Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Jinak bych teda klidně dala 150 korun za tři granka s mlíkem, kdyby mi někdo zaručil, že holky u toho budou aspoň 20 minut v klidu sedět a držet ústa ![]()
Hm nechodíme. U nás mezi polema bychom se mohli občerstvit tak vodou z kaluže, pokud nebudu mít v batohu pití a svačinu ![]()
Jinak samozřejmě obědujeme v restauracích, když jedeme někam na výlet, občas dojde i na kávu a zákusek.
@Kaliopa mně to ale připadá docela normální, že se po procházce někam jde, tobě ne? Když se s někým chci vidět, buď ho zvu k sobě, nebo zajdeme třeba na kafe a na čaj venku. Ještě jsem se s nikým jen tak neprocházela tři hodiny a pak nazdar ![]()
@Kaliopa Tak ono taky záleží kam člověk chodí, já jsem zatím tam kde jsem byla a objednala jsem horkou čokoládu, tak to byla horká čokoláda. Sama jsem dělala v cukrárně, takže rozdíl poznám. Fakt je ten, že si nějak často čokoládu nedáváme, ale jednou za čas ano.
@EmmaAnna píše:
@Kaliopa mně to ale připadá docela normální, že se po procházce někam jde, tobě ne? Když se s někým chci vidět, buď ho zvu k sobě, nebo zajdeme třeba na kafe a na čaj venku. Ještě jsem se s nikým jen tak neprocházela tři hodiny a pak nazdar
U dospělých je to jiné, to se známou bych do kavárny šla a dala si tam třeba zákusek. Ale tohle jsou normální setkání s rodinami a s dětmi, třeba na hřišti nebo nějaká prohlídka kasemat, muzea apod. A vidíme se často, takže si zase nemáme potřebu něco dlouhou povídat, jako když vidím známou jednou za čas.
@Kaliopa píše:
Já se také nebráním kupování zmrzliny nebo něčeho takového na stánku nebo i ty zákusky vezmu třeba domů nebo si může dát. Ale vadí mi to spojení, že procházka se neobejde bez toho posezení. Už mi to potom i vadí, protože nechci zase vypadat blbě jako jediná, kdo nechce jít. No ale prostě řeknu, že my nepůjdeme. Dítě je potom naštvané, ale už jsem mu to snad vysvětlila. Pokaždé, když někam jdeme, tak hned po procházce nebo po návštěvě nějaké akce někdo ze skupiny navrhne, a teď bychom mohli jít na teplou čokoládu nebo nějaký bio čaj. Potom se stráví hodně času hledáním vhodného místa, potom výběrem toho čaje či čokolády a objednáním a mě to přijde jako promrhaný čas a peníze. Možná se na to ale dívám špatně. Neodsuzuji ty lidi, co tam chodí. Akorát se potom cítím být v jejich vleku a když jít nechci, tak si asi říkají, že jsem škrt. Příjmy mají asi podobné jako my.
Jasně. Rozumím ti. Vidím to podobně.
Nechodím vůbec, za celý rodičák jsem byla jen jednou, s kamarádkou, aby mi mohla v počítači ukázat fotky z dovolené. Jinak vůbec, co bych tam asi tak sama s dcerou dělala?
@Kaliopa no po hřišti bych to automaticky neočekávala, to je pravda…taky záleží jestli jde o léto nebo o zimu, v zimě si chce člověk spíš sednout a zahřát se.
Po návštěvě muzea, kasemat, kde to beru jako výlet, bych to asi očekávala.
@EmmaAnna píše:
@Kaliopa mně to ale připadá docela normální, že se po procházce někam jde, tobě ne? Když se s někým chci vidět, buď ho zvu k sobě, nebo zajdeme třeba na kafe a na čaj venku. Ještě jsem se s nikým jen tak neprocházela tři hodiny a pak nazdar
Mě to taky přijde naprosto normální
![]()
Chodim/chodila jsem do kavaren na kafe a cigaretu, a k tomu deti rozhodne nepatri (ani moje, ani cizi - uz jsem byla svedkem i toho, jak do kuracke kavarny nastoupila matka s mrnavym miminem a pozadovala, aby vsichni okamzite prestali kourit). Detske kavarny me nelakaji. Takze myslim, ze chodit nebudu, urcite ne pravidelne, kavarna je proste svet dospelych, a stejne tak jako jsem nestala o obtezovani cizimi malymi detmi, nechci ani obtezovat jine lidi svym ditetem. Neco jinyho je restaurace nekde na vylete, nebo vyjimecna udalost. Nebo sama s prateli bez ditete. Ale jako pravidelna soucast vyletu me to taky nelaka, i kdyz ani ne tak kvuli cenam, na ty si clovek za roky zivota kavarenskeho povalece zvykne ![]()
Ne, těmto zařízením se s dětmi obloukem vyhýbám, ne, že by to byly vyhozené peníze, ale oni jsou divoši, hrát v koutku by si fakt nevydrželi, už vidím ty rozlitý kafe, rozpatlaný zákusky a zhnusené pohledy těch, co si přišli ke kávě odpočinout. Jedině na dovolené se restauracím nevyhneme, takže nejlépe zahrádka, stůl v koutě a co nejrychlejší možné jídlo-tzn. polévka. Jinak si vybíráme polopenzi v baby-friendly penzionech, kde o děti není nouze a jsou na to zařízení. Kávu si stejně nevíc vychutnám doma, udělám si ji tak, jak mi chutná, a počkám, až děti usnou.
@EmmaAnna píše:
@Kaliopa no po hřišti bych to automaticky neočekávala, to je pravda…taky záleží jestli jde o léto nebo o zimu, v zimě si chce člověk spíš sednout a zahřát se.Po návštěvě muzea, kasemat, kde to beru jako výlet, bych to asi očekávala.
Mně potom přijde, že delší doba se stráví v té kavárně nebo jejím hledáním než na té procházce či v muzeu apod. Že se tam jde zase jen s cílem někde sedět.
@Kaliopa píše:
Ahoj, chodíte často s dětmi do kavárny třeba jen na horkou čokoládu či kakao apod.? Já se přiznám, že to považuji za vyhozené peníze, protože na nápojích se nejvíce vydělává a odmítám platit někde za kakao 50 Kč apod., i když si to dovolit asi můžu. Překvapuje mne ovšem, že když jdeme s některými známými po obědě na menší procházku, tak po procházce hned navrhují jít si někam sednout, jako by to nešlo bez toho. Tam potom dětem koupit třeba tu čokoládu nebo palačinky apod. Děti tam sedět stejně dlouho nevydrží a čím větší skupinka, tím větší rozjívenost. Neříkám, že nechodíme nikdy nikam, ale zrovna tohle pravidelné vysedávání nemusíme. Kdyby šlo alespoň o nějaký zákusek, zmrzlinu nebo něco „hodnotnějšího“, jestli rozumíte, a ne jen mléko s grankem apod. Jak to máte vy?
Ano, chodím. Jím vcelku často mimo domov.
Připadá mi, že to k delší procházce, navíc s někým, patří.
Pokud jdu sama s dítětem, jdu do jakékoliv nekuřácké kavárny. Chodila jsem odjakživa, dítě mám vychované.
Pokud je víc dětí, chodíme do dětských kaváren, nebo tam kde mají koutek, abychom neobtěžovali, protože ve skupině se děti neudrží, to je jasné.
@EmmaAnna píše:
@Kaliopa no po hřišti bych to automaticky neočekávala, to je pravda…taky záleží jestli jde o léto nebo o zimu, v zimě si chce člověk spíš sednout a zahřát se.Po návštěvě muzea, kasemat, kde to beru jako výlet, bych to asi očekávala.
My se vidíme celkem často, s dětmi skoro každý víkend. A pokud pokaždé někam takto půjdeme, tak dám každý týden minimálně 200 Kč za nějaké pití v kavárně. Za měsíc je to potom kolem 600 Kč. To mi prostě přijde hodně. Pro mě ten zážitek pití něčeho někde v kavárně či jiné provozovně nemá hodnotu 600 Kč. Pro ně asi ano. Nebo se tak cítí dobře, jako že si dopřejí a nejdou jak „socky“ hned domů. To je jak v nákupních centrech, kde prodávají údajně čerstvý jablečný džus 0,3 l za 70 Kč. Já tohle prostě odmítám kupovat.
@Kaliopa to mi ale taky připadá normální, nad kafem se dají strávit tři hodiny v teple, ani nemrkneš. Někde v muzeu, kde někdy bývá i chladno, bych určitě nechtěla být déle jak hodinu a půl, už bych z toho nic neměla a byla unavená.