Bydlení v dnešní době

Napsat příspěvek
Velikost písma:
1008
6.1.22 08:10

@neila Neboj to přijde :mrgreen: U nás je dost novostaveb Pražáků a někteří chytají nerviky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
wo2
2117
6.1.22 08:29

Možná napíšu mezi těmi miliony tady kravinu, ale …. zakladatelko, plánuješ zůstat sama s dcerou? Ono to může mít taky trošku vliv na tvé rozhodování s ohledem na velikost domu, který by sis chtěla pořídit.
Dejme tomu, že postavíš krásnou špeluňku svých snů pro sebe a dceru. Nebudeš se jí chtít vzdát a přijde ti někdo do života a najednou to bude nevyhovující.

Životní zkušenosti jsou nepřenosné a já mít ten rozum, co mám teď, zkušenosti a informace třeba i odsud, tak to udělám jinak :mrgreen:

S ohledem na tvoji zálibu v cestování bych do takové velké hypo v žádném případě nešel. Investuj a příprav si větší finanční rezervu na vysněné bydlení. Máš času dost.
Taky rád cestuju a sportuju a nemám tolik času se o velký dům starat (a mám ho a starat se sám musím).
Občas nadávám a bral bych raději byt, ale taky jsem za ten dům dneska rád.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5185
6.1.22 09:14

Nezazněla tady jedna dost zásadní věc. A to je VLASTNÍ bydlení. Pro mě je to základ klidného života. Takoví důchodci, co dnes žijí v nájemním bytě z jednoho důchodu, by mohli vyprávět. Takže to je by byl pro mě důvod číslo jedna proč vlastní nemovitost ano.
Já už bych v bytě žít nechtěla. A to ani kdybych zůstala sama. Raději malý bungalow 3+kk než byt. Život v domě miluju a chápu zakladatelčin sen. Zahradu si užíváme od března do října. Teď plánuju zimní zahradu, takže budu do zeleného čučet nonstop. Práce kolem domu máme dost. Ale my si ji děláme sami. Obrovský sad, políčko, 9 m skleníků, slepice, bazén, automatická závlaha…to chce práci ale nic z toho nemusí u domu být. Tak to máme my - dobrovolně. Posekat trávu, pohrabat listí nebo odhrnout sníh? To není nic s čím si sama normální ženská neporadí a ani za práci nepovažuju.
Otázka financí je druhá věc. To, že žije zakladatelka v nájemním městském bytě za pakatel a nemá finanční vatu je varovný signál. Být tebou zakladatelko, zkusím rok odkládat třeba 20-25tisíc a uvidíš, jak to budeš zvládat. Je leden, takže takový příhodný čas. Po roce uvidíš, jak se ti žilo když jsi musela dávat „pryč“ tolik peněz. Pokud to bude v pohodě máš našetřeno pár peněz, které se budou při vybavování domu hodit. Nebo usoudíš, že to bude fakt těžké a radši ty peníze použiješ na opravu chaty.
Předpokládám, že tím že jsi mladá, nehodláš zůstat do konce života sama, tak si možná s budoucím partnerem splníte sen o domku spolu. :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16186
7.1.22 16:51
@liptom píše:
@neila Neboj to přijde :mrgreen: U nás je dost novostaveb Pražáků a někteří chytají nerviky

ale to už nebude novostavba, žejo… Ne v našem případě…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
7.1.22 17:03
@Anonymní píše:
Jo a na té zahradě samozřejmě chata je, ale nikdy tam nenocujeme, protože tam není normální záchod. To je ještě jedna z posledních možností, že bych z té chaty udělala plnohodnotné bydlení na cca květen-září, na to bych se ani nezadlužovala. Jinak v létě přes den jsme na zahradě dost, elektřina tam je a je to vlastně kousek od bytu. No ale prostě to není ono.

Na tvém místě bych na pozemku vystřihla něco takového - https://www.dumrazdva.cz/…alov-0-plus/ V tom můžeš v poklidu i bydlet, kdyby bylo nejhůř. A to i v zimě. Jinak je to luxusní „chata“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Makca87
7.1.22 17:15

Rozhodně bych si postavila barák. Lepší je dát 15 tisíc za hypotéku a mít vlastní movitost a spousta výhod, než dávat 15 tisíc za nájem někomu… Barák může být absolutně bez starostí! ;) Můžeš mít tepelné čerpadlo, zahradu bez kytek, stromů, zvířat a různých serepatiček a mít zahradního robota, který se postará o trávu. Nemusíš dělat vůbec nic…

• Citovat
  • Upravit
15800
7.1.22 17:25
@Makca87 píše:
Rozhodně bych si postavila barák. Lepší je dát 15 tisíc za hypotéku a mít vlastní movitost a spousta výhod, než dávat 15 tisíc za nájem někomu… Barák může být absolutně bez starostí! ;) Můžeš mít tepelné čerpadlo, zahradu bez kytek, stromů, zvířat a různých serepatiček a mít zahradního robota, který se postará o trávu. Nemusíš dělat vůbec nic…

No už tepelné čerpadlo bez starostí je hodně zákeřné :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Makca87
7.1.22 17:29
@Zumpa píše:
No už tepelné čerpadlo bez starostí je hodně zákeřné :mrgreen:

V čem?

• Citovat
  • Upravit
1008
7.1.22 17:49

@neila mají novostavby, na zelené louce

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3912
7.1.22 18:27

Práce na RD jsou různé. Někdy je potřeba něco opravit nebo vyměnit (kotel, bojler, pračka, myčka), někdy je potřeba opravit střecha. Pokud je dům starý a je potřeba rekonstrukce, dělají se podlahy, okna, nové rozvody topení, nová elektřina.

Já mám štěstí na řemeslníky. Znám dobré zedníky, dobrého topenáře, dobrého podlaháře. Moje poslední zkušenost je repasovaná střecha, mám dobré klempíře. Něco je po známostech, něco z internetu (ti klempíři). Všechno si vymýšlím sama a pak to konzultujeme s řemeslníky. Rekonstrukce financuji z úvěrů, střechu jsem dala dohromady ze svých peněz. Letos plánuji rekonstrukci sklepa, na to padne stavební spoření.

Jde to, když se chce. Ale na dovolené k moři s dětmi nejezdíme. Kolikrát bych byla raději, kdybych měla jen poradní hlas, ale u nás není nikdo jiný, kdo by ty rekontrukce řešil. Tak musím holt sama.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15800
7.1.22 18:39
@Makca87 píše:
V čem?

Mrkni do různých fór ohledně staveb - docela dost lidí řeší různé problémy - od těch klasických, že doma mrznou, až po ty, kdy doma mrznou a ještě platí pálky za elektřinu, protože jim systém pořád spíná topnou patronu. Dost lidí má chyby v ohřevu TČ už od návrhu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Makca87
7.1.22 19:02
@Zumpa píše:
Mrkni do různých fór ohledně staveb - docela dost lidí řeší různé problémy - od těch klasických, že doma mrznou, až po ty, kdy doma mrznou a ještě platí pálky za elektřinu, protože jim systém pořád spíná topnou patronu. Dost lidí má chyby v ohřevu TČ už od návrhu…

Posr.at se ti může úplně všechno, zdražuje se taky úplně všechno… Proto máš k tomu dlouholeté záruky. Když jsou ti lidi zvyklí z paneláku na 28 stupňů a pak jdou do baráku s tepelným čerpadlem, kde je 22-23 stupňů, tak se nediv. U tepelného čerpadla nemusíš co 2 hodiny ( ani co týden) chodit přitápět, nenadřeš se u toho. Nemusíš shánět a sekat/skládat dřevo/uhlí, prostě nic ;)

• Citovat
  • Upravit
79910
7.1.22 19:25

@Zumpa A hypotéka 15, jo?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
399
12.1.22 14:52

Práce na domě být může a nemusí, tchánovci mají dům desítky let a nic moc tam nedělají, předloni přešli na topení plynem, ale to jim dělala firma. Jinak nic.

Spíš je úsměvný ten argument. Chci kafíčko na terase, dělat grilovačky 😁 kafe si docela užívám v bytě na balkoně, hodil nohy na zábradlí a relaxuji. Navíc kafe piješ pár minut. Ty grilovačky, jak často je budeš dělat? Jednou dvakrát za měsíc během léta? Pak bude zrovna hnusně a nic nebude. Jo pro ty zvířata je to určitě super, souhlas, hlavně psi jsou v bytě chudáci. Jde o to, vyplatí se to na zadlužení? Mít zahrádku s chatkou a byt najednou za mě nej, léto chatka a zima byt. Litujeme že před lety táta prodával zahradu, kde byla malá chatka, dílna, skleník, pergola. :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
12.1.22 15:47
@Kuba25 píše:
Práce na domě být může a nemusí, tchánovci mají dům desítky let a nic moc tam nedělají, předloni přešli na topení plynem, ale to jim dělala firma. Jinak nic.Spíš je úsměvný ten argument. Chci kafíčko na terase, dělat grilovačky 😁 kafe si docela užívám v bytě na balkoně, hodil nohy na zábradlí a relaxuji. Navíc kafe piješ pár minut. Ty grilovačky, jak často je budeš dělat? Jednou dvakrát za měsíc během léta? Pak bude zrovna hnusně a nic nebude. Jo pro ty zvířata je to určitě super, souhlas, hlavně psi jsou v bytě chudáci. Jde o to, vyplatí se to na zadlužení? Mít zahrádku s chatkou a byt najednou za mě nej, léto chatka a zima byt. Litujeme že před lety táta prodával zahradu, kde byla malá chatka, dílna, skleník, pergola. :(

Naprosto souhlasím. Bydlím v domě v Praze a zahradu využívám pár dní v roce. :nevim:

Naši sousedé jsou z jihu a nechali si nákladně předělat celou vilu, aby mohli trávit čas venku. Celá jedna stěna do zahrady je prosklená, zajíždí do baráku, rovnou navazuje na patio a bazén. Dva roky si to užívali (bezva hlavně pro nás, když tam do dvou do rána řvali v bazénu španělsky), pak přišli roky 2020 a 2021, kdy se vrátilo středoevropské léto a prakticky se nevykoupali. :nevim:

V jižních zemích tu touhu po baráku chápu, člověk může být venku furt. Ale u nás je to fakt pár dní v roce.

Chata (zahrádka) mi přijde ideální pro nadšence „chci létě grilovat“, chalupa pak pro lidi, co se chtějí vrtat v zahradě a barák pro ty, kteří jsou takový celkově outdooroví.

Nežíkám, že dům nemá své výhody (soukromí, víc místa atd.), ale je otázka, jestli to stojí za to zalužit se až na dřeň.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1

• (4.8) + 10 recenzí