Chemické světelné tyčinky - bezpečné?

1938
13.1.12 19:52

Chemické světelné tyčinky - bezpečné?

Ahoj, syn dostal v krabici svítící světlené tyčinky. Nevím, jak se to přesně jmenuje, je to průhlédné brčko s tekutinou, když se to jakoby zlomí, tak to svítí. Dnes se mu podařilo dvě zlomit úplně - spíš si myslím, že to prasklo, no ten sajratj byl všude, takže synkovi svítilo oblečení a v pokojíčku koberec. Co je to za sajrajt? A jak moc je to nebezpečný na kůži či nedejbože požitím? S největší pravděpodobností to půjde do popelnice, ale ráda bych věděla, co to je?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
13119
13.1.12 19:56

co to obsahuje netuším, ale děti to rády používají na oslavách nebo čas od času jako odměnu. Večer to zlomím, děti si to dají do pokojíčka jako světlušku a ráno to vyhazují.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1315
13.1.12 20:05

Tohle jsem našla:

Chemické světlo neboli studené světlo je vytvářeno jednorázovou, nevratnou chemickou reakcí dvou chemických sloučenin bez uvolnění tepelné energie. V neaktivovaném stavu jsou sloučeniny vzájemně odděleny skleněnou ampulí, uloženou v plastové trubičce tj. tyčince. Reakce resp. aktivace se zahájí ohnutím tyčinky, čímž dojde k rozlámání skleněné ampule a promícháním obou sloučenin. Zatřepáním tyčinkou se urychlí promíchání tekutin a následný náběh svítícího efektu.

Chemické sloučeniny
V souvislosti s chemickým světlem se objevují následující pojmy chemických sloučenin – pentahydrát síranu měďnatého, peroxid vodíku, uhličitan sodný, uhličitan amonný, ester kyseliny šťavelové, fluorofor, terciální butanol.

Bezpečnostní pokyny
Výrobky jsou otestovány zkušebnou a k použitým chemickým sloučeninám je vydán také bezpečnostní list.
Samotné kapaliny, stejně jako jejich výsledné chemické sloučeniny po aktivaci jsou netoxické, nehořlavé a ani jinak agresivní. Díky přítomnosti fluoroforu, tedy fluorescenčního barviva může dojít, při porušení plastové trubičky a úniku kapaliny, k zabarvení potřísněných povrchů, např. látky, dřeva, apod. Proto nenarušujte plastový povrch tyčinky, aby nedošlo k úniku kapaliny, tzn. nerozřezávejte, nepropíchávejte anebo opakovaně nelámejte na stejném místě (únavový lom).

Tekutina z aktivované tyčinky obsahuje úlomky skla z ampule !

Při náhodném potřísnění pokožky omyjte mýdlem a vodou. Při zasažení očí ihned vymyjte dostatečným množstvím vlažné vody. Při náhodném požití vypláchněte ústa čistou vodou, vypijte 2 – 4 sklenice vody, případně vyvolejte zvracení a vyhledejte ihned lékaře.

Tyčinky nejsou určeny dětem mladším 5 let.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10933
13.1.12 20:29
Alenka píše:
Ahoj, syn dostal v krabici svítící světlené tyčinky. Nevím, jak se to přesně jmenuje, je to průhlédné brčko s tekutinou, když se to jakoby zlomí, tak to svítí. Dnes se mu podařilo dvě zlomit úplně - spíš si myslím, že to prasklo, no ten sajratj byl všude, takže synkovi svítilo oblečení a v pokojíčku koberec. Co je to za sajrajt? A jak moc je to nebezpečný na kůži či nedejbože požitím? S největší pravděpodobností to půjde do popelnice, ale ráda bych věděla, co to je?

Pokud by jsi to vyhazovala, klidně se toho ujmu a zaplatím poštovné :mrgreen: Moje děti to zbožňují :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16694
13.1.12 20:40

Nevím, co v tom je, ale jednou se mi to taky rozlomilo, cáklo mi to přímo do oka a já myslela, že oslepnu :roll: Takže dle toho, co našla Zozole, to žádná tragédie nebude, ale bacha na oči :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2769
13.1.12 20:45

Ahojky…měly jsem dva potkany…pořád v noci utíkali…jsem se vzbudila něco svítícího běhalo po stěně a v kleci…ty potvory rozkousali toto světýlko na ryb.prut…jsem si myslela,že bude po nich a dobrý…svítili jim ťapičky a tlamky…
Omluva,že to není k otázce,ale musela jsem :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1938
13.1.12 21:24
Sylvajs píše:
Ahojky…měly jsem dva potkany…pořád v noci utíkali…jsem se vzbudila něco svítícího běhalo po stěně a v kleci…ty potvory rozkousali toto světýlko na ryb.prut…jsem si myslela,že bude po nich a dobrý…svítili jim ťapičky a tlamky…
Omluva,že to není k otázce,ale musela jsem :kytka:

:mrgreen: :mrgreen: Super :mrgreen:

Zozole moc díky, to mě celkem uklidnilo, říkala jsem si, že to bude nějaká hrůza, ale kupodivu ani neee :think:

Markytko, tak teda nic, budem svítit dál 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4705
14.1.12 10:59
Sylvajs píše:
Omluva,že to není k otázce,ale musela jsem :kytka:

Tímto je dotaz zakladatelky zodpovězen! :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1315
14.1.12 11:29

Rádo se stalo :pankac:
Opravdu to není taková hrúza, jen je třeba dát pozor při zasažení očí a řídit se bezp. pokynem :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21.6.15 22:56

Prosím vás keď to svieti a prepneme to a vystrekne mi s toho svietiaca tekutina je to nejaké jedovaté alebo nie? Prosím ja viem že to sem nepatrí. :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
300
21.6.15 23:06

Jedovaté to není, to už je psáno výše, přečtěte si to.. Nám to jen na dřevěné podlaze udělalo slušné flekance :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1221
21.6.15 23:06

@Viki smajlík četla jsi ty příspěvky nad tebou? asi ne, že…zkus to a najdeš odpověď na svůj dotaz..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová