Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
@Mia170 Nic jo, to fakt nechápu, mě řekli doplatek za léky do 10.000,– a v předchozím CAR jsem doplácela asi 3000,– za Gonal nebo Puregon. Měla jsem teda všeobecnou pojišťovnu a teď mám ministerstva vnitra, tak možná i to ty doplatky ovlivní, nevím..
@Naomi14 Jo tak to jo, mě se zdálo divné, že by mrazili něco jiného než Blastocystu.. Takže to ale znamená, že mají prodlouženou kultivaci fakt zdarma, když jsi ani nevěděla, že ji dělali
A teď za KET platíš ty 4 tisíce co je v ceníku???
@Verysek7 Píšeš, že jste měli jedno vajičko použitelné - to myslíš jako že při OPU odsáli jen jedno, to ICSI oplodnili a druhý den zavedli nebo vajíček bylo více, ale embryo bylo jen jedno??? Já právě moc nesouhlasím se zaváděním už druhý den.. nebo asi jak u koho, ale já měla vždy problém, že vajíček bylo bylo dost, odsáli jich třeba 12-14, z toho bylo při obou IVF 8 vhodných k oplození - ty se oplodnili ICSI, ale hned od dalšího dne opožděný vývoj, degenerace, rozpad apod. Takže já druhý den neměla nikdy 4 buněčné embryo a opožděné co jsem měla (většinou ě max 3 buňky) bych teda zavést nechtěla, protože bych tomu od počátku nevěřila, zavedli by do mě něco co se pomalu vyvíjí a byla by to zbytečná falešná naděje. Takže za mě lepší, když to nechají těch 5 dní a když z nějakého vznikne blastocysta, tak zavést a za pár dní víš na čem jsi.
Jinak teda teď jsem volala do Apolináře a jsme objednaní na 4. 7. k MUDr. Jirsové. To je fofr.. Dokonce mi nabízeli, že by nás mohli náhle vzít i příští úterý, že jim někdo vypadl, ale tak rychle to nedáme ![]()
@Nika Nut odsato jsem prvně měla asi čtyři moc si to nepatuji, ale jen dvě zralé a jen jedno se začalo dělit. Při druhém odsaty dvě v sobotu a v neděli jsem si volala a vypadalo to že se neděli a je to v cudu. Obrecela jsem celou neděli. V pondělí ráno mi volali v 8h. Ať v 11h. přijdu na transfer. Byla jsem v šoku a tvrdila jim, že je to omyl ona že ne že se začalo dělit a má dvě buňky. Taky jsem si říkala že dvě buňky asi šance nula. Při transferu měl už čtyři a jak říkám za měsíc mám termín porodu. Možná, že být tebou jednou zkusím poslat prcka do bříška dřív a třeba budeš mile překvapená jako já. V bříšku má prostě větší šanci ve svém prostředí. Jo rok před tím jsem po druhém IUI otěhotněla to jsem měla v bříšku dva foliky, ale v 10tt konec. Prostě že mě nikdo víc vajec asi nedostane.
@Verysek7 Tak super, tak hlavně přeji bezproblémový porod a ať je prďola zdráv
Já neříkám striktně, že bych si nenechala zavést nic po dvoudenní kultivaci, ale musí to k něčemu být. tebe asi vyděsili zbytečně, však jsi to nakonec měla ukázkové! 2 den mělo nakonec 4 buňky jak má mít, to já nikdy neměla. 0 den se počítá den odběru - to jen vyberou zralá vajíčka a oplodní je, pak první den jsou patrná 2 prvojádra a druhý den mají 4 buňky. Respektivě po 36 hodinách 2 buňky a po 48 hodinách 4 buňky. Pak 3. den 8 buněk, 4. den kompaktace, morula, a 5. den blastocysta. Já to měla tak, že ty dvě prvojádra měly vždy ten první den všechny, ale druhý den měly jen 2-3 buňky, třetí den se už některé ani nepohnuly, některé měly třeba 5 buněk, čtvrtý 5-9 buněk a 5. den zbylo jen jedno a to opožděné a ostatní zdegenerovali. A u druhého IVF i 4. den max 6 buněk a 5. den nebylo co zavést.. Embryí jsem měla vždy 8 a nebylo z žádného nic no..
@Nika Nut na leky jsem nedoplacela, mam take VZP. Jen jsem podepisovala papir, ze pokud by to pojistovna neschvalila, uhradim leky sama. Ted jsem mela nativ a leky jsem hradila, aby se mi to nepocitalo do pokusu na pojistovnu. Vyslo to cca na 3.000,– a kdybychom se rozhodli pro punkci, tak bychom zaplatili dalsich 11.000,–. Ale sli jsme do IUI, protoze byl jen jeden folikul.
Ahoj holky, tak se hlásím, že jsme úspěšně vstoupily do 3.trimestru, zatím vypadá, že je všechno v pořádku, čekáme holčičku a zrovna končím 28.tt.
A už se jí nemůžeme dočkat, ale jen ať tam ještě vydrží a pěkně se dopeče.
Pro ty, co se teď snaží a jsou tu nové:
Jinak je to výsledek KET hned další cyklus po OPU a nevydařeném ET. Při ET mi vkládali osmibunecne embryo (OPU a ICSI v úterý, pátek ET). To se bohužel nepovedlo, takže o jednoho mrnouska jsme přišli, i když to nejdřív vypadalo docela nadějně. A pak hned měsíc na to KET už krásné blastocysty po pětidenní kultivaci s výbornou kvalitou a ještě jsme si doplatili asistovaný hatching a to je teď ta naše láska v bříšku, která se za má za dva a půl měsíce narodit.
Sice se mi těhotenství neobešlo úplně bez komplikací, ale žádná hrůza a snad to tak bude i nadále. Takže zázraky se opravdu dějí!
Holky držím moc palce a přeji dobré výsledky. Jako lékařku můžu jen doporučit Jirsovou a Indrovou, obě jsou perfektní, na transfery a další zákroky pak Rezabka, ten byl totiž taky skvělý a pečlivějšího doktora jsem dlouho neviděla.
Asi nikdy těmto nepřestanu být vděčná.
Naopak vůbec nemůžu doporučit Dr. Hrbáčkovou, nepříjemná, i vyšetření od ní nebylo moc příjemné a navíc strašně chladná a nic neřekne, v podstatě jsem ji viděla dvakrát a pokaždé jsem z ní měla dojem, že jí obtěžuju.
Příspěvek upraven 08.06.19 v 07:38
@Nika Nut tu prodlouženou kultivaci zbylých embryí dělají u Apolináře vždycky a v podstatě se za to nic dalšího neplatí, respektive je to v rámci toho cyklu IVF. Doplácí se za ICSI, za různé nadstandardní služby jako je hatching, embryo glue, nějaká genetika embryí (která je dost drahá, ale určitě má význam podle mě, my jsme ji ale taky nedelali). Potom za první et v tom cyklu se neplatí, ale za zamrazeni zbylých embryí se platí asi 1500,– na rok, jen už si nepamatuju, jestli to náhodou taky nebylo v ceně toho cyklu, ale mám pocit, že to jsme si platili sami. Pak jsme platili ještě ten hatching (cca 3-4tis.) a KET (asi 3 nebo 4 tis.).
Za léky jsem nikdy nedoplacela ani korunu, kromě nějakých těch zaváděcích utrogestanu (poprvé utrogestan, podruhé gel Crinone) po transferech v lékárně, cca asi 300 - 600kc. Měla jsem Ovaleap pero, Orgalutran a Ovitrelle a všechno to bylo teď na podzim. A mám pojišťovnu min. vnitra. Neměla jsem. jeste vyčerpané žádné pokusy, věk pod 30.
@Balu91 Děkuji moc, za vyčerpávající informace a moc gratuluji k tomu pokladu v bříšku.
Já mám doma už 5,5 leteho syna, který se nám podařil naprosto přirozeně hned 1. měsíc po vysazení antiko, kterou jsem brala asi 8 let v kuse, kvůli velmi silnému menstr. krvácení. No a když mu byl rok, chtěli jsme mu pořídit sourozence, po kterém bohužel už 4,5 roku marně touží
Nejdříve jsme chodili do Sanusu, tam jsme měli několikrát stimulaci s přirozeným snažení, IUI a 2× IVF, při prvním po 5.denni kultivaci z osmi embryí zbylo jen jedno a ještě opožděné, ani nedošlo do blastocysty a při druhém z osmi embryí nezbylo po prodal. kultivaci ani jedno, prostě se mi embrya nevyvíjí jak mají 🙄 takže u druhého ani ET nebylo.. Zkoušeli jsme i doplňky, bylinky, léčitele, zkrátka topící se stébla chytá.. Jsme v tom za tu dobu minimálně tak za 80 tisíc, spíš více, už to nepočítám..Jedno IVF nás v Sanusu vyšlo na 25 tisic.. No a teď skoro dva roky chodím do jiného centra, kde je přístup skvělý, prostředí též, udělali nám všechny možné vyšetření, taky se zkoušelo stimulovat v přirozeném cyklu, ale teď navrhli 3.IVF a spočítali to na 50-60 tisíc a na to vážně nemáme, takže chceme zkusit Apolinare do třetice všeho dobrého či zlého?! Tak uvidíme jaká cena bude navržena zde no.. Manžel měl vždy vcelku dobré spermio, ale u mě se vše pos… císařským řezem.. Bohužel na všechny hormony reaguji špatně nebo opačně, někdy neovuluji, někdy mi zase nenaroste sliznice a když ano tak mám zase volnou tekutinu v děloze v dutině po řezu a navíc je problém se zavedením embrya protože mám vstup do dělohy do pravého úhlu
Když si to člověk tak zrekapituluje, tak nevím jestli bychom to neměli vzdát.. Ale jsme objednaní na 4.6. K MUDr. Jirsové tak uvidíme ![]()
@Nika Nut myslím, že tam řeknou narovinu, jestli to má význam nebo ne. Nešlo by třeba nějak laparoskopicky odstranit něco, co tam tomhle evidentně po tom císaři vadí? Držím palce, Jirsová je fajn, navíc je to vedoucí lékař celého CARu. U nás byl problém jen u manžela, u mě bylo naštěstí všechno v pořádku, ale taky se to napoprvé nepovedlo, respektive 1.IVF, ale až druhý transfer byl úspěšný. Někdy je to asi i o náhodě, každé tělo reaguje jinak. Ale znám několik ženských, co mají děti z umělého oplodnění a většinou si chválí Apolináře nebo v Praze ještě Gennet.
Ale samozřejmě i tady jsou lékaři, ke kterým už bych nešla, především dr. Hrbáčková, ta je fakt hrozná a nepříjemná, už jsem ji četla docela dost stížností. Slabší mi přijde i dr. Zdeňková, ale žádná tragédie. Zkoušeli jsme předtím i IUI, ale nepovedlo se. Tam ale si myslím, že by to prostě s takovým spermiogramem, jaký jsme měli (špatná pohyblivost a morfologie) byl spíš zázrak. Taky jsme zkoušeli různé vitamíny, doplňky stravy, manžel nějaké přeléčení antibiotiky na urologii a všechno možné, ale až tady nám pomohli. Tak držím palce
se
@Balu91 No budu raději, když mi řeknou ať se na to vykašleme, než aby z nás tahali prachy a nemělo to žádnou budoucnost. Jediné co mě fakt odrazuje, že si konkrétní pár nehlídá jeden doktor, to je zvláštní, pak musí podle mě jaksi váznout předávání informací ne?! No uvidíme.. Já už mám složku z IVF center dost tučnou, tak je dost problém to předat jednomu lékaři aby to k něčemu bylo, natož více..
@Balu91 @Mia170 @Verysek7 Holky a můžu se ještě zeptat, když už se přistoupilo k IVF, nutili Vás zůstat doma na neschopence???
@Nika Nut ne nikdo Tě nenutí. Já prvně nezůstala nedopadlo to, podruhé zůstala a klaplo to. Pro neschopenku jsem si šla k obvodnimu, ten pro to měl pochopení, protože věděl, že už jsem za sebou měla mimodelozni, pak potrat v 10tt
Příspěvek upraven 10.06.19 v 11:53
@Nika Nut vubec mi to ani nenabidli. Ale ja bych ji stejne nechtela. Ja mela ET v patek, tak jsem odpocivala o vikendu a praci mam v kancelari, takze nebylo ani treba.
@Verysek7 @Mia170 Díky za info, já právě neschopenku nechci.. Nevěřím že se dá těhotenství vyležet.. Chápu to u ženských co potrácí nebo pracují na 2 směny, pracují s nějakými chemikáliemi, tahají těžké věci atd.. Ale já dělám sestru v soukromé ordinaci na jednu směnu.. Já bych doma nedokázala myslet na nic jiného než na to jestli to vyšlo, pozorovala bych každé pichnuti apod.. To by bylo podle mě víc na škodu.. Prostě pokud se nějaké embryjko podaří tak budu doma v den ET a bude..
@Nika Nut nenutili, taky mi to ani nenabídli, nechala jsem si ji po OPU a po prvním ET napsat od praktické doktorky, nebylo mi moc dobře po celé stimulaci a tak. Potom KET byl ve čtvrtek myslím, v pátek jsem zůstala doma a pak na víkend a pak jsem šla normálně do práce ![]()
Ahojky holky, tak jsem začala cvičit s Aniballem. Mám za sebou dva dny první 17,3 včera 19cm, tak jsem zvědavá kolik dám dnes. Termín mám za 14 dní, tak podám hlášení jaký byl porod a jestli to pomohlo
![]()
Ahoj holky, dnes som sa sem zaregistrovala aby som sa dozvedela čo najviac info pred prvou návštevou CARu u Apolináru. Po laparoskopii mi bolo oznámené, že mám nepriechodné oba vajcovody a doporučené aby som sa objednala do CARu.
Chcela by som vás preto poprosiť o info, akú máte skúsenosť s pani doktorkou Annou Zdeňkovou?? Ďakujem za akúkoľvek správu. Ďalej by ma zaujímalo, ako dlho trvá proces od prvej návštevy až po transfer embrya? Sú to týždne, alebo mesiace? A čo sa týka samotného transferu, mali ste možnosť rozhodnúť sa pre SET (single embryo transfer) alebo vám „automaticky“ implementovali dve embryá?
Taktiež by som sa rada opýtala nato aké ste mali nežiaduce účinky počas/po hormonálnej stimulácii? Vopred vám ďakujem za akúkoľvek reakciu ![]()
Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?
Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.