Chovám se občas jak šílená

Anonymní
5.10.21 17:02

Chovám se občas jak šílená

Ahoj. Snad je zde někdo kdo mi dokáže poradit. Přijde mi že se chovám jako šílená. Jde o několik věcí…
1. Nedokážu ovládat vztek. Když mě něco naštve (kolikrát i maličkost) úplně zrudnu, cítím jak mně tuhne šíje, někdy se motá hlava a cítím strašnou zlost. Jsem pak strašně nepříjemná, “ostrá” na všechny. I když jde o maličkosti. Nejsem agresivní, ale cítím v sobě tu zlost. Ale to je možná spíš povaha? Že jsem cholerik..
2. Někdy se mi stane, že z ničeho nic mě přepadne šílená euforie. Z minuty na minutu. Mám strašně energie, mluvím pátý přes devátý, všechno být chtěla zažít, se všemu se vidět, život je skvělej a nálada je 100000% úžasná. Těžko popisovat. Je to jak kdybyste vyhráli nějakou soutěž. To trvá třeba dvě hodinky a pak mě tenhle stav úplně vyčerpá, protože úplně cítím na sobě strašně té energie :)
No a pak někdy naopak mám depku jako blázen která třeba trvá ne par hodin ale par dní. Například 4 dny.. a pak jsou dny kdy jsem úplně normální. Něco mezi tím :)
Silenost. Jak na houpačce. Má to někdo z vás taky? Co vám pomáhá se udržovat v mezích normy? Budu vděčná za rady :kytka:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
286
5.10.21 17:43

Maniodepresivni syndrom. Musí se léčit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24862
5.10.21 17:51

Nechci strašit - ale musíš se nechat odborně vyšetřit a případně začít medikovat (+ žádné drogy ani alkohol!!)
bohužel střídaní manických a depresivních stavů je klasická klinická diagnoza.. v tom stavu dole se pak často páchají sebevraždy (např. Muk, trpívají tím hodně umělci : Catherine Zeta-Jonesová, Sinead O'Connor, herec Mel Gibson nebo Kurt Cobain, Ota Pavel, Miloš Kopecký..) - Bipolární afektivní porucha, dříve označovaná jako maniodepresivní psychóza,… je to otázka fungování mozku, nemůžeš za to a šílená opravdu nejsi - JEN se dej vyšetřit na tuto diagnozu, dá se s tím pracovat :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
5.10.21 17:56

Mně to přijde jako emočně-nestabilní porucha osobnosti. Na maniodepresivní psychózu se to střídá moc rychle, tam by byly delší časové úseky. Psychiatr na to píše léky jako lamotrigin, epiral.. říká se jim stabilizátory nálady. Ale nejsem odborník! Pokud by ti to mělo komplikovat život, nějakého bych vyhledala.

• Citovat
  • Upravit
Vesmírná drůbež
5.10.21 18:02
@Anonymní píše:
Mně to přijde jako emočně-nestabilní porucha osobnosti. Na maniodepresivní psychózu se to střídá moc rychle, tam by byly delší časové úseky. Psychiatr na to píše léky jako lamotrigin, epiral.. říká se jim stabilizátory nálady. Ale nejsem odborník! Pokud by ti to mělo komplikovat život, nějakého bych vyhledala.

Souhlasím, u bipolárky ta jedna fáze vydrží měsíce.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
5.10.21 18:18

Mám to úplně stejně, plus X dalších problémů, které mi nabourávají každodenní fungování a hlavně i funkčnost v práci. Proto i přecházím z jedné práce do druhé. Je to jak začarovaný kruh.
Když jsem si ty všechny problémy googlila, vyhodilo mi to něco jako hraniční porucha osobnosti. Nejspíš by s těmi problémy měl člověk jít k psychologovi, ale nemůžu se přenést přes ten pocit ostudy, že bych se měla někde objednávat a někde to s někým řešit.
Myslím si, že bych tam jen slyšela, jako je všechno moje chyba a jak si za všechno můžu sama a to by mě při mojí povaze nas…lo tak moc, že bych stejně už na druhé sezení možná ani nepřišla. No prostě začarovaný kruh.
Ty už jsi s tím někde byla?? Někde to řešila?? Nemyslím emimino…

• Citovat
  • Upravit
Nikolxx
5.10.21 18:19
@koko30 píše:
Maniodepresivni syndrom. Musí se léčit.

Tady tyhle komentáře zase dostávají do úzkosti mě. Říká ti něco sebenaplnujici proroctvi?

• Citovat
  • Upravit
24862
5.10.21 18:26
@JanaDaR píše:
Souhlasím, u bipolárky ta jedna fáze vydrží měsíce.

nevím, zda jsi z oboru, já nikoliv - jen se s těmi lidmi kvůli práci občas setkávám (někdy i se živými) a nemyslím, že fáze musí trvat „měsíce“ - píšou i „dny“.. (pro hrubou orientaci stačí zde https://cs.wikipedia.org/…3%AD_porucha )
nejde nic úplně škatulkovat a bavíme se tu čistě teoreticky, navíc dotaz může být i fejkový… pokud není - tak tazatelka musí k psychiatrovi, a to nutně a akutně, ten to pozná lehce - jsou na to testy..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Vesmírná drůbež
5.10.21 18:36

@Lucy75 několik takových lidí znám a případně se řídím jinými zdroji, o to nic. Pořád jsme jen na webu, možná mi ani nepřijde nejlepší takhle na někoho vpálit diagnózu. Zvláště kdyby to náhodou bylo přímo na střed.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
5.10.21 18:38
@Anonymní píše:
Mám to úplně stejně, plus X dalších problémů, které mi nabourávají každodenní fungování a hlavně i funkčnost v práci. Proto i přecházím z jedné práce do druhé. Je to jak začarovaný kruh.
Když jsem si ty všechny problémy googlila, vyhodilo mi to něco jako hraniční porucha osobnosti. Nejspíš by s těmi problémy měl člověk jít k psychologovi, ale nemůžu se přenést přes ten pocit ostudy, že bych se měla někde objednávat a někde to s někým řešit.
Myslím si, že bych tam jen slyšela, jako je všechno moje chyba a jak si za všechno můžu sama a to by mě při mojí povaze nas…lo tak moc, že bych stejně už na druhé sezení možná ani nepřišla. No prostě začarovaný kruh.
Ty už jsi s tím někde byla?? Někde to řešila?? Nemyslím emimino…

Ne nebyla. Já mám podobný problém s tím objednáním se někam, mám spíš strach abych neslyšela něco jako, že teď zabírám teď čas lidem kteří to opravdu potřebují a že to má občas každý - protože to jsem si také myslela.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
5.10.21 18:43
@Anonymní píše:

Komplikuje to život hlavně co se týká vztahů s okolím, čím dál více slyším, jak jsem náladová, naštvané dotazy,,co zas je”,,nebuď hned naštvaná”,,co zas depkaříš” a nebo,,jsi jak kdyby sis něco šlehla” :) blázinec občas. Teď o víkendu jsem měla z ničeho nic takovou euforii z minuty na minutu, příval energie že bych uběhla maraton a ačkoliv normálně nepiju a naposledy jsem měla alkohol v červnu, teď jsem si dala sklenku vína aby mě to trochu utlumilo abych vůbec usnula :)
Jinak holky po tom co jste tu psaly jsem četla a hledala na netu… já nevím. Nevyznám se v tom, ale ta bipolární porucha. Všude píšou, že se střídá v dlouhodobějších blocích. To já opravdu nemám. Ty Euforie jsou pár hodinový. Depky pár dní a pak období kdy jsem zas úplně normální.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
5.10.21 19:01
@Anonymní píše:
Komplikuje to život hlavně co se týká vztahů s okolím, čím dál více slyším, jak jsem náladová, naštvané dotazy,,co zas je”,,nebuď hned naštvaná”,,co zas depkaříš” a nebo,,jsi jak kdyby sis něco šlehla” :) blázinec občas. Teď o víkendu jsem měla z ničeho nic takovou euforii z minuty na minutu, příval energie že bych uběhla maraton a ačkoliv normálně nepiju a naposledy jsem měla alkohol v červnu, teď jsem si dala sklenku vína aby mě to trochu utlumilo abych vůbec usnula :)
Jinak holky po tom co jste tu psaly jsem četla a hledala na netu… já nevím. Nevyznám se v tom, ale ta bipolární porucha. Všude píšou, že se střídá v dlouhodobějších blocích. To já opravdu nemám. Ty Euforie jsou pár hodinový. Depky pár dní a pak období kdy jsem zas úplně normální.

Hele přesně to co popisuješ měl můj bracha. (Ty krátký intervaly euforie, depky, OK stavy…) A dopadlo to blbě. Taky nechtěl s tim hlavně někoho obtěžovat… Prosím fakt neber to na lehkou váhu a najdi odborníka. Lepší zabírat někomu místo a zjistit ze se nic neděje než nikomu místo nezabírat a skočit. On taky nečekal ze by s nim mohl jednou ten jeho stav zamávat natolik, fakt myslel ze to má vlastně pod kontrolou. No, neměl. Prosím anonym, info o rodině

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
5.4.22 13:51

Ahoj, od loňska bojuji s úzkostně depresivní poruchou na podkladě emoční nestability

beru Ketilept a Trittico

poslední dobou ale mám pocit, že můj život je prostě nekončící série zoufalství a smutku

nemám moc kamarádek, valná většina má svoje životy už s dětmi, partnery
mě je 37 a jsem sama :-(

mám za sebou ne moc šťastné dětství a jeden traumatický zážitek s otcem (utopil se ve vaně)

od března mám novou práci a myslela jsem, že konečně začne být líp, ale v nové práci se moc dobře necítím - nikdo tu nemá na mě čas, připadám si tu úplně mimo, ale snažím se být aktivní

dneska to na mě nějak strašně dolehlo - kolem mě samé zadané páry, kolegyně jede s partnerem na dovču na Azorské ostrovy

a já? chodím do práce a domů, občas joga, občas se jdu projít a do kavárny, abych nezešílela

je mi strašně smutno z tohohle života a už si vážně někdy přeji, abych tu nemusela být

léky jsou berlička, jelikož mi stejně nevyřeší tu podstatu - mít smysl života
Já žádný nemám, přežívám den za dnem a už vážně nevím co dělat

přijde mi, že kolem mě jsou všichni schopní, š´tastní, spokojení - ale vím, že to v reálu třeba tak není, ale na mě to tak působí

občas mě napadají myšlenky na to, něco si udělat, prostě nějak zabít tu neskutečnou bolest v duši, tu prázdnotu, ten pocit, že nikam nepatřím

co s tím? jak dál?

• Citovat
  • Upravit
137
5.4.22 13:53

Bipolární porucha. Poznávám se v tom. Ale může to být i něco i jiného. Prober to s doktorem. Uleví se Ti. Já jsem konečně šťastná a spokojená.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10680
5.4.22 14:35

Tak mně to zase jako nějaká nemoc nepřijde, prostě momentálně nejsi moc šťastná… měla by jsi na každý den plánovat… procházka, výlet, výstava, seznamka, fitko, učit se cizí jazyk, cestovat, pořídit si psa, kurz vaření, kadeřník… občas se zkus zeptat někoho, jestli nechce jít s tebou…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová