Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
My měli něco podobného. Ne tedy tak vyhroceného. Přítel bydlel u své babičky, byla už stará, aby tam nebyla sama. Byla soběstačná, ale ne ve všem, i když si to přiznat nechtěla. Jednou v nějakém pomýlení smyslů mi dovolila se tam nastěhovat, když mě vyhodili z podnájmu. Nenáviděla mě, nenáviděla svého zetě, svou dceru, svého vnuka - všechny, kdo jí pomáhali. Svého syna milovala, ten zajel jen když něco potřeboval. Byt byl psaný na ní, když se kupoval, tak na její dceru a na ní. My tam žili i s tím, že byt pak bude náš. Do toho se nám narodil Adámek. Babička začala stárnout, byla inkontinetní a čím dál tím víc zlá. Její doktorka nám vysvětlila, že je to stařeckou demencí. Upřímně, byl to očistec, divím se, že jsem zvládla v tom prostředí otěhotnět a kojit. Když Adamovi táhlo na rok, začala se zhoršovat, měla záchvaty, omdlévala, já jí nechala odvézt do nemocnice, tam jí dali do kupy, ona tam byla na všechny zlá, já za ní denně chodila, starala se. Tohle se opakovalo asi 3×, pak jsme se o ní starali doma, ona odmítala vylézt z postele, starala jsem se já a její zeť, ostatní chodili do práce. Nakonec už to nebylo doma únosné, takže jsme jí museli dát do pečovatelského domu, tam jsme za ní jezdili. Tohle trvalo cca 1/2 roku a pak umřela. Musím říct, že to byly fakt náročný roky. Ale nechat jsme jí tam nemohli, takže jsme to museli vydržet. Byt nám zůstal, i když její syn pak u nás byl denně a byl hodně hnusný a bylo to hodně náročný. Takže radu asi nedám, jen vědomí, že nejsi sama. Vydrž, pokud musíte, pokud to jde, zkuste se na pár let, měsíců odstěhovat.
No zbavit člověka svéprávnosti není jen tak, na to nespoléhej. Manželova babička žila sama, jinak nechtěla, nepoznávala nás, poznala už jen mého tchána, svého syna. BYla schopná komukiliv otevřít, komukoliv dát peníze, netrefila domů. Kromě toho, že nechtěla bydlet jinde (a my věděli, že to by jí stejně kompletně dorazilo), tak byla poddajná, nedělala problémy. A stejně ná bylo řečeno, že by zbavení svéprávnosti (třeba proto, aby nevybrala peníze a nedala je nějakému podvodníkovi) byl beh na dlouhou tať s nejistým výsledkem. Posudky několika lékařů plus revizního, sociálka, rozhodoval by soud, který tu svéprávnost ponechá, pokud je to jen trochu možné (chápu, chrání člověka před nenechavými příbuznými). Obávám se, že jen alkoholismus není důvod. Pokud se jí to díky chlastu jen motá…
A upřímně, je to jen můj názor, vím, že vám pěkně ztrpčuje život, ale vy byste měli na to jí zbavit svéprávnosti a zavřít někam, kde nechce být? Já vím, že je to život na ho.no, ale já bych na to žaludek neměla ![]()
@axellera píše:
@Verunecka289
Odstehovani je v planu…je to slozitejsi..kdyz jsem otehotnela tak babca v jednom ze svych etempore spadla a mela krvaceni do mozku..takze jsme chteli zacit s rekonstruci..vsechno jsme vyhazeli a chystali jsme na bouraci prace…mame vsechno schvalene uz jen zacit…jenze babku dali tak do kupy ze se vratila pred porodem..tchyne nechce ani slyset o ton ze by jsme odesli..a neni tak jednoduche vzdat se 5+1 se satnou..a vymenit to za nejaky krcalek za nehorazne prachy..navic manza prisel o praci tesne po porodu a az ted v zari bude nastupovat..coz bude rok..ale stejne co s babkou..nasi situaci to nejak vyresi ale ne cele rodiny..
tak prostě trp… buď Ti to vyhovuje a zůstaneš tam, nebo nevyvohuje a odstěhuješ se. Mít 5+1 není všechno - vim z vlastní zkušenosti.. barák 9+2 jsem vyměnila za byt 3+1, teď dokonce jen 2+1 a šťastnější jsem nikdy nebyla ![]()
@axellera nečetla jsem celé, ale nějak nechápu, proč se tu do tebe všichni pustili. Prostě máte problém s alkoholikem, kde ten alkohol způsobil už nastupující demenci ( to jsou ty „krádeže“). Nevím, co ti poradit, jedině snad zajít k lékaři na radu, jaké máte možnosti a popsat to, co píšeš zde. Jinak skutečně nevím. Na léčení ji nutit nemůžeš, do LDN je nesmysl, tak jedině poradit u doktora nebo zajít na sociálku se poptat, jaké jsou možnosti. Držím vám palce, život s alkoholikem musí být peklo.
@Whiskin Jo, to se pěkně řekne, ale víš, jak je taková pečovatelka drahá? A vzhledem k tomu, že babka je soběstačná, nedostane ani korunu nějakého příspěvku.
@inkakřivák píše:
@Whiskin Jo, to se pěkně řekne, ale víš, jak je taková pečovatelka drahá? A vzhledem k tomu, že babka je soběstačná, nedostane ani korunu nějakého příspěvku.
Tak žije jich tam dospělých dost, kdyby se všichni složili…
Otázkou je, jestli by to pomohlo.
Ale je fajn, že se i mladí snaží hledat řešení a ne se hned stěhovat, protože aby tam tcháni zůstali v jejich věku na obr barák a ještě babku sami, to by bylo špatný.
Zakladatelko, mam skoro to same doma, jen bez alkoholu a pro jistotu se mnou uz dva roky ve velmi malem byte nepromluvil, nejde to bohuzel vyresit jinak nez ze si to proste prestanes brat osobne…, me taky lekar rikal, ze je to demence a tezko s tim neco delat, bud rada, ze bydlis v dome, my bydlime v malem byte, taky mi tady holky radily, abych se nezblaznila sebrat se odejit, ale ono se to jinak radi od pc a jinak dela, je to muj rodic je mu 83, tezko se o sebe uplne sam postara kdyz pominu fakt, ze byt je muj a musela bych platit nekde pronajem, no a na ulici ho take tezko nasilim vyhodim, detem to vysvetluji, ale psychicky narocne to proste nekdy je…
@brisco píše:
Tak žije jich tam dospělých dost, kdyby se všichni složili…Otázkou je, jestli by to pomohlo.
Ale je fajn, že se i mladí snaží hledat řešení a ne se hned stěhovat, protože aby tam tcháni zůstali v jejich věku na obr barák a ještě babku sami, to by bylo špatný.
No tak pořád se mi to zdá jako lepší řešení, než počkat dokud neumře, což zakladatelka naznačila nebo se odstěhovat od ní. Jasně, pečovatelka na fulltime je drahá, ale zdá se mi to i jako pravděpodobnější východisko ze situace, než jí šoupnout někam do domova seniorů.
@Whiskin a co to meni na faktu, ze na pecovatelku proste lidi nemaji penize?
@axellera Moc vam fandim, at se s tim jako rodina poperete! Pokud se nenechate postvat proti sobe tak to zvladnete a verim, ze vas to posili! Pokud mate ochotneho obvodaka, tak vas muze podporit… Od lekare vetsinou berou predevsim starsi lide rady jinak.
Je mi smutno z tech vsech rad tady… Jak nikdo nechape " ze v tom vychovavas dite" - a proc ne, naopak, jsi jim vzorem do budoucnosti - ze rodina drzi pohromade a pomaha si i ve zlych casech! Skoda, ze to v CR uz neni tak obvykle… pracuju v Nemecku (takovy venkovsky region v konzervativnim Bavorsku ), kde vicegeneracni souziti a pece o pribuzne neni nic neobvykleho. Jsem obvodacka a mam dosti dementnich, nesobestnacnych senioru, ke kterym jezdim domu na „navstevy“ takze vidim pod poklicku. Maji muj obdiv, stejne jako vy!
@Agrion to je skvely nazor, ono se od takoveho cloveka ani moc dobre nejde odstehovat
@Agrion jen bych jeste dodala ano od lekare to bere jinak jen kdyby ho videla obvodacka co doma dela tak by zirala
@axellera Tohle myslíš vážně? Být tebou, se začnu modlit ať se v 80 letech nedočkáš toho, že tvá vlastní rodina bude čekat až natáhneš bačkory i když bych ti to přála, pak ti to možná docvakne.Jako odstěhovat se a nepostarat to ještě chápu, ale cekat až umře a pak budete slavit ne? To je fakt hnus.
Dekuji za povzbuzujici prispevky..je to tezka situace a vsichni vime ze to bude horsi…s pecovatelkou jsme to zkouseli ale bylo nam sdeleno ze je to k nicemu..pac kdyz je dobra tak ji nepotrebuje a kdyz je zle tak ji vyhazuje..jsou to zbytecne vyhozene penize…lekarka nam jiz moc napomocna neni…huci sice do babci ale nema to smyls..jedinne proc za ni chodi jsou prasky…a kdyz neda obejde si vsechny ostatni doktory…me je tahle situace strasne lito…vyrostla jsem u babicky a starali jsme se o babicku do 97 let kdy zemrela..ano byla dementni a dalsi jine veci ale nidky nas nenapadlo ze by odesla do domova..proste to tak bylo..ale tady tahle babca zila jiny zivot…cely zivot ji nekdo skakal kolem zadku..babicka, matka…nikdy se o nic nemusela starat..pak byl manzel a pak zastupy pritelicku..varili ji, uklizeli..a ona jen chlastala..je zvykla na urcity zivot a nyni ho take vyzaduje+k tomu problemy ktere tady jsou…my vsichni jako rodina fungujeme a drzime pospolu ale chceme situaci resit…pac vidime jak se nam tchan ztraci pred ocima..trapi ho to ze vsech nejvic a dava si tuto situaci za vinu…je smutne prihlizet teto situaci…