Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Hanča1234 píše: Více
Právě, jako bezdětný pár nezvládal platit samostatný život, a ted do toho mají ještě mimino. Určitě nemají ani nic našetřeného, takže bude zas tam, kde už byla, v háji…
@Elza381 píše: Více
Rodina jsi ty a partner. Ne tvá maminka a tatínek. Jsou hodní, že vám pomohli, ale je čas se osamostatnit. Vyděračské řeči neposlouchat. Opakovat dokola, že potřebujete zkusit žít sami a že to neznamená, že nechceš vidět.
@Klávesa289 Problém, je zřejmě v tom že to jim říkala i v 27 letech a ve 30 už žije opět u nich s miminem a ještě dluhy.
Když žila tak dlouho u nich tak mohla spořit ne?
@Hanča1234 píše: Více
Jsem pro, ať to zkusí. Pro mě je tohle scifi. Jak jsem práskla dveřmi doma, nikdo by mě zpět nedostal. Pečlivě jsem si vše hlídala a platila. Ostatně už z domova jsem byla zvyklá přispívat na nájem a hlídat zaplacení složenek.
Bydlení s rodiči bývá problém. Kecají do všeho. Možná oni nežijí příkladným životem a za dva roky jsou zase tam..teda jen dcera a pán se stane platičem alimentů. Já si ani nedovedu představit bydlet jinde než muž. ![]()
Ano, měli byste se osamostatnit, ale až potom, co s přítelem začnete pořádně makat a splatíte rodičům co vám dali/ půjčili. Absolutně nechápu, jak může byt někdo ve třiceti ve vaší situaci. Já naprosto chápu, že bydlení s rodiči může být složité, ale co vůbec nechápu, že ve třiceti nemáte nic než dluhy. Tvůj přítel nepracuje, že jste to rodičům ještě nesplatili, když jste u nich bydleli zadarmo? Nic jste za tu dobu ani nenašetřili, že musel zpátky k rodičům, místo toho aby vám našel pořádné bydlení? Vsadila bych se, že od tvých rodičů utekl, protože po něm chtěli, aby taky něco dělal.
@Elza381 Je normální bydlet sám, ale taky to znamená dostatečnou zodpovědnost si to samostatné bydlení a život zcela financovat a nespoléhat na opakovanou záchranu rodiči.
Jako rodič bych očekávala, že ve 30 a čekající rodinu dítě ví z čeho a jak bude rodinný život financovat a je toho bez cizí pomoci schopné. Pokud by mě takové dítě požádalo o společné bydlení a já kvůli tomu platila přestavbu, tak očekávám, že si to dobře rozmyslelo a počítá s léty bydlení, pokud prvotní dohoda nebyla jiná.
Na místě tvých rodičů bych byla taky velmi zklamaná a jejich první šokové reakci se moc nedivím. Navíc ví, že finanční problémy máš opakovaně, takže s malým dítětem očekávají, že lepší to rozhodně nebude.
@Klávesa289 To taky nechápu, a kdyby ode mě a dítěte chlap odešel kvůli svému pohodlí k mamince, tak už bych ho asi ani nechtěla. Mají najít byt a ne se chovat takto. Ještě chybí druhé dítě 😁
Takže si to shrňme ![]()
Rodiče tě už jednou vytáhli z průšvihu, když jste nebyli schopní zaplatit elektřinu. Pak vám doma udělali celé podkroví. Máma i přes zdravotní problémy chodila do práce, táta je v invalidním důchodu a přesto do vás oba nalili čas, práci i peníze, aby vaše rodina měla kde bydlet, protože jste byli naprosto neschopní (i jako bezdětný pár bez závazků) ![]()
A teď je celý problém jen v rodičích? Vážně? ![]()
Proč jste ten byt opustili? Proč jste tehdy nezvládli ani obyčejné účty bez dítěte? A teď chceš tvrdit, že s dítětem, rodičovskou a jedním příjmem najednou zvládnete nájem, energie, jídlo a všechno ostatní?
Jakto, že dávno nejste tedy v bytě? ![]()
A tvůj milostpán místo aby se kousnul a snažil se zajistit vlastní rodinu, tak se sebere a odstěhuje k mamince, protože „už to psychicky nedává“. To je opravdu ukázka chlapa, který unese odpovědnost za rodinu. Při každém problému zdrhne ke svým rodičům. ![]()
Ano, některé výroky tvých rodičů byly přes čáru. To bez debat. Jenže zkus se podívat, co tomu předcházelo. Kolikrát vás ještě mají zachraňovat? V určitou chvíli prostě každému dojde trpělivost.
Nejdřív se naučte stát na vlastních nohách, platit si vlastní život bez pomoci rodičů a teprve potom se dá mluvit o tom, kdo komu ubližuje. Chyba asi nebude úplně v rodičích, ale u tebe a hlavně tvého otce dítěte ![]()
Úplně jsem to nepochopila. Před 3 lety jsi bydlela doma, o příteli v diskusi ani zmínka. Teď bydlíte zase u rodičů několik měsíců. Ale přitom jste několik let bydleli s přítelem v bytě? Nebylo to spíš několik měsíců?
@vokishka lže no, však to píšu. V 27 letech žila u rodičů. Nechápu že si nic nenašetrila. Teď je jí 30 a má 5 měs dítě po x letem vztahu o kterém nikde nic nepsala😂
Ja rodice naprosto chápu. Po chvili samostatného bydlení za vás musí platit dluhy a ani to nepomůže a maji vás i s miminem zpet doma. Nebylo náhodou to jejich kecání do života právě o penězích, zodpovědnosti, samostatnosti…? Jak je možný, ze ani pri bydlení u rodicu nemáte nic nasetreno? Chápu, ze vicegeneracni bydlení je složité, ale vy byste si fakt neměli vyskakovat a nic diktovat. Chlap je dobrej materiál, ze ve svém veku na na samostatné bydlení, udělá si dite, se kterým bydlí u jedněch rodičů a kvuli svému pohodlí zdrhne k druhým rodicum… jakej šel, takovou potkal. Co dela za práci? At jde to lepe placené nebo přibere brigádu a sup do nájmu. Dite muze treba za rok do jeslí a ty taky do prace. Nebo si privydelavej uz ted. Základem samostatnosti finanční gramotnost. Tou zřejmě ani jeden z vás nedisponuje.
@Midaku Nechceš toho moc? Když si do 27 let nic neušetřila a pak má dluh na energií a jde zpět k rodičům. Já bych se hodně styděla.
@Hanča1234 jakože chci moc, aby se dospělý clovek s ditetem postaral sám o sebe a o to svoje dite?
Pokud by na mě rodič podobným způsobem řval, byl by to pro mě nejen důvod k odstěhování, ale i k přerušení jakýchkoliv kontaktů.
To, že vám finančně pomohli z vás nečiní povinné snášet jejich nevhodné chování až do konce života. Pokud vás chtěli mít doma, měli se chovat tak, aby co nejvíce napomohli tomu, že to soužití bude fungovat a že tam budete chtít bydlet.
Odešla bych za manželem. Klidně i do malého bytečku. Kvůli toxickým rodičům bych nenechala rozpadnout rodinu.