By jsme, aby jsme

Napsat příspěvek
Velikost písma:
4488
16.9.17 22:27
@Liz píše:
@Reflex Ono se tak právě nemluví. By jsi jsem nikdy mluvenym slovem neslyšela.

Mluví. Odkud jsi, že jsi to neslyšela?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30974
16.9.17 22:27

Tak se omlouvam za mystifikaci, cetla jsem nedavno rozhovor s timto tematem, konkretne se jednalo o tvar bysme a spatne jsem si pamatovala zaver.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Liz
2064
16.9.17 22:29

@Reflex z Čech :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4488
16.9.17 22:32
@Liz píše:
@Reflex z Čech :think:

Tak jsi asi z nějakého zvláštního kraje. Teda říká se [by si]. Zkus google „by jsi“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69023
16.9.17 22:34

Vadí mi to strašně :mrgreen: Mluvit jsem tak nikdy nikoho neslyšela, přijde mi, že tak lidi píšou, když chtějí být „strašně spisovní“. V mluvené řeči slýchávám „bysme“, což i občas napíšu, píšu-li rychlomail kamarádce, ale „by jsme“ je takovej paskvil, který spisovnou verzi ani nijak nezkrátí. Nicméně nahlas nekritizuju, jenom si tak potichu skřípu zubama, když se to objeví v nějakém oficiálnějším podání. Naposledy třeba v marketingovém měsíčníku, který šel na celou firmu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Liz
2064
16.9.17 22:35

@Reflex by si, nebo bys mluvenym jo, ale ne BY JSI :roll: to mi fakt trhá uši

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Liz
2064
16.9.17 22:36
@ugluk píše:
Vadí mi to strašně :mrgreen: Mluvit jsem tak nikdy nikoho neslyšela, přijde mi, že tak lidi píšou, když chtějí být „strašně spisovní“. V mluvené řeči slýchávám „bysme“, což i občas napíšu, píšu-li rychlomail kamarádce, ale „by jsme“ je takovej paskvil, který spisovnou verzi ani nijak nezkrátí. Nicméně nahlas nekritizuju, jenom si tak potichu skřípu zubama, když se to objeví v nějakém oficiálnějším podání. Naposledy třeba v marketingovém měsíčníku, který šel na celou firmu.

Mám radost, že nejsem sama :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4488
16.9.17 22:40

Ale tak teoreticky proč je to paskvil? Je to nespisovné, to ano. Říká se bysme a bysi. Co to je, ve své podstatě, to sme, si? Je to jsme, jsi, nic jiného.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Liz
2064
16.9.17 22:44
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69023
16.9.17 22:47

Tak mluvěj lidi, jak jim zobák narostl, tam mě asi nepohorší nic, maximálně hodně vulgarismů. Pokud píšu kamarádce, hlídám si základní gramatiku (vyjmenovaná slova, shodu podmětu s přísudkem, interpunkci…), ale nemám problém napsat slovo tak, jak mluvím (čili klidně bysme místo bychom, nikdy ale by jsme, protože tak nemluvím). Pokud ale píšu oficiální mail nebo dopis, tak si sakra hlídám i ty spisovné tvary. Problém holt je, že spousta lidí si myslí, že by jsme spisovný tvar je. Asi jako vyjímka, žehlící prkno nebo protěžovat - troufnu si říct, že v některých případech nabídne google více záznamů v té nespisovné verzi :mrgreen: Ale ano, přiznávám, že jsem magor a konkrétně by jsme mě z toho v oficiální komunikaci všeho štve nejvíc :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
rokris
17.9.17 01:04
@Liz píše:
Nikdy mi nevadilo, když někdo napsal chybu, nikdy jsem nemoralizovala, každý jsme dobrý v něčem jiném a věřim, že mi sem tam písmenko taky ujede, ale… na aby jsme mám poslední dobou šílenou alergii, protože se s tím setkávám často. Když to píše někdo na vyšším postu, tak si občas říkám, jestli čeština v některých školách nebyla pouze volitelnym jazykem :roll: Máte to tak taky, nebo jsem mimo s mojí alergií? (neberu cizince, nebo slováky píšící česky, ty spíš obdivuju)

Ano, přesně toto mi teda jde dost na nervy. ale ono se to už jaksi vžilo, takže už to časem bude uplně ok. :roll:

• Citovat
  • Upravit
1093
17.9.17 01:28

Je hezké vidět kolik lidi si zakládá na spisovné češtině. To když se vyučovala čeština, tak já jsem nejspíš nikdy nebyla přítomna. Čeština mi nijak k srdci neprirostla a nikdy jsem k ni pozitivní vztah nezískala, bohužel sekam jednu chybu za druhou a jsem si toho vědoma. Už jen moje interpunkce mluví za vše. O to menší mám potřebu řešit češtinu ostatních, ale co mi vadí nejvíc je kopa vulgarismu.. V poslední době se snad lidi neumí ani jinak vyjádřovat než si nadávat…Hlavně na diskuzních fórech a sociálních sítích..Mate taky ten pocit?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
828
17.9.17 06:50

@Tereza1986 to vytáčí mě ne mně :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
576
17.9.17 07:19

Víc než „by jsme“ mě drtí samozdřejmě - a vídám to čím dál častěji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
17.9.17 08:04
@ugluk píše:
Vadí mi to strašně :mrgreen: Mluvit jsem tak nikdy nikoho neslyšela, přijde mi, že tak lidi píšou, když chtějí být „strašně spisovní“. V mluvené řeči slýchávám „bysme“, což i občas napíšu, píšu-li rychlomail kamarádce, ale „by jsme“ je takovej paskvil, který spisovnou verzi ani nijak nezkrátí. Nicméně nahlas nekritizuju, jenom si tak potichu skřípu zubama, když se to objeví v nějakém oficiálnějším podání. Naposledy třeba v marketingovém měsíčníku, který šel na celou firmu.

Ano, „by jsme“ apod.jsou chyby z hyperkorektnosti: Iidi to chtějí napsat spisovné, tak to utvori napodobou podle ostatních tvaru kterým se to zastarale „abychom“ už dost vymyka. Mně to tas tak nevadí, ani pravopisne chyby v textu, každý umí něco jiného. Co mě ale nadzvedne (a pak si ten ironicky komentář neodpustím), jsou vseznalkove, co píšou obsahove blbosti, ale mají potřebu ostatní poučovat a svoji nadrazenost dávají najevo frazemi typu „nauč se znát obsah psaneho textu“, k tomu v 90% náhle začnou používat superspisovne koncovky v 1.os. („píši“ „děkuji“), ačkoli to předtím nepouzivali, a většinou pak udělaji nějakou pravopisnou chybu z oblasti, kterou tak neovladaji, takže ji nepovazuji za důležitou (kapr. čárky). To už mi je asi tak 1000× sympatictejsi ten, kdo píše, jak mu zobák narost, třeba hovorově nebo občas s chybami, než takový superspisovny blb :lol: Omluva za překlepy z mobilu a anonymitu- veřejně tajim profesi cestinarky…

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další podobná témata podle názvu

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová