Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Magdaleeena píše:
Souhlasím. Mně přijde, že některé příspěvky @J_Doe jsou celkem konstruktivní, rozhodně k diskuzi, pokud by byl zájem z druhé strany.
@Lenka_Hal
No, upřímně, po jejím prvním příspěvku už bych s ní taky neměla nejmenší zájem diskutovat…
@j.a.n.i1 píše:
No, upřímně, po jejím prvním příspěvku už bych s ní taky neměla nejmenší zájem diskutovat…
Proc? Prvni veta je otazka, druha vet je obecne tvrzeni, se kterym lze souhlasit a hlavne vysvtluje tu predchozi otazku…zda to neni ten pripad. Dalsi jsou konstruktivni pripominky.Jen muj nazor, ja tu nejsem od toho hajit cizi lidi… ![]()
@Lenka_Hal Protože celý příspěvek je postaven tak, že si za to může ona, že ji cizí děti devastují dům. Jako fakt nevidím důvod, proč bych měla nezvané návštěvě vybírat hračky na zničení nebo jim vymýšlet dostatečně atraktivní zábavu…
A co myslíš? Načinčat bydlení? ![]()
To je těžké, pokud by zakladatelčin prvotní příspěvek četla švagrová, možná by pro ni vyznělo také pejorativně. Chápu, že mají odlišné názory, to mi u lidí opravdu nevadí, ale mně přijde vyzdvihováno, jak ta druhá varianta skrz naskrz špatná, nejen vysvětlováno. Ani jsem do toho nechtěla zabředávat. ![]()
Naši si pořídily více dětí a všechny schválně
Já zpětně hodnotím výchovu jako bezmála klášterní
Jíst se mohlo jen v jídelně, neexistovalo odejít od stolu, v 20.00 ve svém pokoji, číst nebo se učit, TV o víkendu. Neexistovalo říci „mlíko“
Celkem dost se nám věnovaly, ale když si vzpomenu, jakou energii jsme měly a co jsme všechno vyváděly
A to jsme jinak byly „ty hodné, slušné a recitující holčičky“
Mám neteř a synovce, sourozence, výchova celkem zásadová, celkem dost je na nich vidět rozdílnost v povaze. Mladší introvert, kliďas. Starší velmi chytré, extrovert. Starší už starší, chodí na gympl, a za mě je očividné, jak se v dítěti pere dobrá výchova versus nápady „pojďme zkusit“, a ano nemyslím tím v jeho věku kadění do bazénu, byť nápady bezmála neuvěřitelné
Ale nedělám si iluze, když si vybavím mé dětských nápadů
Ale stejně je to často pokus - omyl.
Mladší dostane pokyn, posaď se tu, čti si a čekej. A sedí hodinu. A takto vzorně seděl a čekal od té doby, co se dokázal posadit, jen tedy dříve to byly obrázky ![]()
Zajímavé pro mě, je že každé z dětí mých rodičů, má lehce odlišný názor na výchovu. Všichni se shodneme, že rodiče byli skvělí, výchova to byla echt, a my jako rodiče budeme vychovávat po svém a každý lehce jinak a je celkem možné, že naše děti budou stejně vychované (óóó, domýšlivosti
) jako jejich rodiče ![]()
Výchovou se vštěpují dítěti nějaké hodnoty, dovedu si představit, že lásce k přírodě/zvířatům se dá dospět aplikováním různých výchovných metod..
Edit: Jinak v rodině máme dva rodiče se vzděláním učitelským, jednoho zatím nerodiče se vzděláním učitelským a jednu dětskou psycholožku, ne vždy se shodnou, ale respektují názor druhého. Jinak to je i důvod, proč čtu tyto diskuze já, nemám pocit neomylnosti, jako rodič mám potřebu se zdokonalovat, občas možná tápu, ale jaké budou jednou moje děti to ukáže až čas..
@j.a.n.i1 píše:
Příspěvek upraven 15.08.17 v 16:21
Já se přiznám, že to nevidím nijak pejorativně - se opakuji ![]()
Mně to přijde naopak konstruktivní - zase se opakuji ![]()
Pokud zakladatelka píše, že její děti jiné ve smyslu klidnější, tak třeba nemá zkušenost s dětma háďatama.. švagrovou to asi nenapadne řešit, protože její dětí chovají stejně jako doma, tož zakladatelka musí otevřít problém/návštěvy směřovat ke švagrové či na neutrální půdu - příroda.. nevím.. mluvit, mluvit, mluvit.. Jedna věc je výchova a druhá dobré vztahy v rodině, zvláště i pokud si jinak rozumí.
@j.a.n.i1 píše:
@Lenka_Hal Protože celý příspěvek je postaven tak, že si za to může ona, že ji cizí děti devastují dům. Jako fakt nevidím důvod, proč bych měla nezvané návštěvě vybírat hračky na zničení nebo jim vymýšlet dostatečně atraktivní zábavu…
Casto se tu objevovala rada at chodim za svagrovou nebo at chodime na neutralni pudu. To my obcas chodime ven spolu. K brachovi domu fakt vyjimecne a to spis v zime. Jejich zahrada neni moc k pouziti. Navic ja jsem nejradeji na te sve. Mame terasku blizko kuchyne, nemusim pro nic behat do schodu kdyz prijde navsteva, mame bazen se skluzavkou, kterou deti miluji,…za chvili bude po lete tak si to chci jeste uzit. Chodi za mnou spoustu kamosek s detmi a jsem dokonce radsi nez kdybych mela nastevovat tak casto ja je. Nemam s tim problem, ale doma je doma
.
Nečetla jsem všechny příspěvky, možná se budu opakovat ale já bych jim to řekla znovu. Pokud nepochopí, okrikovala bych je sama furt a klidně i pohrozila že můžou jít domů, když neposlouchají. Nepřestala bych se stýkat. Přeci jen, je to rodina ale pokud se nic nezmění, omezila bych návštěvy na minimum. Já jsem v tomhle prostě jiná. Taky máme nový dům, hezky zařízený. Venku máme na zahradě hřiště pro děti kde máme skakaci hrad, trampolinu, klouzacku, domeček, houpacky, dětský bazén s klouzackou a velký bazén. V domě bydlíme dva roky a ten první rok jsem pozorovala, kolik návštěv je tu přes léto a kolik v zimě. Pochopitelně v létě se mi sem chtěli nakyblovat i ty, který jsem roky neviděla jen aby se mohli přijít smocit. Takový mě ale upřímně nezajímají. Jinak už neprijimam návštěvy kdy se děti neumí chovat a neposlouchají. Jasně, jsou to děti, ale hodně koukám na chování mámy. Když něco ničí a ona jim nic neřekne, příště už sem prostě nepřijdou. První rok jsem byla hloupá, zničilo se dost hraček, kvůli takovým maminkam co neresili, že jejich dítě něco rozbíjí. Ani to nezaplatili. Letos na všechny dlabu, Zvu jen ty, který jsou i klidně živí ale mají normální mámy. Stejně ale drahé hračky uklízím do komory a zamykám. Jsem sice mrcha, ale kupovali jsme to my, ne návštěva. naštěstí ty co sem chodí jsou rozumné mámy, ostatní nezvu. Takže pokud pořád nebudou poslouchat a ničit cizí majetek, tak bych hodně omezila návštěvy. V tom domě bydlíte vy, ne oni
@Magdaleeena píše:
A co myslíš? Načinčat bydlení?
To je těžké, pokud by zakladatelčin prvotní příspěvek četla švagrová, možná by pro ni vyznělo také pejorativně. Chápu, že mají odlišné názory, to mi u lidí opravdu nevadí, ale mně přijde vyzdvihováno, jak ta druhá varianta skrz naskrz špatná, nejen vysvětlováno. Ani jsem do toho nechtěla zabředávat.![]()
Naši si pořídily více dětí a všechny schválně
Já zpětně hodnotím výchovu jako bezmála klášterní
Jíst se mohlo jen v jídelně, neexistovalo odejít od stolu, v 20.00 ve svém pokoji, číst nebo se učit, TV o víkendu. Neexistovalo říci „mlíko“
Celkem dost se nám věnovaly, ale když si vzpomenu, jakou energii jsme měly a co jsme všechno vyváděly
![]()
A to jsme jinak byly „ty hodné, slušné a recitující holčičky“
Mám neteř a synovce, sourozence, výchova celkem zásadová, celkem dost je na nich vidět rozdílnost v povaze. Mladší introvert, kliďas. Starší velmi chytré, extrovert. Starší už starší, chodí na gympl, a za mě je očividné, jak se v dítěti pere dobrá výchova versus nápady „pojďme zkusit“, a ano nemyslím tím v jeho věku kadění do bazénu, byť nápady bezmála neuvěřitelnéAle nedělám si iluze, když si vybavím mé dětských nápadů
Ale stejně je to často pokus - omyl.
![]()
Mladší dostane pokyn, posaď se tu, čti si a čekej. A sedí hodinu. A takto vzorně seděl a čekal od té doby, co se dokázal posadit, jen tedy dříve to byly obrázky
Zajímavé pro mě, je že každé z dětí mých rodičů, má lehce odlišný názor na výchovu. Všichni se shodneme, že rodiče byli skvělí, výchova to byla echt, a my jako rodiče budeme vychovávat po svém a každý lehce jinak a je celkem možné, že naše děti budou stejně vychované (óóó, domýšlivosti
Příspěvek upraven 15.08.17 v 16:21) jako jejich rodiče
Výchovou se vštěpují dítěti nějaké hodnoty, dovedu si představit, že lásce k přírodě/zvířatům se dá dospět aplikováním různých výchovných metod..
Edit: Jinak v rodině máme dva rodiče se vzděláním učitelským, jednoho zatím nerodiče se vzděláním učitelským a jednu dětskou psycholožku, ne vždy se shodnou, ale respektují názor druhého. Jinak to je i důvod, proč čtu tyto diskuze já, nemám pocit neomylnosti, jako rodič mám potřebu se zdokonalovat, občas možná tápu, ale jaké budou jednou moje děti to ukáže až čas..
Hezky napsane ![]()
@Lenka_Hal píše:
Hezky napsane
Reaguji na úvodní příspěvek… Poprvé bych se pokusila promluvit s bratrem a švagrovou. Pokud by to nepomohlo tak bych je příště chytla za flígr včetně dětiček a vyhodila je s tím, až si vychovají děcka tak mohou přijít. A v případě, že by ratolest kopla buďto do mě nebo do nějakého zvířete tak by dostalo jednu pořádnou po pr.deli ať ví, že to taky bolí. Jsi teta ne cizí tak co. Já dodneska mlátím své pubertální sestry. Jsou drzé tak dostanou lepanec a ani nepípnou. Pokud ti zdemolují schválně něco v domě tak bych jim zdemolovala hračku co si třeba přinesou nebo ať až k nim přijdu s otázkou mrzí tě to? Jo? No mě taky mrzí, že jsi mi doma zničil to a to. A nebo nejlépe ne děckám, ale bráchovi a švagrové, možná by to konečně došlo jak děckám tak rodičům. Sice jako já jsem echt rapl, ale toto prostě nejde. A pokud je pro rodiče v pořádku, že děcko někomu kadí do bazénu, ve kterém se koupe tak by ode mě měli v botách ve kterých by museli jít dáreček od psa. Osobně se mi nejvíc osvědčilo udělat prostě tomu druhému v malé obměně to co dělá on mě. To nejdříve může vyletět vzteky z kůže, ale v 90% mu to dojde.
@LimitedEdition píše:
Reaguji na úvodní příspěvek… Poprvé bych se pokusila promluvit s bratrem a švagrovou. Pokud by to nepomohlo tak bych je příště chytla za flígr včetně dětiček a vyhodila je s tím, až si vychovají děcka tak mohou přijít. A v případě, že by ratolest kopla buďto do mě nebo do nějakého zvířete tak by dostalo jednu pořádnou po pr.deli ať ví, že to taky bolí. Jsi teta ne cizí tak co. Já dodneska mlátím své pubertální sestry. Jsou drzé tak dostanou lepanec a ani nepípnou. Pokud ti zdemolují schválně něco v domě tak bych jim zdemolovala hračku co si třeba přinesou nebo ať až k nim přijdu s otázkou mrzí tě to? Jo? No mě taky mrzí, že jsi mi doma zničil to a to. A nebo nejlépe ne děckám, ale bráchovi a švagrové, možná by to konečně došlo jak děckám tak rodičům. Sice jako já jsem echt rapl, ale toto prostě nejde. A pokud je pro rodiče v pořádku, že děcko někomu kadí do bazénu, ve kterém se koupe tak by ode mě měli v botách ve kterých by museli jít dáreček od psa. Osobně se mi nejvíc osvědčilo udělat prostě tomu druhému v malé obměně to co dělá on mě. To nejdříve může vyletět vzteky z kůže, ale v 90% mu to dojde.
Pokud je mlátíš dodnes, tak to asi moc nepomáhá, ne?
„Hlupák je člověk, který dokola opakuje stále stejné věci a očekává rozdílné výsledky.“
Nevím, kdo to řekl, v původním znění to znělo „ještě“ tvrději, nahradila jsem hlupákem.
@J_Doe píše:
@J_Doe píše:
Překlep klávesnice, píšu na mobilu
no na danou věc to pomůže, ale ony si vždycky pak najdou další
a i přesto ke mě rády chodí a ještě když můžou samy od sebe pomáhají s čím je třeba. Jojo škoda každý rány že
asi to zavedu i na muže ![]()
@Magdaleeena píše:
„Hlupák je člověk, který dokola opakuje stále stejné věci a očekává rozdílné výsledky.“
Nevím, kdo to řekl, v původním znění to znělo „ještě“ tvrději, nahradila jsem hlupákem.„Jsou drzé tak dostanou lepanec a ani nepípnou.“
Chápej, toto ale není výchova to je řetězení chyb, které nikam nevede. Zřejmě si ulevíš, Pár let zpátky jsem mluvila s jednou maminkou, já se tedy neptala, ale ona vysvětlovala, proč se chová takto ke svým dcerám a že já mám ještě mimino, ale.. Mně už mimino povyrostlo, její holky také a chovají se tak nějak stejně jako maminka.. a tedy i k maminceDo jakého věku je plánuješ takto usměrňovat? A ony budou usměrňovat děti Tvé? Pokud se ty výchovné období budou překrývat, bude vypadat ala pohlavkuje se celá rodina
@LimitedEdition
@J_Doe
Ale já je tím nevychovávám, jen se mi nechce je napomínat a stokrát vysvětlovat, že jsem jednou tak starší a husy jsem s nima nepásla. A ony si to nějak osobně neberou ani se neurazí, prostě ví, že v tu chvíli mají hodit zpátečku. Když přestřelí tak se ještě omluví. A ano, moje dítě když je třeba tak také usměrní. Ale ony zase nejsou takové cholerické megery jako já
, takže spíše jen zvýší na malou hlas když už to zavání nějakou katastrofou. Ale holky jsou to zlaté a moc hodné jen to s nimi občas tříská
A stejně mi často říkají, každá zvlášť, že jsem její nejoblíbenější ségra a když můžou tak u nás smrdí od rána do večera a samy se nabízejí s pomocí s malou nebo domácností. Miluju je, když občas lituju, že jsou už tak velké, že je nemůžu ohnout přes koleno puberťáky
A když bude třeba tak ten lepanec dostanou i ve 30 ![]()