Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Knihomyš To me teda zaujme
ale vic by me zaujal kdyby si o metr dal hral se mnou a hrackama. Pripadam si jak blbec kdyz stavim hrady z kostek, delam brm brm s autama a on si to padi po 4 k odpadkovemu kosi ![]()
Jinak nevim, co je bezstresova vychova, celkem souhlasim s tim spekem pro celou rodinu
ale urcite je nesmysl uchranit deti od vseho stresujiciho a neprijemneho, stret s realitou by byl bolavej… Jo, ulehcit jim to, chranit je pri poznavani nebezpeci, byt oritom nablizku, to jo. Ale zazit si to decka musi.
@majdula1 ne dostala protoze na vyzvy at to necha byt reagovala jen smichem. No a ja radeji dite placnu prez ruku nez aby ho zabila elektrika nebo padajici televize. 100× zkouset vysvetlovat muzu kdyz si bude sundavat cepici, tam nejde o zivot.
@Berousik píše:
Fajn, jestli je to tak, v pohode. Ja jsem jenom krapet neduveriva, bo tu je to pomalu na dennim poradku
Takze k tematu - souhlasim s vetsinou co razi nazor, ze bezstresova vychova je spis ku skode. Samo zadna sve dite nestresujeme cilene, ale pokud nechceme mit doma spratecky, tak je treba vychovavat, zakazovat a davat hranice - a to miru stresu s sebou nese. Pro obe strany
Velmi hezky napsáno
souhlasím…
jen podle mýho pozorovacího pohledu přesně většinou poznám dítě, které má maminku, která razí „bezstresovou výchovu“…dítě je přeci osobnost…a přeci ho nebudou stresovat-nedejBože, aby bylo psychicky nevyrovnané ![]()
A přitom to má v naprosté většině případů opačný efekt
dítě je naprosto nevyrovnané, protože nemá a nezná hranice…
Myslím, že se to s tím „kultem osobnosti“ kapku víc přehání…
Pak takový dítě dozraje v puberťáka-a ubodá třeba spolužačku proto, že s ním odmítla jít na maturitní ples…, protože chlapec prostě neunesl to, že mu někdo řekl ne! Na to nebyl zvyklý…to nepřeháním, to se opravdu stalo…
Dítě má mít hranice a vědět, že jsou nějaká pravidla atd…tečka
@Eliskaxox Osm mesicu. Osm mesicu!
Ja nevim, ale ani jeden syn v osmi mesicich nereagoval na vyzvy
a bylo by naivni to od takoveho mimina ocekavat. A naopak, na cokoliv reagovali smichem. To nemuzete holky myslet vazne, ze osmimesicni decko se vam smeje do ksichtu.
A kupodivu ani jeden nezahynul pod televizi ci kabelem a to jsme je ani neplacali, ani do nich stokrat nic nehustili.
@kacz píše:
Tohle je strašně smutné. Dítě zkouší hranice, přirozeně jejich věku. A už neví, co by horšího udělalo, protože ať udělá cokoliv špatného, hranice je pořád v nedohlednu. A takové dítě je potom jak od rodičů (poté, co ještě trochu povyroste a stane se regulérně nezvladatelné), tak od okolí zaškatulkováno jako rozjívený, agresivní spratek. A je to začarovaný kruh.
Příspěvek upraven 10.12.20 v 12:32
@Emet tyhle děti jsou nakonec docela chudáci, protože takové chování je nakonec stigmatizuje ve škole, kdy z nich budou ti „hajzlíci“ a už se to s nimi potáhne celý život.
@majdula1 Takze kdyz maly rozumi kdyz reknu paci paci-zacne tleskat, kdyz reknu varila mysicka kasicku-macka prstik v dlani, kdyz reknu papa-zamava. Ale kdyz reknu ne ne to nesmis a sundam mu z neceho ruku, tak na to je jeste maly aby to chapal? To je zajimava ideologie, takze zabavu chape a rozumi ji ale zakaz nechape? No ja jsem teda jineho nazoru. Myslim si ze dle toho jak se vzteka kdyz mu na neco reknu ne si myslim ze moc dobre vi co to znamena
@majdula1 píše:
Ty flaknes osmimesicni mimino, protoze se ti smeje do ksichtu?Dvakrat mu reknes, ze neco nesmi a ono to nepochopi. V osmi mesicich. Tak dostane.
Promin, ale to je hrozne. Osm mesicu! Kdyby osmnact nebo dvacet osm
Souhlasim, taky mi to prijde brzo. Mne se dcera v osmi mesicich smala „do ksichtu“ furt, at delala cokoli. Placat takhle maly v podstate jeste mimino je fakt nesmysl. Dokud dcera nepochopila, k temto vecem jsem ji zabranila pristup. Sice to tu jednu dobu vypadalo fakt zajimave, ale co. Ted vychovavam, bo ted uz se mi smeje opravdu, a opravdu dokaze pochopit zakaz, ale je ji 21 mesicu, ne 8 kristovanoho ![]()
@Eliskaxox Ano, osmimesicni dite je na pochopeni zakazu jeste male.
@Eliskaxox On to možná nějakým způsobem chápe, ale nemá ještě tak rozvinutou rozumovou činnost, aby si uvědomil, že se mu v podstatě vyplatí nedělat něco, po čem v tu chvíli touží a zvládl se podle toho zařídit. Úvaha typu „já bych chtěl hrabat v odpadkovém koši, ale to by se máma zlobila a stejně by mě odnesla, je lepší, když to neudělám a budem si hrát jinak“ je dle mého na osmiměsíční dítě moc složitá. Prostě té okamžité touze podlehne.
A nějaký výsměch už tuplem, to je myšlenkově celkem komplikovaná věc.
Můžeš vybudovat podmíněný reflex - pokud lezení do koše nemá příjemné následky (= dítě si neužije hrabání, je odneseno jinam nebo koš odstraněn) a/nebo má nepříjemné následky (= přísná promluva, případně plácnutí, pokud na něm trváš, které ale musí být HNED při akci, jako u psů, aby se to spojilo), tak to časem dělat přestane. Ale myslím, že to jde i bez plácání. Akorát je to teda úmorné a dost to trvá.
Uvědom si, že často „nemohou odolat“ lidi, co by měli být zcela rozumově vyspělí. A pro dítě je elektrický kabel nebo odpadkový koš takovým evivalentem milence nebo milenky ![]()
U batolete to lze pochopit.
@majdula1 Jo fláknu, a co. V 8 měsících dcera už chápala dost věcí, mimo to, když jsem řekla, že něco nesmí. Když si hraje s kablem, a řeknu NE, a ona se začne smát, a ještě víc to začne dělat, je evidentní, že tomu rozumí až moc dobře.
A pokud to podle tebe nechápe, jak je možné, že to už nikdy neudělala?
@Knihomyš podmíněný reflex, přesně tak
Nejmladší synek pochopil že NE = zákaz po tom, co nemohl odolat neustálému pouštění vody ve vaně. Aby se nepopařil, tak jsem ho párkrát po neuposlechnutí pocákala studenou vodou (nevím už, kolik měl měsíců, asi kolem 1 roku). Od té doby bral NE jako zákaz i jindy.
Proc mam pocit, ze v CR je normalni byt deti snad uz od kojence
. A navic je to vlastne uplne normalni forma komunikace a ty co deti nebiji/neplacaji jsou vlastne spatne.
Uz se opakuji, ale budu fakt rada, ba primo stastna az v CR zavedou Juvenilni justici.
@Anro a ty se styd, placat batole ![]()
@Knihomyš
Skvěle napsané
S tím ekvivalentem milenky by to pochopili i chlapi ![]()