Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Jak velká jsou rizika při neočkování hexou? A jsou očkování, která je třeba lepší u dítěte povolit? Např. tetanus… a je možné z hexy vybrat třeba jen některá očkování a ty pro dítě ponechat? Mám z rodiny špatné zkušenosti se žloutenkou a vím, že malý časem začne všude a všechno strkat do pusinky, tak si nejsem jistá, jestli třeba tu základní žloutenku neočkovat… na druhou stranu se mi ale do něj nechce prát celou hexu a už vůbec ne v novorozeneckém věku… Je možné si třeba z hexy vybrat jen očkování např. proti černému kašli? Předem moc děkuji za odpověď… ráda bych volila co nejodpovědnější přístup a nechci nic podcenit a zanedbat…
@Klarinetka2 Co se tyce zloutenky, tak v Hexe je typ B, ten se nechytne olizovanim kaminku, prenos je mozny krvi a sekrety. Pro kojence zbytecny. Ty mas na mysli typ A, tam je ockovani dobrovolny.
Muzes naockovat zakladni Infanrix (zaskrt, tetanus, cerny kasel).
Tady mas vsechny vakciny toho zakladniho ockovani http://www.vakciny.net/…vani/DTP.htm
@Klarinetka2 píše:
Jak velká jsou rizika při neočkování hexou? A jsou očkování, která je třeba lepší u dítěte povolit? Např. tetanus… a je možné z hexy vybrat třeba jen některá očkování a ty pro dítě ponechat? Mám z rodiny špatné zkušenosti se žloutenkou a vím, že malý časem začne všude a všechno strkat do pusinky, tak si nejsem jistá, jestli třeba tu základní žloutenku neočkovat… na druhou stranu se mi ale do něj nechce prát celou hexu a už vůbec ne v novorozeneckém věku… Je možné si třeba z hexy vybrat jen očkování např. proti černému kašli? Předem moc děkuji za odpověď… ráda bych volila co nejodpovědnější přístup a nechci nic podcenit a zanedbat…
V Hexe je žloutenka B - přenos krví a tělními tekutinami (pochybuji, že zrovna tohle bude dítě olizovat
) Alternativy k Hexe - Pediacel ( bez žloutenky B), Infanrix Hib ( bez obrny a žlutenky B), Infanrix ( bez žluotenky B, obrny a hemofila), Paj je záškrt 1 tetanus nebo samotný tetanus… Očkovat jde va schématu 2+1 a začátek odložit. Je ale dobré si o tom něco přečíst, miminko asi nejvíce ohrožuje černý kašel (nejhorší průběh bývá do cca 6. měsíců věku) ![]()
Je super se dočíst, že existují alternativy… my se ptali doktorky na samotný tetan a černý kašel a tvrdila, že je jenom hexa a nic jiného… ten infarnix je přijatelný, máte s tím někdo zkušenoat?
Dítě ti nevezmou. Jen tě ohlásí na hygieně a tam jim vysvětlíš, proč nechceš očkovat. Pokuta může být u každého rodiče až 10 000Kč, ale to nikdy nedávají. Kdybys to pak dala k soudu, tak to vyhraješ. Kamarádka to taky udělala a je z toho venku. Já o tom přemýšlím denně. Moje známá je dětská dr a doporučila mu jen tetanovku.
Speciální vakcíny ti musejí vyžádat v lekárně třeba s ciziny, když víš, co chceš… Maminka dělá v lekárně, říkala mi to. Hustá knížka je varovné signály očkování. Tam teprve zjistíte, jaký je to super podvod. Je mi z toho úzko. Rozhodně nenechat očkovat proti TBC. Ta forma, co tu lítá je z východu, na kterou ta naše vakcína nezabírá.
Povinné očkování na TBC je již stejně zrušeno… chceme jen tetan a černý kašel… a nejlépe každé zvlášť… v pondělí budeme volat jiné pediatričce a objdenávat se, tak uvidíme
To vím, že je zrušené, ale pořád se najdou tací, co ho doporučují…
Díky za odpověď, taky mám představu o tetanu a černým kašli, tak se poptám a zjistím si to
![]()
Ono to nebude tak jednoduchy, je vubec monovakcina na cerny kasel? Ta pertusova slozka vakciny je prave nejproblematictejsi, dela tu nejvetsi paseku. Cerny kasel je nejrizikovejsi pro kojence do pul roku, pak jeste do roka, ale klesa to. Cerny kasel je neprijemny, dlouho se leci, navic ted probehlo medii, ze je tu forma, na kterou nezabira ani ockovani ani leky
Takze tohle ockovani je taky takovy nejasny.
Tetanus ma smysl hlavne na venkove a pri praci predevsim s konmi, ale i dobytkem. V CR nebyl jediny pripad uz 12 let, viz SUKL. Asi ma smysl ockovat skolni deti, ktery jezdi ven se skolou, jinak se to da ohlidat. Ja zatim vyckavam.
Urcite si o tom zjistete, co se da ![]()
@RozárkasBublinkou píše:
Je super se dočíst, že existují alternativy… my se ptali doktorky na samotný tetan a černý kašel a tvrdila, že je jenom hexa a nic jiného… ten infarnix je přijatelný, máte s tím někdo zkušenoat?
Dcera má Infanrix. Začali jsme v 6 měsících. Po první injekci měla v místě vpichu 2 týdny zatvrdlinu, 3 týdny červený flek. Při druhém očkování v 8 měsících týden zatvrdlinu, 2 týdny červený flek. Po třetím v 17 měsících bylo vše do týdne pryč. To třetí dostala do ramene, první dvě do stehna. Do ramene to ani necítila, do stehna to probrečela. Jinak neměla ani teplotu, nic. Akorát od 6 měsíců se začala v noci budit, ale nevím, zda to má z očkování. Doktorce jsme podepisovali, že min. do 5 let dcera nic dalšího nedostane. Sama jsem si o negativní revers řekla. Doktorku to v první chvilce ani nenapadlo.
Dobrý den, prosím o radu, má zaklade ziskanych informaci jsem se rozhodla neockovat. Otec mého chlapecka s nami nezije, nenavstevuje maleho, ale pokud by se dozvěděl, ze nechci ockovat, tak jen aby mi uškodil byl by proti. Do jaké míry o tom mohu rozhodovat sama jako matka, která má soudne sverene dite do sve péče?
Myslím že pokud bude otec proti bude muset zasáhnout soud, protože práva máte rovnocenná
@makinakub píše:
Dobrý den, prosím o radu, má zaklade ziskanych informaci jsem se rozhodla neockovat. Otec mého chlapecka s nami nezije, nenavstevuje maleho, ale pokud by se dozvěděl, ze nechci ockovat, tak jen aby mi uškodil byl by proti. Do jaké míry o tom mohu rozhodovat sama jako matka, která má soudne sverene dite do sve péče?
nemusíš o tom otce informovat. nicméně pokud se on rozhodne dítě očkovat, pravděpodobně vám soud určí opatrovníka a ten rozhodne za vás. v tomhle státě 100% počítej s tím, že rozhodnou pro očkování.
doporučuji ti tento dotaz směřovat na Zuzanu Candigliotu z Ligy lidských práv. určitě poradí ![]()
Holky, prominte že to sem vkladám, ale dá se očkovat ješte ve schématu 2 plus jedna, když jsme první hexu dostali ve 4 měsíci věku? Není toto schéma možné jen v případě, že se dá první dávka v 6 měsíci a dele? Děkuji
@heli111
Zeptej se Petráše na vakciny.net, ale myslím, že to půjde. Jen aby měl dostatčnou protekci, ta bude asi o něco nižší, ale nakolik významně, to Ti nepovím.