Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Děti mají nevychované, doporučuji bouchnout jako papinak, vše jim říct a na chvíli se rozkmotřit. ![]()
@J_Doe píše:
A co u tebe mohou dělat?
Není nic horšího, než si načinčat bydlení, a pak prudit děti, ať se toho nedotýkají… Jen tak na okraj.
No tak promiň, ale kadění do bazénu a týrání zvířat je snad sakra jiná kategorie!
Pokud ti to nepřijde, tak upřímně lituju lidi, které navštěvuješ… ![]()
Pro zadavatelku, asi bych jim začala sprostě vypisovat účty. Účtenka za kytky, účtenka za vypuštění, vydezinfikování a napuštění celého bazénu…
To víš, že to řešení má, jen tobě se do něj nechce. To myslíš vážně, že ti dítě s..e po domě a ty máš výčitky bráchovi říct něco od plic??? Holka zlatá. Naštvi se dřív, než to udělá tvůj manžel…
Byla bych s nima velice rychle hotová. Jednou bych upozornila, že takhle se to nedělá a co si to vlastně u mě doma dovolují + varování, že jim to, co dělají zvířatům oplatím. Pak už bych jen oplácela - postříkala je a odměnu hadicí - když si myslí, že se to psovi líbí, trefila je jablkem, za překvápko v bazénu bych byla ještě větší můra a malou bych klidně přidržela, ať si ten výtvor sama vyloví. Pokud by nebyla svolná, varovala bych jí, že jestli ho vylovím já, nacpu jí ho zpět do gatí
Pokud by se to švagrové nelíbilo, nemusí chodit nebo si je bude usměrňovat sama. Pokud jsou to draci, měla bych pro ně připravený míč, vodovky na ven, omalovánky, dětské nůžky něco, co je zabaví a baví - třeba i tyčky a deku, aby si postavili úkryt…
Mám taky 2 draky, ale tohle si dovolit na návštěvě, tak je rozcupuju a oni to velice dobře ví. Taky navštěvuju bráchu poměrně často, ale něco takového si hoši nedovolí. Pokud i doma s bratrancem překročí hranice (spiknutí 2 proti 1, bitky s ubližováním, trápení zvířat, bordelaření…)pohrozím a když se nedohodnou, nezklidní, šupe každý do svého domečku ![]()
To by mě trefil šlak. Já bych jim to řekla, buď si je zoacifikujete vy nebo je zpacifikuju já a to po mém. Takže bych vzala hadici, setříkala toho smrada, že by to nevyděl, vykadila do bazénu, švihla bych jí do toho bazénu k tomu hovnu, kramaří mi v obýváku? Řekla bych, ať si je uklidní, nebo je vezmu a vyhodím za plot. Nezareagovali by dospělí, vzala bych je a hodila za plot se slovy, máte děti za plotem. Já se přiznám, že tohle bych já nedala ani omylem.
@J_Doe píše:
A co u tebe mohou dělat?Není nic horšího, než si načinčat bydlení, a pak prudit děti, ať se toho nedotýkají… Jen tak na okraj.
Každopádně, nezbývá ti, než si se švagrovou a bráchou sednout, a u piva jim vysvětlit, že je ráda vidíš, ale že vy děti vedete jinak. A když budou děti u vás, měly by respektovat tvá pravidla. Usměrňovat je ale musí jejich rodiče, ne ty.
Řekla bych, že by to mělo jít tou cestou, že dětem musíš vymyslet dostatečně atraktivní zábavu, která je u vás povolená… Vyhradit jim „jejich“ hračky, které mohou rozbít atd…
načinčat bydlení? Četla jsi to, vykadí se do bazénu, stříkají vodu po psovi. proč by se měly vyhrazovat hračky na rozbíjení? ![]()
Tak takovy nevychovany ksindl bych vypakovala behem druhe, treti navstevy - prizen, neprizen. Svagrove a brachovi bych na ferovku rekla, ze schazet se budete u nich, ze si nenechas delat z baraku kulnicku na drivi…
Jsko nasr@T do bazenu, tyrat zvirata, nicit kytky, rozbijet hracky - no kde to jsme…
![]()
Podle mého bys teď měla vytrvat. Jednak jim už tolik nedávat možnost kdykoli vrazit k Tobě domů (snad pochopí) a jakmile už tam budou, tak trvat co nejvíc na přiměřeném chování. Když by se to rozjelo, tak nehledět na to co si pomyslí a rovnou říct, že takhle ne, že Ti to vadí, nevyhovuje a že nechceš mít z domu kůlničku na dříví.
Nevím co radily holky
ale můj dům můj hrad, přes to nejede vlak
děti bych chytla za křídla a důrazně jim sdělila - milánkové tady nejste doma, ale na návštěvě, takže tady se budete chovat tak jak chci já a jestli se vám to nelíbí, tak můžete jít, když budete hodní budu hodná i já. Jestli uvidím, že děláte nepořádek nebo ubližujete zvířatům, tak jdete okamžitě domů. Já tady nejsem od toho, abych po Vás imrvére uklízela
Ke mě chodí kamarádky rády, vždycky jsou u nás jejich děti hodné, prostě si nic nedovolí a já si třeba za odměnu, že byly hodné s nimi zahraju pexeso nebo prší nebo jim na příště udělám palačinky
Ahoj zakladatelko, s úplně tím samým jsem se setkala i já (nejsem zvyklá být annonym, takže se v tom dotyčná pozná, pokud sem chodí). Šlo o sousedku (kamarádku), se kterou jsem se znala od předškolních let. Byly jsme nejlepší kamarádky, jako jedno tělo. Na zš v jedné lavici, později spolu na párty, stejná střední… Stejné nápady, stejné názory atd… Pak se jí narodili děti (postupně dvě), mě též. Ona dceru 8let, syna 5let, já syna 5let, dceru 4let. Věk dětí, kdy jsme se definitivně rozhádaly a popravdě, díky bohu, že není příbuzná.
Od mala vedu děti k úctě, k lidem i zvířatům. K úctě ke knihám. K věcem. Ve výchově jsem celkem důsledná, děti mají režim. Před i po jídle se myjí ruce. Jí se u stolu. Věci po sobě uklízí. Nemluvíme sprostě, i když spoustu slov slyšeli. Nejsou drzí, ale o pubertě si nedělám iluze. K nám, rodičům, se chovají láskyplně. Jsou ohleduplné, dělí se. Na návštěvě nesahají na nic bez toho, aby se zeptali, zda si to můžou půjčit. Nic nerozbíjejí, nelítají, nehluční. Jsou dost upovídaný, takže často hostitel je rád, že vypadneme ![]()
Kamarádčiny děti; když byli batolata, tak jsem jim tolerovala všechno. Sotva dvouletým to nevysvětlíte. Bohužel se to začalo stupňovat. Tak jsem se kamarádky ptala, proč nechá dceru kopat do zvířat a směje se. Když jsme u nss obědvaly, moje děti si po jídle umyli ruce, její děti ne, omatlané a umaštěné sedačky, křeslo, hračky od jídla, stěny po celém domě… Jednoho dne přišla s dětmi a poprosila mě, jestli bych vyhrabala nočník po dětech. Synovi sundala plenu, prý že ho učí na nočník. Za půl dne počůraný podlahy, koberec pokaděný… Nejlepší bylo, že ona ho vypustila a nevšímala si ho, on celou dobu chodil a konal potřebu, kde to na něho přišlo. Její dcera si půjčila několik knih u nás v knihovně, dětské, myslela jsem že je chce prohlížet, ona je roztrhala a počmárala. Nové knihy, co jsme kupovaly dětem k narozkám a pod. Vrchol byl, když v kuchyni brala nože a šermovala s nimi před mými dětmi, to se tam šli děti napít. To byla poslední kapka. Už předtím jsem kamarádce říkala, že se nelíbí její nevýchova (100% výchova tvého bratra a švagrové). Když jsem její dceři vzala nože, kamarádka nad tím mávla rukou, prý ať nepřeháním8o V tu chvíli jsem se neskutečně naštvala a byl konec.
A její děti? Ty jí z vesela posílají k šípku, ona je fackuje jak panáky a kvůli holce je obtýden ve škole na koberečku ![]()
Tak v první řadě je třeba to probrat s bráchou a švagrovou. Klidně, třeba si to i napiš, aby to pochopili. A aby to nevypadalo, že jen prudíš: na jednu stranu dej, co na nich máš ráda a co děti můžou (že si pěkně popovídáte, že si pomůžete s malováním nebo půjčíte cukr, když dojde, že děti na návštěvě můžou to a to a to) - a pak věci, které děti nemůžou. JÁ bych teda na začátku měla velkými písmeny vyměšování do bazénu (pokud bude chtít do bazénu, tak zásadně plenkové kalhotky do vody), týrání psa, lezení do cizích věcí bez dovolení atd.
A prostě říct, že pokud s těmito pravidly mají problém - a neměli by, je to věc základní slušnosti - tak že se bohužel budou muset dětem nonstop věnovat a dohlédnout na ně, aby tyhle nepřístojnosti nedělali (aby první varianta nebyla „vypadněte“, ale „ráda vás tu vidím, dveře máte otevřené, ale pokud jste to děti nenaučili, tak se o ně musíte postarat“).
A pokud nebudou chtít (logicky, na návštěvě si chce člověk popovídat), tak holt budou muset chodit bez dětí, dokud děti nevyrostou a pravidla si neosvojí. Nebo navrhni, že budeš s dětmi Ty chodit k nim (ale počítám, že asi nemají bazén atd., když chodí k vám - tak by se jim to asi moc nelíbilo).
Při tom rozhovoru samozřejmě musí být i Tvůj muž, aby dal najevo, že to jsou pravidla vás obou, že nevychované dětivadí vám oběma.
Hele, nepříjemné to je a máš recht, že z toho asi dobře nevyjdeš. Ale na druhou stranu, než být v permanentním stresu, tak to radši zabojuj.
Jinak moje dítě taky není vždycky na výstavku vzorných potomků; ale holt jsem vždy byla připravená, že pokud nastane kalamita - hádka, souboj, vztek, destrukce - tak kafíčko nekafíčko, prostě musím dítě umravnit.
Příspěvek upraven 14.08.17 v 21:46
Ta já nejsem příznivce nějaké přísné a autoritativní výchovy, malým dětem toleruju hodně, ale tohle je moc.
Netoleruju rozbíjení cizích věcí, ničení čehokoliv, ubližování zvířatům atd.
Když je nevychovávají a neumravňují oni, dělala bych to já.
Vytahají všechny hračky, řeknu jim ok, ale tohle všechno před odchodem uklidíte a trvala bych an tom. Buď to udělají sami nebo s rodičema. A klidně bych řekla, že taková jsou naše pravidla jestli ještě chtějí někdy přijít, tak to budou respektovat.
Jestli je něco rozbité a jsi si jistá, že to udělaly ony a ne tvoje děti, na to ybch si dala pozor, protože pokud u toho přímo nejsi, tak to nemůžeš vědět, tak jim řeknu, že pokud se to bude opakovat, tak příště dostanou na hraní jen to, co nevadí, že se rozbije a lepší hračky si nebudou moct půjčit. tady bych byla trochu benevolentní, protože každé dítě někdy něco rozbije.
Pokud budou ubližovat zvířatům, tak půjdou domů a řekla ybch to tak, aby to věděli i rodiče. Do bazénu už je příště nepustím, pokud ho nějak poničí nebo zašpiní a jestli jo, tak si to uklidí buď děti nebo rodiče.
Jestli budou kramařit někde v místnostech šuplíky, tak budou muset uklidit a už je do té místnosti nepustíš atd.
No asi to bude i na nějakou menší nepříjemnou promluvu s příbuznejma, že je sice ráda vidíš, ale chceš doma nastavit nějaká pravidla pro jejich děti, aby jste si tu návštěvu všichni užili…
To jsou vykuci, aby nemuseli krotit tu svou zver doma, tak chodi k vam. Takze bych rekla, ze je rada uvidim, ale ze za sve deti jsou zodpovedni oni a trvam na tom, aby pred odchodem vratili dum do puvodniho stavu, jinak se budete schazet pouze u nich, kde vase deti neskodi.
A nebo mozna jeste kdyz by se stavila svagrova s buchtou, tak bych ji s usmevem rekla, ze je hodna, at chvili vydrzi, ze sbalis deti a pujdete vy k nim, ze jejim detem to u nas nesvedci a zbytecne zlobi. A na tom trvat. To vis, rodice deti maji z tebe legraci, tak proc by te brali vazne ty deti…
@terien píše:
No, hlavní problém je ten, že to jsou cizí děti které jsou tam na návštěvě a podle toho by se měly chovat. I kdyby měla uprostřed obýváku vystavená originální plátna od Picassa tak návštěva by je určitě zničit neměla. Atraktivní zábavu by jim měly vymyslet hlavně rodiče.
Ale ony nejsou úplně cizí, je to rodina. Zakladatelka napsala pouze velmi omezeně, jak to u nich vypadá, vycházím z toho, že vztahy nechtějí úplně zpřetrhat. ![]()
Originální plátna od Picassa - to je tedy fakt srovnání… Reálně, když bych měla plátna od Picassa nebo něco podobně drahého, tak je opravdu nenechám v dosahu dětí, zvlášť když mám sama děti, které i neúmyslně mohou něco poškodit.