Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat
Nicméně ja za tohle vlákno děkuji, protože mě příjemně zahralo u srdce, ze většina lidi je tu normálních
@větvička1 píše:
Ale tak dame mu drobny bodik za to, ze aspon vi, jak se to cte, ne?
Rychle na google a vyhledat si, co to vůbec znamená, že 😂
k_hand:.
@Pavel Havel píše:
Je mi 29, a umím i dobře anglicky
Vy na to dětský hřiště tedy chodíte od 19 let? Psal jste 10 let.
Jeden zážitek z natáčení - Ukrajinka na pohotovosti, že kašle (říkal překladač, anglicky ani fň, ale dle projevů měl překladač asi pravdu). Dojde do ambulance, s sebou +/- 5leté dítě. Kašlou poměrně silně oba, že by si dali ruku před ústa, když kašlou a nemají současně respirátor (tehdy ještě povinný), to ne. Až jsem si demonstrativně dal i štít. Vyšetřuju matku, dítě lítá po vyšetřovně, otvírá skříně a zásuvky u stolu, div si z nich nebere věci, sestra dítě nahání a matka ani půl slova. Když dítě okřikneme, tak se div matka nerozčílí. Zřejmě takoví nejsou všichni, ale „u jiných“ jsem zatím toto nezažil, všechno je však jednou poprvé.
@Hoa Mai píše:
V Brně jich potkávám venku, na hřištích, v obchodech nebo v ZOO poměrně dost a špatně se zatím nechoval nikdo, ani děti, ani rodiče. Naopak musím říct, že na mě působí příjemněji, narozdíl od věčně zpruzelých Čechů se mnohem víc usmívají. Jediní, kteří na mě neudělali zrovna pozitivní dojem, byla skupinka z hlaváku.
Mmch, zajímalo by mě, kolik let je zdejším diskutujícím rodičům, kteří tak zdatně seřvávají ukrajinské děti a jejich matky v ruštině. Já se narodila ještě za totáče a rusky neumím ani fň a ani nikdo z mých známých, spolužáků a přátel, většinou vysokoškolsky vzdělaných.
No, ono hlavně ty, co mluví ukrajinsky, rusky moc nerozumí a na druhou stranu je spousta ukrajincu, co zila v části ukrajiny, kde se mluví rusky, takže mluví rusky, tak asi nebudou Ukrajinci zděšeně pobíhat, kdyz na ně nekdo promluví rusky, ze to jsou Rusové..
@šklíbakočka píše:
Vy na to dětský hřiště tedy chodíte od 19 let? Psal jste 10 let.
Teď Vás asi potěším, byla to lež.
Sice jsem se neptal doma, ale myslím že už tak od jednoho roku ![]()
@a12 píše:
No, ono hlavně ty, co mluví ukrajinsky, rusky moc nerozumí a na druhou stranu je spousta ukrajincu, co zila v části ukrajiny, kde se mluví rusky, takže mluví rusky, tak asi nebudou Ukrajinci zděšeně pobíhat, kdyz na ně nekdo promluví rusky, ze to jsou Rusové..
Souhlasím, většina asi ne.
@EvieK píše:
Mě by to zajímalo taky. Mám kamarádku co neumí žádný jiný jazyk- možná pár slov romsky, bydlí mezi nimi a už se pohadala s Ukrajinkou na Úřadu práce. Na otázku jakým jazykem a jak ji rozuměla, jsem dostala blok
Hele ja si taky povídám s ukrajinkama, jedna umí krásně česky, tam je to v pohodě, ta tu pracovala, druhá přijela až teď kvůli válce a česky neumí vůbec, ale dorozumime se.. Ono je dost slov podobnych a pak máme ruce s nohy ![]()
No a když jsem byla na brigádě v nějakych 16ti letech, tak mi tam taky dali Ukrajinku, která tu v životě nebyla a pokecaly jsme si
a za chvíli mluvila pěkně cesky.
Příspěvek upraven 09.05.22 v 22:31
@Pavel Havel píše:
Tak já nevím, stačilo by napsat, že se vám to neděje…
Každý kdo nevidí jen duhu hned musí provokovat? Normální dotaz. Říkám, kdyby to bylo jednou, dvakrát ale je to skutečně již tak po 10.
A Ty jsi u toho vždycky byla?
@Takco píše:
A Ty jsi u toho vždycky byla?
Nebráním se diskuzi ale nerozumím Tvojí otázce. A nevím proč ten ženský rod. Chápal bych to u „Takco“, ale Pavel Havel?
Ahoj, u nás teda zatím v pohodě. K dceři do druhé třídy přišel chlapeček a holčička a jsou v pohodě, chlapeček je teda trochu divočejší, ale na napomenutí přestane a takových,, zlobivějších,, dětí tady máme taky hafo.. Je to normální. Holčička moc hodná. Ve škole se snažej a teda dcera rikala, jak rychle se učí česky, jsou moc šikovní. Jinak jsem se s tím ještě nesetkala. U nás v pohodě, Ukrajinské děti i rodiče slušně pozdraví. Rekla bych, že je to prostě o lidem, né o národnosti. Kolik já Čechů z nám, co jsou tací.. Deti sprostí, před školou nadávají do pí* atd. Nehazím Ukrajince do stejného pytle, prostě plno jich je na facku, plno jich je ale i slušných, přesně jako u Čechů, Romů a dalších.
@Michelle_M píše:
U nás jich pár pracovalo v živočišné výrobě a úplně jsem je přestala vídat, takže zřejmě se vrátili. Jinak tu máme jen ty dvě paní s dětmi, jak jsem psala, jsou to sestry, přijel s nimi ještě jejich starý otec.
U nas se nikdo z chlapů, co tu byli před valkou nevrátil. Jen po 24. únoru už nikdo neprijel.. Pokud nebyl na práci někde jinde v Evropě
@Anet 123 píše:
Ahoj, u nás teda zatím v pohodě. K dceři do druhé třídy přišel chlapeček a holčička a jsou v pohodě, chlapeček je teda trochu divočejší, ale na napomenutí přestane a takových,, zlobivějších,, dětí tady máme taky hafo.. Je to normální. Holčička moc hodná. Ve škole se snažej a teda dcera rikala, jak rychle se učí česky, jsou moc šikovní. Jinak jsem se s tím ještě nesetkala. U nás v pohodě, Ukrajinské děti i rodiče slušně pozdraví. Rekla bych, že je to prostě o lidem, né o národnosti. Kolik já Čechů z nám, co jsou tací.. Deti sprostí, před školou nadávají do pí* atd. Nehazím Ukrajince do stejného pytle, prostě plno jich je na facku, plno jich je ale i slušných, přesně jako u Čechů, Romů a dalších.
Ahoj, super, díky za reakci.
@Pavel Havel píše:
Je mi 29, a umím i dobře anglicky
A rusky umíš odkud?
@Takco píše:
A rusky umíš odkud?
Ze zš a sš, + jsem bydlel 1 rok v LV.
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat