Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Já bych to neřešila..protože stejně nemůžete říct co chcete a nlajnovat to..za pár let třeba bude opravdu chtít druhé, řekla bych že zatím jste asi spíš tak rozhodnutí a at to respektují
Mám jedno a chci jedno, jestli bude další tak za hooodne dlouho, ideálně třeba za 10-15 let. Dělám to tak, že k dítěti a domácnosti pracuju a dodelavam školu, chlap pracuje, dělá trenéra fotbalu a chce taky ještě studovat. Jakmile máti spustí, zeptam se jí jak bysme to asi dělali, že už tak se skoro nevidíme a ona zmlkne. Ví že toho máme moc a minimálně dalších 5 let mít budeme. Ale když má zrovna rypavou náladu tak ji narovinu řeknu, že je to věc má a mého muže a že se o tom s ní nehodlám bavit.
Příspěvek upraven 06.09.16 v 11:58
Hele já taky další nechtěla a až v synových šesti letech sem dospěla k tomu že bude i druhý. Pak přišel potrat. Teď znovu čekám..ale vůbec si to neužívám..mám pořád strach no. I když se rozhodnete jen pro jedno je to jen Vaše věc! Do mě taky furt vrtali..hlavně teda tchýně. Jo a než se nám zadařilo když jsme se rozhodli že jo trvalo to devět měsíců..pak potrat a zas devět měsíců..a tchýně stejně vrtala no.
Budou vrtat pořád, když budou dvě děti, budou přicházet dotazy na třetí a tak dále… Za sebe říkám, že jedno je málo, ale respektuji, že je to každého věc.
Prostě jim to řekni. A nes si důsledky, ty máš nějaký názor, oni můžou mít jiný a jako rodina mají právo ti ho sdělit. To, že se ti nemusí líbit, to je vedlejší.
Snad to sneseš. To, že budeš mít jen jedno dítě sebou ponese ještě mnohem větší problémy, než je zklamání rodiny.
Je to vaše věc. Tak důrazně řekni, jak to máte a že víc tohle téma řešit nechcete a tečka.
Nas se zas furt ptají, kdy budeme mít cvrte. Říkám, že už stačí ty co máme, ale dodám, kdyby někdo zaručil, že by byl opravdu kluk, tak možná, ale já nechci tři holky, ti vytresti oči a mám pokoj.
Takže už žádné nebude a hotovo. A kdyby jo, do 40 mám spoustu času, kdyby jsme zmenili názor někdy.
Já mám jednoduchou radu kamarádky, ikdyž je to lež, ale většina se už neptá a nerýpe. Prostě už druhé mít nemůžeme a nechci mluvit o tom proč. Tohle jim říká a má pokoj.
Z jiného soudku - Druhá známá zas na prosby - dej si s námi skleničku apod říká - nemohu, jsem vyléčená alkoholička-na to taky nikdy není schopen nic říct ![]()
Já když jsem tak nějak mezi lidmi začala šířit, že zatím jen jedno a někdo se blbě ptal, tak sem mu s úsměvem řekla:„A ty mě budeš další tři roky na mateřský živit??“ a bylo po blbých připomínkách ![]()
Taky chceme mít jen jedno dítě - respektive chce to tak můj manžel a já to respektuju. Důvod rovněž z velké části peníze. Když se někdo ptá, tak prostě odpovím neurčitě, že zatím to není v plánu. Rodina ví, jak to máme (ne, že by nám to nerozmlouvali, ale respektujou to) a nějakým známým po tom nic není. Je to naše věc, naše rozhodnutí.
Jestli se vam zda, ze lidi maji reci okolo mnozstvi deti ktere mate/nemate, tak si predstavte, co se strhne za smrst, kdyz clovek rekne, ze nechce kojit. Me osobne vubec prekvapuje, proc se me na to VSICHNI ptaji, kdyz je zrejme, ze zadna jina varianta nez kojeni vlastne ani neni. Tak co teda ocekavaji za odpoved, kdyz je to prece uplne jasne, ze kojit budu?
Mám doma to samé. Rodině říkám pořád, že druhé dítě nechci a z věcí ze kterých vyroste dávám dál. Oni do mě neustále hustí, že si to rozmyslím a že jedno dítě bude rozmazlené a nebude mít nikoho k sobě
…
@Mexie píše:
@MamkaNikča Šetrně, nijak. Někteří lidé mají potřebu do toho kecat a nevysvětlíš jim to bez toho aniž by jsi to schytala. Takže to řekni narovinu a budeš si to muset bohužel vyslechnout a nebo lhát a tvrdit, že to nejde, že se pokoušíteTo by ti pak mohli dát pokoj s tím, že Tě zraňují těma otázkáma, ale já bych řekla narovinu, že chci jen jedno.
Chápu Tě. Mám každou chvilkou rodit první a každý se stará kdy bude druhé. Ještě nevím jestli budu chtít druhéco když nebudu zvládat první, nevím co mě čeká, první není na světě a každý se stará. Ale tak to bylo se jménem, výbavičkou apod. Starší generace prostě ví nejlíp co potřebuji a co ne:
jó kdyby starší generace, k mé hrůze mě tím bombardujou vrstevníci! Musíš spát s dítětem v posteli, musíš mít šátek, musíš být doma aspoň ty tři roky, mít jedno dítě je blbost… hergot, jako by do toho někomu něco bylo, dělejte si to jak chcete a mně dejte pokoj
a vůbec nejhorší je to blahosklonné: „Však změníš názor…“ Jako jasně že se to může stát, ale nevim proč by to měla bejt věc kohokoliv jinýho než mě a manžela ![]()
Já u prvního kluka byla trochu - blbá
, že jsme všechno na sebe vykecala..Jeslti kojím, co mu dávám. příkrm atd. atd
Holky tak jim to neříkejte.. Neříkejte jim, že prodáváte věci, že nechcete další, to je jak rudý hadr na býka ![]()
Mě když se někdo ptal na druhé, tak jsem odpověděla, uvidíme.. Ono nikdo neví, jestli někdo dítě nechce a nebo se snaží a nejde to a dá pokoj a nevyzvídá..
To se týká kojení.. Hned první dotaz kojíš!!! odpověď pokouším se, ale pak jsem nekojila..co komu budu říkat a obhakovat se…
Ono to nemá cenu, stejně to neobhájíte.. Lidi jsou rypáci, oni všechno chtějí řešit…
jedno - je málo, když dvě- špatný rozestup věkový, tři -to je dost, čtyři- blázni atd. atd.
@MamkaNikča Odpověz jim protiotázkou… „PROČ to chcete vědět?“ „PROČ se mě na to ptáš?“ a s napětím čekej na odpověď…
@Lily Evans vstevníky pošlu v klidu do prde..
se starými to je těžší. Já úplně nesnáším větu „však počkej už se dlouho nevyspíš“ když s přítelem zareagujeme s úsměvem, že to spolu zvládnem tak přijde věta kterou nesnáším ještě víc „to si jen myslíte, to říkáte teď“
To se jako nezvládnu postarat o dítě? To bude brečet 24h denně, 7 dní v týdnu?? ![]()