Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@aiwwa píše:
@Petája tak zrovna z rybízu nic jiného než marmeláda, případně sirup nejde. A když už se to urodí, ono to zas tak pracné není.
Já ho dávám na mrazák a pak do koláče ![]()
Ale poslední roky už to taky není co bývalo, keře jsou už starý a úroda nic moc. Za mýho dětství babička opravdu nevěděla co s ním - sirup, marmelády, snad i nějaký víno si s děou dělávali
A mně jako malý zrovna vůbec nechutnal ![]()
Jinak proti kupovaný „linecký“ marmeládě nic, pokud to někomu chutná. Já jí kdysi taky minimálně jednou ze zvědavosti koupila a nebylo to úplně špatný. Mě spíš štve ten princip - že se to tváří jako z úplně jinýho ovoce a nakonec je to vlastně ochucený jabko ![]()
@Petája píše:
Holky já jeden rok namazala linecké pomerančovou marmeládou, jak se to zaleželo, tak hrůza, všechno to parádně zhořklo a to dělám větší množství, protože máme rádi…Jinak normálně mažu rybízovou marmeládou, kupovanou v Německu ( oni teda mají celkem dobré složení).
Teda obdivuju vás, kde berete čas dělat tolik marmelád, já jsem ráda, že stihnu navalit v letě ovoce do mrazáku, zavařit okurky ve velkém, jinak moc nestíhám…
A že @Aduš8 koupí jednou za rok marmeládu do lineckého, božíčku, však se s tím necpe ona, ani děcka každý den, copak v nekupujete třeba kuře, nebo vajíčka v obchodě? To by jste teprve koukaly, co jíte…My máme malé hodpodářství, svoje vejce i kuřata a obojí chutná jinak, snažíme se tak trochu eko a stejně kupuji občas kuře v obchodě, chutná nám prostě víc a nehroutím se z toho…Příspěvek upraven 19.12.19 v 06:16
teda já jsem fakt dost líná něco vlastního vyprodukovat, ale zrovna vaření marmelád mi nijak naročné nepřijde
rozhodně ne v porovnání se zavařováním okurek ![]()
@mroe píše:
Tak vzdycky jsem davala domaci. Letos nemam. Uprimne, je mi dost k prdu, ze vsichni maji domaci, kdyz ja takovou moznost nemam. Mne osobne by zajimalo, jakou si muzu koupit a ktera je dobra, clovek to pohledem na sklenicku neochutna.
Dalo mi dost prace sehnat marmeladu, ktera by byla aspon trochu opravdu rybizova. Nakonec jsem pouzila Schwartau rybizovou. Je tam sice vic cerneho nez cerveneho a neni tak kysela jako domaci, ale snad to bude aspon trochu dobre. Mam doma jste dalsi dva exemplare jine rybizove, ktere se ukazaly jako nepouzitelne. Tu od Hame asi i vyhodim, je opravdu nechutna.
Jak jsem psala, mám Schwartau malinovou a dobrá je. Jen si nejsem jistá, že dělají klasický červený rybíz - podle toho, co píšeš, asi spíš ne ![]()
JInak u nás momentálně vaří marmelády moje mamka. Kdyby nebylo zbytí, ais bych to zvládla a stihla, ale ona je přímo „u zdroje“ a má víc času.
@debra.morgan Já si „produkuju“ na mrazák ovocný tvarohový knedlíky
Ne teda každoročně, ale tak ob rok mi to vyjde. Tak myslim, že bych snad marmeládu zvládla taky. Jsem se ptala mamky, jestli jí nemám pomoct nebo část udělat sama, a ujistila mě, že „na tom nic není“
Tak snad, budu to muste někdy zkusit sama, docela mě to láká.
@KahlanAmnel kde, prosím tě, na téhle sklence vidíš název rybízová? Já osobně čistou rybízovou ráda nemám, je pro mě kyselá jak šťovík ![]()
@Aduš8 píše:
@KahlanAmnel kde, prosím tě, na téhle sklence vidíš název rybízová? Já osobně čistou rybízovou ráda nemám, je pro mě kyselá jak šťovík
Přesně, navíc tam má i obrázky toho ovoce, ze kterého je tahle marmeláda udělaná.
@badmm píše:
@Lenka_Hal A můžu se zeptat s jakou konkrétně kupovanou bez cukru ti to vydrželo?
Smucker's
@aiwwa píše:
@Petája tak zrovna z rybízu nic jiného než marmeláda, případně sirup nejde. A když už se to urodí, ono to zas tak pracné není.
No prave, rybizova je prave ta, co mam domaci ![]()
@krtek93 píše:
Jak jsem psala, mám Schwartau malinovou a dobrá je. Jen si nejsem jistá, že dělají klasický červený rybíz - podle toho, co píšeš, asi spíš neJInak u nás momentálně vaří marmelády moje mamka. Kdyby nebylo zbytí, ais bych to zvládla a stihla, ale ona je přímo „u zdroje“ a má víc času.
Delaji, tu jsem prave koupila. Ale neni jen z cerveneho rybizu, je tam i cerny a je ho vic. Je takova tmavsi. A na me porad relativne dost sladka (i kdyz je trochu kysela).
https://www.rohlik.cz/…-samet-rybiz
Ale divala jsem se, ze maji i jen cerveny rybiz, ale nikde jsem ho v obchode nevidela. A trochu se obavam, ze to je dzem, tedy s kousky, coz zrovna do lineckeho fakt nejde.
https://sortiment.makro.cz/…40g/199624p/
@mroe píše:
Delaji, tu jsem prave koupila. Ale neni jen z cerveneho rybizu, je tam i cerny a je ho vic. Je takova tmavsi. A na me porad relativne dost sladka (i kdyz je trochu kysela).
https://www.rohlik.cz/…-samet-rybiz
Ale divala jsem se, ze maji i jen cerveny rybiz, ale nikde jsem ho v obchode nevidela. A trochu se obavam, ze to je dzem, tedy s kousky, coz zrovna do lineckeho fakt nejde.
https://sortiment.makro.cz/…40g/199624p/
A co jinýho než džem by to mělo být? ![]()
@lucenka píše:
A co jinýho než džem by to mělo být?
Marmelada. V dzemu jsou kousky.
@mroe píše:
Marmelada. V dzemu jsou kousky.
To těžko, rybíz není citrus ![]()
@lucenka píše:
To těžko, rybíz není citrus
Ok, Ja marmelady dle nove vyhlasky EU nejim, takze dal jedu postaru. Mam marmeladu a dzem. A narozdil od tebe vim, v cem najdu zrnicka a kousky a v cem ne.
@mroe píše:
Ok, Ja marmelady dle nove vyhlasky EU nejim, takze dal jedu postaru. Mam marmeladu a dzem. A narozdil od tebe vim, v cem najdu zrnicka a kousky a v cem ne.
No tak to tak máš ale jen u těch, co.si vyrobíš doma. V obchodě prostě rybízovou marmeládu nekoupíš. A není to.jen díky vyhlášce EU, takhle to začala rozdělovat Britániw dávno před tím a z angličtiny jsme daná označení přebrali. EU to jen potvrdila.
@lucenka píše:
No tak to tak máš ale jen u těch, co.si vyrobíš doma. V obchodě prostě rybízovou marmeládu nekoupíš. A není to.jen díky vyhlášce EU, takhle to začala rozdělovat Britániw dávno před tím a z angličtiny jsme daná označení přebrali. EU to jen potvrdila.
Tak to bych si tak uplne jista nebyla. Marmelada totiz pochazi z Portugalska a je z kdouli. A treba v Rakousku maji i marmeladu bez citrusu, protoze se odmitli ridit anglickym oznacenim a vyjednali si vyjimku. Takze ja mam taky marmeladu bez citrusu, tak jako to znala od davnych dob i moje babicka, ktera o Anglii slysela tak vypravet a anglicky neumela.