Poradna duly
Jana Čurdová
Holky tak vam reknu ze me uz momentalne jedno dite navic nevadi.Uz je lepsi ted mit tri nez ten preskok z jednoho na dve.Mela sem tady na dopoledne od kamardky bo musela neco vyridit holcicku o mesic starsi nez Eli a vubec bylo to vse ok.Az sara doroste bude to uz taky lepsi ale reknu vam ze fakt skok z 1na dve je asi nejhorsi.Tak stejfi kdybys byla v praze tak bych ti ji klidne hlidala me by to ani nevadilo.
![]()
Lost díky za nabídku, potěšila mě.
![]()
Chci vložit pár fotek ale nějak to blbne. ![]()
jak to děláte že je máte velké?????
a když jich chci vložit najednou více???
Akaca - my jdeme 30.1. od Motyčkovic kliky. Je to v soukromý škole na Perštýně. Byly jsme tam i na Mikulášský.
Stejfa - taky mi to nejde, ty velký fotky. Nechápu to.
Klidně ti můžu ten kostým včelky půjčit, když jdete až v únoru. Ať neutrácíš. A klidně i svoji berušku…
![]()
To je nabídka i pro Akacu!!!
Jo a s tou středou po 9 hodině počítáme!
Stejfko - taky nevím jak na to,ale myslím, že je to jedno, když to stačí rozkliknout, ne
?
Mě jediný co mě štve je, že jsou ty fotky fozmazaný, i když je mám krásně ostrý ![]()
No a fotečky jsou parááádnííí
![]()
Musím šnelovat, jdu na pátou k holiči a musím ještě zlomit čtyřstranu svatební tabuli, tak snad to půjde líp než svatební kytice, fuj, tak lehce to vypadalo a jak jsem se s tím trápila
… no a pak mám všem volat, jak to dopadlo… tak jsem si řikala, že to už je teda mazec, když všichni pleskají, že jdu k holiči
… to jsem teda dopadla …
tak pa pa
Stejfi, jé malá princezna ![]()
Nikol, další dotaz k chování, co dělat, když starší dítě pošťuchuje mladší. z upozorňování si nic nedělá a pořád pošťuchuje a strčí a štípne a tak. Co s ním? Bít? či odejít jinam?
pa jdu spát, byla jsem na spinu a potom si dala vínko a jsem nějak opilá ![]()
Katko - tak to ti čoveče nevím
no… možná jako matka bych chtěla vědět, jestli někdo pošťuchuje moje dítě. To jsem vzteklá a spratkovi bych zakroutila krkem… pokud to dělá soustavně samozřejmě, třeba to zřezání si ještě pamatuju a to jsem si přála, aby měla Terka velký svaly
… no a řešila jsem to tak, že jsem odešla a hrozně mě to štvalo… myslím že lost psala teď, že se pustila do nějaký matky, tak myslím, že na tohle téma, jak na asertivitu, by ti asi spíš poradila ona
![]()
A jinak, kdyby to dělala TErka, tak bych si asi na tom dala záležet… vysvětlovat a kárat za špatný věci a pořád dokola, dokud to nepochopí… jinak nevím co s tím… čeká mě to zase v létě na písku
… snad už bude mít rozum… i když teď je spíš ona ten kdo sekýruje ![]()
Fakt nevím co s tím, zatím jsem vždycky naštvaně odešla, ale to jsem zatím nebyla v tomhle stádiu, tak uvidíme, co to provede…
Tak pa ženy a dobrou
katko nepotrebujes vychovavat cizi dite kdyz te neposlechne tak bych to rekla ty matce.ja se s tim nepiplam.A vcelku normalne a jestli to bude nejaka megera tak to nema cenu resit vubec.Asi tak vic neporadim.
![]()
No na to se ptala kámoška, řesily jsme rosku a tak mě prosila ať se zeptám na váš názor. Její dcera neustále doráží na další děti, je jí jedno jestli jsou mladší nebo starší, ale jakmile jí starší sestřelí, ona se oklepe a za chvilku jde a vrazí do něj stejně. Nemůže jí nechat ve společnosti ostatní samotnou, protože to vždycky skončí pláčem. Jo a to je naše nejlepší kámoška, tak si představte, co aso dělá Rozuli.
Katko - no prostě bych jí to opakovala pořád dokola… i s tím, že kdyby to nepomáhalo, dostala by na zadek… takový to stupňování, víš jak to myslím, řeknu to třikrát a pak dám an zadek… ale taky vím, že můžeš dělat cokoliv a nenaděláš prostě nic… kamarádka má Matouška a je z něho taky pěkně hotová, nechodí už ani na pískoviště, on taky pěkně mlátí a nebo objímá to dítě tak, až ho dusí
a to se dalšímu samozřejmě nelíbí… asi tomu není rady ani pomoci… když to dítě poslechne,t ak asi jen na chvíli, než se zase ponoří do hry… asi to hlavně přežít… ale nevím… myslím si, že Tereza už si taky nenchá nic líbit, takže pak se budu taky hlásit o radsu co s tím…
No a asi to s Rozkou musí být pěkný mazec… mě zatím každý potvrdil, že když měl dítě otloukánka, za chvíli se karta obrátila… s Terezou to bylo taky tak… tak si myslím, že se třeba taky dopracujete k tomu, že jednoho dne toho Rozárka bude mít plný zuby a vrátí jí to… jóó, pak to budou boje a uvidíš no… co bude lepší…
pevný nervy!
Ty jo, holky, to jsou problémy, co?!! Já bych tohle teda vůbec neuměla řešit. A nebo teda jo, já pro plácnutí daleko nejdu. Mě přijde, že když je to hned, tak je to nejlepší. Že to dítě ví, za co to má. Že když se nejdřív vysvětluje a vyvětluje a až pak se plácne, tak to je pro ty děti taková jakoby hra. Že prostě zkoušej, jestli tentokrát dostanou nebo ne. Já to nikomu nevnucuje, jen tak si tu píšu svoji úvahu…
Na Danuli se to prostě osvědčilo.
Třeba švagrová se děsně divila, že se Danule o vánocích ptá, jestli si může vzít nějaký cukroví ze stolu. No ptá…
neumí mluvit, že, tak na mě jen koukne a kejvne hlavou a čká, jstli kejvnu i já.
No a ptala se mě, jak jsem k tomu došla, že to si může nechat o tom u svý holky zdát. Tak říkám, že asi několikrát dostala přes ruce, když šahala na něco na co nesměla. Ona na mě vykulila oči a že prej holku ještě nikdy neplácla. Je jí rok a půl. Teda abych jakože nepřeháněla. Jasně že si někdy vezme, aniž by se zeptala, ale tak z 80% se ptá.
Ale je zase fakt, že já s Danulí nemám zas takový problémy jako vy. Tohle s tím braním si je jen taková drobnost.
![]()
Ale kdyby Danule někomu ubližovala, tak já se znám, já bych se za ni styděla před tou druhou matkou a dostala by normálně výprask.
To se prostě nedělá a když to nestačí říct, tak jiný řešení nevidím. Na cvičení s náma chodí jeden kluk a ten pořád do všech dětí strká. Ale brutálně. Normálně se rozeběhne a vší silou strčí. Ta matka na něj furt ječí a furt mu tam něco vysvětluje, ale každý cvičení je stále stejný. Ten podle mě prostě potřebuje výprask.
„výprask“ zní děsně drsně, že?
Ale však vy víte, jak to myslím, že jo?
![]()
Jo a ještě taková myšlenka. Jestli na tohle nejsou dobrý právě ty jesle. Ony se ty děti možná cejtěj jako kingové, když mají za prdelí matku, že jo. V takovejch jeslích by si s tím „tety“ prostě nějak poradily a zlobivý dítě by vědělo, že tam se ho teda nikdo nezastane…
![]()
Holky, to jsou ale jen takový chytrý řeči chytrý horákyně, která s tím nemá skoro žádný zkušenosti…
![]()
Vendul - já jsem měla stejný názor, ale když začala fakt zlobit, tak jsem si uvědomila, že bylo období, kdy jsem jí pořád jenom za něco trestala a nadáavla… a já prostě nemůžu být tolik striktní, bylo by to daleko horší… mě právě řikala máma, že jí povídal psycholog, že u dětí, který prostě „zlobí“ (vož je taky individuální - někdo je prostě živější a nemusí to být hned zlobení), tak by se měly posunout hranice… takže netrestat hned za všechno… to už jsem psala… ale jasně, že to je zase názor jen jednoho člověka, i když psychologa…
Jinak taky Tereza ví, že by neměla sahat druhým do talíře, taky se nesaha na jídlo, který se krájí, že jo, kvůli noži… no a stejnak to někdy udělá, ale nejdřív kouká a taky ví,že nesmí… ale to jsou už takový detaily, myslím, že na tohle bude spousta času, až budou holky chápat daleko víc a hlouběji…
Nikolaa - jo jo, já si uvědomuju, že si to možná jen tak myslím a ve skutečnosti bych to nezvládla…
To já jen tak, že se vedou řeči…
![]()
Ale teda na druhou stranu, ubližování někomu není o „živým“ dítěti ne? To se prostě nedělá a hotovo. Ať si tu živost vybije u jiný činnosti.
![]()
Já už toho nechám…už jsem zase přechytralá…
![]()
Vendul - no tak jasně, zrovna ubližování ostatním dětem se prostě nedělá… těžko můžu posunout hranice v tomhle… tohle patří mezi zásadní věci… stejně tak, jako se nebouchá ani máma, ani táta, tak se prostě neubližuje ani nikomu jinýmu. Ani dětem a ani se nebouchají plyšáci… to jí ho vždycky seberu a buď ho chovám já, aby viděla, že se to nedělá a že se k nim má chovat hezky nebo jí ho rovnou seberu a dostane ho až na něj bude hodná…
Takže je to všechno odsud podsud…
![]()
A neboj, já taky nejsem zrovna profík. Pořád mám jenom jedno dítě
a i když je Tereza hóódně temperamentní a silná osobnost neznamená to, že když to přežiju, mám návod na to, jak zkrotit dítě a jak to má správně být… třeba to taky nedělám nejlíp, jen sbírám informace a zkouším co na ní platí
![]()