Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Jé Květinko, lázně bych taky brala, aspoň bych si pořádně odpočinula, to brzké vstávání každý den mě už ničí. Občas si říkám, jesli to není i tím, že se nedaří. Vstávám před 5 kvůli dojíždění a domů se dostanu až kolem 5 odpo. Koncem týdne mám občas vážně dost. Ty lázně jsou hrazené pojišťovnou nebo placené? Máš o tom nějaké info? Já chtěla před 10 lety lázně po slepáku a prý že mám smůlu, protože jsem neměla řez ale laparku. No a těď mi zjislili, že ten pravý vejcovod je celý srostlý asi po tom slepáku. Nezabila bys ty doktory?
Myslím, že lázně jsou hrazené a dokonce je prý hradí každá pojišťovna, ale nevím kolik. Ale lepší je informovat se přímo u dr. nebo pojišťovny. Já bych ty lázně moc potřebovala asi taky na psychiku a v rámci terapie by nebylo špatné chodit tam i k nějakému psychologovi. A máš pravdu, že stres určitě nikomu na zdraví nepřidá. Ale problém je v tom, že pokud mi nezabere Clostilbegyt, tak IUI nebo IVF by zřejmě následovalo v létě 2006. A my máme na jaře začít stavět domeček, tak nevím, jestli by se to beze mně obešlo (jsem z oboru) - kdybych na měsíc zmizela do lázní tak daleko. A na domeček se moc těšíme, takže odkládat jej nechceme. A druhá věc je, že pokud bych jela do lázní, tak by se to, že mám problémy přijít do jiného stavu, dozvěděli u mně v práci - a já to tajím. Konečně, kdo má potřebu zrovna tohle vytrubovat do světa.
Květina
Ahoj holky,
zdravim pri pondelku,
Zuzi, Lucko - je mi lito, ze Vas ta mrcha zase dobehla ![]()
Ja se taky tedka obvinuju, ze je to kvuli mne, ze porad na to myslim a pocitam dny a kalkuluju nejvhodnejsi dny (a hodiny
) pro tuleni - asi opravdu se ze mne stal „magor snazivy“
![]()
Treba vcera jsem si vypocetla, ze je ten den D!! (pry den pred OVU je ten nejlepsi) ani slovem jsem se manzovi nezminila (coz se divim, ze jsem se udrzela), od rana jsem ho zkousela svest
…a co myslite? Vecer mi rekl, ze je unaveny a ze nic nebude (on sam totiz se chtel tulit v patek i v sobotu a ja nedokazala rict ne - vice tuleni vice sanci
) …tak jsem upadla do beznadeje a vsechno jsem mu skoro se slzickama rekla, ze tento den je ten vhodny.. a tak se smiloval a pritulil se ke mne
za ucelem plozeni…
No dneska jsem 14DC a ovulaci mam asi na 99% dneska, takze snad tam ty mrsky mrskavy pobydou a konecne se toho vajicka chytnou ![]()
Zitra jdu ke sve dr. ji ukazat grafik BT a zeptam se ji na ten UTZ, ktery mi slibovala.
No a pak mne ceka zase nekonecnych 14dni, kdy budu magorit jeste snad vic nez v obdobi OVU.
Asi bych take potrebovala na mesic do lazni, ale brala bych to tam ject i s manzou
Takova zdravotni dovca. Bez lentilek, starosti, pocitani.....
Selmino - myslim, ze jste to jeste neprosvihli, mne od te doby, co jsem dobrala lentilky (9DC) porad picha na jedne strane a OVU mam az dnes. Drzim palecky, at tam zitra mas poradne foliky!!
Tak se holky drzte.
Medka
Tak jsem objevila zákon č. 58/1997 o poskytování lázeňské péče a v tabulkách je přesně popsáno, na co je nárok, jaká péče a kde. Vypadá to docela slibně, ale asi záleží na doktorovi a jeho ochotě něco napsat. Dokonce tam je uvedeno, že po gyn. operacích a v malé pánvi je komplexní péče u komplikovaných operací a dále u žen do 30 po operacích v krajině malé pánve - takže po tom slepáku jsem nárok na lázně měla a né jak říkal ten debilní doktor, že ne. Hajzl jeden šetřivej, možná jsem nemusela mít teď takové problémy s mimi.
Nedávno mi bylo 30 a tak by nebylo špatné před případným IVFzkusit ty lázně.
Čau Kočky,
tak si představte že už od zítřka stimuluju
![]()
Manžel když mě viděl jak sem nešťastná tak řekl ať už to neprotahujeme a dnes sem si byla pro léky.Nakonec je ta práce v oboru k něčemu dobrá
Dokonce jsem to hned řekla šéfovi a spadl mi obrovský šutr,že už je to oficiálně venku.Teď budu mít do konce týdne dovču-jedeme za rodičema na návštěvu a pak už asi zkončím na neschopence.Uvidím jak mi při té stimulaci bude
Apříští týden asi ve čtvrtek-pokud bude vše podle plánu jdu na odběr oocytů-punkci a podle vývoje embryjek-asi za 4 max.5dní(prodloužená kultivace)na přenos do dělohy-transfer
A už budu těhotná
![]()
Akorát je pak budu hrozně opečovávat aby se jim u mě zalíbilo,nebo spíš mu/jí protože manžel chce jen 1embryo-dvě děti by prý už nezvládl.Má totiž dvě z prvního manželství
Tak uvidíme.Ale to už předbíhám.Tak mi držte pěsti.Já zase písnu,co je nového ![]()
Ty lázně jsou skvělý nápad
Určitě si o ně řekněte.To nemůže uškodit ![]()
Tak se mějte krásně
Pa pa Zuzi
Ahoj holky,
u mě nic nového jen že bolest podbřišku před MS zesiluje, takže pomalu dojíždím do cílové rovinky. Ale na startu nového závodu mě čeká doping v podobě Clostilbegytu. Hurá hurá.
Zuzi - no ale je to překvápko. Tak ti budu držet palečky, aby ti to vyšlo.
Květina
Ahojky holky,
jsem tady dneska na stránkách neplodnosti po prvé, tak jsem se chtěla zeptat, jestli bych se mohla také zapojit do Vaší diskuze. My se s manžou snažíme už rok, nejdřív jsem měla nepravidelnou menstruaci, dostala jsem Duphaston, po 3/4 roce se mi objevila cysta, ta mi naštěstí praskla a dostala jsem Clostillbebyt a Orgametril, tento měsíc je beru po prvé, tak jsem zvědavá jestli to zabere, protože u mě nejspíš neprobíhá ovulace, teda alespoň podle teplot, které měřím dva měsíce.
Pokud se nám nepovede otěhotnět do dvou měsíců, tak prý půjdu na laparku, myslíte, že bych měla jít nebo raději ne?
Holky a nevíte, kde by se dalo zaregistrovat, kdybych chtěla podle BT vypočítat, zda mám ovulaci? Díky moc
Lenča
Čau Holky,
píšu vám před odjezdem k rodičům
Zatím jsem 2.den píchání injekcí Puregonu do pupíku
a zatím se cítím až na menší únavu O.K.
První pocit z 1.injekce byl velmi zvláští.Aplikovat to pacientkám mi nevadilo,ale sama
sobě je to přinejmenším zvláštní
Ale přežila jsem to a teď už vím že vpich je nic,ale pak to pěkně štípe.Ale i to jde zvládnout
Kvůli mimču vydržíme fakt hodně
Takže se snažím být hrdinka
Uvidím za pár dní,aby mě ta sranda nepřešla,že
Ale snad ne
![]()
Lenči,laparoskopie se neboj a jdi klidně do toho
Mám jí za sebou taky-jsem zcela bez problémů ale aspoň jsme mohli vyloučit kde je chybka.Ale poslala bych i tvého manžu na vyšetření spermiogramu,protože hodně vzrostla mužská neplodnost.A to se ani nedělá v anestezii jako laparoskopie.Takže to manžela nezabije
a zase se posunete dál k vytouženému mimču
Přeju ti ať je to rychlá cesta ![]()
Květinko,ještě nepropadej beznaději a pokud to neklapne tak Clostilbegyt ti může taky pomoct.Držím ti pěsti ![]()
Mějte se krásně
A po návratu se zase ozvu,co mám nového ![]()
Pa pa Zuzi
Ahoj holky,
jen malý pozdrav, protože u mě nic nového. Jenom jsem si do grafu, kde si zapisuji BT už na příští měsíc rozepsala dávkování jednotlivých lentilek, jinak bych v tom určitě měla chaos.
Leni - na laparku určitě běž. Není to nic hrozného a navíc si týden až dva odpočineš od práce. (Já byla doma jen týden, jelikož pracuji u PC - takže nemám moc fyzicky náročné zaměstnání.) Často se stane (u mě bohužel ne), že laparkou se to tam všechno „profoukne" a pak to jde raz dva. Ale třeba na ni ani nebudeš muset jít. U nás v deníčku Clostilbegyt zabral jedné holčině, která měla taky problémy s OVU, hned na poprvé. A zcela souhlasím s názorem Zuzky.
Pro zapisování BT do grafů se můžeš zaregistrovat na www.fertilityfriend.cz a pokud by jsi chtěla připravené formuláře k vytisknutí, tak na www.rodina.cz si najdi články o symptotermální metodě a v jednom z dílů byly i formuláře ve formátu pdf, které si můžeš vytisknout, ale tam ti to nic nespočítá
.
Zuzi - já si sice injekce zatím píchat nemusím, ale vždycky si říkám, že to třeba zvládnou i děti, které mají cukrovku a musí si píchat inzulín, tak proč bych to nezvládla taky, pokud by na to přišlo. A ty máš aspoň teď zkušenost s takovými injekcemi i z druhé strany břehu. Tak vydrž, protože všechny jsme zvědavé na další novinky. A hezky si užij návštěvu u rodičů.
Mějte se zatím pěkně. Květina
Ahoj holky, v úterý jsem byla na tom UZ na folíky a jsem z toho nějaká otrávená. Pěkný folíky jsou vpravo, asi 3 po 18 mm, ale tahle strana je zrovna špatná - neprůchodná. No a vlevo jich bylo pár kolem 10 mm, takže o ničem. A ještě jsem měla prý moc nízkou sliznici (nežádoucí účinek po clost.). Takže dnes odpo jdu na další UZ a v sobotu na IUI, ale bohužel si myslím, že tenhle měsíc je to úplně zbytečná cesta. Snad se příští měsíc tělo umoudří a „vyrobí“ vajíčka na správné, tzn. levé straně.
Ahojky,
holky moc děkuji, že jste se mi ozvaly. Květinko dívala jsem se na ty fertility a nešlo mi to otevřít, jsem asi vážně počítačový analfabet, pak jsem koukala ještě na rodinu.cz, tam jsem sice články našla, ale žádný formulář na vyplnění ne. Asi bych potřebovala nějaký podrobnější plánek, kde a jak to mám hledat, hrůza, co? Omlouvám se. Hrozně bych chtěla vědět, jestli u mě ta ovulace probíhá.
Jinak manža na spermiogramu byl, ne že by to bylo úplně super, ale řekli mu, že je plodný, tak příčina snad u něj nebude. Samozřejmě jsem mu koupila selzink a bere ho.
A taky děkuji za podporu na tu laparku, už jsem přemýšlela, že na ní nepůjdu, ale asi jste mě přesvědčily.
A nemůžete mi napsat něco o sobě, abych vás taky trošku poznala? Podle Zuzky odhaduji, že se připravuješ na umělé oplodnění? Ale fakt je, že v tomto ještě nejsem zběhlá, takže sbírám informace, kde se dá, protože mě to možná taky jednou potká.
Přeji krásný den, já má dovču až do konce příštího týdne, takže si válím šunky doma, příští týden jedeme na Slovensko a chtěla bych navštívit zámek Lednice, moc se těším.
papa Lenča
Ahoj Leni,
Tabulky jsou ve čtvrtém dílu článků o symptotermální metodě (na konci, modře). Když na ně klikneš, tak se ti otevře obrázek ve formátu PDF, který můžeš ihned poslat na tiskárnu. Jsou tam 4 varianty tabulek, takže si určitě vybereš. Ale ty formuláře nejdou vyplňovat v počítači, dají se jen vytisknout a hezky si to tam značit fixou. Má to jednu výhodu - můžeš je kdykoliv sbalit a vzít svému dr. k posouzení. Já nemám doma internet, takže papírové grafíky jsou pro mě vhodnější. A na fertility se musíš nejdřív zaregistrovat a oni ti pošlou potvrzení a pak se tam určitě dostaneš.
Já jsem z deníčku snažilek Těhule?!. Jinak my se snažíme od 04/2004, je mi 32 let a přestože jsme já i partner zdraví, miminko pořád nikde. Příští cyklus mám poprvé zahájit léčbbu Clostilbegytem. Jinak už od 02/2005 cvičím Mojžíšovou. Okolí o našem trápení moc neví, já o tom nemluvím ani s mamkou. A když se mě někdo ptá, kdy budeme mít děti, tak odpovídám něco neurčitého. Manžel naopak svému okolí přiznává, že se nám nedaří a že určitě nejsme jediní, tak podobně. Ale já to nedokážu. Nesnesla bych pocit, že by to každý věděl a že by se na mě lidi dívali jako na chudinku a litovali by mě.
Květina
Leni, mi se s přítelem snažíme o mimi taky z kraje roku 2004. Bylo mi letos 30, takže už mám načase
Od letošního roku navštěvujeme CAR ISCARE, dělali nám různá vyšetření, vše je OK. Jen při laparce zjistili neprůchodnost pravého vejcovodu, následek slepáku ve 20. a podle mého názoru, zanedbání ze strany doktorů. Tento měsíc jsem brala poprvé clost. a koncem týdne nás čeká 1. IUI. Ale moc velkou šanci tomu nedávám (psala jsem o tom o pár příspěvků víš).
Ahoj holky,
brala jsem druhý cyklus Clomhexal a nyní jsem se vrátila po 4-denní hospitalizaci z nemocnice. Udělali se mi na vaječníku hyperstimulační cysty (následek léčby Clomhexalem).
Docela mě to sebralo, protože jsem těm práškům tak nějak věřila. Nyní už mi je moje Dr. nenapíše, takže budeme doufat, že se to podaří „normálně“. I když už mám takové stavy, že nevěřím vůbec ničemu:-(((
Každopádně Vám všem držím palečky, aby jste se miminka dočkali co nejdřív!!!
Ahoj holky,
Zuzi - gratuluju k uspesnemu zacatku stimulace!! Musi to byt super pocit, ze se neco deje, co?
Kvetino - doufam, ze Ti mrcha zitra nedorazi a ze si da na nejakou dobu (9mesicu) pokoj!
Selmino - nebud smutna, treba se to IUI povede i z te prave strany, nedavno jsem tady nekde cetla, ze vejcovod muze zachytit vajicko i z vajecniku z opacne strany.
Monaliso - muzu se Te zeptat, jake jsi mela priznaky tech cyst? Nebo to poznala dr. na UTZ?
Ja jsem tento mesic brala 2. davku Clostibegytu a ani jednou mne dr. nepozvala na UTZ!!!!
Ikdyz na letaku je jasne napsan nutny lekarsky dohled, prave kvuli tem cystam. V utery jsem za ni byla (mela jsem prijit 15.denDC), abychom se domluvily na terminech injekci Pregnylu (na podporu lutealni faze) a vubec se se mnou ani nebavila, vsechno vzkazovala pres sestru!!!
A ja jsem takovej trouba, ze jsem se nechala odbyt. Vubec ji nazajima, jak se po tech praskach citim, jestli mne nekde neboli atd. a jeste mi rekla, ze tento mesic teda zadne injekce brat nebudu (maji se pichnout 3.6. a 9.den po OVU a ja jedu na pouhe 3dny na sluzebni cestu), ze kdyz pry si jedu pryc, tak ze se neda nic delat - no nerikejte mi, ze neexistuji nejake prasky na podporu lut. faze (treba ten utrogestan nebo podobne leky) - takze pokud se nam treba zadarilo, tak se mimco neuhnizdi, protoze mam asi po tom Clostilu nizkou sliznici .....a to jen pro to, ze dr. nemela cas se se mnou zabyvat a predepsat mi leky.
Takze ja jsem ty lentilky tento mesic zobala uplne zbytecne
![]()
Jsem dost nastvana a uvazuju o zmene dr.
Ahojky Medka