hlášky“ by vám šly :)

Ja nejak nechapu, o co ti jde :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5950
6.5.15 11:08

Přečetla jsem si diskusi a připojuju se k odpůrcům fyzických trestů.

K tomu sahání na kabely apod., není mi moc jasné, proč je plácání vůbec potřeba? Jsou jiné (a dle mého efektivní) způsoby, jak dítěti ukázat, že nechceme, aby něco dělalo. Když měly naše děti období okusování (někdy okolo roku), prostě jsem jim při každém pokusu zakousnout se do nábytku řekla „nedělej to“, případně jsem se trochu zamračila a řekla jsem „tytyty“. Pokud nepřestaly, prostě jsem je odnesla jinam a klidně jim vysvětlila, že se to nedělá. Velmi brzy pochopily, co po nich chci. Pak se třeba přiblížily pusou ke stolu a koukaly, co na to řeknu. Stačilo říct ne a zavrtět hlavou, hned se odtáhly a zasmály se, že to jako myslely z legrace :-) (ale nepochybuju, že by to někdo dokázal vyložit jako „směje se mi do obličeje“) Bez křiku, bez stresu a pláče, bez fyzických trestů.
Kromě toho, že se mi takové tresty, byť je to „jen“ plácnutí (ale dítě ponižuje), příčí, by mě zajímalo (skutečně, nemyslím to jako výsměch), jak bych pak dětem vysvětlila, že není hezké, když se plácejí navzájem, nebo plácají jiné lidi?

Jinak pro mě je bezstresová výchova (nehledě na to, co toto spojení skutečně označuje) taková výchova, kdy rodina funguje harmonicky, rodiče dokážou řešit problémy v klidu a „neprudí“ kvůli maličkostem jenom proto, aby si dokázali, že oni jsou ta autorita - a že to vídám dost často, rodiče, kteří hystericky řvou na dítě kvůli naprostým nesmyslům (typu šláplo do louže), kteří kladou na děti nesmyslné nároky (například mají pocit, že by dvouleté dítě mělo chápat, že staré noviny si ze stolu na hraní vzít může, ale daňové přiznání už ne), kteří jsou schopni dítěti dožadujícímu se pozornosti říct „neotravuj!“ a podobně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10905
6.5.15 12:05
@Berousik píše:
Hm tak to si jeste pockam :roll: :mrgreen: ne vis, treba cisteni zubu…ona to nesnasi, breci…ale stejne ji je vycistim, bo lepsi rvat u cisteni, nez u doktora kdyz bude mit kaz…tolik bych ji to chtela vysvetlit proc to delam, ze by to brala lip, ale to je zatim naprosto nemozne :lol:

Jo, čištění zubů byl u nás taky boj. Pak jsem jí u toho recitovala zubní básničky, to se jí líbilo a možná to trochu pomohlo. Kazy mi přišly časově vzdálené a složité, spíš jsem to zkoušela brát přes smradlavou pusu.
A kupuju jí měkké TePe kartáčky (levnější verze Curaproxu), ono to těma běžnýma asi nebylo moc příjemné.
Teď zpíváme píseň „V širém poli hruška stojí“ (zavedl tatínek), jediný zádrhel je, že ona to chce zpívat, i když ji čistím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26716
6.5.15 13:23

@Knihomyš tak kartacek mam taky verzi curaproxu, curakid…basnicky, rikanky - vse vyzkouseno bez uspechu, jeci tak, ze me stejne neslysi :mrgreen: cistily jsme zuby plysakovi /nezajem/ atd. No musim pockat, az to nejak pobere :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12272
6.5.15 13:30
@Berousik píše:
@Knihomyš tak kartacek mam taky verzi curaproxu, curakid…basnicky, rikanky - vse vyzkouseno bez uspechu, jeci tak, ze me stejne neslysi :mrgreen: cistily jsme zuby plysakovi /nezajem/ atd. No musim pockat, az to nejak pobere :nevim:

A čistit si je s ní? Dětičky rády napodobují rodiče. Jako že budete mít obě zdravé zoubky. Moje je už větší, tak jí říkám, aby si pořádně čistila zuby, jinak bude mít kazy. Tak mi řekla, že z čeho mám prý já tolik kazů a plomb. :mrgreen: Je to ještěrka. Tak jsem jí řekla: vidíš, tolik plomb mám a to jsem si poctivě čistila zuby. Umíš si představit, kolik bys jich mohla mít ty, kdybys si je nečistila? :mrgreen: Je to tedy pravda, že si zuby čistím pocitvě celý život. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26716
6.5.15 13:37

@tiffany to jsem taky zkousela…cistim si je schvalne pred ni, kouka, zajima ji to. Ale pak reknu ted ty, vezmu jeji kartacek a ona se zhrouti na zem v total agonii :roll: ja myslim, ze to chce proste cas. Presne, az ji to budu moct vysvetlit jako ty, tak to pujde ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10905
6.5.15 13:41

@Berousik Hele, ber to tak, že se na něčem musí naučit zvládat ten stres :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26716
6.5.15 13:48
@Knihomyš píše:
@Berousik Hele, ber to tak, že se na něčem musí naučit zvládat ten stres :mrgreen:

Pravdu mas :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect