Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ja bych to protridila - na čem vam záleží, to bych si nechala a zbytek bych použila dal. Co je na vyhození, tak vyhodit, zbytek rozdat nebo udelat nejaky “garážových výprodej”
No je těžké, ale věci po babi a dědovi sme z 99% vyhodili. Nábytek se dal za odvoz, slušné oblečení na charitu, blbosti prostě do koše, každý si nechal pár menších věcí na památku a zbytek letěl no. Dost věcí sme udali třeba i do prodejny starožitností, tak to hodilo nějakou korunu. Babi třeba celý život hromadila co mohla, měla velký 4+1 byt narvany k prasknutí starými hadry, knihami, botami a každou blbinou co se jí líbila nebo se mohla někdy hodit (takové to hromadění třeba několika setů nádobí, desítek ručníků a povlečení apod), to se nedalo, než to vyhazet no. Ono to zní hrozne, když člověk vlastně vyhodí do koše něčí život, ale hromadit to dál, tak se nikdo doma nehnem.
Upřímnou soustrast ![]()
Pár věcí bych si schovala na památku, to, co se dá využít bych si odvezla nebo nabídla po rodině (já si takhle od babičky odvezla nějaké nádobí) a zbytek?
Pokud tě nepálí peníze a chceš udělat dobrý skutek, můžeš zavolat na nějakou místní charitu nebo azylák, ti většinou mají přehled, kde někdo potřebuje třeba vybavení do startovního bytu, případně napiš na nějaký FB bazar, že toho a toho dne vyklízíš byt a kdo chce, ať si přijede vybrat. Když to dáš za odvoz, většina věcí zmizí než se otočíš ![]()
Zbytek prostě přistavit kontejner
Nemůžeš všechno skladovat jen proto, že je to po tatínkovi ![]()
Byt po rodičích jsem vyklízela, nábytek prodal brácha za pár stovek úkáčkům na ubytovnu, knihy jsem odvezla do domova důchodců do jejich knihovny, oblečení po mámě si většinu vzala kamarádka pro mámu která si to přešila nebo různě upravila, ostatní hadry šly do charity nebo do popelnice, věci jako nádobí a obrazy mám doma dodnes, je to dědictví co jednou bude mých dětí, šperky po mámě dostala moje dcera, máma ještě za života si přála aby to tak bylo, dost věcí se prostě vyhodilo do kontejneru, fotky z jejich bytu mám schované, s dětmi vzpomínáme, například nářadí po taťkovi si nechal můj manžel.
Asi bych schovala jen fotky, vysvědčení anáš děda si psal úplně celý život deníky. Krátké zprávy za každý den. Na karu jsme je četli a tolik se nasmáli, to určitě nevyhodíme. Ale ostatní nemilosrdně do popelnice. Je to smutné, jak tu někdo psal vyhodit celý život… Ale já sama nic nehromadím, jednou za rok dělám razii ve své domácnosti - oblečení, nesmysly v kuchyni, stará drogerie.
@Terte píše:
Hezký den, bohužel nám zemřel tatíneka teď řešíme co s věcmi… má obecní byt, takže není náš ale musíme vyřešit věci. Má úplně narvaný sklep a ještě narvanější byt. Je nám líto to vyhodit ale fakt nevíme co s tím. Má spoustu pohárů, diplomů a atd.. co jste dělali vy?
Uprimnou soustrast ![]()
Zalezi, do kdy musite byt vyklidit a vratit. My museli do konce nasledujiciho mesice od umrti.
Ja jsem drsnacka, veci nehromadim. Schovala bych jen dokumenty a cenosti. Zbytek vyhodila.
Veci po babicce jsme z devadesati procent proste vyhazeli… Nechali jsme si privest kontejner pred barak a tam jsme to hazeli hlava nehlava.. Same padesat let stare kramy
Jenom par zachovalych kousků nabytku jsme prodali. Soused po rodicich udelal garazovy prodej. Vsechno co slo, vystrkal pred dum, udelal si reklamu na facebooku a za symbolicke ceny prodaval. Kdo dřív prisel, ten to dostal. Za par hodin se po tom zaprasilo…
Jestli je neco z nabytku jeste v pouzitelnem stavu, tak bych to zkusila nabídnout na bazaru. Nabytek se dobre prodava. Starsi knizky berou v knihovnách nebo antikvariátech a zbytek vyhazet do sberneho dvora no, nesmite nad kazdou veci moc nepremyslet, jinak se v tom utopite…
Já si původně chtěl nechat celý byt i s vybavením, tak jak to nechal. Ale nakonec jsem si tak nějak uvědomil, že to byl jeho život, ne můj, tak jsem si nechal opravdu jen pár věcí, ke kterým jsem měl z jakékoliv důvodu vztah.
@Terte píše:
Hezký den, bohužel nám zemřel tatíneka teď řešíme co s věcmi… má obecní byt, takže není náš ale musíme vyřešit věci. Má úplně narvaný sklep a ještě narvanější byt. Je nám líto to vyhodit ale fakt nevíme co s tím. Má spoustu pohárů, diplomů a atd.. co jste dělali vy?
Upřímnou soustrast.. každopádně my jsme spotřebiče, ledničku, tv aj. darovali za odvoz, co jsme chtěli jsme si nechali a zbytek vyhodili.
Přeji hodně sil, je to hodně těžké, když ti odejde rodič. Já bych si na tvém místě vzala věci, které ti tatínka připomínají, nějak s ním souvisí. I kdybys to neměla momentálně kam dát, jsou to vzpomínky na něj. ![]()
Upřímnou soustrast.
Je to těžké, chápu to. Před třemi lety mi zemřela máma a do vyklízení bytu jsem se taky nehrnula. Nicméně udělat se to prostě musí ![]()
Nechala jsem si osobní věci, dokumenty, fotky a taky tašku mámina oblíbeného oblečení. Když je mi smutno, jdu se tím tak nějak probrat, třeba si i pobrečet, to pomáhá ![]()
Pak jsem si nechala věci, které se mi hodily z praktického hlediska; jako nádobí, pánve, spotřebiče.
No a zbytek bez milosti vyhodit. Je to těžké, ale jinak to nejde. Nelze věci hromadit donekonečna.
Přeji hodně síly ![]()
Funkční věci a nádobí jsme nabídli a nebo nechali, když bylo potřeba. Starý nábytek jsme vyházeli, to samé oblečení atp. Je to fakt smutné, ale nedá se to prostě jinak řešit.
To je mi líto.:-(
Sama se už dopředu děsím toho, až budeme řešit to samé. Byt 3+1 narvaný k prasknutí věcmi, knížkami, oblečením, obrazy bez hodnoty, porcelánem, co se nikomu nehodí. Budeme mít problém uchovat i fotky, máme doma málo úložného prostoru, ale ty nevyhodím. Taky je mi líto knížek, jsou jich stovky, většinou pěkné, ale knihovnu máme sami plnou. Oblečení hodíme do kontejneru charity, zbytek holt vyhodíme. Ano, je to hrozné, vyhodit něčí život, jak tu někdo psal. Zvlášť když ty věci měl rád, měly pro něj hodnotu, ale to prostě nejde někam schovat.
@ZuzaM knížek je škoda, zkus kontaktovat nějaký antikvariát, místní knihovnu (já takhle kdysi nesla nekolik kufru knih do knihovny, ne teda z pozůstalosti, ale při stěhování a byly v hezkém stavu a knihovna si to vzala) nebo třeba to darovat do domova důchodců, někde i na odděleních v nemocnici mají knihovny, pro lidi co tam leží delší dobu.
Hezký den, bohužel nám zemřel tatínek
a teď řešíme co s věcmi… má obecní byt, takže není náš ale musíme vyřešit věci. Má úplně narvaný sklep a ještě narvanější byt. Je nám líto to vyhodit ale fakt nevíme co s tím. Má spoustu pohárů, diplomů a atd.. co jste dělali vy?