Cestování s dětmi MHD

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
59
12.7.14 08:31

Cestování s dětmi MHD

Ahoj maminky, prosím, poradíte? Jaká jsou pravidla pro cestování MHD a vlakem s dětmi. Konkrétně, do jakého věku a jaké výšky, váhy musí být dítě upoutané ve svém kočárku nebo golfkách a odkdy smí sedět na sedadle jako normální cestující? Jde mi o bezpečnostní pravidla, opatření, aby se dítěti nic nestalo. Máte to někdo zjištěno třeba od pražské MHD nebo od Českých drah? A v letadlech mají pro miminka i malé děti speciální sedačky nebo musí mít člověk něco svého? Jsem v tomto ohledu úplný neználek… děkuji všem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
15814
12.7.14 08:47

Pokud vím, tak pražská MHD ani vlaky žádná taková pravidla nemají. ostatně, těžko můžu mít dítě upoutané v kočárku, když jsem je nosila v šátku :mrgreen: letadlem nelítám a dálkovým autobusům se pokud možno s dětmi vyhýbám. ale jako jezdím autobusem, který má bezpečností pásy na všech sedačkách a nad řidičem nápis, že cestující jsou povinni se připoutat - tam by asi dítě teoreticky v sedačce být mělo (prakticky se nikdo ani nepoutá, natož aby si rodiče vozili pro děti sedačky).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1592
12.7.14 08:48

V kočáře můžeš vézt i 5 leté dítě :) je to jedno. Mám Syna 2.5roku a někdy je s kočárem jindy bez jak se nám to hodí. A v letadle dítě do 2 let máš připoutané na sobě a od 2 let má vlastní sedadlo

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
59
12.7.14 09:00

Asi jsme se moc nepochopili. v prazske mhd v busech, metru a ve vlaku tedy pasy nemame, ptam se, jak kdo cestujete s dvouletym dítětem. Jestli vždy jen v kocare nebo někdo i posazuje dite volne.Ja bych se bala a doted dodržuju bezpecnostni opatreni dost prisne po svém - jen kocar nebo nejedeme.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35740
12.7.14 09:00

V letadle dite nema narok na sedacku, dostanes pas ktery si pripnes k svemu a diteti sedi na kline. Od dvou let ma sedacku svou.
V mhd je tonpredpokladam na tvoji zodpovednost, jetli chces dite vyndat a posadit muzes, ty tam.taky zadne pasy nemas.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21512
12.7.14 09:11

@Vendulka12 musíš lepe položit dotaz ;) ta první část byla o něčem jiném než pak doplnění. Děti jsem v MHD vouila kočárkem dokud ho potřebovaly. Takže cca do 2-2,5 let. Potom už seděly normálně na sedacce. Jediné co dodržují je, ze je nenechám sedět na první sedacce hned u řidiče. Jinak v klasickém vlaku bych dítě vyndala z kocarku klidně i v roce, pokud by se jela delší vzdálenost. Letadlo už bylo řečeno a dálkovými autobusy nejezdím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
68927
12.7.14 09:20

Dvouleta sedi normalne na sedacce, je-li volno. Pokud je bus nebo vlak narvany, beru si ji na klin. Nikdy nikdo neprskal.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8780
12.7.14 09:20

V letadle je specialni pas a musis mit dite na kline. V MHD (mimo tu prazskou) je riziko nejake vaznejsi nehody male, tam to neresim. Stejne tak u vlaku, ktery ma svou trasu a s auty se moc nepotka.. Ale dalkovym busem kvuli decku nejezdim. Bez sedacky prilis nebezpecne, zvlast na dalnici a se sedackou po jizde budu delat co? Je dost tezka, abych ji pak pripadne tahala po cizim meste.. Do bezne uschovny se taky nevejde.. Takze vetsinou jezdime dal autem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1592
12.7.14 09:40

MHD bez kočáru sedí vedle mě když je to možné. Když ne tak sedí pouze on a já stojím. Jsem gravidní a není moc pohodlné když se mi tlačí na bříško

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26232
12.7.14 09:45

Dvouleté jsem přepravovala bez kočáru, v MHD na sedadle (pokud bylo místo) nebo na klíně, ve vlaku na sedadle. Nikdy ne na stojáka, nikdy ne na 1. sedadle za řidičem, na sedadle u dveří minimálně. Letadlem a dálkovým autobusem se s dětmi nepřepravuji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8469
12.7.14 09:50

Já teda MHD jela jen párkrát, když byl ještě mimino v kočárku. Každopádně si myslím, že je úplně jedno, jestli máš dítě na sedačce nebo v kočárku. Čím je ten kočár bezpečnější? Dítě je v něm pripoutany, ale kočár nikde nedrží. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31672
12.7.14 10:40
@Vendulka12 píše:
Asi jsme se moc nepochopili. v prazske mhd v busech, metru a ve vlaku tedy pasy nemame, ptam se, jak kdo cestujete s dvouletym dítětem. Jestli vždy jen v kocare nebo někdo i posazuje dite volne.Ja bych se bala a doted dodržuju bezpecnostni opatreni dost prisne po svém - jen kocar nebo nejedeme.

samozřejmě že není vždy v kočáře, jelikož kočár bereme výjimečně. donedávna chtěl sedět výhradně na klíně, teď většinou sám, vedle mě, když jedu s oběma dětma sama, tak sedíme na jedný dvojsedačce. dálkový busy, to jezdíme jen sem tam student agency, tam máme taky jednu dvojku pro sebe. vlaky jak kdy, když jsme jeli vloni v létě do Brna, starší seděl vedle mě, mladší spal rozvalený v kupé přes 3 místa, byl poloprázdný vlak. jinak někdy se za ruku procházíme po vlaku, jindy sedí, jak kdy. Letadlo, to letos mladší poprvý bude mít svou sedačku, a děsí mě to, on když je unavený, tak trvá na tom, že bude na klíně, jinak řve jak pavián..a jestli poletíme jako obvykle v 6 ráno, tak unavený prostě bude :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3711
12.7.14 10:53

V MHD a u ČD žádná bezpečnostní pravidla nejsou - ceny najdeš na webu, u ČD ti to řekne i na přepážce. Rozdíl je jen u poplatku za kočárek, které je pro dítě. Nevím, jak v Praze, ale v Brně kočárek pro dítě je zdarma, ale když jedeš s kočárkem jen tak (bez dítěte), platíš.
Pro bezpečnost je důležité kočár dobře posatvit - u nás v Brně loni běžel spot, co se stane při brždění s různě různě umístěným kočárkem (jde spíš o to, když řidič dupne na brzdu).

Ale věci ohledně cestování s dítětem bych zjišťovala v dálkových autobusech - třeba Student Agency - všichni musí být připoutáni a no se týče sedaček - možná nějaké v autobuse mají, ale možná je nutné mít svou. Určitě tam nebudou mít pro 15 dětí a taky záleží pro jak velké dítě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13744
12.7.14 11:11

S dítětem v MHD jsem cestovala tak, že bylo v šátku, v kočáru jen hodně výjimečně. Když začal chodit, tak ho mám na klíně nebo sedí sám. Stejně tak ve vlaku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Umožňuje to nová legislativa. Zjistěte podrobnosti.

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová