Poradna duly
Jana Čurdová
LOUDALKO, já jsem zase chodila na laser k zubařce na afty. Jeden čas jsem jich měla šíleně. To je vlastně jako opar.
KAMI a co je to oděvní technik? Co si mám jako pod tím představit?
No, s vysokou v Liberci bys pak zkoumala nano vlákna, ne?
To je dneska in. ![]()
Kamarádka dělala soc.-právní v ČB. Dělá teď s pěstounskými rodinami a dětma z dětských domovů.
ROXO - díky, já právě nevěděla, jestli už se může ta tymiánová mast mazat i takhle malým mimčům, já jí mám spíš pro Tomáška, to už je velkej chlap ![]()
Tak díky moc za rady, já dala klasicky zubní pastu, mě to vždycky pomohlo. Jo netulit se k malýmu, snažím se ale jde to těžko.
Jo ještě jsem se chtěla zeptat, co to znamená dělat TYGRA???
Zorko co je to oděvní technik se říká dost těžko,,ale mohla bych dělat třeba mistrovou,nebo předstřihovou přípravu,normovače,plánovače výroby a tak.Jenže u nás zrovna moc fabrik na hadry není.Je tu malá firmička na šití kalhot a to je tak fšechno.Před těhu jsem dělal na soukromo,to byla jediná možnost,jak se uživit a zůstat v oboru.
Tak koukám že tu jsem mezi vámi skoro jedinej blb co má jen výučák, si tu připadám jak méněcenná, a ani se nehodlám nic učit, na co by mě vzali mě neba a co by mě bavilo na to mě nevemou s výučákem z obchodky.
A s počítačem umím velice dobře a k čemu mi to je dobrý?? K ničemu. Bylo by mi dobrý kdybych uměla programovat a psát webové stránky, ale to neni zas taková sranda a to umím jen okrajově, na to aby mě to uživilo nemám. ![]()
Tak, přítel zmiznul, malému jsem dala vařit oběd, pohoda.
tak já mám navařeno,upečenou bábovku a už jsem i poobědě a Ríša pořád spinká v kočárku od 9h
![]()
Martinečko já jsem třeba dneska Ríšovi vařila:mrkev,brambor,celr,petržel,b.ředkev,brokolici,květák a žloutek,jinak dávám třeba fazolky nebo hrášek,cuketu-já to má vždycky tak husté,že zahušťovat nemusím
dneska tam máme poprvé tu bílou ředkev-uvidím,jestli to bude šmakovat-ale stejně dávám ze všeho kousínek,tak to možná ani nepozná-a když nemá žloutek dávám kuřecí nebo krůtí masíčko
![]()
Kami v Liberci dělala na té textilce ségra bc
já tam původně chtěla taky,ale manžel mi byl přednější
![]()
U nás znamená hodit tygra zakonout a spadnout ![]()
Holky, dávala jste některá prckům Hami skleničku zeleninové rizoto s fazolkami od 5. měsíce? Nějakým záhadným způsobem se mi doma sešly 4ks a nevím, jestli z těch fazolek nebude malýho bolet bříško
A co červená vyloupaná čočka, myslíte, že už ji může? Ty jo, to je věda, ty příkrmy ![]()
KAMI, ještě k tý socioprávní škole, moje sestra má sice socioprávní VOŚ a sháněla přes rok práci, je taky z jižních čech z menšího města, ale hledala po celém okrese i dál. Nakonec, dostala asi 2 x zaměstnání vždycky na rok přes pracák (dotované místo), prachy nicmoc, žádná jistota, navíc ji vždycky přes prázdniny, protože dělala ve školských zařízeních ,dali na pracák na podporu. Sociální služby jsou taky tak trochu charita a navíc syndrom vyhoření je docela častej už po pár letech.
Roxo,máš pravdu,že v tomhle oboru tady moc práce není,ale to Bc před jménem by se hodilo.Teď už to potřebuješ i na kancelářskou práci třeba na sociálce či pracáku,nebo taky na celním úřadě.
Čím víc písmenek před jménem,tím vyšší platové ohodnocení.Teda za předpokladu,že nějakou práci seženeš.Myslím tím nejlépe práci ve státním sektoru,která je tady v našem krásném městečku stále nejperpektivnější a dalo by se říct,že i nejlépe placená.
ROXO, neznáš tygra?
To buď ráda. Dělat tygra ve čtyři v noci je fakt éňo, ňůňo ![]()
A Víteček na sobě pracuje a už pěkně zvedá hlasitost a hloubky, to už je tygr aspoň stokilový ![]()
WILDCAT, nevím, jak jsi stará, ale za nás výučák něco znamenal
. negramoti se nedostali ani na dvouletý učňák a někdy ani neudělali základku. Na střední se dostali jen jedničkáři, dvojkaři a na vysokou jen gympláci a pár lidí. Dneska se dostane na střední i člověk, co má trojky od shora dolů a vysokou taky dělá, s prominutím každý pitomec. Manžel tam učí a kolikrát by vraždil, co jim to tam teď jde za dementy. Občas s ním prohlížím diplomky a oni neumějí ani napsat kloudnou větu, aby dávala smysl
. To jsou věty jak do sms nebo do chatu. ![]()
MARTI, já zabudla ještě na hrášek, kukuřici a ředkev.
MONI a nemá Ríša po fazolkách bolení? Já to neznám, páč to nejím. Tak myslíš, že to můžu Vítkovi uvařit?
NOVI, tak to u nás znamená hodit tlamu
![]()
KAMI, a Roxa má pravdu, to je fakt. Děláš šílenou práci a za prdlajs peněz. Tomu úsilí to neodpovídá. To bereš míň než řidič náklaďáku nebo řemeslník (nic proti nim, ale dřít hlavu si nemuseli). A v dnešní době je úspěšný jen ten, kdo hodně vydělá. V podstatě i současná vláda to tak předvádí.
A syndrom vyhoření jako u každé „pomáhající" profese. Hele, raději jazyky, počítače, cestovní ruch, ekonomku...... Hlavně nedělat ve státním nebo neziskovém, to je v dnešní době out. To nikdo neocení.
Teď čtu, co jsi napsala…
Ale jak vidíš, maminka NOVIRE měla právě s titulem na úřadě problém.
Já teda taky neměla s titulem víc peněz.
Ale možná máš pravdu, při současném systému vysokého školství a dotacích EU na Bc. programy je možné, že za pár let bude mít Bc každý a člověk bez Bc. se nechytne. To už je jako třeba my, co neumíme dobře anglicky, dnešní mladí nás z pracovního trhu vystrnadí.
Zkus ale to Bc získat jinak než přímo na sociálce, to ti za to nestojí.
Zorka
Zorko,to je dost problém,u nás v podstatě nic jinýho není.Podniká se to akorát v pohostinství,nebo právě v cestovním ruchu,ale už je tu přeruchováno.Taky je tu spousta soukromých obchůdků se suvenýrama,zlatem a sklem,taly príma uplatnění.A tak doufám v nějaké místečko v kanclucca za 15.000 čistého měsíčně.Dost malej cíl co?
Já bych se nejradši vrátila k tomu,co jsem dělala,ale bohužel na mým místě už je jiná a ta práce je dost časově náročná a nějak si to nedovedu představit se dvěma malajma dětma.To by je měl na hrbu asi jenom manžela já bych byla věčně v čoudu.Chjo,to by asi neklaplo.
Zorka - Mno, je mi 26, na vízu ze základky jsem nějakou tu trojku měla a na studijní obor mě právě nevzali, jen na učební. – Vlastně už skoro 27. No a tak je ze mě prodavačka no, před deseti lety to asi taky bylo víc, ale dneska jsi s výučákem stejnej debil jako někdo kdo nemá školu vůbec. Když do každého krámu vemou ukrajinky co nemaj nic, a na pozici nad nima potřebuješ už střední minimálně, tak jako na pozici ukrajinej se snížit nehodlám ani omylem.
Než jsem otěhotněla tak jsem jezdila tramvají, skoro 5 let, tam nebyl jedinej cizinec a prachy celkem dobrý. ![]()
Jinak teď jsem nakrmila hladovce, vyklidila mrazák, z části ho rozebrala abych to mohla vypnout páč tam je cosi rozbité a přemýšlím že bych šla na prochajdu než to odmrzne. ![]()