Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Nimie píše:
To nevím teda, spíš je to buď snaha o výstřednost nebo jiný problém, když někdo radši koupí další hračku než aby si dopřál nějaký nehmotný požitek a řešil každou korunu.
Tak nemluvím za jiné, ale bohužel když umíš udělat kávu nebo oolong ato, tak těžko budeš mít požitek z kávy ve Starsbuck. McD nebo podobných…
Vím, že neumím třeba šafránové rizoto, které mám ráda, tak si ho klidně koupím za 4× nákladů, to samé zmrzlina. Ale chodit pravidelně to pražských „kaváren“, fakt už nemusím. Dorty si nechají dovážet a mají je skoro všechny stejné a kafe průměr. Čaj neumí vůbec a do čajovny vodit děti asi nemá smysl.
Nechodím vůbec, oba naráz bych je nejradši nebrala ani do samošky pro pečivo, dělají ostudu
edit: z procházky chodí tak špinaví, že se kolikrát svlékají už na chodbě ![]()
@Nimie píše:
@Sněžení kde máš energie, vodu, mléko a cukr (přinejmenším, ještě ti tam chybí kvalitní náplň na čokoládu), to netuším. Denně mít 3 kávy je úchylárna, bavíme se o 1 - 2× do týdne.
Energie je nula nula nic, cukr to samé. Porovnávám kafe doma a jinde a proto ta kalkulace platí o to víc v restauraci, kde jsou náklady na jedno kafe ještě nižší. Čokoládu neřeším, mluvím o kávě.
@Kaliopa Pokud se chceš s těma lidma dál bavit, tak budeš muset občas zkousnout vyhazování za čokošku
protože urvat se těsně před kavárnou, furt jim to rozmlouvat nebo radši nikam nechodit, to bys je asi urazila nebo bys byla divnej pavouk. A to bych zase nechtěla svoje děti učit já. Spořivost ano, ale v nějakých mezích. Jednou za čas, když navíc KAMARÁDI navrhnout, že někam zajdeme, tam půjdu. Čistě jako normální mezilidský kontakt.
Aby bylo jasno, chápu, že někde musí stát kafe 60,– a víc, aby byl na nájem, energie a lidi, ale pokud jde o kafe - nevídm důvod jim dělat vola ![]()
@Sněžení pokud máš ráda espresso a nehodláš nakoupit stroj domů za 30 tis. a víc a studovat, jak na to, plus investovat do kvalitního mlýnku na kafe, tak ti nezbyde nic jiného než jít do kavárny
já rozumím tomu, že ne každý je na kafe, ale zase tu netvrď, že kavárny jsou k ničemu a prodávají předražené nesmysly..samozřejmě záleží na tom, jaká kavárna
Chodime, nyni je detem 8 a 13, ale chodili jsme od malinka. Jsou a byly klidne, nerozjivene, nikoho neobtezovaly. Mam rada dobrou kavu a v kavarne si ji v klidu vychutnam. To, ze stoji vic nez doma je asi jasne - servis, najem apod.
Pokud bych na to nemela, nikam bych nechodila. Chodime casto i do restauraci se najist. Nechapu smysl diskuse. Bud chodim nebo nechodim, k cemu mi budou odpovedi - ma chodime nebo my nechodime… ![]()
@Kaliopa píše:
Ahoj, chodíte často s dětmi do kavárny třeba jen na horkou čokoládu či kakao apod.? Já se přiznám, že to považuji za vyhozené peníze, protože na nápojích se nejvíce vydělává a odmítám platit někde za kakao 50 Kč apod., i když si to dovolit asi můžu. Překvapuje mne ovšem, že když jdeme s některými známými po obědě na menší procházku, tak po procházce hned navrhují jít si někam sednout, jako by to nešlo bez toho. Tam potom dětem koupit třeba tu čokoládu nebo palačinky apod. Děti tam sedět stejně dlouho nevydrží a čím větší skupinka, tím větší rozjívenost. Neříkám, že nechodíme nikdy nikam, ale zrovna tohle pravidelné vysedávání nemusíme. Kdyby šlo alespoň o nějaký zákusek, zmrzlinu nebo něco „hodnotnějšího“, jestli rozumíte, a ne jen mléko s grankem apod. Jak to máte vy?
Neber to zle, ale každého prostě udivuje něco jiného. Já zas nechápu provozování „chození na procházku“. Synovi je 5 a tenhle druh zábavy jsme ještě nikdy neprovozovali. A to venku trávíme fakt o dost víc času než většina lidí.
@Sněžení píše:
Aby bylo jasno, chápu, že někde musí stát kafe 60,– a víc, aby byl na nájem, energie a lidi, ale pokud jde o kafe - nevídm důvod jim dělat vola
Ale vzdyt nikam chodit do kavaren nemusis a muzes si doma delat logra, kazdeho volba… ![]()
@Sněžení píše:
Tak nemluvím za jiné, ale bohužel když umíš udělat kávu nebo oolong ato, tak těžko budeš mít požitek z kávy ve Starsbuck. McD nebo podobných…
No pokud McD považuješ za kavárnu… ehm… a jinak já to mám doma taky, akorát narozdíl od tebe vím kolik ta káva reálně stojí a nepředstírám, že se vytváří ze vzduchu ![]()
@Sněžení píše:
Vím, že neumím třeba šafránové rizoto, které mám ráda, tak si ho klidně koupím za 4× nákladů, to samé zmrzlina. Ale chodit pravidelně to pražských „kaváren“, fakt už nemusím. Dorty si nechají dovážet a mají je skoro všechny stejné a kafe průměr. Čaj neumí vůbec a do čajovny vodit děti asi nemá smysl.
Takže akorát trčíš od rána do večera doma a nikam nechodíš? Ale jo, my taky máme doma spoustu věcí kvůli kterým lidi chodí ven, ale zas nejsem takový antisociál, abych za celý život nevylezla ven a měla potřebu řešit každou korunu jen abych náhodou něco nepřeplatila.
A holt asi nemám tendence chodit do každého podniku, na který narazím, ale jdu cíleně do toho, kde mi to vyhovuje ![]()
@Sněžení píše:
Aby bylo jasno, chápu, že někde musí stát kafe 60,– a víc, aby byl na nájem, energie a lidi, ale pokud jde o kafe - nevídm důvod jim dělat vola
Tak radši děláš vola majitelům supermarketů a prodejen kávovarů ![]()
@EmmaAnna píše:
@Sněžení pokud máš ráda espresso a nehodláš nakoupit stroj domů za 30 tis. a víc a studovat, jak na to, plus investovat do kvalitního mlýnku na kafe, tak ti nezbyde nic jiného než jít do kavárnyjá rozumím tomu, že ne každý je na kafe, ale zase tu netvrď, že kavárny jsou k ničemu a prodávají předražené nesmysly..samozřejmě záleží na tom, jaká kavárna
proč by stál stroj 30T? Ty si myslíšm, že na to italové maj ![]()
@Nimie píše:
Tak radši děláš vola majitelům supermarketů a prodejen kávovarů
@Nimie píše:
Tak radši děláš vola majitelům supermarketů a prodejen kávovarů
Pokud ti kávovar zajistí základní cenu za cca 2 kč (bez surovin), tak pak ano..
@Nimie píše:
No ale uděláš ho doma? Vždyť ti musí být jasné, že to není jenom těsto a jenom obalené. Když vezmeš plátek toho těsta, něco tam napatláš, tak to nebude chutnat stejně nehledě na to kolik času nad tím strávíšA zvlášť trdelník, věc co se jí pár krát do roka na Vánoce
nevím, opravdu mi příjdeš možná až úzkostlivě spořivá, takový život bych nechtěla mít. Je fajn, že s penězi nakládáš rozumně, ale mě by to asi dost vadilo neustále přemýšlet nad každou korunou a nikde si nic nedopřát „protože přeci doma to nějak nahradím“
No já bych si právě ten trdelník dala jednou do roka na vánočním trhu. Ale u nás je stánek celoročně jak před malým obchodem, tak před velkým nákupním centrem. A dítě by samozřejmě kupovalo pokaždé. A z mé zkušenosti mohu říci, že čím více dětem tyto věci kupuješ, tím více chtějí. Jak jsem řekla, přijde mi, že pořád něco někde kupuji - bazény, návštěvy města, pořád.