Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Sněžení píše:
Energie je nula nula nic, cukr to samé. Porovnávám kafe doma a jinde a proto ta kalkulace platí o to víc v restauraci, kde jsou náklady na jedno kafe ještě nižší. Čokoládu neřeším, mluvím o kávě.
Ano, jejich náklady jsou nižší, ale logicky musíš porovnávat s tím, čím jsi to schopna nahradit. Cukr, mléko a náplň rozhodně není 00, nic, tím spíš při tvé frekvenci.
@EmmaAnna píše:
@Kaliopa Pokud se chceš s těma lidma dál bavit, tak budeš muset občas zkousnout vyhazování za čokoškuprotože urvat se těsně před kavárnou, furt jim to rozmlouvat nebo radši nikam nechodit, to bys je asi urazila nebo bys byla divnej pavouk. A to bych zase nechtěla svoje děti učit já. Spořivost ano, ale v nějakých mezích. Jednou za čas, když navíc KAMARÁDI navrhnout, že někam zajdeme, tam půjdu. Čistě jako normální mezilidský kontakt.
Přesně můj názor
Jestli kámošům ještě zakladatelka vyčinila, že jsou marnotratní a rozhazovační, že místo chození venku v tomhle počasí, jdou radši do kavárny, tak bych se nedivila, kdyby se šlo příště bez ní ![]()
Problém trdelníku není tak cena jako spíš jeho debilita
ocukrované těsto
@Kaliopa píše:
No já bych si právě ten trdelník dala jednou do roka na vánočním trhu. Ale u nás je stánek celoročně jak před malým obchodem, tak před velkým nákupním centrem. A dítě by samozřejmě kupovalo pokaždé. A z mé zkušenosti mohu říci, že čím více dětem tyto věci kupuješ, tím více chtějí. Jak jsem řekla, přijde mi, že pořád něco někde kupuji - bazény, návštěvy města, pořád.
Aha, to my nemáme. V průběhu celého roku by mi to taky přišlo asi nesmyslné.
@Nimie píše:
To nevím teda, spíš je to buď snaha o výstřednost nebo jiný problém, když někdo radši koupí další hračku než aby si dopřál nějaký nehmotný požitek a řešil každou korunu.
No ty hračky jsou dnes drahé, třeba zrovna to Lego Nexo Knights stojí větší balení kolem 3 tis. Kč, nebo třeba mikroskop stojí také 3 500 Kč, i Kapla je dráhá nebo stavebnice typu Malý voltík. Ale někdo zase třeba nekoupí tohle.
@Kaliopa píše:
No já bych si právě ten trdelník dala jednou do roka na vánočním trhu. Ale u nás je stánek celoročně jak před malým obchodem, tak před velkým nákupním centrem. A dítě by samozřejmě kupovalo pokaždé. A z mé zkušenosti mohu říci, že čím více dětem tyto věci kupuješ, tím více chtějí. Jak jsem řekla, přijde mi, že pořád něco někde kupuji - bazény, návštěvy města, pořád.
Tak si ho dej, ne? Přece to, že tam ten stánek stojí, tě nenutí k tomu, abys ho kupovala denně
Tady fakt nechápu co řešíš, projdeš se přece městem a těch lákadel je tam x, malé děti logicky chtějí všechno, tak je potom na nás, abychom tomu dali nějakou mez ![]()
@Sněžení o kávu se docela zajímám a vím, kolik opravdu KVALITNÍ stroj stojí. Poptej se někoho, kdo tomu rozumí. V akci se dá najít espresso maker i o trochu níže, třeba 27 tis., ale o moc níž to nepůjde, kor když započítáš i mlýnek na kafe k tomu. Ten kvalitní je je s kameny, takže se podívej, co to je za tisícové částky jen mlýnek.
Proto ti taky všude doporučí, že si máš buď koupit kvalitní stroj na espresso, nebo se na to vykašlat a chodit na něj do kavárny. Jinak velmi chválené značky jsou Rancilio, Isomac atd. A to už se bavíme o částce cca 40 tis. a výš. Takže těch 27 tis. je opravdu spodní hranice a bez mlýnku. Samozřejmě v dobré kavárně mají stroje které jdou do statisíce i statisíců ![]()
@Liz píše:
Přesně můj názorJestli kámošům ještě zakladatelka vyčinila, že jsou marnotratní a rozhazovační, že místo chození venku v tomhle počasí, jdou radši do kavárny, tak bych se nedivila, kdyby se šlo příště bez ní
Ne, já jim to takto neříkám, jen řeknu, že my nejdeme.
@Sněžení píše:
proč by stál stroj 30T? Ty si myslíšm, že na to italové maj
no jasně, stojí i v akci 10t, ale to ti jaksi kvalitní kávu fakt nepřipraví
![]()
@Sněžení jinak italové si doma nejčastěji připravují kávu pomocí moka konvičky, tak dělám kávu doma i já.
Pokud ti to takhle stačí, proč ne, ale pokud má někdo rád i espresso (dobré espresso) a nechce dávat za stroj 30 tis., tak mu fakt zbývá jen ta kavárna
nám by se ten stroj ani nevyplatil, tolik kávy doma ani nevypiju
a většinu kávy přes týden stejně vypiju v práci
@Sněžení píše:
Pokud ti kávovar zajistí základní cenu za cca 2 kč (bez surovin), tak pak ano..
Ale suroviny v tom hrají většinovou část.
A ano, při tvých výpočtech, kdy pak budeš doplácet za zruinované zdraví. Ještě jednou, nikdo nepochybuje o tom, že když kávu piješ místo vody, tak tě to výjde levněji doma. Ale když si dáš kvalitní kávu 1 - 2 týdně, tak jsi bez surovin na 24 korunách bez surovin.
@Kaliopa píše:
Ne, já jim to takto neříkám, jen řeknu, že my nejdeme.
to musíš být oblíbená
promiň nic ve zlém, mám drsný smysl pro humor
@Nimie píše:?? porovnávám přece cenu jednoho kafe doma s cenou u Starb. osobně nesadím, ale kolik může stát jedna porce cukru a mlíka… 3,–? takže to mám 3 Kč plus 2 Kč (odpisy stroje) plus 7 Kč (káva). 12 Kč vs. 60-120
Ano, jejich náklady jsou nižší, ale logicky musíš porovnávat s tím, čím jsi to schopna nahradit. Cukr, mléko a náplň rozhodně není 00, nic, tím spíš při tvé frekvenci.
Chápu, že u čokolády je to nákladově někde jinde…
@Kaliopa píše:
No ty hračky jsou dnes drahé, třeba zrovna to Lego Nexo Knights stojí větší balení kolem 3 tis. Kč, nebo třeba mikroskop stojí také 3 500 Kč, i Kapla je dráhá nebo stavebnice typu Malý voltík. Ale někdo zase třeba nekoupí tohle.
tak ale to se dětem nekupuje jen tak, ne? To je většinou spojeno s nějakou větší událostí. Zatímco jen tak se při procházce zastavit na něco dobrého, je pěkně strávený společný čas s dítětem, přáteli.