Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Kaliopa píše:
Ahoj, chodíte často s dětmi do kavárny třeba jen na horkou čokoládu či kakao apod.? Já se přiznám, že to považuji za vyhozené peníze, protože na nápojích se nejvíce vydělává a odmítám platit někde za kakao 50 Kč apod., i když si to dovolit asi můžu. Překvapuje mne ovšem, že když jdeme s některými známými po obědě na menší procházku, tak po procházce hned navrhují jít si někam sednout, jako by to nešlo bez toho. Tam potom dětem koupit třeba tu čokoládu nebo palačinky apod. Děti tam sedět stejně dlouho nevydrží a čím větší skupinka, tím větší rozjívenost. Neříkám, že nechodíme nikdy nikam, ale zrovna tohle pravidelné vysedávání nemusíme. Kdyby šlo alespoň o nějaký zákusek, zmrzlinu nebo něco „hodnotnějšího“, jestli rozumíte, a ne jen mléko s grankem apod. Jak to máte vy?
Je to společenská událost, prostě posedět v kavárně je trošičku jiné než posedět doma
chodili jsme s rodiči jako malí, chodíme teď jako dospělí a chodit budeme i s vlastními dětmi, nehledě na to, že kavárna obvykle nenabízí jen kakao, ale spoustu dalších nápojů - už jen ta horká čokoláda. Většina lidí nemá rozhodně zásoby tak kvalitní čokolády a zařízení na to aby jí udělali stejnou jako v kavárně.
@Kaliopa tak proč se nescházíte doma? pozvi je na procházku a pak k tobě na kafčo domů a můžete to různě střídat ![]()
@Nimie píše:
Je to společenská událost, prostě posedět v kavárně je trošičku jiné než posedět domachodili jsme s rodiči jako malí, chodíme teď jako dospělí a chodit budeme i s vlastními dětmi, nehledě na to, že většina kaváren nenabízí jen kakao, ale spoustu dalších nápojů - už jen ta horká čokoláda. Většina lidí nemá rozhodně zásoby tak kvalitní čokolády a zařízení na to aby jí udělali stejnou jako v kavárně.
Já právě nevím, jestli je společenské jít tam tedy po nějaké procházce, kde máme na sobě šusťákové bundy a třeba i malé batůžky apod.
Nechodíme pravidelně, ale občas jo - vybíráme samozřejmě „baby friendly“ prostory, protože hlučné davy dětí v běžných kavárnách obtěžují i mě jakožto matku ![]()
Já osobně proti tomu nemám ani zbla - po dvouhodinové procházce se ráda zahřeju i já, tak proč né s děckama na kakao ![]()
Jinak u nás v MCcafé mají pěkný dětský koutek a ke kafi tam dostanete baby čokočíno (nebo tak nějak se to jmenuje, je to mléčná pěna s čokoládou), malej je nadšenej, že pije kafíčko jako máma ![]()
@Kaliopa
Jako na jednu stranu mi všechny kavárničky maminek s dětičkama přijdou zbytečný. Zvlášť když u toho brečí, jak nemají peníze, že rodičák je nízkem a bla bla, ale na vysedávání v kavárnách je. Kdyby zašly jedna k druhé a ta kafe uvařila…
Na druhou stranu - zase je třeba naučit děti nějakému chování ve společnosti. Takže pokud návštěva kavárny slouží k tomuto ohledu, tak budiž. Ale to chce potom trvat na onom chování a ne, že dítě tam bude dělat brajgl. Možná toto není na úplně malé děti, ale až na ty starší.
Jinak na klasické vycházce mi toto přijde úplně zbytečné a opravdu vyhozené. Je-li to někde „mimo domov“ (výlety, dovolená…), tak ještě dost budiž. Zvlášť v situaci, kdy je třeba se někde ohřát či schovat před deštěm.
@Kaliopa píše:
Jenže oni tomu říkají horká čokoláda, ale je to obyčejné kakao. To mi na tom vadí nejvíce.
Pak si vybíráte špatné kavárny ![]()
Občas chodíme do cukrárny, na dortík, koláč, chlebíček (já), v létě na zmrzlinu častěji. Nápoje si ani nedáváme, horké dlouho chladnou, studené máme s sebou-leda občas nějaký džusík, když projeví zájem. V naší cukrárně mají knihovnu, hodně dětských knih, tak si tam potom chvíli čteme.
Nejsem vyznavačem pravidelného vysedávání, ale zase na druhou stranu, není od věci děti učit chovat se i v takových zařízeních, občas zajít i do restaurace (kde s dětmi počítají). Musím říct, že u našich dětí hodně dělá momentální a dost nevyzpytatelná nálada, někdy jsou rozverné, že se opotím na zádech, jindy naprosto v pohodě. Dobrá cukrárna je i dobrý cíl v zimním období.
Chodíme, ne tedy po procházce na dětské hřiště. Ale třeba po návštěvě muzea, zámku, hradu, si na něco dobrého zajdeme. stejně tak při nějaké delší procházce přírodou se zastavíme někde na občerstvení. Nemusí to být nutně kavárna, ale prostě nějaké příjemné místo, kde jen tak v klidu posedíme, řekneme si, co se nám na výletě líbilo apod.
@EmmaAnna píše:
@Kaliopa tak proč se nescházíte doma? pozvi je na procházku a pak k tobě na kafčo domů a můžete to různě střídat
My se vídáme i doma. Není to zase takový problém, jak to zde možná vypadá. Mně šlo hlavně o to, jestli máte každou takovou věc, procházka, výlet, hřiště spojenou s tím, že se potom někam s dětmi jde a jestli vás to i baví. Já také s nimi občas jdu, ale nějak nadšená z toho nejsem. Jak finančně, tak celým tím procesem. Jak ale píšu, každý je jiný a kdyby byl každý jak já, tak by kavárny neměly žádný obrat.
Bych to neřešila. Jako mladá holka jsem ty votravný matk s hajzlíkam v kavárně nesnášela, jako matka jsem přešla z „výchovy“ v kavárně na freestyle a nevidím /neslyším a je mi zas líto těch mladých holek
![]()
Chodíme každou sobotu tak na hodinu, kluci si hrajou s hračkami, co s sebou bereme, my si vypijeme kafe a popovídáme se sousedy. Já vypadnu mezi lidi (i bezdětné!) a kluci se učí chovat ve společnosti a celkově je to věc na kterou se všichni vždycky těšíme. Samozřejmě záleží na tom, o jakou kavárnu se jedná a také jak jste na tom finančně.
@zvidavajanca píše:
@Kaliopa
Jako na jednu stranu mi všechny kavárničky maminek s dětičkama přijdou zbytečný. Zvlášť když u toho brečí, jak nemají peníze, že rodičák je nízkem a bla bla, ale na vysedávání v kavárnách je. Kdyby zašly jedna k druhé a ta kafe uvařila…
Na druhou stranu - zase je třeba naučit děti nějakému chování ve společnosti. Takže pokud návštěva kavárny slouží k tomuto ohledu, tak budiž. Ale to chce potom trvat na onom chování a ne, že dítě tam bude dělat brajgl. Možná toto není na úplně malé děti, ale až na ty starší.Jinak na klasické vycházce mi toto přijde úplně zbytečné a opravdu vyhozené. Je-li to někde „mimo domov“ (výlety, dovolená…), tak ještě dost budiž. Zvlášť v situaci, kdy je třeba se někde ohřát či schovat před deštěm.
Tohle si myslím taky
Jako já doma taky nemám žádné anděly, starší je adhd a jako batole byl na zabití, mladší je klidnější, přesto nevydrží sedět na zadku hodinu u stolu, ale to snad každé dítě.
Přesno nemáme problém s nimi zajít na oběd nebo do cukrárny, do klasických kaváren teda nechodím, tam si myslím, že malé děti nemají vůbec co dělat a nikdo tam na ně zvědavý není. No a nemyslím, že by tam někoho obtěžovali, když překročí určitou hranici, zasáhnu, už tak nějak vědí, co si můžou dovolit a co ne ![]()
@Kaliopa píše:
Já právě nevím, jestli je společenské jít tam tedy po nějaké procházce, kde máme na sobě šusťákové bundy a třeba i malé batůžky apod.
Asi nemám procházku automaticky asociovanou jen se sportovním oblečením
na druhou stranu pokud se šlo na nějakou túru, tak spíš skončíme v něčem, kde se dá pořádně najíst - akorát třeba sedíme venku a nejdeme do nóbl restaurace
v kavárnách spíš končíme po kratších procházkách v okolí, kvůli tomu, že si prostě chcee sednout a pokecat.
@lucenka píše:
Chodíme, ne tedy po procházce na dětské hřiště. Ale třeba po návštěvě muzea, zámku, hradu, si na něco dobrého zajdeme. stejně tak při nějaké delší procházce přírodou se zastavíme někde na občerstvení. Nemusí to být nutně kavárna, ale prostě nějaké příjemné místo, kde jen tak v klidu posedíme, řekneme si, co se nám na výletě líbilo apod.
Na zámcích, hradech, ZOO apod. taky klidně jdeme, i na oběd. Tohle jsou taková setkání v rámci města. Ani bych to nenazvala výlety. Prostě se ve městě něco děje, nějaký program, tak tam vezmeme děti, aby se zabavily a společně si pohrály. Je to takové spíš, že jdeme ven, abychom nebyli pořád doma a děti pobyli na čerstvém vzduchu a mezi kamarády.
@Kaliopa já z toho mám pocit, neuraz se, že vám to leze do peněz, ale stydíš se to těm lidem přiznat..proto i to tvoje „jdou tam, aby si dopřáli ten pocit, že nejsou socky“ nebo něco v tom smyslu
myslím, že kdybys k nim byla trochu upřímná, že to prostě leze do peněz, ne že ne, tak byste všichni věděli trochu víc, na čem jste
jestli tam chodíte jen občas, jak píšeš, tak asi není co řešit, nebo co by sis představovala? Máte kompromis, občas domů, občas kavárna. Když bys to chtěla jen a jen po svém, musela by sis chodit sama nebo najít jinou partu