Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@stinga píše:
to je přece něco úplně jiného, šestileté děti na hřišti opravdu nejsou šéfové čtyřletých dětí,
srovnávat to s šéfem v práci je nesmysl
Myslíš? Ty si do toho začala tahat šikanu
Když máš víc dětí a těm mladším řekneš, že mají poslouchat toho nejstaršího, je to z pohledu toho nejstaršího vůči těm mladším šikana? Není, že?
@stinga píše:
to není to, o čem píšu já,
obhajuje se tu nadřazenost starších dětí, takže malé děti v tomhle případě by měly jít pryč, respektive by je jejich matky měly vzít pryč, protože na pískovišti vládne starší, tak mladší nemají právo se hrát
Slovíčkaříš
Nic takového se tu neděje… zakladatelka nechala svého 4 letého syna otravovat 7 leté kluky a jim se to nelíbilo, ohradili se a zakladatelka situaci nezvládla a vyjela na jednoho z nich místo aby usměrnila svého syna…
@Velryba černá píše:Žiju v Praze, kde se ty děti na hřišti navzájem neznají. Tj. si spolu většinou nehrají. Tedy vyžadují asistenci dospělého. Možná to na vesnici je jinak. Když náhodou potkáme na hřišti někoho, koho děti znají, zabaví se mezi sebou, ale to je opravdu spíš náhoda (nebo se s maminkou musíme předem domluvit a sejít se cíleně).
Prosím tě, ty žiješ někde v duhové zemi? Naprosté minimum rodičů se dítěti věnuje způsobem, jaký popisuješ. Hřiště je zvěřinec.
Mě to taky přijde celý jako malichernost. Jo, neměl obtěžovat, takově děti opravdu lezou na nervy, ale některý děti hodně prahnou po kontaktu s jinými dětmi a než půjdou do kolektivu, neumí ještě sociálně dobře komunikovat. Přijde mi naprostá blbost za to to dítě trestat. Spíše bych se snažila ho co nejdřív dát někde do kolektivu dětí - nabaží se hrou, naučí jasněji komunikovat a tohle přestane dělat sám od sebe. Proč vlastně není ve školce?
@ibis píše:
SlovíčkaříšNic takového se tu neděje… zakladatelka nechala svého 4 letého syna otravovat 7 leté kluky a jim se to nelíbilo, ohradili se a zakladatelka situaci nezvládla a vyjela na jednoho z nich místo aby usměrnila svého syna…
její syn neudělal nic špatného, chtěl si hrát s jinými dětmi,
a kluků by neubylo, kdyby si s ním chvíli pohráli a pak mu třeba utekli, nebo vylezli někam, kam 4letý ještě vylézt nedokáže nebo tak něco,
třeba by jim mohli jejich rodiče říct, ať se s menším chvíli pohrají, taková výchova k pospolitosti a dobrým vztahům, co?
@ibis píše:
Myslíš? Ty si do toho začala tahat šikanuKdyž máš víc dětí a těm mladším řekneš, že mají poslouchat toho nejstaršího, je to z pohledu toho nejstaršího vůči těm mladším šikana? Není, že?
proč by měly poslouchat toho nejstaršího? jsou to všechno děti, a 4letý a 6letý jsou téměř stejní, to by ten starší musel mít třeba 15
Za mě palec tomu sedmiletému, které vlastně to malé tak dlouho (ja myslela, že to celé bylo fakt tak 10 minut) tolerovalo bez výbuchu. Nakonec se zachovalo naprosto sociálně přiměřeně a šlo říct danému dospělému o pomoc, tedy vyjádřilo pocity, že je to malé otravuje. Sama zakladatelka řekla, že chtěla aby si to děti vyřešily samy. To by vypadalo asi tak, že děti by malému řekly, že si s ním hrát nechtějí, pokud by neposlechl a navíc po nich začal házet kůru, tak by po něm taky něco hodily nebo do něj strčily, apod. No a starší dítě to vyřešilo tak, že si šlo postěžovat a dostalo „vynadáno“. Nejprve bych si srovnala jak to vlastně udělám. Ale hlavně nevolat na dítě 5× nedělej to aniž by mě poslechlo. Kazí to výchovu jak u psů, tak u dětí.
když něco po dítěti chci, tak ho pak musím dovést k tomu splnění, jinak bude zdárně ignorovat dál. Když nemám náladu, tak radši nevolám (když vím, že neposlechne), ale radši hned dojdu za ním, odvedu pryč, apod. Bát se nesplnit svůj slib a neodejit z hřiště, protože by mohla být scéna je horší než ta scéna, která byla jasným následkem.
@stinga píše:
proč by měly poslouchat toho nejstaršího? jsou to všechno děti, a 4letý a 6letý jsou téměř stejní, to by ten starší musel mít třeba píše: Více
zrovna teda u malých dětí je znát i půl roku, natož dva až tři roky…
@stinga píše:
její syn neudělal nic špatného, chtěl si hrát s jinými dětmi,
a kluků by neubylo, kdyby si s ním chvíli pohráli a pak mu třeba utekli, nebo vylezli někam, kam 4letý ještě vylézt nedokáže nebo tak něco,
třeba by jim mohli jejich rodiče říct, ať se s menším chvíli pohrají, taková výchova k pospolitosti a dobrým vztahům, co?
kolikrát, že se ho snažila zakladatelka usměrnit a odvolat? Kolikrát že to neposlechl?
proč by měli starší kluci vycházet vstříc menšímu dítěti, které je otravuje a neposlouchá vlastní matku? ![]()
@Keyllah píše:
kolikrát, že se ho snažila zakladatelka usměrnit a odvolat? Kolikrát že to neposlechl?proč by měli starší kluci vycházet vstříc menšímu dítěti, které je otravuje a neposlouchá vlastní matku?
a proč by nemohli? co by se jim stalo?
co ti říkají věkově smíšené školky? nedovedu si představit, že tam by učitelky podporovaly takovou nadřazenost starších, děti by se měly naučit spolupráci i s tím, kdo se jim zrovna nepozdává
@stinga píše:
co ti říkají věkově smíšené školky? nedovedu si představit, že tam by učitelky podporovaly takovou nadřazenost starších, děti by se měly naučit spolupráci i s tím, kdo se jim zrovna nepozdává
prostě nechtěli. Nevidím jediný důvod proč by si museli hrát s cizím dítětem, se kterým nemají nic společného, když nechtějí. Kór když je to divoch, co neposlouchá vlastní matku a pak po nich ještě něco hází…
@stinga píše:
Ježiš co to je za kravinu? Je rozdíl, když je parta dětí ruzneho veku co se znají a mají si spolu hrát a to, že přijde cizí prcek k dětem, co mají něco rozehrané a on se do hry nehodí. Nemusí být vlastně ani mladší.
@stinga píše:
Moje děti obě navštěvují věkově smíšenou třídu a představ si, že se většina dětí baví s kamarády stejného věku. Dcera je tam nejmladší a ty starší holky si s ní hrát nechtějí, protože je podle nich ještě malá. A učitelky to absolutně neřeší a rozhodně nenutí ty starší, aby se mladším věnovaly, pokud nechtějí. Naopak syn-předškolák zase nemá problém s mladšími dětmi a rád se jim věnuje. Jenže je důležité ještě to, že tyhle děti zná. Zakladatelčin syn otravoval cizí kluky, proč by ti si s ním měli hrát? Jen proto, že je na stejném hřišti?
@Keyllah @Aduš8 @jita22 tak už se nedivím, proč je společnost, hlavně mladí muží, tak arogantní a přezíravá, já já já, jenom já a slabší uhněte a vypadněte - ony to ty maminky učí chlapečky už zřejmě od narození
@Aduš8 píše:
Moje děti obě navštěvují věkově smíšenou třídu a představ si, že se většina dětí baví s kamarády stejného věku. Dcera je tam nejmladší a ty starší holky si s ní hrát nechtějí, protože je podle nich ještě malá. A učitelky to absolutně neřeší a rozhodně nenutí ty starší, aby se mladším věnovaly, pokud nechtějí. Naopak syn-předškolák zase nemá problém s mladšími dětmi a rád se jim věnuje. Jenže je důležité ještě to, že tyhle děti zná. Zakladatelčin syn otravoval cizí kluky, proč by ti si s ním měli hrát? Jen proto, že je na stejném hřišti?
tak to je pak chyba učitelek a celá koncepce věkově smíšené třídy tím ztrácí smysl