Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj, syn dostal v krabici svítící světlené tyčinky. Nevím, jak se to přesně jmenuje, je to průhlédné brčko s tekutinou, když se to jakoby zlomí, tak to svítí. Dnes se mu podařilo dvě zlomit úplně - spíš si myslím, že to prasklo, no ten sajratj byl všude, takže synkovi svítilo oblečení a v pokojíčku koberec. Co je to za sajrajt? A jak moc je to nebezpečný na kůži či nedejbože požitím? S největší pravděpodobností to půjde do popelnice, ale ráda bych věděla, co to je?
co to obsahuje netuším, ale děti to rády používají na oslavách nebo čas od času jako odměnu. Večer to zlomím, děti si to dají do pokojíčka jako světlušku a ráno to vyhazují.
Tohle jsem našla:
Chemické světlo neboli studené světlo je vytvářeno jednorázovou, nevratnou chemickou reakcí dvou chemických sloučenin bez uvolnění tepelné energie. V neaktivovaném stavu jsou sloučeniny vzájemně odděleny skleněnou ampulí, uloženou v plastové trubičce tj. tyčince. Reakce resp. aktivace se zahájí ohnutím tyčinky, čímž dojde k rozlámání skleněné ampule a promícháním obou sloučenin. Zatřepáním tyčinkou se urychlí promíchání tekutin a následný náběh svítícího efektu.
Chemické sloučeniny
V souvislosti s chemickým světlem se objevují následující pojmy chemických sloučenin – pentahydrát síranu měďnatého, peroxid vodíku, uhličitan sodný, uhličitan amonný, ester kyseliny šťavelové, fluorofor, terciální butanol.
Bezpečnostní pokyny
Výrobky jsou otestovány zkušebnou a k použitým chemickým sloučeninám je vydán také bezpečnostní list.
Samotné kapaliny, stejně jako jejich výsledné chemické sloučeniny po aktivaci jsou netoxické, nehořlavé a ani jinak agresivní. Díky přítomnosti fluoroforu, tedy fluorescenčního barviva může dojít, při porušení plastové trubičky a úniku kapaliny, k zabarvení potřísněných povrchů, např. látky, dřeva, apod. Proto nenarušujte plastový povrch tyčinky, aby nedošlo k úniku kapaliny, tzn. nerozřezávejte, nepropíchávejte anebo opakovaně nelámejte na stejném místě (únavový lom).
Tekutina z aktivované tyčinky obsahuje úlomky skla z ampule !
Při náhodném potřísnění pokožky omyjte mýdlem a vodou. Při zasažení očí ihned vymyjte dostatečným množstvím vlažné vody. Při náhodném požití vypláchněte ústa čistou vodou, vypijte 2 – 4 sklenice vody, případně vyvolejte zvracení a vyhledejte ihned lékaře.
Tyčinky nejsou určeny dětem mladším 5 let.
Alenka píše:
Ahoj, syn dostal v krabici svítící světlené tyčinky. Nevím, jak se to přesně jmenuje, je to průhlédné brčko s tekutinou, když se to jakoby zlomí, tak to svítí. Dnes se mu podařilo dvě zlomit úplně - spíš si myslím, že to prasklo, no ten sajratj byl všude, takže synkovi svítilo oblečení a v pokojíčku koberec. Co je to za sajrajt? A jak moc je to nebezpečný na kůži či nedejbože požitím? S největší pravděpodobností to půjde do popelnice, ale ráda bych věděla, co to je?
Pokud by jsi to vyhazovala, klidně se toho ujmu a zaplatím poštovné
Moje děti to zbožňují ![]()
Nevím, co v tom je, ale jednou se mi to taky rozlomilo, cáklo mi to přímo do oka a já myslela, že oslepnu
Takže dle toho, co našla Zozole, to žádná tragédie nebude, ale bacha na oči ![]()
Ahojky…měly jsem dva potkany…pořád v noci utíkali…jsem se vzbudila něco svítícího běhalo po stěně a v kleci…ty potvory rozkousali toto světýlko na ryb.prut…jsem si myslela,že bude po nich a dobrý…svítili jim ťapičky a tlamky…
Omluva,že to není k otázce,ale musela jsem ![]()
Sylvajs píše:
Ahojky…měly jsem dva potkany…pořád v noci utíkali…jsem se vzbudila něco svítícího běhalo po stěně a v kleci…ty potvory rozkousali toto světýlko na ryb.prut…jsem si myslela,že bude po nich a dobrý…svítili jim ťapičky a tlamky…
Omluva,že to není k otázce,ale musela jsem
Super ![]()
Zozole moc díky, to mě celkem uklidnilo, říkala jsem si, že to bude nějaká hrůza, ale kupodivu ani neee ![]()
Markytko, tak teda nic, budem svítit dál ![]()
Sylvajs píše:
Omluva,že to není k otázce,ale musela jsem
Tímto je dotaz zakladatelky zodpovězen! ![]()
Rádo se stalo ![]()
Opravdu to není taková hrúza, jen je třeba dát pozor při zasažení očí a řídit se bezp. pokynem ![]()
Prosím vás keď to svieti a prepneme to a vystrekne mi s toho svietiaca tekutina je to nejaké jedovaté alebo nie? Prosím ja viem že to sem nepatrí. ![]()
Jedovaté to není, to už je psáno výše, přečtěte si to.. Nám to jen na dřevěné podlaze udělalo slušné flekance ![]()
@Viki smajlík četla jsi ty příspěvky nad tebou? asi ne, že…zkus to a najdeš odpověď na svůj dotaz..