Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@pokymar píše:
Takže, fotka, vteřina, fotka? Vím, že tohle bych mohla chtít max od zrcadlovky, ale stejně…
Při klasickém focení venku ano, tam je to rychlovka.Ale doma, s bleskem je to s kompaktem vždy obrovský rozdíl. Na rychlost je nejlepší zrcadlovka.
Nyní jsme byli u brtra, fotila jsem s jeho zrcadlovkou. A potom si jí vzala švagrová, já měla zpět svůj kompakt a brácha se smál a říkal-no ty se ale mračíš, když máš v ruce svůj fotoaparát. Ten rozdíl je propastný. Hlelada jsem kompakt, který by byl alespoň přibližně stejně rychlý jako zrcadlovka, kvůli rozměrům, i jsem si říkala, kdyby takový existoval a stál třeba 20 tisíc, tak jdu do něj-ale bohužel.
Jinak pokud máš opravdu pomalý fotoaparát, tak ho vyměň. Známá má Olympus, takový ten hodně levný a ten rozdíl oproti Panasonicu je propastný.
Hmm, tak jsem koukala, ale ne moc podrobně, a nejlevnější zrcadlovku se setovým objektivem jsem našla od Canonu EOS 1100D za nějakých 8,5 tis… no vždy je to o prioritách, jestli se bude chtít tak velký foťák sebou vždy vláčet a jestli do toho chci investovat o málo víc a mít lepší fotky, i když i některé dnešní kompakty mají fotky výborné, co do rychlosti se se zrcadlovkou asi nedají porovnávat…
Velký fotak prave uz nechci, muj soucasny kodak je velikansky a trochu me tim stve, rada bych se vratila k mensim rozmerum, ale zaroven dobre rychle fotila no..
No, tak dobrým kompromisem se mi zdá být třeba tenhle Nikon J1 recenze ale k dostání je až od cca 8 tis.
Pokud opravdu normální kompakt, tak jak jsem vyčetla z těch rychlejších jsou Nikon, Sony, Panasonic.
@pokymar Na manželovo doporučení (je fotograf) jsem si koupila tohle http://www.alza.cz/…-d184432.htm a spokojenost velká. „Vzpamatovává“ se mezi snímky asi 3-4 vteřiny.
My máme cca půl roku nový foták Olympus SZ a je suprovej, dělá krásný fotky, má velký zoom, mnoho dalších funkcí, takže mi jsme naprosto spokojený.
@Viking píše:
@pokymar Na manželovo doporučení (je fotograf) jsem si koupila tohle http://www.alza.cz/…-d184432.htm a spokojenost velká. „Vzpamatovává“ se mezi snímky asi 3-4 vteřiny.
To byl také jeden z modelů, nad kterým jsem uvažovala. ![]()
Dneska mi v obchodě doporučovali : Samsung NX200, teda, byla jsem nadšená, jak zmáčknete, fotíte, případně sekvenční snímání, no nádhera, ale ty peníze? Vypadám jako cvok? ![]()
A ten canon o kterém tu píšete…koukám na recenze na heurece a lidi tam pisou, ze pokud se pouziva rezim na auto, tak je to temer nepouzitelne, ze se to musi nastavovat manualne, pak jsou teda fotky super. Souhlasite s timto? Nemuzu prece pri kazde fotce neco nastavovat, potrebuju „tasit a cvak“ ![]()
@pokymar Odborníci na focení tvrdí, že na automat, ani u zrcadlovky se nedá udělat pěkná fotka. Že je to o manuálním nastavení. A ten Canon díky ceně si pořizují většinou fotografové jako kompakt k zrcadlovce.On stál před rokem před 10 tisíc-to jsem po něm pokukovala. A tito odborníci to vidí jinak. Takže bych neměla strach fotit na automat. Když jsem do megapixelu psala, jaký kompakt fotí dobře na automat, tak mě přišla odpověď, že dobře na automat nefotí žádný fotoaparát. Ale odborník bude „pomlouvat“ fotku a my jako laici na ní nic špatného neuvidíme. A tak se to musí brát. Nechystáme se dělat umělecké fotografie, ale potřebujeme zachytit klasické rodinné situace.
@pokymar Nastavím podle situace a pak cvakám, ne že by se muselo něco štelovat před každou fotkou. Auto nepoužívám, nevím… Je to můj první digitální foťák, takže nemám srovnání. Stejně tak mi nevadí místo výsuvu blesku, to v recenzích taky někdo kritizoval - já v tom místě ruku nemívám:)
Pravda, děkuji, musím si ho někde zkusit. A nevíš, jestli umí sekvenční snímání? Jo a dneska jsem zničila chudáka prodavače v obchodě, vypadal (výjimka) že tomu rozumí, ale já mu položila otázku: "pokud držím čudlík, neboli sekvenční snímaní jedna fotka za druhou a dle situace by u normálního focení fotak v tu chvíli použil blesk, blýskne mi u každé fotky pořízené ze sekvenčního snímání? To by snad ani neblikal, ale svítil ne? A on se dlouze zamyslela a prej já nevíííím ![]()
@lasička1 To sedí. Zeptala jsem se na to teď muže a on mi pohoršeně odpověděl, že žádnej foťák nefotí na auto dobře ![]()
A jak se jednoduše naucit jak, co ve fotaku nastavovat? nejaky zrychleny kurz ![]()
@pokymar sekvenční snímání umí (ale rychlostí se to samozřejmě nedá se zrcadlovkou srovnat)
(já se učím za pochodu metodou pokusu, omylu a doplňujících dotazů:)