Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anais Brno píše:
Pěšky když prší v teplakachv zimě v teplakach
jasně.. na podzim na jaře v deseti stupních v těch teplakach zmrzne…
Zase, proč nechápeš, že to může být i jinak? Sedne v garáži do auta, zaparkujeme před školkou, já softshelky a bundu v ruce, dítě to přeběhne ve skolkovem, v mraze tedy plus v mikine. Cestou ze školky, pokud jdeme pěšky, již na sobě ty softshelky a bundu má. Pokud jdeme pěšky, vymeteme několik hřišť. Pokud bychom jeli autem, mám zase ty softshelky a bundu v ruce, dítě je v tom, čem bylo ve třídě.
@Anais Brno píše:
No a v některých rodinách spěchají do práce a zároveň chodí pěšky…asi tak
Bylo poznat už od toho skolkoveho věku, že chodí pěšky plus má návyky jak se chovat v MHD… Jsem ráda že nepatří mezi děti zadních sedadel…
No, evidentně si neumis predstavit, ze ve velke casti republiky žádné MHD neexistuje a auto je mnohde jedinym pouzitelnym dopravnim prostredkem pro pracujici rodice malych deti.
@Cuddy Tak to ja je rovnou nechavala ve skolce, jak kalhoty, tak bundu.
@Anais Brno píše:
No a v některých rodinách spěchají do práce a zároveň chodí pěšky…asi tak
Bylo poznat už od toho skolkoveho věku, že chodí pěšky plus má návyky jak se chovat v MHD… Jsem ráda že nepatří mezi děti zadních sedadel…
Každý má jiné priority, nějak nepotřebuji, aby mé děti měly návyky se chovat v MHD. Resp. nepovažuji to za nic složitého, co musí trénovat od 2 let.
@j.a.n.i1 píše:
@Cuddy Tak to ja je rovnou nechavala ve skolce, jak kalhoty, tak bundu.
Já je brala, ale často jsem je jen převážela sem a tam, co kdybychom se šli při čekání na kroužku s mladším dítětem projít.
@j.a.n.i1 píše:
No, evidentně si neumis predstavit, ze ve velke casti republiky žádné MHD neexistuje a auto je mnohde jedinym pouzitelnym dopravnim prostredkem pro pracujici rodice malych deti.
Presne tak…ja se MHD do prace nedostanu (resp. ano, ale trva mi to pres hodinu, autem 10 minut) a skolku mame ve vedlejsi vesnici. Uz tak mam zkraceny uvazek, abych dite stihla odvezt i vyzvednout autem, tak asi nedam vypoved, abych mohla byt „spravna matka“ ![]()
Ale jo, taky jsem vyrostla ve meste, kde jsem mela vsechno max 15 minut pesky, tehdy jsem si to neumela predstavit.
Příspěvek upraven 02.09.23 v 12:12
@Anais Brno jen taková otázka, máš nestandardni dítě s hendikepem. Nemyslíš, že čím víc ty budeš rýt do rodičů a jejich děti, tím spíš se dočkals nějakého negativního komentáře? Kdybys byla tolerantnější, s větším nadhledem, bylo by takové i okolí tobě a k tvému synovi.
@beruska9 Asi tak, jsem puvodem Pražák nyni zijici na vesnici, kam jezdi asi 4 autobusy za den a to jen od pondělí do patku, o vikendu mame sedet doma.
@Cuddy píše:
@Anais Brno jen taková otázka, máš nestandardni dítě s hendikepem. Nemyslíš, že čím víc ty budeš rýt do rodičů a jejich děti, tím spíš se dočkals nějakého negativního komentáře? Kdybys byla tolerantnější, s větším nadhledem, bylo by takové i okolí tobě a k tvému synovi.
Vidíš, asi díky tomu, že je svému dítěti pristupuju normálně, nemám pocit, že by měl nějaký šílený hendikep… stejně tak manžela s epilepsii jsme si doma nevystavili do skleněné koule… Žijeme živit takový, jaký nám zdraví dovolují asi tak Že má VD nám potvrdili v jeho osmi letech. Psycholog byl velmi překvapený, jak je dobre socializovaný, že si vytváří normální sociální vazby jako každé jiné dítě.
Prostě pochop, že pokud s děckem jdeš denně deset minut pěšky do školky, tak nejde v teplakach, ale v normálním oblečení a ve školce se převleče do třídy. Pochop, že pro mě nejsou tepláky oblečením do školy, ani na cestu do obchodu, k lékaři, do města a podobně. Ani na dědině bych ho v teplakach do obchodu neposlala…
No a tomu ježdění MHD, tak děcka byly v první třídě na výletě jak utržené že zájezdového autobusu… stejně tak když občas vidím některé jedince v MHD, tak na první pohled vidíš, že ty děcka jsou zvyklé se jen vozit a v MHD se s prominutím neumí chovat, řvou na celý vůz, nepustí nikoho sednout, pobíhají tam a zpět… chovají se, jako by vylezli z jeskyně.
Takže pokud ty jezdíš autem, tak máš úplně jinou potřebu obléci sebe a dítě na pomyslnou cestu do školy, do školky, než někdo, kdo chodí pěšky…a tuhle toleranci zde taky jaksi nevidím…
Co je na chození pěšky a přiměřeném oblečeni špatně???
@Anais Brno píše:
Vidíš, asi díky tomu, že je svému dítěti pristupuju normálně, nemám pocit, že by měl nějaký šílený hendikep… stejně tak manžela s epilepsii jsme si doma nevystavili do skleněné koule… Žijeme živit takový, jaký nám zdraví dovolují asi tak Že má VD nám potvrdili v jeho osmi letech. Psycholog byl velmi překvapený, jak je dobre socializovaný, že si vytváří normální sociální vazby jako každé jiné dítě.
Prostě pochop, že pokud s děckem jdeš denně deset minut pěšky do školky, tak nejde v teplakach, ale v normálním oblečení a ve školce se převleče do třídy. Pochop, že pro mě nejsou tepláky oblečením do školy, ani na cestu do obchodu, k lékaři, do města a podobně. Ani na dědině bych ho v teplakach do obchodu neposlala…
No a tomu ježdění MHD, tak děcka byly v první třídě na výletě jak utržené že zájezdového autobusu… stejně tak když občas vidím některé jedince v MHD, tak na první pohled vidíš, že ty děcka jsou zvyklé se jen vozit a v MHD se s prominutím neumí chovat, řvou na celý vůz, nepustí nikoho sednout, pobíhají tam a zpět… chovají se, jako by vylezli z jeskyně.
Takže pokud ty jezdíš autem, tak máš úplně jinou potřebu obléci sebe a dítě na pomyslnou cestu do školy, do školky, než někdo, kdo chodí pěšky…a tuhle toleranci zde taky jaksi nevidím…
Co je na chození pěšky a přiměřeném oblečeni špatně???
Ano, není na tom špatného nic. Stejně jako není nic špatného na ježdění autem v oblečení do třídy (tedy v teplácích), nad kterým seš ty podivovala. Ale zminka o dětech ze zadních sedadel tedy nepřátelská je.
Jsem strašně ráda, že mám kolem sebe lidi, kteří jsou normální, tolerantní a nejsou povrchní pupek světa.
@Anais Brno Špatné je na tom to, ze to ostatnim cpes jako to jediné správné a bez znalosti situace jinde shazujes jezdeni autem…
@j.a.n.i1 píše:
@Anais Brno Špatné je na tom to, ze to ostatnim cpes jako to jediné správné a bez znalosti situace jinde shazujes jezdeni autem…
A to že vy tu shazujete ty, co teplakovou módu neprosazují je v pořádku???
Ani dle mého se auta dnes nadužívají…
Nejsem žádný bio eko zelený mozek
Příspěvek upraven 02.09.23 v 14:49
@Cuddy píše:
Ano, není na tom špatného nic. Stejně jako není nic špatného na ježdění autem v oblečení do třídy (tedy v teplácích), nad kterým seš ty podivovala. Ale zminka o dětech ze zadních sedadel tedy nepřátelská je.
To sis vzala osobně ty…
@Anais Brno Jo a čím? Tim, ze ti neprikavame, jak jsou teplaky hrozný?