Co s tou mojí holkou paličatou?

Anonymní
20.12.22 18:49

Co s tou moji holkou palicatou

Zdravím všechny, potřebovala bych poradit, možná už tím taky někdo prošel. Jde o to, ze dcera je v 9. třídě a chce si dat přihlášku na ucebni obor kuchař číšník. Podotýkám, ze dcera měla každý rok vyznamenání a v osmé třídě měla pouze 2 dvojky. Je hrozne tvrdohlava a chce tam jít, protože tam jde jeji nejlepší kamarádka, která narozdíl od dcery má čtyřky na vysvědčení. Nevím co s tím, jak byste ji přesvědčili, ze si takhle muze zkazit život a s takovými známkami by mohla jít například i na gympl? Už za mého mladí se na střední školu s maturitou v pohodě dostali a poté odmaturovali lidé, co měli na základce 3 a třeba i nějakou tu 4. Každý den se kvůli tomu chytneme, ona si to vzala do hlavy a já s tím nic nezmuzu… a nechci ji dat na školu, na kterou nechce.. Dekuju za anonym

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
72725
20.12.22 18:51
@Anonymní píše:
Zdravím všechny, potřebovala bych poradit, možná už tím taky někdo prošel. Jde o to, ze dcera je v 9. třídě a chce si dat přihlášku na ucebni obor kuchař číšník. Podotýkám, ze dcera měla každý rok vyznamenání a v osmé třídě měla pouze 2 dvojky. Je hrozne tvrdohlava a chce tam jít, protože tam jde jeji nejlepší kamarádka, která narozdíl od dcery má čtyřky na vysvědčení. Nevím co s tím, jak byste ji přesvědčili, ze si takhle muze zkazit život a s takovými známkami by mohla jít například i na gympl? Už za mého mladí se na střední školu s maturitou v pohodě dostali a poté odmaturovali lidé, co měli na základce 3 a třeba i nějakou tu 4. Každý den se kvůli tomu chytneme, ona si to vzala do hlavy a já s tím nic nezmuzu… a nechci ji dat na školu, na kterou nechce.. Dekuju za anonym

Nějak ji nepřesvědčuj.. proč? Školu si může dodělat později. Lepší číšník než gymnázium bez další školy :think: jako je to její volba, její budoucnost. Synovi jsem do školy nekecala

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
20.12.22 18:54

@martina.se No, za mě je teda určitě víc maturita z gymnázia, než vyucni list

• Citovat
  • Upravit
Prostě Vodnář
20.12.22 18:56

Třeba v tom vidí víc, než jen kamarádství. Co když chce dosáhnout nějaké kvality, může se podívat po světě, vařit pro významné osobnosti. Myslím, že jestli to pro ní není, tak to včas pozná. Možná místo hádek by zasloužila podporu. Zkazit život si může i jako vysokoškolačka, pokud bude muset dělat práci, která jí nebude ničím naplňovat.

@Anonymní píše:
Zdravím všechny, potřebovala bych poradit, možná už tím taky někdo prošel. Jde o to, ze dcera je v 9. třídě a chce si dat přihlášku na ucebni obor kuchař číšník. Podotýkám, ze dcera měla každý rok vyznamenání a v osmé třídě měla pouze 2 dvojky. Je hrozne tvrdohlava a chce tam jít, protože tam jde jeji nejlepší kamarádka, která narozdíl od dcery má čtyřky na vysvědčení. Nevím co s tím, jak byste ji přesvědčili, ze si takhle muze zkazit život a s takovými známkami by mohla jít například i na gympl? Už za mého mladí se na střední školu s maturitou v pohodě dostali a poté odmaturovali lidé, co měli na základce 3 a třeba i nějakou tu 4. Každý den se kvůli tomu chytneme, ona si to vzala do hlavy a já s tím nic nezmuzu… a nechci ji dat na školu, na kterou nechce.. Dekuju za anonym
  • Citovat
  • Upravit
Prostě Vodnář
20.12.22 18:59

Nikde není psáno, že musí vyučením skončit. Nakonec může vystudovat hotelový management a velet nějakému světoznámému hotelu.

@Anonymní píše:
@martina.se No, za mě je teda určitě víc maturita z gymnázia, než vyucni list
  • Citovat
  • Upravit
72725
20.12.22 19:04
@Anonymní píše:
@martina.se No, za mě je teda určitě víc maturita z gymnázia, než vyucni list

Tak si udělej maturitu na gymplu.. tu má dneska každý druhý a pak problém se uplatnit. Je téměř dospělá, nech to na ní, ne? Nebo chceš, aby do školy chodila s odporem a za pár let třeba přešla a ztratila roky? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
20.12.22 19:05
@Prostě Vodnář píše:
Nikde není psáno, že musí vyučením skončit. Nakonec může vystudovat hotelový management a velet nějakému světoznámému hotelu.

Přesně.. ale musí sama chtít
Kolik lidí studuje až v pozdějším věku, že :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2427
20.12.22 19:18

A kde myslíš, že se bude víc snažit? Někde, kde nechce být, nebo někde kde být chce? Navíc gympl má kde kdo, to už akorát ukazuje, že nevěděla kam jinam. Známky nikoho zajímat nebudou.
Ona klidně může pokračovat, udělat si nástavbu s maturitou nebo vycestovat do světa a vařit.
Nebo ji to může po roce přestat bavit a půjde na něco jinýho, no. Ale tím, že ji budeš nutit někam, kam nechce, jenom kvůli tomu, že si myslíš, že gympl je „prestižní“, jí to akorát zprotivíš a ničemu nepomůžeš.
Jo a to, že na základce má vyznamenání opravdu neznamená, že jí to půjde i na gymplu :nevim:
Věř jí a podporuj ji. Však ona si tu svou cestu najde :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34473
20.12.22 19:22

Taky bych jí to nedovolila. Pokud se vidí v gastronomii, může jít na hotelovku. Dala bych navrh svých podmínek a ona by si to rozmyslela.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2650
20.12.22 19:24

No já bych chápala tu obavu, že v současnosti chodí na učňáky už opravdu málo kvalitní sorta. Záškoláci, kuřáci a kdo ví co by pochytila.

Zkus ji navrhnout hotelovku. Nebo střední školu cestovního ruchu.

Na Gympl bych se vykašlala. To není to nej nej… Ale aspoň střední bych chtěla. Vařit pokud bude chtít může klidně po nějakém kurzu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1339
20.12.22 19:28

Řeknu ti to z druhé strany: Ja studovala osmiletý gympl, kde mě to absolutně nebavilo, nenaplnovalo, předměty mi nic nerikaly, s třídním kolektivem jsem si nesedla. Známky jsem měla z humanitních předmětů jednicky, ale matika /fyz / chemie/ biologie většinou tak čtyřky. V Kvartě (v devitce ) jsem strašně chtěla odejít z gymplu na hotelovku, měla jsem silný tušení ze to je směr kterým bych se chtěla vydat. Ale rodiče nedovolili a ja se další 4 roky trápila na gymplu, prolejzat se ctyrkama z nenáviděnych, a pro mě zbytečných, předmětů pro mě bylo hodně náročný, nakonec jsem si vydrela maturitu se samyma jednickama, ale k čemu :roll: Věděla jsem, ze na VŠ nechci ( to už dávno ), chtěla jsem do práce. Takže jsem skončila s maturitou z gymplu, která je samo o sobe úplně k ničemu. Pak jsem dělala v gastronomii a následně na hotelu, tak jak jsem měla v plánu od těch cca 14 let …

Takže ja bych určitě naslouchala tomu, co dcera chce. Spousta lidi to už v tomhle věku ví nebo aspoň tuší a rodiče by měli naslouchat.

Pro mě je to rozhodne poučení a ja svoje děti určitě nebudu cpát na gymnázium ( ani nikam jinam) proto jejich vůli. Mě to i během dospívání hodně komplikovalo vztah s rodiči.

Držím palce, at se rozhodnete dobře a holka je nakonec spokojena ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9826
20.12.22 19:33
@martina.se píše:
Nějak ji nepřesvědčuj.. proč? Školu si může dodělat později. Lepší číšník než gymnázium bez další školy :think: jako je to její volba, její budoucnost. Synovi jsem do školy nekecala

Souhlasím s tím, že nemá cenu holku nutit, protože se stajně nechá z gymplu vylejt i kdyby omylem udělala přijímačky (jakože když nechce, tak není nic jednoduššího než je neudělat). Ale nesouhlasím s vytučněným - s gymplem je mnohem víc možností (i jen s maturitou) než s výučákem jako servírka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9826
20.12.22 19:36

A nenechala by se přesvědčit aspoň na hotelovku s maturitou? Já bych taky nebyla happy, kdyby chytré dítě chtělo jít na učňák. Uplatnění s maturitním oborem je výrazně vyšší než uplatnění s výučním listem z tohoto oboru.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4383
20.12.22 19:37

Však je to její věc na jakou školu půjde. Proč bys ji nutila? Pak tam bude chodit s odporem a nakonec školu neudělá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
20.12.22 19:39

Naprosto tě chápu. Mně máma dala nůž na krk. Chtěla jsem na výuční obor, tak mi řekla, že po gymplu si to můžu dodělat, že mi učňák platit nebude.
Prý si to mám udělat po gymplu. Nakonec jsem si udělala VŠ a svůj vysněný obor mám jako koníčka a živit bych se tím nechtěla. Mámě jsem vděčná, že měla rozum aspoň ona.
Kamarádky máma to neudělala, holka sla na nejhorší učňák v okolí. Teď jí je 40 a mámě to vyčítá. A hlavně hrozně klesla.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová