Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Malaga píše:
To tvoje vyjadřování - nic moc a to, že se bavíš a dělá ti radost taková situace…myslím si, že tebe je taky dost…a jak už tu zaznělo - babičce je vaše dcera nejspíš fuk, ale vadíš především ty a ona moc dobře ví, že nejlépe tě zraní přes dceru (její jednání není dobré, ale ty nejsi o nic lepší…)
A jestli náhodou ten tvůj manžel není po ní…Příspěvek upraven 15.10.16 v 18:28
Nene manžel po ní není určitě. Ten bere obě své děti stejně. Neříkám o sobě, že jsem svatá to rozhodně nejsem, ale pokud mě nemá rada ať se na mě vykašle a neubližuje malému dítěti
@nostress píše:
Taky si myslím, že si tchýně s tebou vyřizuje účty přes tvoje dítě. Je to logické. Čím tě jako matku může někdo nejvíce zranit? Přeci když ublíží tvému dítěti. Je to hnusné a podlé. Tebe ctí to, že nechceš to samé dělat jejímu vnukovi, který je vlastně bratrem tvé dcerky. Pokud nepomohly domluvy, nastavila bych po domluvě s manželem jiná pravidla. Tvůj manžel ať řekne velmi důrazně svojí matce, že letos přijde na návštěvu buď s dárkami pro obě děti, anebo přijde bez jakéhokoliv dárku, jenom prostě na návštěvu, a pokud chce dávat dárky jenom vnukovi, dobře, ale už nikdy ne u vás doma, a v přítomnosti vás, a vaší dcerky. Pokud by to porušila/pro ten případ měj pro dcerku dárek v záloze/, vánoce-nevánoce, požádala bych jí, ať ihned odejde, a na návštěvu může přijít, až se bude chovat jak se na babičku sluší a patří.
Moc hezký si to napsala. Ano bude to muset manžel takto udělat. Protože vůči dceři je to vážně hnusné. Že mě nemá ráda beru, ale tak ať mě ignoruje a hotovo a né ubližovat dítěti. Také třeba nemám moc ráda některé lidi, ale proboha přeci kvůli toho nebudu ubližovat jejich dětem. Prostě dítě by nevraživost dospělých neměly vůbec pociťovat
@nela812 píše:
Moc hezký si to napsala. Ano bude to muset manžel takto udělat. Protože vůči dceři je to vážně hnusné. Že mě nemá ráda beru, ale tak ať mě ignoruje a hotovo a né ubližovat dítěti. Také třeba nemám moc ráda některé lidi, ale proboha přeci kvůli toho nebudu ubližovat jejich dětem. Prostě dítě by nevraživost dospělých neměly vůbec pociťovat
Přesně tak. Je to známka charakteru. Pokud má něco proti tobě, můžete si spolu sednout a jako dvě dospělé ženy si to prostě vyříkat, nebo se třeba poslat do ******, ale děti by to neměly odnášet.
@nela812 píše:
Berte si to jak chcete. Neznám dítě, které by něco někam neschovalo. Jo uznávám možná to ode mě bylo v tu chvíli nevhodně škodolibé. Ale samozřejmě bych ten mobil tam nenechala. Mě nejde o žádné žabomyší války s tchýni. Nejradši bych byla kdybych jí vídat ani s ní komunikovat nemusela. Nejde mi o ten dárek, ale o princip a není to jen o tom dárků, ale celkově o jejím celém přístupu k vnoučeti. A to jsem se že začátku snažila, aby si k vnučce našla cestu. Pokud mě ráda nemá dobře, ale to dítě je i její krev. Vždy jsem k ní byla slušná i když jsem se kolikrát hodně držela. Ale nakonec je zde odsouzeno mé dvouleté dítě, které udělá vylomeniny a já hned nezasáhnu, ale prostě se tomu v tu chvíli pousměji. Ano zasáhnout jsem měla, ale v jinou chvíli a ne vůči dceři. Až některé vy milé přispěvatelky uvidíte jak rodina dává najevo, že vaše dítě je pro ní odpad také jí nebudete padat kolem krku se slovy maminko, ještě že vás máme. Jak tomu dítěti asi bude…ale jsem vděčná za vaše komentáře za ty hezké i za kritiku. Sešlo se více názorů a z hodně si jich něco vezmu. A hlavně to, že to co bylo doposud už nadále připouštět nebudu. Takže Vám všem moc děkuji.
Jde ti o princip, ktery ale muze ublizit tvemu diteti. Memu dvouletemu by neublizilo, rekla bych proste, ze u nas byl jezisek vcera a pro Pepicka nam vcera jezisek taky neco nechal, protoze byl vcera u maminky a svemu tam prihodila fakt maximalne nejakou blbost. Dvoulete dite se da jeste dost dobre zabavit necim jinym. Potiz je v tom, ze tak sve dite ucite, kdyz rekne mimi nema tak okamzite letite do obchodu ji neco kouupit - jak tohle muze skoncit? Kdyz pominu, ze od babicky se to nehodi, tak vy z ni vychovavate pekneho rozmazlenecka. Treba prave tohle tchyni vadi? Ja treba taky nevim co kupovat neterim, ktere maji rekla bych podobnou vychovu jako tvoje dcera. Kdyz ma jedna narozeniny, musi dostat darky i druha, at koupis cokoliv hned to leti do kouta, protoze maji vsechno a jsou na tolik darku moc male. Nejradsi bych nekupovala taky nic. Kdezto jejich starsimu brachovi kupuju rada, ten ma ze vseho radost, se vsim si vyhraje, ma uz z toho proste rozum. Toz tak.
@evill píše:
To, ze bys koupila darek, jakoze ho jezisek nechal u babi bys v zivote neudelala, protoze ona by za nej neutratila? Potom ti ale nejde o pocity dcery ale o zabomysi valky s tchyni.
Jo a u nas, se na nektere potraviny viz. tuhe bombony rika, ze to neni pro deti. Rozhodne nikdo neleti do obchodu aby neco koupil i diteti. Ani ne dvoulete dite ma na zub dostat nakrajene jablicko. To, ze tchyne nekoupi rocni dceri cokoladu beru jako samozrejmost, ani by me nenapadlo, ze nekdo da rocnimu cokoladu. Co se tyce darku, nesnasim konzum takze rocni dite dostane jeden darek, dvoulete dva, trilete tri atd. Narvat sama den po jeziskovi dvouletemu diteti dalsi tri darky povazuji za silenstvi. K tchyninemu darku pro kluka bych prihodila skakaci kulicku pro dceru, ze to nechal jezisek u babi a tim by to haslo. Asi jsem divna
Ale tady přece vůbe nejde o to, jestli babička koupí dárek nebo nekoupí. Tady jde to, jak se chová, že úmyslně dělá rozdíly mezi dětmi a zcela záměrně se chová tak, aby dcerka pochopila, že ji vůbec nemá ráda a navíc štve proti ní vlastního bratra! Za vrchol drzosti považuju to, že když jí vlastní syn vyčetl, že dělá rozdíly mezi dětmi, tak mu s úsměvem řekla, že to moc dobře ví.
Právě proto, že jde o pocity dcery, by tomu měla zakladatelka udělat přítrž - vždyť ta dcera bude vyrůstat s vědomím, že ji babička v podstatě nenávidí! Jako právě proto, že mně jde o ty děti, by mi nikdo s takovým sprostým chováním nesměl do baráku. ![]()
@Adrasteia píše:
Ale tady přece vůbe nejde o to, jestli babička koupí dárek nebo nekoupí. Tady jde to, jak se chová, že úmyslně dělá rozdíly mezi dětmi a zcela záměrně se chová tak, aby dcerka pochopila, že ji vůbec nemá ráda a navíc štve proti ní vlastního bratra! Za vrchol drzosti považuju to, že když jí vlastní syn vyčetl, že dělá rozdíly mezi dětmi, tak mu s úsměvem řekla, že to moc dobře ví.Právě proto, že jde o pocity dcery, by tomu měla zakladatelka udělat přítrž - vždyť ta dcera bude vyrůstat s vědomím, že ji babička v podstatě nenávidí! Jako právě proto, že mně jde o ty děti, by mi nikdo s takovým sprostým chováním nesměl do baráku.
V tehle diskuzi jde predevsim o ten darek. Diskuze ma i v nazvu strach, ze zkazenych vanoc, kvuli darku. Vseobecny nezajem o vnouce je blby, ale bohuzel nejde nijak babicku donutit aby mela vnouce rada. Jestli to vyresi zamezeni vstupu tchyne si nejsem jista, kdyz ji reknou at nechodi (a rekne to vubec syn vlastni matce?) a ona presto prijde, maji ji nechat na ulici? Nebudou spis tohle zkazene vanoce?
@evill píše:
V tehle diskuzi jde predevsim o ten darek. Diskuze ma i v nazvu strach, ze zkazenych vanoc, kvuli darku. Vseobecny nezajem o vnouce je blby, ale bohuzel nejde nijak babicku donutit aby mela vnouce rada. Jestli to vyresi zamezeni vstupu tchyne si nejsem jista, kdyz ji reknou at nechodi (a rekne to vubec syn vlastni matce?) a ona presto prijde, maji ji nechat na ulici? Nebudou spis tohle zkazene vanoce?
Proto jsem výše psala, ať jí syn sdělí, že přijde buď s dárkami pro obě děti, anebo bez jakéhokoliv dárku, a jenom prostě na návštěvu. Primární problém to sice nevyřeší, ale zamezí jí to v tom, aby se jejich dcerka cítila ješte více odstrčena. Prostě bych nikomu nedovolila, aby se takto choval k mému dítěti v mém
vlastním domě, a ještě o vánocích. Od toho jsou rodiče, aby své děti chránili.
Je to bohužel tristní, ale co se dá dělat. ![]()
@evill píše:
Zakladatelka už na začátku diskuze píše, že ve výsledku jí nejde o ten dárek, ale o to, jak se tchyně chová, jak záměrně dcerku ignoruje a ještě je škodolibá. Já nevím, v naší rodině jsou vztahy moc hezké, nedovedu si představit takové chování k malému dítěti - nic podlejšího snad ani neexistuje. Jsem upřímný člověk a řekla bych to tchyni slušně, ale na plnou hubu. Vždyť pro děti je chování blízkých dospělých vzorem, který mohou v budoucnu napodobit a jak už jsem jednou řekla - pokud se někdo z blízké rodiny chová jako prase, tak by děti měly vědět, že rodiče toto chování považují za zavrženíhodné. Taky nejde jen o to, že ona má ráda jen jedno - ona to SCHVÁLNĚ dává co nejvíc najevo, aby co nejvíce ranila to dítě i matku - pro mě nepředstavitelné a neomluvitelné. Každý to bere jinak, ale k tvé otázce na zkažené Vánoce - s takovou blbkou v obýváku by to pro mě byly stoprocentně zkažené Vánoce a ona sama před zamčenými dveřmi by mi tedy rozhodně žíly netrhala - myslím, že právě takovou lekci potřebuje jako koza drbání.
@Adrasteia jak si psala, deti se uci napodobou, proto bych matku sveho muze za zamcenymi dvermi nenechala. Pro me je tedy nejprijatelnejsi verze hodit k darku od babi drobnost i pro dceru, ale to by zakladatelka jak psala v zivote neudelala, protoze by za to tchyne nic neutratila. Naopak spis uvazuje o tom, ze dceri koupi neco drazsiho a pred klukem ji rekne, ze to jsou darky jen pro ni. Opravdu perfektbi reseni. Ono jde videt, ze muzi si vybiraji partnerky podobne sve matce a ty pak jak jdou stejne tak se nemuzou snest.
@evill píše:
@Adrasteia jak si psala, deti se uci napodobou, proto bych matku sveho muze za zamcenymi dvermi nenechala. Pro me je tedy nejprijatelnejsi verze hodit k darku od babi drobnost i pro dceru, ale to by zakladatelka jak psala v zivote neudelala, protoze by za to tchyne nic neutratila. Naopak spis uvazuje o tom, ze dceri koupi neco drazsiho a pred klukem ji rekne, ze to jsou darky jen pro ni. Opravdu perfektbi reseni. Ono jde videt, ze muzi si vybiraji partnerky podobne sve matce a ty pak jak jdou stejne tak se nemuzou snest.
vnímám to podobně ![]()
@evill píše:
Tak každý to vnímá jinak. Pro mě je nepředstvitelné stýkat se v životě s takto charakterově pokřivenými lidmi a chci naučit i své děti, aby si do života takové typy lidí nepouštěly, případně se od nich dokázaly včas odstřihnout. Pokud by si to babička nenechala vysvětlit, měla by prostě smůlu. Nikdy bych nepřihlížela tomu, jak někdo z rodiny dělá mezi mými dětmi rozdíl - přičemž zrovna dárek, je to poslední, co bych řešila já.
@evill píše:
chudáci děti - obě… ach jo ![]()
@nela812 nakoupila bych dárečky pro dceru a nechala je ve skříni a kdyby bába nepřinesla nic pro ní tak bych je jakože našla na chodbě, že je tam bába nechala, protože už je neunesla - jen před malou bych hrála divadlo. No a pak bych s bábou vyrazila dveře
Já furt nechápu, proč ji k vám po tom všem stále pouštíte? U mě by takový člověk byl nezvaným hostem.
Hele, ta paní mi připomíná moji roztomilou „babičku“. Jsem narozena jako čistokrevný levoboček, z manželství mého otce mám nicméně bratra prakticky stejně starého, dokonce o kousek mladšího (jo, to už je záležitost otce, to neřeším). Otcova matka mne jako vnouče nikdy neuznala, viděla jsem ji poprvé (a naposled) až v 15 letech, kdy mi šila šaty do tanečních (byla to špičková dámská krejčová). To byl otcův nápad, rozhodně ne můj nebo mamky a dodnes je mi záhadou, jak k tomu svoji matku přiměl.
A když jsem tam byla na zkoušku šatů tuším podruhé, dorazila tam moje sestřenice (tu jsem nikdy v životě předtím neviděla). Je o něco starší než já. Jestli se na mne přišla záměrně podívat nebo tam byla fakt náhodou, to vážně nevím. A otcova matka se ujala představování. Mně ukázala na sestřenku se slovy „Tohle je moje VNUČKA Irena“ a jí na mne se slovy „A tohle Petra Novotná.“ A to slovo „vnučka“ při představování sestřenky velmi zdůraznila. Prostě by nikdy nedokázala v souvislosti se mnou vyslovit pojem „vnučka“. V patnácti letech mi to přišlo spíš k smíchu, dodneška je to jedna z mých úsměvných historek. Ale kdyby mi bylo třeba 8, asi bych se nad to povznést nedokázala.
Nikdy dřív ani po tom o mne neprojevila sebemenší zájem, ani když jsem byla malá, nikdy mi neposlala žádný dárek, na druhou stranu mně v životě nijak nechyběla. Její chování ke mně bylo naprosto odtažité, ale narovinu jsem nic jiného nečekala. Já zas o ní neumím mluvit jako o „babičce“, ale říkávala jsem, že já mám babičku (mamimka mamky) a jedubabu (matka otce). Abych mohla říct aspoň něco dobrého, tak šaty ušila opravdu moc hezké a nemám pocit, že by do mne nenápadně schválně při zkoušení zapichovala špendlíky ![]()
Záměrně vkládám jako anonym a pozměnila jsem jména, přece jen je to dost osobní.