Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@Nimie Minimalismus ale není o tom mít kde věci uskladnit, resp. schovat. Naopak jsem četla nějakou studii, že ačkoliv mají Američani průměrnou podlahovou plochu k bydlení nějakých 170m2 oproti Evropě, kde to je necelých 70m2, mají o to větší tendenci hromadit a k tomu si pronajímají externí skladovací prostory. Myslím, že systém „mám to ještě kam dát, tak to tam dám“ funguje běžně i u nás. Souhlasím s Vámi, že mít stejný počet věcí v malém bytě a velkém domě je rozdíl s ohledem na skladovací prostory. Minimalismus je ale o tom, zda doma máte čtyři jídelní sady nádobí, ač k vám návštěvy téměř nechodí a vy jíte pouze a jen z jedné sady a ty tři se vám tam válí, nebo ty tři pošlete dál a lépe se vám doma dýchá. Je však pravdou, že pokud mám velký dům, ty čtyři sady nádobí v něm schovám líp, než v 2+kk.
@Nimie nemyslim si, ze to je az tak o uloznych prostorech. Ono plati pravidlo, cim vetsi prostory, tim vice bordelu se do nich da schovat. A trva to o par let dele, nez ty prostory s konecnou platnosti dojdou a zane se to prelevat do volneho prostoru.
Za mne je naopak lepsi mit toho prostoru mene, coz cloveka nuti vice tridit, vyhazovat co se nepouziva a nakupovat nove veci s rozmyslem a taky udrzovat ve vecech nejaky systematicky poradek. Moje matka ma velky dum, s obrovskyma skrinema na miru sahajici az do 3m stropu. Cili, ulozne prostory jako blazen. A tech kramu, co tam zvladla za ty roky nasyslit, neverila bys. Pred par lety se matka rozhodla s tim neco udelat a objednal se kontejner na odpad, takovy ten, co vetsinou stoji u stavby na stavebni sut. A vyhazovali jsme haldy a haldy kramu. 15-20 let stare obleceni, tuny bot, rozpadajici se tasky a batohy, milion knih, stare lustry, ktere se s nami stehovali uz nekolikrat a nikdy nebyly poveseny, protoze se do nove domacnosti poridily peknejsi novejsi. Stary nabytek z mojeho detskeho pokojicku atd atd. Ten kontejner byl vrchovaty, kdyz odjizdel. ![]()
Tohle mi pripomina, ze musim odkramarit nasi komoru. Slouzi nam jako satnik i komora zaroven, a je na case tam udelat nejaky zasadnejsi uklid. Tuhle jsem chce nechte musela trochu odlehcit technickou komoru pred bytem. Tu spravuje muj manzel a ignoruje uz 3. rokem me prosby, aby vyhodil asi XY veci, ktere tam zabiraji misto. Vzdycky mi to odkyve a furt nic. Tak jsem to par krat vytahala pred komoru s tim, ze to ma vyhodit a hadejte co, par tydnu se to valelo pred bytem a vypadalo to jako u ciganu a pak se to v tichosti nastehovalo zpatky do komory. Tak jsem se zdrave nastvala, vytahala uplne vsechno ven a rekla jsem mu, jestli chce manzelskou hadku, at at to zkusi naskladat zpatky, bude zle. A svete div se, on to fakt vyhodil. ![]()
Tak a ted ten satnik… az boze me se do toho tak nechce.
@MrsNorris Četla jsem i několik blogů, kde se lidé zabývali „minimalismem“ s tím, že je potřeba protřídit a vyházet šatník nebo koupelnu a kuchyň, ale korunováno to bylo větou, „…a teď máte navíc prostor si koupit nějakou novou věc.“ O tom to přece vůbec není. Tím podporuji jenom konzum a zbytečnou nadspotřebu. Ano, můžu si koupit tričko a to za půl roku s nálepkou MINIMALIZUJI vyhodit a koupit zase další, nové. Minimalismus učí také žít pomaleji. Využít věci, které byly vyrobeny a byly na ně spotřebovány lidské a materiální zdroje, co nejvíce, aby nešlo to vše vniveč.
@monikek píše:
@Nimie Minimalismus ale není o tom mít kde věci uskladnit, resp. schovat. Naopak jsem četla nějakou studii, že ačkoliv mají Američani průměrnou podlahovou plochu k bydlení nějakých 170m2 oproti Evropě, kde to je necelých 70m2, mají o to větší tendenci hromadit a k tomu si pronajímají externí skladovací prostory. Myslím, že systém „mám to ještě kam dát, tak to tam dám“ funguje běžně i u nás. Souhlasím s Vámi, že mít stejný počet věcí v malém bytě a velkém domě je rozdíl s ohledem na skladovací prostory. Minimalismus je ale o tom, zda doma máte čtyři jídelní sady nádobí, ač k vám návštěvy téměř nechodí a vy jíte pouze a jen z jedné sady a ty tři se vám tam válí, nebo ty tři pošlete dál a lépe se vám doma dýchá. Je však pravdou, že pokud mám velký dům, ty čtyři sady nádobí v něm schovám líp, než v 2+kk.
Mě šlo o něco jiného… každá rodina potřebuje trochu jiné množství věcí dle stylu života. Pokud někdo téměř nevaří, tak nepotřebuje skoro nic v kuchyni. Naopak pokud někdo pravidelně peče, zavařuje a já nevím co všechno ještě, tak logicky toho bude pro pohodlnou práci potřebovat víc. Nebo i s těma návštěvama… u nás se třeba vždy celkem pravidelně scházela návštěva ve velikosti 6 - 15 lidí dle situace. Nejčastější počet byl 6 - 10. Typickým řešením spousty „zarytých minimalistů“ a milovníků pořádku (alespoň v mém okolí) je že si ty lidi nemám zvát nebo si máme kupovat jednorázové…
@monikek Hodně lidem se líbí minimalistická estetika (je to vidět na youtube a instagramu - bílé stěny, všechny nejnovější produkty Apple v bílé barvě a někde v rohu místnosti zelená kytka), ale je to v podstatě jen nová verze konzumerismu, nový trend, často poměrně drahý.
Minimalismus s cílem změnit způsob myšlení, dopadu vlastního života na okolí a částečného osvobození od závislosti na zbytných věcech je něco jiného, a v praxi ta estetika i jinak vypadá - není to všechno tak uhlazený, dokonalý a jednobarevný ![]()
@Nimie A přesně o tom jsem psala. Pokud ty věci, které doma máte skutečně upotřebíte. Pak v tom není žádný problém. Já taky zavařuji a po většinu roku se mi ve sklepě hromadí prázdné sklenice. Ale proč bych je vyhazovala pak kupovala nové, když do nich příští rok zase budu zavařovat. Pokud doma míváte návštěvy o mnoha lidech, pak není žádný problém mít čtyři sady nádobí a ty POUŽÍVAT. Názor koupit návštěvám jednorázové nádobí se mi z podstaty příčí, protože zase jde o to koupit nové věci na jednu příležitost a navíc se jich potom zbavovat. To není žádný minimalismus, ale s prominutím „totální blbost“.
@monikek no vidíš, mně se minimalismus nelíbí. Doma mám spoustu různých blbůstek z cest, dárečků, na zdi mi visí nesourodé obrázky. A přesto vím, kde co přesně najdu.
@MrsNorris Souhlasím s vámi. Někdo chápe minimalismus jen a pouze jako módní trend vhodný maximálně pro samotáře, který svou existencí ten bílý sterilní prostor nějak nezanese. Je v něm ale mnohem větší hloubka a tento způsob se dá praktikovat v kterékoliv domácnosti s jakýmikoliv prostředky.
@warita píše:
@Nimie nemyslim si, ze to je az tak o uloznych prostorech. Ono plati pravidlo, cim vetsi prostory, tim vice bordelu se do nich da schovat. A trva to o par let dele, nez ty prostory s konecnou platnosti dojdou a zane se to prelevat do volneho prostoru.Za mne je naopak lepsi mit toho prostoru mene, coz cloveka nuti vice tridit, vyhazovat co se nepouziva a nakupovat nove veci s rozmyslem a taky udrzovat ve vecech nejaky systematicky poradek.
Zcela upřímně… to si moje máma myslela vždycky taky
ona je typicky člověk, který těch věcí moc nepotřebuje a zároveň má k dispozici docela velkou plochu. Stěhovala jsem se pryč, do malého bytu, se všema svýma věcma, tak taky říkala „však počkej, on tě malý prostor naučí“. A víš že nenaučil? Naopak jsem ztratila docela dost času a nervů řešením toho kam a co dát a průběžným úklidem, který je v malém bytě při spoustě věcech peklo. Samozřejmě že průběžně poctivě třídím a prohazuju. Ale těžko vyhodím knihy když je miluju, nebo psí hračky… a takhle by se dalo pokračovat. Prostě mám moc koníčků a ještě navíc v té domácnosti nejsem sama ![]()
Naopak to skončilo tím, že při dalším stěhování jsem jednoznačně upřednostnila prostor a vyškrtla jsem veškeré možnosti, které by nepřinesly zvětšení úložných prostor v kritických místech (např. zrovna pokud jde o kuchyň nebo ty knihy). Protože jediný dopad, který ten malej prostor na mě měl, je že jsem byla strhaná z věčného tetrisování, načež výsledek stejně nebyl dostačující a jakýkoliv průběžný úklid byl totální peklo.
@monikek píše:
@Nimie A přesně o tom jsem psala. Pokud ty věci, které doma máte skutečně upotřebíte. Pak v tom není žádný problém. Já taky zavařuji a po většinu roku se mi ve sklepě hromadí prázdné sklenice. Ale proč bych je vyhazovala pak kupovala nové, když do nich příští rok zase budu zavařovat. Pokud doma míváte návštěvy o mnoha lidech, pak není žádný problém mít čtyři sady nádobí a ty POUŽÍVAT. Názor koupit návštěvám jednorázové nádobí se mi z podstaty příčí, protože zase jde o to koupit nové věci na jednu příležitost a navíc se jich potom zbavovat. To není žádný minimalismus, ale s prominutím „totální blbost“.
No právě. S tím naprosto souhlasím. Jen je pak problém v tom, že i když se tyhle všechny věci běžně používají a reálně se upotřebí, tak se do prostor určité velikosti nevejdou, což má ve výsledku úplně stejné důsledky jako když někdo vyloženě hromadí každou blbost.
@Nimie Stejné důsledky to nemá. Vy tvrdíte, že věci používáte, kdo je pouze hromadí, je nepoužívá, tudíž se jich může zbavit, tudíž má potenciál mít větší životní prostor, resp. volnost v obytném prostoru. Vy jste asi dost náročný typ na prostor a využití věcí (pokud máte dům 200m2 a kuchyňskou linku 5m dlouhou), ale pokud je VŠECHNY používáte, nelze říci proti vám ani popel. Je to váš styl života, do kterého nikomu nic není. A pokud nevidíte důvod pro jakoukoliv minimalizaci a zjednodušení života, pak jste pravděpodobně ve stylu bydlení dosáhla, čeho jste chtěla.
@lucenka Pokud se vám váš prostor líbí takový, jaký ho máte, pak ho neměňte. Já zase netrávím čas zvedáním různých dekorací z poliček a utíráním prachu pod nimi. Z cest mám na památku pár fotografií v albu v šuplíku.
@monikek píše:
@lucenka Pokud se vám váš prostor líbí takový, jaký ho máte, pak ho neměňte. Já zase netrávím čas zvedáním různých dekorací z poliček a utíráním prachu pod nimi. Z cest mám na památku pár fotografií v albu v šuplíku.
Asi mám divný být, ale mně se pod věci nepráší, takže je nemusím zvedat
fotky mám taky, ale mám i poličky se suvenýry, které tak mám neustále na očích.
@lucenka Pak si gratulujte, že nežijete v prašném prostředí. Moje nánosy prachu, které se mi usadí za pár dnů na povrchu nábytku, byste určitě mít doma nechtěla. ![]()