Čím fotíte?

SandraM
4.8.11 08:02

čím fotíte?

Ahoj maminky,

čím doma fotíte? Uvažuju o větší investici do zrcadlovky, ale ještě nejsem úplně rozhodnutá. Kdo má zkušenosti - je to velký rozdíl oproti digitálu?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
18425
4.8.11 08:09
SandraM píše:
Ahoj maminky,čím doma fotíte? Uvažuju o větší investici do zrcadlovky, ale ještě nejsem úplně rozhodnutá. Kdo má zkušenosti - je to velký rozdíl oproti digitálu?

Já fotím zrdaclovkou teprve od podzimu, máme Nikon D90, objektivy zoomovací 16-85 a potom pevné sklo s lepší světelnosti 85. Ještě bych chtěla 50 se světelnosti 1,4, to hlavně kvůli portrétům dětí, až je budu mít :-)

Jako rozdíl to určitě je… ale myslím si, že ani tak moc nezáleží na zrcadlovce jako právě na těch objektivech a přídavných zařízeních jako je externí blesk atd… pokud nejsi vyloženě fotomaniak, tak si myslím, že je to zbytečně velká investice a nějaký lepší kompakt ti bude stačit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16136
4.8.11 08:11

ahoj! :) jsem 2 dny čerstvou majitelkou nikonu d90 právě kvuli tomu že očekáváme přírustek, tak abychom měli pěkné fotky :) zatim se spíše seznamuji, ale zatim jsem spokojena.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2892
4.8.11 08:21

Ahoj..já mam Canon 50D a je to rozdíl oproti digitálu, ale taky záleží jaký máš objektiv!!! A jestli s tím u míš fotit-jestli rozumíš ISO citlivosti, cloně atd..ale jinak doporučuju :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1757
4.8.11 08:22
SandraM píše:
Ahoj maminky,čím doma fotíte? Uvažuju o větší investici do zrcadlovky, ale ještě nejsem úplně rozhodnutá. Kdo má zkušenosti - je to velký rozdíl oproti digitálu?

Ahoj, my máme Nikon D40 a jsem s ním spokojená. Na děti super. Oproti digitálům mi přijde, že má pěknější a kvalitnější fotky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44
4.8.11 08:42

rozdil

Rozdíl mezi zrcadlovkou a kompaktem je v kvalitě fotografií určitě velký. Ale vše má své úskalí. Jak zde již bylo napsáno, tak záleží hodně na sklu ( objektivu ). Pokud budete fotit se setovým objektivem dodávaným v kitu, tak ta kvalita objektivu je vždy nižší. Většinou tam bývají jeden nebo dva objektivy, aby bylo možno pokrýt základní rozsahy 18-55 a třeba 55-200. 18-55 je širokoúhlý na blízko a 55-200 teleobjektiv na vzdálenější objekty a lepší rozostření pozadí. Ale i s těmi setovýmí se dá fotit, když jsem začínal tak nebyla žádná stabilizace nic takového a za dobrého světla byli fotky hezké. Je jasné, že objektivy s lepší světelnosti zoomové jsou dražší. Takže když se rozhodnete pro zrcadlovku, tak počítejte že budete sebou nosit tělo a třeba i dva i více objektivů a další nutné příslušenství.
Pak existují ještě falešné zrcadlovky elektronické. Ty mají jeden na pevno přidělaný objektiv dobré kvality a mají i manuální nastavení jako klasické zrcadlovky. Poskytují základní rozsah zoomu.
No a pak kompakty, které se vejdou do kapsy, jsou lehké a nezaberou tolik místa.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18425
4.8.11 08:45
ondrez píše:
Rozdíl mezi zrcadlovkou a kompaktem je v kvalitě fotografií určitě velký. Ale vše má své úskalí. Jak zde již bylo napsáno, tak záleží hodně na sklu ( objektivu ). Pokud budete fotit se setovým objektivem dodávaným v kitu, tak ta kvalita objektivu je vždy nižší. Většinou tam bývají jeden nebo dva objektivy, aby bylo možno pokrýt základní rozsahy 18-55 a třeba 55-200. 18-55 je širokoúhlý na blízko a 55-200 teleobjektiv na vzdálenější objekty a lepší rozostření pozadí. Ale i s těmi setovýmí se dá fotit, když jsem začínal tak nebyla žádná stabilizace nic takového a za dobrého světla byli fotky hezké. Je jasné, že objektivy s lepší světelnosti zoomové jsou dražší. Takže když se rozhodnete pro zrcadlovku, tak počítejte že budete sebou nosit tělo a třeba i dva i více objektivů a další nutné příslušenství.
Pak existují ještě falešné zrcadlovky elektronické. Ty mají jeden na pevno přidělaný objektiv dobré kvality a mají i manuální nastavení jako klasické zrcadlovky. Poskytují základní rozsah zoomu.
No a pak kompakty, které se vejdou do kapsy, jsou lehké a nezaberou tolik místa.
:pankac: pěkně shrnuto :palec:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1312
4.8.11 09:33

Úplně souhlasím s Ondrez.
Jinak od začátku léta vlastním Cannon 600d se setovým objektivem 18-55mm. Jestli myslíš, lepší fotky stylem, že vezmeš zrcadlovku a dáš si tam automatiku, tak je to zbytečné vyhazování peněz. Pokud nemáš focení, jako koníčka tak to opravdu cenu nemá. To už je lepší pořídit si nějakou EVFku, dělá skoro stejně dobré fotky, nestojí tolik. Měla jsem jí tři roky předtím a co se týče fotek byla jsem s ní spokojená. Jen mě pak začla omezovat v tom, že né všechno na ní šlo nastavit ručně. Taky bych vzala v úvahu jestli to chcete jen kůli dítěti, že zrcadlovky už nestrčíš do kapsy a počítej, že pokud budeš mít dva objektivy chce to už velkou brašnu či fotobatoh a není to zrovna lehké vybavení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
196
4.8.11 09:47

Ahojky, já mám už několik let zrcadlovku Nikon, jsem nadmíru spokojená, jiný foťák bych ž nechtěla. Nesrovnatelná kvalita fotek oproti digitálu, takže radím, určitě běž do zrcalovky, za ty peníze to stojí, budeš mít krásně fotky :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
SandraM
4.8.11 10:32

strašně moc děkuju za reakce! Jsem pěkně nalomená :) Žádný fotomaniak nejsem, jen bych chtěla mít hezké fotky, přeci jen je to v podstatě jediná „hmotná“ památka, tak ať to za něco stojí :)

Nemám s tím ale žádné zkušenosti - říkáte tedy, že se s tím naučí - dobře - fotit i amatér fotograf? :-)

• Citovat
  • Upravit
44
4.8.11 10:52

No naučit fotografovat se dá se vším. To hodně záleží na tom, jak je člověk šikovný a jaká by výsledná fotka měla pak být. Všechny fotoaparáty se dají přepnout do režimu auto. Takže nemusíš nic hlídat a prostě jen mačkáš spoušť a necháš to automatice. Pokud by jsi chtěla kreativnější focení, už je potřeba znát základní věci jako je clona, čas a další. Pokud jsi nalomená na zrcadlovku, tak určitě je dobré koupit pro začátek základní amaterskou třídu. Není na nastavování tak složitá jako vyšší modely a většinu udělá sama. Nemá na sobě ani tolik čudlíků a lépe se na ni orientuje pro začátek :D Jinak měl jsem možnost fotit s Olympusem E400, což je zrcadlovka. V porovnání s EVF zrcadlokou Lumix FZ 50. Lumix mnohem lepší fotografie. Tak na to pozor, dražší a lepší ultrazoom nebo kompakt dokáže udělat lepší fotky než levný zrcadlo. A teď se dostáváme na další otázku. Když zrcadlo tak jakou značku?

Našel jsem hezký článek jestli kompakt nebo zrcadlovku : http://www.fotoradce.cz/…t-clanekid77

Příspěvek upraven 04.08.11 v 11:14

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18425
4.8.11 10:53

Naučit se to určitě dá, záleží kolik času tomu chceš věnovat. Co hlavně oceníš jako fotograf amatér dětí je rychlost závěrky, ta se s kompaktem nedá fakt rovnat a děti sebou přecejenom pořád šijou, žejo :-)

Být tebou, tak nejdu do nejdražšího modelu spíš do nižší třídy, s nějakým setovým objektivem a to ti pro začátek bude určitě stačit. Pokud by se z tebe stal časem fotomaniak, tak přikoupíš lepší objektiv…

Ale jak už tady bylo psáno, počítej, že jak půjdete na výlet, máš o zavazadlo navíc, kdežto kompaktík strčíš do náprsní kapsy :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
SandraM
4.8.11 13:09

Ondrezi moc díky za článek, pročtu to.

A šli byste do zrcadlovky z bazaru, nebo to je risk?

• Citovat
  • Upravit
44
4.8.11 13:20

Do bazaru bych pro zrcadlovku asi nešel. Je sice pravda, že na to musí dávat vlastní záruku, ale nevím jak by se to snimi řešilo, kdyby se to porouchalo. Oni jsou dost vychcaný. Leda nějaký specializovaný bazar jako fotoškoda atd, ale co vím, tak se to dá sehnat levněji od někoho než přes bazar. Základní zrcadlovky nejsou až tak drahé a ta výhodná cena o tolik v bazarech není. Když jsem začínal fotit, tak jsem koukal na každou korunu a moje volba byla použitý fotoaparát od nějakého fotografa, ale ještě v záruce. Takže jak jsem to koupil, hned šel do AWH do servisu na čištění a kontrolu :)
Hlavně pozor na závěrku, aby nebyla po smrti :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1312
4.8.11 13:25

Já bych se asi bazarovýho zboží bála, pokud nemáš možnost si ho vyzkoušet. Ono je i lepší, zajít někam do prodejny a tzv. si je ochmatat i když to půjdeš třeba později koupit na internet. Jako jestli se ti správně drží, jestli ti vyhovuje umístění tlačítek atd. Já měla třeba problém, že mám malou ruku a některé se mi dost špatně držely.
Ale kamarád má zrcadlo z druhé ruky, s tím, že to chtěl původně na focení noční oblohy. Má na těle několik vad, které ale byly v popisu prodeje uvedeny. Už si nepamatuju co přesně. Objektivy dokupoval tuším nové a je celkem spokojený.

Jo a ještě jsem chtěla taky nechat jeden odkaz, pokud půjdeš do zrcadla tak jsou tu užitečné rady. Takový rádce pro focení http://www.fotoroman.cz/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová