Co vy a minimalismus?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Lugerr
26.7.19 17:29

@Tableta Pěkný. Jednou třeba jo. :) Ono to není zas tak jednoduchý.

• Citovat
  • Upravit
21593
26.7.19 17:33

@Lugerr
Ja si pod minimalizmem nepredstavuju nutne, ze v byte neni zadna dekorace. To ja zase nejake ty ozdobne polstare na gauci mam, najde se i nejaka soska. Mam jedno male drevene kote, ktere sedi na okraji knihovny a kouka dolu. Vim, zni to strasne, ale kupodivu se to vseobecne libi a vsichni to komentuji. Mam taky nejaky veci, co jsem dostala od moji tety. Fakt se tezko tyto darky odmitaji, ona je okamzite silene urazena. Takze pokud to nejak jde zakomponovat do prostoru, obcas si necham neco vnutit.

Co si predstavuju pod minimalizmem ja? Ze mam doma jenom veci, ktere aktivne pouzivam. Ze kdyz se otevre suplik, neni tam nahazenych milion veci, ktere jsem pouzila jednou, nebo mozna ani nikdy a u nekterych se ani poradne nevi, kdo to koupil a na co to je. Nesnasim plne skrine az po okraj stareho obleceni a bot a ruznych veci, ktere se schovavaji co kdyby nahodou. Nevidim smysl v porizovani ruznych udelatek a pomocniku do domacnosti typu: zrmzlinovac, pekarna na chleba, 3 ruzne toastery, pomale verice, pristroj na vyrobu sodovky, pristroj na vyrobu hranulko na horky vzduch a pod. Chapu, ze se najdou lidi, kteri treba pravidelne pecou domaci chleba, pak fajn, tam ma domaci pekarna smysl, ale ruku na srdce, kolik lidi vlastni takovy pristroj a jak casto ho pouziva? Nakupu techto pomocniku predchazi vzdycky obrovske nadseni pro vec, pak se to inzenzivne 10× pouzije, pred prately se to chvali do nebes a za rok za dva to uz zbira prach.

Nesnasim obrazy a tretky na steny. Mam velky obyvak a mam v nem presne 2 obrazy, protoze dana stena pusobila prazdne a neco to chtelo. Tecka.

Minimalizmus pro mne neznamena, ze si clovek neporidi zadny nabytek, ze nema zadne skrine a nema kam ani poradne dat obleceni a jine veci, ktere pravidelne pouziva. Nemam rada prostory zejici prazdnotou a chladne barvy a ostre hrany. Dum ma pusobit zabydlene a utulne. Ne neosobni, prazdne sterilni prostory, ktere se tak rado propaguje jako vykvet minimalizmu. Ale to uz je na vkusu kazdeho cloveka, co povazuje za esteticke a prijemne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37131
26.7.19 17:39

@warita vidíš třeba ty pomocníci do domácnosti u nás běží pořád, bez toho bych nemohla žít já :D kávovar jede každé ráno, přístroj na sodovku pomalu skoro každou hodinu :D gril nebo toustovač minimálně jednou do týdne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35326
26.7.19 17:39

Vzhledem k velikosti naseho bytu zijeme v minimalismu uz dlouha leta. A jak deti rostou, byt se nam zmensuje, tak je ta potreba minimalismu cim dal vetsi…nepouzivanych veci mame minimum a letecke dny poradam casto… u hadru treba kdykoli si koupim neco noveho, musim si uvolnit raminko, nebo misto ve skrini :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26747
26.7.19 17:44

Vyhazuju všechno i knihy, manžel furt do bytu pašuje „věci“ :roll: :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14936
26.7.19 17:53
@Bubla Bůčková píše:
Vyhazuju všechno i knihy, manžel furt do bytu pašuje „věci“ :roll: :D

Knihy se nevyhazují

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Lugerr
26.7.19 17:58
@matkabagristy píše:
@Lugerr jestli chytneš úču, připrav se na sbírků hrníčků a slonů (ona v tom bude nevinně)

Radko jako tohle kdyby mi někdo tahal domů… :mrgreen: Ale tak jasně. Učitelky jsou v tomhle vážně nevinně. :andel:

• Citovat
  • Upravit
lucenka
26.7.19 18:20

Nesnáším minimalismus. Přijde mi to strašně chladný, neosobní, jak někde v obchodě s nábytkem nebo hotelu. Potřebuju mít kolem sebe útulno a to je pro mě pěkná knihovna, obrazy, vzpomínky na dovolené v podobě zajímavých suvenýrů.

• Citovat
  • Upravit
6650
26.7.19 18:20

@Lugerr Tak abyste nelitoval, takhle chtěl táta vyhodit knížku, ve zkratce, dostala jsem za ní 3000 v antikvariátu na aukci bych prý dostala víc a to byl „obyčejný“ Foglar :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Lugerr
26.7.19 18:27

@Heivka Ano. I to se může stát. No za ušetřené peníze taková ztráta snad nezabolí tolik :nevim:

• Citovat
  • Upravit
Lugerr
26.7.19 18:29

@lucenka Zajímavý názor. Ale chápu. Někdo to tak prostě má. Já mám vzpomínky v hlavě a na fotografiích (digitálních). Útulno mám si myslím. Nic mě nerozptyluje, uklízím jen občas protože s málem se bordel těžko udělá a tak no. Ale jak už jsem říkal. Není to pro každýho. :)

• Citovat
  • Upravit
6650
26.7.19 18:32

@Lugerr Tak u knih to není i jen o finanční hodnotě, ale pokud se nejedná o vyložený brak (různá červená knihovna a podobné nesmysly) tak je to i o informacích a znalostech. Knihy se nevyhazují, knihy se prodávají nebo darují.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Lugerr
26.7.19 18:37

@Heivka Počkat. Ale já netvrdím, že by se měli vyhazovat. Pokud jsou alespoň trochu kvalitní, tak ať dělají radost někomu jinýmu :)

• Citovat
  • Upravit
lucenka
26.7.19 18:41
@Lugerr píše:
@lucenka Zajímavý názor. Ale chápu. Někdo to tak prostě má. Já mám vzpomínky v hlavě a na fotografiích (digitálních). Útulno mám si myslím. Nic mě nerozptyluje, uklízím jen občas protože s málem se bordel těžko udělá a tak no. Ale jak už jsem říkal. Není to pro každýho. :)

přemýšlím, jaký bordel udělají knížky v knihovně, obrazy na stěnách a pár serepetiček na poličkách? Že by si v době, kdy jsem v práci udělaly v bytě mejdan a rozházely se po bytě, abych je pak musela uklízet? :think:

• Citovat
  • Upravit
Lugerr
26.7.19 18:44

@lucenka Já nemluvil o určitých věcech. Díky minimalismu mám málo věcí a díky tomu se i o něco jednodušeji udržuje pořádek.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný