Čím mažete cukroví?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
22783
18.12.19 23:09

@Russet Taky jsem slyšela. Ale hlavní důvod - třeba coca-cola, která mi vždycky chutnala víc než pepsi, mi chutnat úplně přestala, když začali šidit právě ten cukr, resp. sladit to tímhle sajrajtem :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518
18.12.19 23:11
@krtek93 píše:
@Russet Taky jsem slyšela. Ale hlavní důvod - třeba coca-cola, která mi vždycky chutnala víc než pepsi, mi chutnat úplně přestala, když začali šidit právě ten cukr, resp. sladit to tímhle sajrajtem :nevim:

Všechny sladkosti jsou slazené tímto. To je taky důvod, proč komunistické Fidorky chutnaly úpln jinak a není to jen nostalgie. Je prostě levnější. Se řepou je víc práce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9918
18.12.19 23:25

St Dalfour malinu. Je bez pridaneho cukru a po otevreni vydrzi v lednici 3 mesice.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22783
18.12.19 23:28
@Russet píše:
Všechny sladkosti jsou slazené tímto. To je taky důvod, proč komunistické Fidorky chutnaly úpln jinak a není to jen nostalgie. Je prostě levnější. Se řepou je víc práce.

To by mnohé vysvětlovalo :think: Fakt ty „tradiční“ fidorky a kofily a nevim co ještě chutnaj často jinak…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518
18.12.19 23:33
@krtek93 píše:
To by mnohé vysvětlovalo :think: Fakt ty „tradiční“ fidorky a kofily a nevim co ještě chutnaj často jinak…

Fidorku jsem měla ráda. Ale ta dnešní se nedá pozřít. A to jsem celkem na sladké. Radši fakt upeču buchtu než pojídat toto.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1641
18.12.19 23:36

Taky radsi neco upeču. @Russet

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4683
18.12.19 23:40

Na světlé linecké si dělám každoročně vlastní marmeládu - základ je rybíz s malinami (poměr přesně nevím, je to jak kdy, ale cca tak 3-4:1), dělám z gelfixu 3:1 - tedy tři díly ovoce na jeden díl cukru. marmeláda krásně voní a je správně kyselá na sladké linecké.

linecké peču a marmelády si na ně dělám od svých patnácti let sama, předtím jsme to dělaly s babičkou, takže mám za sebou hodně pokusů a zkušeností a tohle vykrystalizovalo jako to nejlepší :jazyk:
pro zajímavost - jelikož jsem na linecké takhle „ujetá“, zkoušela jsem samozřejmě i jiné marmelády - jahodovou (strašně sladké), meruňkovou (hezky barevné, ale pro mě nejedlé :mrgreen: ), angreštovou (zajímavé leda barvou, chuťově nicmoc), i nějaké kupované jako pomerančovou a ještě nějakou exotiku (škoda mluvit, nic z toho se snad ani nedojedlo). otestovala jsem i nutelu (příšerně sladké, ale letos jsem objevila, že nutela se hodí k šlehačkovému cukroví místo obalování v cukru)
co naopak bylo celkem fajn - když jsem k rybízu a malinám (nebo místo malin) přidala ostružiny nebo tauberry, které jsme kdysi měli na chatě

dřív jsem stejně slepovala i tmavé linecké, jenže z toho jsem byla nadšená jen já (kombinace méně sladkého lineckého a kyselé marmelády není pro každého :mrgreen: ) předloni jsem objevila krém z bílé čokolády (bílá čokoláda, šlehačka, trocha másla a v receptu je ještě trocha vaječňáku, ale to nedávám, neb ho doma nemívám) a od té doby už mám úspěch i s tmavým lineckým :jazyk:

k linecké od hami - jeden rok, když jsem měla doma batole a mimino, tak jsem tu svojí marmeládu v létě nezvládla udělat, naštěstí jsem si ale zamrazila rybíz a maliny se dají mražené koupit. zkusila jsem totiž to linecké touhle marmeládou namazat a ten rozdíl byl tak velký, že jsem týden před vánoci vařila marmeládu ze zmraženého ovoce, protože touhle náhražkou jsem odmítla si kazit cukroví.. :oops: (jinak nejsem vůbec zmlsaná, ale linecké prostě musí být dokonalé, i když to znamená bezesnou noc a ťukání si na čelo od těch, co mojí vášeň pro linecké nesdílí 8) :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: )

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
847
18.12.19 23:51

Já teď slepovala domácí rakytníkovou, co jsem dělala, je vynikající :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14376
19.12.19 00:10

@Kauree vysílající vysvětlení :D jen dodám, že to, co je vynikající pro tebe, nemusí být pro druhé. Mám taky rodinné recepty, které nemusí chutnat ostatním. Je to vždycky jen o tom, na co jsou tvoje chuťové buňky zvyklé.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518
19.12.19 00:32
@Kauree píše:
Na světlé linecké si dělám každoročně vlastní marmeládu - základ je rybíz s malinami (poměr přesně nevím, je to jak kdy, ale cca tak 3-4:1), dělám z gelfixu 3:1 - tedy tři díly ovoce na jeden díl cukru. marmeláda krásně voní a je správně kyselá na sladké linecké.

linecké peču a marmelády si na ně dělám od svých patnácti let sama, předtím jsme to dělaly s babičkou, takže mám za sebou hodně pokusů a zkušeností a tohle vykrystalizovalo jako to nejlepší :jazyk:
pro zajímavost - jelikož jsem na linecké takhle „ujetá“, zkoušela jsem samozřejmě i jiné marmelády - jahodovou (strašně sladké), meruňkovou (hezky barevné, ale pro mě nejedlé :mrgreen: ), angreštovou (zajímavé leda barvou, chuťově nicmoc), i nějaké kupované jako pomerančovou a ještě nějakou exotiku (škoda mluvit, nic z toho se snad ani nedojedlo). otestovala jsem i nutelu (příšerně sladké, ale letos jsem objevila, že nutela se hodí k šlehačkovému cukroví místo obalování v cukru)
co naopak bylo celkem fajn - když jsem k rybízu a malinám (nebo místo malin) přidala ostružiny nebo tauberry, které jsme kdysi měli na chatě

dřív jsem stejně slepovala i tmavé linecké, jenže z toho jsem byla nadšená jen já (kombinace méně sladkého lineckého a kyselé marmelády není pro každého :mrgreen: ) předloni jsem objevila krém z bílé čokolády (bílá čokoláda, šlehačka, trocha másla a v receptu je ještě trocha vaječňáku, ale to nedávám, neb ho doma nemívám) a od té doby už mám úspěch i s tmavým lineckým :jazyk:

k linecké od hami - jeden rok, když jsem měla doma batole a mimino, tak jsem tu svojí marmeládu v létě nezvládla udělat, naštěstí jsem si ale zamrazila rybíz a maliny se dají mražené koupit. zkusila jsem totiž to linecké touhle marmeládou namazat a ten rozdíl byl tak velký, že jsem týden před vánoci vařila marmeládu ze zmraženého ovoce, protože touhle náhražkou jsem odmítla si kazit cukroví.. :oops: (jinak nejsem vůbec zmlsaná, ale linecké prostě musí být dokonalé, i když to znamená bezesnou noc a ťukání si na čelo od těch, co mojí vášeň pro linecké nesdílí 8) :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: )

Dá se použít i šípková. Já radši domácí jahodovou než rybíz, ve kterém je víc jablek. Alias Hamé Babice.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4683
19.12.19 01:56

@Aduš8 to nezpochybňuju a snad tam nikde neříkám, že mé cukroví chutná všem. natož že bych tu kázala jediné správné mazání na cukroví.
na druhou stranu - za ty roky, resp. desetiletí, jsem se k výsledkům propracovala na základě testování na mnoha lidech (výměna cukroví na střední, na vysoké, s kamáradkami, v práci, v další práci, ve školce a teď škole dětí :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: a kdybych se chtěla chlubit, tak napíšu, že jsem s lineckým prošla i u tchyně a švagra pekaře :jazyk: :mrgreen: )

a omlouvám se, za vysilující popis :mrgreen: já moc moudra po internetu netrousím, protože není moc věcí, které bych měla takto vyladěné a otestované na lidech :mrgreen: ale tak pro jednou jsem si dovolila udělat výjimku :nevim:

@Russet já jahodovou marmeládu miluju - ale tu dělám na míru našim jazýčkům, tedy tak, aby chutnala na rohlíku nebo chlebu, příp. toastu a ta je pak na linecké moc sladká :jazyk: nicméně asi jsem nikdy nezkoušela rybíz s jahodama :think: to si někam napíšu na příští rok (potíž ale asi bude, že jahody a rybíz se na trhu ve stejnou dobu moc nepotkávají)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26578
19.12.19 03:12

Ja mam teda jinou znacku i domaci bez cukru a v lednici ci studenem sklepe vydrzi dost..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
71
19.12.19 04:25

@Lenka_Hal A můžu se zeptat s jakou konkrétně kupovanou bez cukru ti to vydrželo?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6445
19.12.19 05:15

Domaci rybizovou, kterou delame s mamkou odnepameti. Linecke je vlastne jedine cukrovi, ktere se u nas trochu ji, plus jeste vanilkove rohlicky.
Doma delame jeste klasickou marmeladu z pomerancu, pak broskvovou, merunkovou, jahodovou a malinovou. Zalezi kolik se ceho urodi. Ale na linecke jde vzdycky rybizovka.

Z kupovanych mi krome domacich z farmarskeho obchodu, chutnaji Schwartau, jsou z daneho ovoce plus cukru. Glukozofruktozovy sirup z vicero duvodu nesnasim a snazim se mu vyhnout obloukem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
116182
19.12.19 05:40
@Russet píše:
směs ovoce (jablka 75%, červený rybíz 17 %, maliny 8%), fruktózo-glukózový sirup, koncenrát z černé mrkve, regulátor kyselosti: kyselina citrónová, želírující látka: pektin, aroma

Výrobek obsahuje zbytkový konzervant (OXID SIŘIČITÝ) ze suroviny.

Nechci rejpat. Ale radši bych se poohlédla po rybízové marmeládě.

No, to je hnus. Ještě, že si vařím svoje marmelády.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová