Bohoslužba - odchod domů

Anonymní
5.1.24 20:43

Bohusluzba-odchod domu

Dobrý den

Nevím jestli mi někdo odpoví.
Ale v neděli se chystáme s dcerou poprve do kostela, a nevím jestli mi to tam vydrží celou dobu je možné odejít během toho?

Vím že to není asi uplně vhodné ale neda se nic dělat

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
11559
5.1.24 20:48

Jistě je možné odejít. Buď stát vzadu, nebo se posadit do uličky. A i pro ty ostatní je asi méně rušivý jeden odchod, než „nudící se“ dítě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66815
5.1.24 20:54

Zalezi na tom, jak moc je kostel naklonen malym detem. Nekde ruseni nevadi vubec, jinde hodne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4124
5.1.24 20:55

U nas je sezeni pro deti vepredu a hned u bocniho vchodu. Bezne tam lide s malymi detmi migruji ven a zpatky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
5.1.24 20:58
@Anonymní píše:
Dobrý den

Ale v neděli se chystáme s dcerou poprve do kostela, a nevím jestli mi to tam vydrží celou dobu je možné odejít během toho?

Nepíšeš do které církve chodíte. U nás v evangelické církvi je to úplně na pohodu. Každý může přijít a odejít dle potřeby :kytka:.Pro větší dětičky máme „nedělní školu“.Děti jsou před kázáním odvedeny na faru, kde mají čaj, sušenky, a vždy se jim tam věnuje některá maminka, povídá si s nimi, nebo si hrají, zpívají a tak.

• Citovat
  • Upravit
18149
5.1.24 21:01

V katolickém kostele je to úplně normální. Odejdi, kdy chceš, nikdo nic neřeší.
Jak tu někdo psal, rodiče s dětmi běžně pochodují dovnitř a ven. Akorát si sedněte někam na kraj nebo zůstaňte stát.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66815
5.1.24 21:17
@bigl píše:
V katolickém kostele je to úplně normální. Odejdi, kdy chceš, nikdo nic neřeší.
Jak tu někdo psal, rodiče s dětmi běžně pochodují dovnitř a ven. Akorát si sedněte někam na kraj nebo zůstaňte stát.

pravidelne 25.12, chodime ke konkurenci do naseho katolickeho kostela jen na prohlidku kvuli vyzdobe. Letos jsem byla svedkem vykazani rozezranych decek. Ale zase jsem byla na katolickych msich jinde, kde se hlucne deti tolerovaly. Je to kostel od kostela.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18149
5.1.24 21:20
@matkabagristy píše:
pravidelne 25.12, chodime ke konkurenci do naseho katolickeho kostela jen na prohlidku kvuli vyzdobe. Letos jsem byla svedkem vykazani rozezranych decek. Ale zase jsem byla na katolickych msich jinde, kde se hlucne deti tolerovaly. Je to kostel od kostela.

Ve městech se tohle vůbec neřeší. Možná na vsi. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66815
5.1.24 21:27
@bigl píše:
Ve městech se tohle vůbec neřeší. Možná na vsi. :nevim:

pisu zkusenost z mest

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18149
5.1.24 21:31
@matkabagristy píše:
pisu zkusenost z mest

Aha, já jsem se s tím teda nikdy nesetkala, že by někdo vykázal zlobící dítě a to chodím do kostelů v různým místech.
Stávalo se to před 35 lety za komárů u babi na vsi, to si pamatuju. :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
648
5.1.24 21:35

My jsme vzdycky sedali vzadu, kdyz byli deti male, a sem tam jsme pred koncem odchazeli, bud ja nebo manzel s jednim ditetem, ale obcas jsme sli i rovnou vsichni. Nikdy to nikomu nevadilo, nikdo to neresil, rodice s detmi takhle odchazeji uplne bezne :) nenechala bych tam deti delat ramus, i kdyz by nas za to urcite nikdo nevyhodil. Chodime vetsinou do mensiho kostela na predmesti, jsme katolici

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21388
5.1.24 21:38
@matkabagristy píše:
pravidelne 25.12, chodime ke konkurenci do naseho katolickeho kostela jen na prohlidku kvuli vyzdobe. Letos jsem byla svedkem vykazani rozezranych decek.Ale zase jsem byla na katolickych msich jinde, kde se hlucne deti tolerovaly. Je to kostel od kostela.

Nechte malickych prijit ke mne! :cert: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65205
6.1.24 07:42
@PaníBovaryová píše:
Nechte malickych prijit ke mne! :cert: :lol:

Nejsem verici, do kostela nechodim. Ale kdyby jo, a moje decko tam delalo bugr, tak s nim odejdu dama, ani me nemusi nekdo vyhazovat. Ti ostatní maji pravo na klidnou bohosluzbu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44197
6.1.24 08:29
@Anonymní píše:
Dobrý den

Spíš si zjisti místní zvyklosti. Taky je rozdíl, jestli tam chcete jít s živějším neposedným dítětem nebo kojencem, u kterého hrozí, že bude plakat (míra a intenzita se liší, stejně tak míra tolerance). Některé bohoslužby jsou určeny přímo pro rodiny s malými dětmi. Je to součást životního stylu věřících(praktikujících) a rozhodně rodiče s dítětem neodcházejí ve chvíli, kdy miminko zapláče nebo neposedné větší dítě začne lítat. To si uvědom. Ani nadměrné okřikování malých dětí na takových bohoslužbách není na místě, i když je rodiče samozřejmě vedou ke správnému chování úměrně věku.

Na bohoslužbách pro rodiny je doprovodný program pro děti formou výstupů, někdy i program zvlášť „v boční lodi“ nebo na přilehlé faře. Ve vesnicích Ti to řeknou, ve větších městských kostelech je to v rozpisu bohoslužeb, pro koho jsou určeny.

Chodíme občas do kostelů s dětmi k vůli výzdobě, betlémům a varhanům(i slyšet, to nejde jinak než při bohoslužbě nebo koncertu). Dcery občas v kostele vystupují v rámci ZUŠ(i děti známých a já jako malá, není to nic neobvyklého). Takže i na tyto koncerty i s dětmi. Letos měl muž po spoustě let Štědrý den volný za cenu zbytku Vánoc v práci. Byli jsme na odpolední mši přímo určené pro rodiny s dětmi. Jen s našimi menšími dětmi, puberťáci nechtěli. Byla tam spousta rodin s dětmi nejrůznějšího věku od miminek v kočárku, přes neposedná batolata až po puberťáky. Byl doprovodný program pro děti, pěkně zpracované. Kostel byl pořád otevřený, kdo potřeboval odejít dřív, tak prostě odešel.
Bylo to na hodinu. Čerstvě roční dcera vydržela a ještě se vlnila při hudbě. Přišlo nám přirozené vzít ji s sebou.

Pravidelně tam nechodíme. Máme s mužem oba část rodiny věřící. Chceme, aby děti měly povědomí o nejrozšířenějším náboženství a o rituálech, které provází život věřících. I když se třeba k víře nehlásím, považuji to za součást vzdělání. Mám ale hodně přátel a známých věřících, tak vím, jak v kterém kostele probíhají i nedělní bohoslužby. A před mužem jsem chvíli žila s věřícím a praktikujícím partnerem. Protože jsme vážně uvažovali o společném životě a založení rodiny, dost mě tenkrát „proškolil“, jak co probíhá a funguje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13931
6.1.24 08:57

Rozhodne odejít není nikde problem (katolické kostely). Co se respektu k dětem týče, je to ruzne, jak už tu zaznělo.

Já syna většinou do kostela neberu, je teď dvouletý a proste hrozne rozjiveny, já pak vůbec nevím co se děje a jen ho zabavuji, co jednou funguje, příště už ne. Když byl mimino, chodil skoro pokaždé se mnou, a to i často samozřejmě plakal nebo kňoural. Jednou to za mě bylo dost, tak jsem se po msi šla omluvit fararovi, ten mi na to řekl, ze si toho ani nevšiml a jestli s tím mají nějaký babky problem, tak ať se pak nedivi, ze do kostela mladí nechodí.

Zato jinde, ještě jako bezdětná, jsem se setkala s tím, ze byla maminka na dvě skolkove děti, obě v mizerné náladě, ale nebylo to nesnesitelne, jen jsem to registrovala. A při kázání si tam ten kněz začal cosi o tom, jak by si rodiče měli lépe vychovat svoje děti aby nerusili ostatní. No to bylo fakt přes caru, ona se úplně viditelně zmenšila, bylo mi ji lito.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová