Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Kaliopa mimochodem na to, že máte byty pro děti a peníze rozumně investujete, tady tu blbou čokoládu za 70 korun už řešíš pěkně dlouho
já jsem na peníze taky opatrná, ale co je moc, to je moc
@Liz píše:
My trávili zimy v kavárnách typu divoké matky, coolnička, nebo králík v rádiu. Pokecaly jsme a děti se vyblbly. Peníze mi nepřipadaly vyhozené, nýbrž dobře investované
Bad Moms
![]()
Na českých restauracích mě spíš zaráží to, že člověk tam jde proto, aby se najedl lépe než doma, a to se moc často neděje.
Jinak chodit do kavárny na 10× předražené kafe jakože s fair tradu anebo dokonce s papírovém kelímku, na to musí být člověk extra bblej
ale dav je dav.
@Nimie píše:
Ale bazén si taky nevezmeš domů (a proč bys k bruslení proboha potřebovala peníze?)zkrátka tebe to nebere, bereš to jako hrozné šizení a tak to nevnímáš jako zážitek asi.
Ježiš tak jak to mám napsat jinak než že je to pro mě moc. Pro mě je to moc proto, protože to pro mne nemá tu hodnotu. Ne že by mi ty peníze chyběly v rozpočtu. Já je raději ušetřím do budoucna nebo koupím něco jiného. Třeba je použiji na další výlety nebo na investice do budoucnosti. Prostě z platu chceme nějakou sumu ušetřit a tu dále investovat na budoucnost dětí a na naše důchody třeba. Není to o tom, že bychom na to neměli, ale máme jiné priority. Neznamená to, že nechodíme nikdy nikam, ale nechceme chodit takto pravidelně a ani na to zvykat děti, aby měly každou procházku městem spojenou s tím, že se něco kupuje. Máme to už tak stejně pořád. Ať jdeme kamkoliv, pořád by chtěly něco kupovat, a vesměs stejně něco dostanou. Jak píši, nešli jsme do té kavárny na kakao, ale koupila jsem jim jinde zákusky domů. My prostě uvažujeme jinak.
@Kaliopa píše:
Asi máš pravdu, já to tak vnímám. Třeba bych si sama nikdy nekoupila trdelník za 70 Kč, protože vím, že je to jen těsto obalené trochu ve skořici či podobně. Dětem jsem tedy občas koupila, ale vymlouvám jim to, že je to neekonomické.
No ale uděláš ho doma? Vždyť ti musí být jasné, že to není jenom těsto a jenom obalené. Když vezmeš plátek toho těsta, něco tam napatláš, tak to nebude chutnat stejně nehledě na to kolik času nad tím strávíš ![]()
A zvlášť trdelník, věc co se jí pár krát do roka na Vánoce
nevím, opravdu mi příjdeš možná až úzkostlivě spořivá, takový život bych nechtěla mít. Je fajn, že s penězi nakládáš rozumně, ale mě by to asi dost vadilo neustále přemýšlet nad každou korunou a nikde si nic nedopřát „protože přeci doma to nějak nahradím“ ![]()
@EmmaAnna píše:
@Kaliopa mimochodem na to, že máte byty pro děti a peníze rozumně investujete, tady tu blbou čokoládu za 70 korun už řešíš pěkně dlouhojá jsem na peníze taky opatrná, ale co je moc, to je moc
Já se jen ptám, jak to mají ostatní, jestli jim také nepřijde 70 Kč za blbou čokoládu líto. Bez ohledu na finance. Věřím, že jsou i lidé, kteří peníze mají, ale prostě je za tuto položku nedají. Jak vidíš a asi nevěříš, i lidé bez hypotéky a s několik nemovitostmi se zabývají i takovými pro někoho malichernostmi, zda jít na kávu za 70 Kč či nikoliv.
@Sněžení píše:Že je v papírovém kelímku je myslím zrovna dost jedno, ale 10×? Spočti si kolik stojí kvalitní kávovar, jeho údržba a pak uvidíš, že 10× předražené to fakt nebude
Na českých restauracích mě spíš zaráží to, že člověk tam jde proto, aby se najedl lépe než doma, a to se moc často neděje.Jinak chodit do kavárny na 10× předražené kafe jakože s fair tradu anebo dokonce s papírovém kelímku, na to musí být člověk extra bblej![]()
ale dav je dav.
@Kaliopa píše:
Asi máš jiný pohled na investice. Pokud mluvíme o investicích, tak to znamená, že ty peníze by Ti měli v budoucnu přinést další peníze. A podle mne Ti vypité kakao apod. žádné peníze nepřinese. Takže to není investice, ale prostá spotřeba, útrata. Ale to je jen tak na okraj, abychom si ekonomicky rozuměly.
to by moje děti asi nepochopily, kdybych jim řekla, že na koutků na výlety, na dovolený, na hory atd… chodit a jezdit nebudem, protože musíme jen investovat a ne utrácet
život se má užít a to zahrnuje i útrácet za věci co nám dělaj radost. Chápu, když Ti vadí dát pade za kafe, že ty si to tam fakt neužiješ, tak tam nechoď a je to ![]()
@Kaliopa píše:
Já se jen ptám, jak to mají ostatní, jestli jim také nepřijde 70 Kč za blbou čokoládu líto. Bez ohledu na finance. Věřím, že jsou i lidé, kteří peníze mají, ale prostě je za tuto položku nedají. Jak vidíš a asi nevěříš, i lidé bez hypotéky a s několik nemovitostmi se zabývají i takovými pro někoho malichernostmi, zda jít na kávu za 70 Kč či nikoliv.
Tak čokoládu nemusím, ale klidně si dám rizoto za 250,– ale kafe nad 60,– fakt jen když musím, např. na letišti.
Jinak obecně nejvíc šetří ti nejbohatší. ![]()
@Kaliopa píše:
Heleď, máme kamaráda, který je z horších poměrů a ten dost dlouho ke všemu přistupoval podobně jako ty. Měl dost peněz, ale do restaurace by ho člověk nezatáhnul a když už, tak jen na to nejlevnější jídlo, nikam nechtěl jít, protože k tomu přesně měl ten přístup, že je to jenom jídlo a že z toho nebude mít nic. A nic moc. Holt s náma nechodil a časem to přehodnotil. I kdyby to měla být tisícovka měsičně, tak to za ten požitek stojí, ale je to o tom nesnažit se si v hlavě nahradit kvalitní čerstvý smoothie za krabicový pomerančový džus za 10 Kč ![]()
@Kaliopa píše:
a došlo ti, že to není jen 70 Kč za blbou čokoládu? že když si ji koupíš, tak to není jen o tom prvotním nákladu na surovinu, ale že je to o tom, že přijdeš, máš si kde sednout, je tam teplo a někdo ti ji uvaří.. tohle všechno stojí peníze, že jo ![]()
@Nimie píše: Že je v papírovém kelímku je myslím zrovna dost jedno, ale 10×? Spočti si kolik stojí kvalitní kávovar, jeho údržba a pak uvidíš, že 10× předražené to fakt nebude
Kávovar cca 15T. vydržel 6 let, pak šel jinam, denně min. 3 kávy. 365×3×6 = 6570, takže na jeden hrnek 2 Kč
plus suroviny (kupuji tuším 500g za 500,–)
Příspěvek upraven 21.11.16 v 11:29
@Sněžení píše:
Jinak obecně nejvíc šetří ti nejbohatší.
To nevím teda, spíš je to buď snaha o výstřednost nebo jiný problém, když někdo radši koupí další hračku než aby si dopřál nějaký nehmotný požitek a řešil každou korunu.
Taky chodíme, samozřejmě ne vždy, když vylezeme z baráku. Ale pár krát do měsíce ano. Asi od 2,5 let dcery, kdy už se s ní dalo do společnosti bez toho, abych z toho já měla stres. Já si dám dobré kafe, dcera nějaký dort, zmrzku nebo koktejl, teda něco, co doma nemáme.
Teď je jí 9 a stále to má jako něco nad rámec běžného dne
- když jdeme spolu z knihovny nebo z hudebky.
Kam teda já s ní odmítám jít je McDonal… když kafe mimo dům tak v kavárně, do porcelánu a se vší parádou ![]()
@Sněžení kde máš energie, vodu, mléko a cukr (přinejmenším, ještě ti tam chybí kvalitní náplň na čokoládu), to netuším. Denně mít 3 kávy je úchylárna, bavíme se o 1 - 2× do týdne.