Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Russet Taky jsem slyšela. Ale hlavní důvod - třeba coca-cola, která mi vždycky chutnala víc než pepsi, mi chutnat úplně přestala, když začali šidit právě ten cukr, resp. sladit to tímhle sajrajtem ![]()
@krtek93 píše:
@Russet Taky jsem slyšela. Ale hlavní důvod - třeba coca-cola, která mi vždycky chutnala víc než pepsi, mi chutnat úplně přestala, když začali šidit právě ten cukr, resp. sladit to tímhle sajrajtem
Všechny sladkosti jsou slazené tímto. To je taky důvod, proč komunistické Fidorky chutnaly úpln jinak a není to jen nostalgie. Je prostě levnější. Se řepou je víc práce.
St Dalfour malinu. Je bez pridaneho cukru a po otevreni vydrzi v lednici 3 mesice.
@Russet píše:
Všechny sladkosti jsou slazené tímto. To je taky důvod, proč komunistické Fidorky chutnaly úpln jinak a není to jen nostalgie. Je prostě levnější. Se řepou je víc práce.
To by mnohé vysvětlovalo
Fakt ty „tradiční“ fidorky a kofily a nevim co ještě chutnaj často jinak…
@krtek93 píše:
To by mnohé vysvětlovaloFakt ty „tradiční“ fidorky a kofily a nevim co ještě chutnaj často jinak…
Fidorku jsem měla ráda. Ale ta dnešní se nedá pozřít. A to jsem celkem na sladké. Radši fakt upeču buchtu než pojídat toto.
Na světlé linecké si dělám každoročně vlastní marmeládu - základ je rybíz s malinami (poměr přesně nevím, je to jak kdy, ale cca tak 3-4:1), dělám z gelfixu 3:1 - tedy tři díly ovoce na jeden díl cukru. marmeláda krásně voní a je správně kyselá na sladké linecké.
linecké peču a marmelády si na ně dělám od svých patnácti let sama, předtím jsme to dělaly s babičkou, takže mám za sebou hodně pokusů a zkušeností a tohle vykrystalizovalo jako to nejlepší ![]()
pro zajímavost - jelikož jsem na linecké takhle „ujetá“, zkoušela jsem samozřejmě i jiné marmelády - jahodovou (strašně sladké), meruňkovou (hezky barevné, ale pro mě nejedlé
), angreštovou (zajímavé leda barvou, chuťově nicmoc), i nějaké kupované jako pomerančovou a ještě nějakou exotiku (škoda mluvit, nic z toho se snad ani nedojedlo). otestovala jsem i nutelu (příšerně sladké, ale letos jsem objevila, že nutela se hodí k šlehačkovému cukroví místo obalování v cukru)
co naopak bylo celkem fajn - když jsem k rybízu a malinám (nebo místo malin) přidala ostružiny nebo tauberry, které jsme kdysi měli na chatě
dřív jsem stejně slepovala i tmavé linecké, jenže z toho jsem byla nadšená jen já (kombinace méně sladkého lineckého a kyselé marmelády není pro každého
) předloni jsem objevila krém z bílé čokolády (bílá čokoláda, šlehačka, trocha másla a v receptu je ještě trocha vaječňáku, ale to nedávám, neb ho doma nemívám) a od té doby už mám úspěch i s tmavým lineckým ![]()
k linecké od hami - jeden rok, když jsem měla doma batole a mimino, tak jsem tu svojí marmeládu v létě nezvládla udělat, naštěstí jsem si ale zamrazila rybíz a maliny se dají mražené koupit. zkusila jsem totiž to linecké touhle marmeládou namazat a ten rozdíl byl tak velký, že jsem týden před vánoci vařila marmeládu ze zmraženého ovoce, protože touhle náhražkou jsem odmítla si kazit cukroví..
(jinak nejsem vůbec zmlsaná, ale linecké prostě musí být dokonalé, i když to znamená bezesnou noc a ťukání si na čelo od těch, co mojí vášeň pro linecké nesdílí
)
Já teď slepovala domácí rakytníkovou, co jsem dělala, je vynikající ![]()
@Kauree vysílající vysvětlení
jen dodám, že to, co je vynikající pro tebe, nemusí být pro druhé. Mám taky rodinné recepty, které nemusí chutnat ostatním. Je to vždycky jen o tom, na co jsou tvoje chuťové buňky zvyklé.
@Kauree píše:
Na světlé linecké si dělám každoročně vlastní marmeládu - základ je rybíz s malinami (poměr přesně nevím, je to jak kdy, ale cca tak 3-4:1), dělám z gelfixu 3:1 - tedy tři díly ovoce na jeden díl cukru. marmeláda krásně voní a je správně kyselá na sladké linecké.linecké peču a marmelády si na ně dělám od svých patnácti let sama, předtím jsme to dělaly s babičkou, takže mám za sebou hodně pokusů a zkušeností a tohle vykrystalizovalo jako to nejlepší
pro zajímavost - jelikož jsem na linecké takhle „ujetá“, zkoušela jsem samozřejmě i jiné marmelády - jahodovou (strašně sladké), meruňkovou (hezky barevné, ale pro mě nejedlé), angreštovou (zajímavé leda barvou, chuťově nicmoc), i nějaké kupované jako pomerančovou a ještě nějakou exotiku (škoda mluvit, nic z toho se snad ani nedojedlo). otestovala jsem i nutelu (příšerně sladké, ale letos jsem objevila, že nutela se hodí k šlehačkovému cukroví místo obalování v cukru)
co naopak bylo celkem fajn - když jsem k rybízu a malinám (nebo místo malin) přidala ostružiny nebo tauberry, které jsme kdysi měli na chatědřív jsem stejně slepovala i tmavé linecké, jenže z toho jsem byla nadšená jen já (kombinace méně sladkého lineckého a kyselé marmelády není pro každého
k linecké od hami - jeden rok, když jsem měla doma batole a mimino, tak jsem tu svojí marmeládu v létě nezvládla udělat, naštěstí jsem si ale zamrazila rybíz a maliny se dají mražené koupit. zkusila jsem totiž to linecké touhle marmeládou namazat a ten rozdíl byl tak velký, že jsem týden před vánoci vařila marmeládu ze zmraženého ovoce, protože touhle náhražkou jsem odmítla si kazit cukroví..) předloni jsem objevila krém z bílé čokolády (bílá čokoláda, šlehačka, trocha másla a v receptu je ještě trocha vaječňáku, ale to nedávám, neb ho doma nemívám) a od té doby už mám úspěch i s tmavým lineckým
(jinak nejsem vůbec zmlsaná, ale linecké prostě musí být dokonalé, i když to znamená bezesnou noc a ťukání si na čelo od těch, co mojí vášeň pro linecké nesdílí
![]()
![]()
![]()
)
Dá se použít i šípková. Já radši domácí jahodovou než rybíz, ve kterém je víc jablek. Alias Hamé Babice.
@Aduš8 to nezpochybňuju a snad tam nikde neříkám, že mé cukroví chutná všem. natož že bych tu kázala jediné správné mazání na cukroví.
na druhou stranu - za ty roky, resp. desetiletí, jsem se k výsledkům propracovala na základě testování na mnoha lidech (výměna cukroví na střední, na vysoké, s kamáradkami, v práci, v další práci, ve školce a teď škole dětí
a kdybych se chtěla chlubit, tak napíšu, že jsem s lineckým prošla i u tchyně a švagra pekaře
)
a omlouvám se, za vysilující popis
já moc moudra po internetu netrousím, protože není moc věcí, které bych měla takto vyladěné a otestované na lidech
ale tak pro jednou jsem si dovolila udělat výjimku ![]()
@Russet já jahodovou marmeládu miluju - ale tu dělám na míru našim jazýčkům, tedy tak, aby chutnala na rohlíku nebo chlebu, příp. toastu a ta je pak na linecké moc sladká
nicméně asi jsem nikdy nezkoušela rybíz s jahodama
to si někam napíšu na příští rok (potíž ale asi bude, že jahody a rybíz se na trhu ve stejnou dobu moc nepotkávají)
Ja mam teda jinou znacku i domaci bez cukru a v lednici ci studenem sklepe vydrzi dost..
@Lenka_Hal A můžu se zeptat s jakou konkrétně kupovanou bez cukru ti to vydrželo?
Domaci rybizovou, kterou delame s mamkou odnepameti. Linecke je vlastne jedine cukrovi, ktere se u nas trochu ji, plus jeste vanilkove rohlicky.
Doma delame jeste klasickou marmeladu z pomerancu, pak broskvovou, merunkovou, jahodovou a malinovou. Zalezi kolik se ceho urodi. Ale na linecke jde vzdycky rybizovka.
Z kupovanych mi krome domacich z farmarskeho obchodu, chutnaji Schwartau, jsou z daneho ovoce plus cukru. Glukozofruktozovy sirup z vicero duvodu nesnasim a snazim se mu vyhnout obloukem.
@Russet píše:
směs ovoce (jablka 75%, červený rybíz 17 %, maliny 8%), fruktózo-glukózový sirup, koncenrát z černé mrkve, regulátor kyselosti: kyselina citrónová, želírující látka: pektin, aromaVýrobek obsahuje zbytkový konzervant (OXID SIŘIČITÝ) ze suroviny.
Nechci rejpat. Ale radši bych se poohlédla po rybízové marmeládě.
No, to je hnus. Ještě, že si vařím svoje marmelády.