Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Bianka75 Je fajn, ze jsme to mohly zazit
I kdyz teda pak to zarizovani ceskeho rodneho listu bylo narocne ![]()
@lia37 píše: Že jsem si to třetí nenechala na teď
@lia37 píše:
No jak se moudře říká : Nikdy neříkej nikdy.A jak se Ti vůbec líbí v Německu? To víš, nejsem sice nijak nepružná, že bych se nedokázala přizpůsobit, ale zvědavá jsem dost a taky bych ráda měla reálnější představu, tak jestli máš náladu povyprávěj.
My jsme tady docasne, pokud si to nebudeme chtit prodlouzit, tak tu budem celkem 4,5 roku. Nedokazu si predstavit, ze bychom tu zustali, hlavne teda kvuli rodine. Je to sem celkem daleko a na navstevy musime my za nima
Jinak se mi tu libi, hodne jsem byla prekvapena, jak jsou lide mili a pratelsky. Casto se mi stava, ze me lidi zastavuji na ulici a ptaj se treba na deti, kolik jim je a tak. S lekarema mam take zatim jen pozitivni zkusenosti. Kdyz prijdu do ordinace, podaji mi ruku, zeptaj se, jak se mam. Myslim si, ze takhle by to melo (mohlo) vypadat i u nas ![]()
Na hristich rodice na deti nekrici, hraji si s nima ![]()
Bohuzel, jak jsem psala, moc nemecky nemluvim, domluvim se anglicky a tak me to tu nemcinu brzdi
Pokud uz nemecky mluvit musim a nemuzu dat neco dohromady, jsou tolerantni a snazi se mi i pomoct ![]()
Mam trosku strach, ze si tady na to vsechno zvyknu a pak to bude v Cechach narocne ![]()
Holky poradite mi německou obdobu Ibalginu? Nevím, co mám v lékárně chtít. ![]()
@Busy Bee ja si tu kupuji IBU - to je Ibuprofen ( Ibalgin) a nebo si tu kupuji Paracetamol cesky Paralen
Jine znacky neznam, ale klidne se zeptam jestli maji neco na bolest - a at nabizi ![]()
@HelcaDE myslim si ze to nebylo ani tak narocny jako zdlouhavy
ale vic mi stvaly papiry na svatbu
to jsem myslela ze mi trefi ![]()
Ahoj maminky (a samozrejme i nemaminky
,
jsem na teto strance nova, takze jeste nevim jak to tu chodi, uz predem se omlouvam jestli pisu nekam kam nemam ![]()
Rada bych se seznamila s Ceskou zijici v okoli Paderbornu. Ja ziji uz nekolik let v Brilone a nejak se mi zacina styskat po cestine, tak bych se rada obcas s nekym setkala a popovidala. Je mi 31 let, mame skoro 6ti leteho syna a dalsi deti jsou na ceste.
Budu moc rada, pokud se nekdo ozve a nebo napise nejaky tip jak se dopatrat Cechu bydlici pobliz. Uz jsem to zkousela, ale…asi spatne
![]()
Pekny den vsem
Katka
Ahoj, našel by se tu někdo z okolí Mnichova - konkrétně Garching, Eching, Neufahrn…, kdo by měl zájem se občas sejít někde na kafe?
S manželem žijeme už rok v malé vesničce Dietersheim a v současné době máme asi dva týdny do porodu našeho prvního dítěte. Jsem teď většinou sama doma, a tak jsem začala hledat, zda se nenajde někdo, kdo je na tom podobně. Jsem ráda, že jsem našla tuhle skupinu a můžu si tu přečíst nějaké zkušenosti ohledně porodu v Německu ![]()
Budu moc ráda, když se někdo ozve.
Hezký den
Veronika
Ahoj holky,
potřebuju radu. Nemůžu se rozhodnout. Oba s manželem pracujeme v De. Manžel by tam chtěl jít bydlet. Já se toho trochu bojím. Máme šestiměsíční dvojčata a tam by to asi bylo horší s pomocí ze strany rodiny, i když bychom nešli moc daleko od hranic. Nevím, proč mám obavu. Mám německé občanství, děti jsou Němci. Pro děti by určitě bylo lepší vyrůstat tam. Na jednu stranu tam chci a na druhou stranu mě něco brzdí. Je mi jasný, že tam je to o něčem jiném. Už jsem tam žila. Ale právě asi že vím, že ty náklady okolo jsou větší.
Ach jo, to je dilema ![]()
PS: omlouvám se za anonym, ale nechci, aby si to přečetla rodina.
Ahoj holky, je tady nějaká mamina, která těhotenství i porod prožila v Německu bez větší znalosti němčiny?
@misina3 ja
sice znam neco ze skoly, ale neni to zadna slava ![]()
Clairisek: a jak si to zvládala, co doktoři, nevadilo jim, že moc nerozumíš? Já byla včera u doktorky, jsem v 6. týdnu. Rozumněla jsem jí vše, jen jednu větu ne a ona se mě ptala, jestli bych si příště mohla přivézt někoho, kdo by mi překládal. No nemohla, páč nemám koho. To první vyšetření bylo v pohodě, to mi toho doktorka moc neřekla, ale bojím se, že jí třeba příště nebudu rozumět něco důležitého ![]()
@misina3 tak se mnou chodil manzel. V prvnim tehu jsem mela vyhodu z nevyhody, tedy manzel byl bohuzel nezamestnany, praci nasel az mesic po porodu, takze vsechna. vysetreni absolvoval se mnou. Navic doktora.jsem mela slovaka a co se.tyce sestricek, tak ty byly v pohode. Ted u druhe bude pravdepodobne tez chodit se mnou, jelikoz se bojim mluvit a nema nam kdo hlidat malou, takze sebudeme snazit kontroly. domlouvat az na odpoledne ![]()
Tak to máš super
Můj manžel mluví asi jako já, takže to by žádná pomoc nebyla. Jako ty běžné věci se nějak domluvím, ale jak mi začne mluvit o nějakých vyšetřeních a podobně, tak to už bude horší ![]()
@Clairisek : Kdybych byla aspoň druhorodička, tak by to bylo snažší, ale takhle vůbec nevím co mě čeká
No bude to ještě zajímavé.
@misina3 hele co se tyce vysetreni - ja byla jen na odberech a testech na cukrovku, u prvni jsme nebyli na NT screeningu vzhledem k te situaci co byla a jeho cene tady. U tech krevnich testu kdyz delali treba test na toxoplazmosu a tusim CMV nebo jinou breberu, tak jsem k tomu dostala letaky, co to je a tak, takze by se to dalo pak doma v klidu prelozit
hlavne se nicebo neboj
ja jsem ted taky na zacatku, tak kdybys prece jenom necemu nerozumela, nebo se jen chtela poradit nebo tak, klido mi posli zpravu ![]()