Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Velryba černá píše:
Tak samozřejmě pokud se srovnáváš se sedmiletými dětmi, není co řešit. A ta paní tě také otravovala přímo, motala se ti při práci, musela jsi jí uhýbat, atd?
Ať žije chytání někoho za slova
prostě mě zdržovala při práci musela jsem pracovat a hlídat do toho malého a reagovat na něj a ještě na ní a měla jsem z toho docela vyhučenou hlavu ale prostě jsem to brala jako takový folklor že se na těch zahrádkách povídá atd a přežila jsem ![]()
@Anonymní píše:
@BohunkaP @Svistice nevím jak bych reagovala…samozřejmě bych chápala že toho obtěžování je na ně moc… Snažila jsem se aby se to nevyhrotilo a prostě v ten den toho na mě celkově byla moc na měNo tak jsem tomu sedmiletým klukovi odsekla no. vím že to asi ode mě nebylo hezké ale tak prostě člověk nemůže být furt jenom sluníčkový
Ale ty pořád nechápeš, že problém není v tom, že jsi někomu něco odsekla ![]()
Problém je v tom, že jsi nechala svoje dítě, aby ty ostatní soustavně otravovalo… místo abys efektivně a výchovně zasáhla a svému dítěti buď v tom chování zabránila nebo ho (třeba dočasně) odvedla pryč. Od toho tam snad s ním v tomhle věku jsi, ne? Abys dohlédla, že se mu nic nestane a že také on se bude vůči ostatním chovat přiměřeně… ![]()
@Anonymní píše:
Ať žije chytání někoho za slova![]()
prostě mě zdržovala při práci musela jsem pracovat a hlídat do toho malého a reagovat na něj a ještě na ní a měla jsem z toho docela vyhučenou hlavu ale prostě jsem to brala jako takový folklor že se na těch zahrádkách povídá atd a přežila jsem
Reaguji na tvá vlastní slova, kluci by si ho třeba nevšímali, kdyby jen mluvil.
@BohunkaP tak to odseknutí byl prostě důsledek toho, jak autorka danou situaci komplexně nezvládla.
@beruska9 píše:
No hele, my tak byli vychovani a neni to uplne dobre…ja takhle zdvorile odpovedela tuhle starsimu panovi v obchode, nezbavila jsem se ho cely nakup a malem mi vlezl az do auta…nastesti to bylo pres den, uz jsem se o sebe zacinala bat, byt to nekdy po tme, tak na tom parkovisti asi slusne panikarim. To jsem si zrovna rikala, ze prokleta „slusna vychova,“ diky ktere si neumime branit svuj osobni prostor. Takze to je taky dvousecna zbran. Ja se snazim byt ohleduplna, mit pochopeni, ze je to treba osamely clovek, ale jako co je moc, to je moc
U nás chodí po vesnici starší pán, jak mě chytne, kouká z toho půl hodiny tlachání o politice. Když nemám náladu, slušně mu řeknu, že už musím jít. Jako chápu, že si nemá s kým moc popovídat, ale já taky nemám pořád čas. Umět slušně říct NE není nic špatného. Co se týče situace na hřišti, tak si myslím, že ti starší kluci se zachovali adekvátně věku a situaci. Zkrátka malého prudiče chtěli odehnat. Já být mámou toho malého, tak ho čapnu a jdu jinam. Děcko se musí taky naučit tomu, že ne všude je vítané a ne všude o něj je zájem a ti kluci, co si hráli spolu, tak mají právo na to si hrát po svém a není jejich povinností do hry přibírat kohokoliv dalšího. Mylím, že mnoha lidem chybí takový ten zdravý úsudek, odhadnout kdy ještě jo a kdy už je to moc. Asi bych malému taky chvíli vysvětlovala, že o něj kluci nemají zájem, ale pokud by to nezabralo, tak zkrátka, pokud bych nebyla schopná ho ukočírovat, bychom šli pryč.
Já si myslím že se syn choval přiměřeně situaci a svému věku. No jasně neznáte mě nežijete se mnou v domácnosti ale přesně víte že absolutně nezvládám ![]()
@Anonymní píše:
Já si myslím že se syn choval přiměřeně situaci a svému věku. No jasně neznáte mě nežijete se mnou v domácnosti ale přesně víte že absolutně nezvládám
Ano, syn se choval přiměřeně věku. Proto tam měl maminku, aby mu pomohla to zvládnout tak, aniž by opakovaně prudil starší děti při hře. Tu situaci jsi výchovně na hřišti nezvládla ty (a nemyslím tím, že jsi odsekla cizímu klukovi).
@Svistice no jasně, souhlas. prostě to nebyl dobrý postup no. Stane se, chybovat je lidské, ale moudré je se z chyb poučit a nedělat je stokrát za sebou. Takže nechápu to urputné sebeobhajování a házení nepohody na všechny ostatní. Děti potřebují hranice a děti s ADHD obzvlášť, dává jim to pocit jistoty i když se jim to dost často nelíbí, ale vyhnívat a „chudáčkovat“ je cesta k zneschopnění.
@Anonymní píše:Tvl
Já si myslím že se syn choval přiměřeně situaci a svému věku. No jasně neznáte mě nežijete se mnou v domácnosti ale přesně víte že absolutně nezvládám
To jsi tu dostala, co?
divím se, že sem ještě někdo píše o radu
tady je to samá matka Tereza s dětma, co zvládají etiketu od 3 let, tady nemůžeš psát takovýhle věci ![]()
Doporučuju pořídit sourozence, budeš mít klid ty i cizí děti
a zbytek socializace zařídí školka a škola..
@Svistice píše:
Ano, syn se choval přiměřeně věku. Proto tam měl maminku, aby mu pomohla to zvládnout tak, aniž by opakovaně prudil starší děti při hře. Tu situaci jsi výchovně na hřišti nezvládla ty (a nemyslím tím, že jsi odsekla cizímu klukovi).
No jo tak jsem to holt nezvládla, prostě každý asi nemůže být dokonalý a vždycky všechno zvládnout na 100%. Je to moje první dítě, spoustu situací jsem prostě nezažila, nevím jak reagovat a nějaký manuál na to holt není, navíc každé dítě je jiné. Ale každopádně je fajn jak umí být některé ženy maminky empatické a příjemné k sobě navzájem, opravdu mi to velice psychicky pomáhá ![]()
@Anonymní píše:
A ten sedmiletý se podle tebe choval jako? Dle mého přiměřeně situaci a svému věku. Normálně to řekl, že syn otravuje, protože otravoval
Těm dětem to vyčítat nemůžeš, prakticky se nic nestalo, ale ani ty děti nic neudělali. Ten kdo nezvládl situaci a nechoval se přiměřeně svému věku jsi byla ty. Ale snad si to uvedomujes a další tvé reakce jsou jen kvůli této diskuzi ![]()
Zakladatelko, nechápu, co řešíš. Nikomu jsi újmu nezpůsobila.
@Anonymní píše:
No jo tak jsem to holt nezvládla, prostě každý asi nemůže být dokonalý a vždycky všechno zvládnout na 100%. Je to moje první dítě, spoustu situací jsem prostě nezažila, nevím jak reagovat a nějaký manuál na to holt není, navíc každé dítě je jiné. Ale každopádně je fajn jak umí být některé ženy maminky empatické a příjemné k sobě navzájem, opravdu mi to velice psychicky pomáhá
Nečti to tady, zbytečný drama, ty, tvůj syn, ty děti a ten tatínek kluka jste nic neudělali, nikdo z toho nemá žádnou újmu a kdybys sem nepsala, neměla bys újmu ani dneska ty.
A ještě jinak se tě zeptám, kdybys té paní řekla, nezlobte se, nechci si teď s vámi povídat, myslíš, že by vlezla k vám na zahradu a začala ti zpívat do ucha? Že cizí otec blbě čumí, když dospělá osoba poté, co vlastně neučinila žádné faktické kroky, aby potyčce zabránila, pronese takový nesmysl vůči dítěti, to se asi nediv. Jestli ty role nejsou trochu naopak.