Co vy a minimalismus?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
21593
26.7.19 21:24
@Kriss Tina píše:
@warita vidíš třeba ty pomocníci do domácnosti u nás běží pořád, bez toho bych nemohla žít já :D kávovar jede každé ráno, přístroj na sodovku pomalu skoro každou hodinu :D gril nebo toustovač minimálně jednou do týdne.

tak pokud se to pravidelne pouziva, tak jiste, co by ne. Moje zkusenost je takova, ze po par pouziti se na to zapomene.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6650
26.7.19 21:25

@Bubla Bůčková U nás je totiž jeden antikvariát který vede starý knihovník, teď už spíš jeho vnučka, kteří se opravdu vyznají, nemají tam brakovky. Nedávno jsem tam sehnala nesehnatelného Míšu Kuličku pro synka, ten se do té pohádky zamiloval.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26747
26.7.19 21:28
@warita píše:
tak pokud se to pravidelne pouziva, tak jiste, co by ne. Moje zkusenost je takova, ze po par pouziti se na to zapomene.

Ježíš musím vyhodit parkovac v rohlíku a rýzovar!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6650
26.7.19 21:30

@warita Jo z mojí kuchyně hodně lidí šílí, že toho mám hromadu, ale používám opravdu všechno, je pravda že některé věci jenom sezónně (v zimě se zmrzlinovač moc nenadře). Je zajímavé že všichni co mi říkají že jak toho mám moc, tak potom škemrají o vánočku, vývar, boloňské ragů… :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21593
26.7.19 21:48

@Heivka me ale prijde, ze hodne tech udelatek clovek zase nepotrebuje. Napriklad slow cooker, to kdyz hodis jidlo do litinoveho hrnce a postavis na nejnizsi teplotu na sporaku, udela se to uplne stejne. Stroj na sodovku… ehm, zaliju syrup perlivou vodou eh voila, sodovka. Pizzu a chleba jsem uz pekla normalne v troube pomoci litinove panve, mnam!

Co se blbe nahrazuje je ten zmrzlinovac. Ale vetsinu tech blbosticek cloven nepotrebuje, kdyz je sikovny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3084
26.7.19 22:08

Tak ani s tim minimalismem se to nema prehanet. Nemit doma ani jednu dekoraci je zvlastni, nebo spat na matraci a nemit postel uz mi prijde hodne mimo. Jo a bez Tv si to neumi predstavit :D zrovna koukam na Bonda

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31807
26.7.19 22:16
@warita píše:
Co si predstavuju pod minimalizmem ja? Ze mam doma jenom veci, ktere aktivne pouzivam. Ze kdyz se otevre suplik, neni tam nahazenych milion veci, ktere jsem pouzila jednou, nebo mozna ani nikdy a u nekterych se ani poradne nevi, kdo to koupil a na co to je.

To je krásná definice. Té se držím taky (až na pár osobních sbíracích úchylek - třeba knihy :mrgreen: - taky ), akorát ve výsledku mám stejně podle okolí hromadu věcí, jenže všechny aktivně používám :nevim: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Lugerr
26.7.19 22:17

@Quinn7 Postel mám, dekorací je mi obraz a na Bonda můžu kouknout na PC. :)

• Citovat
  • Upravit
31807
26.7.19 22:18
@Tiger-lily píše:
Jaké doma máte světlo? Jak tak pěstuju doma, zdá se mi, že většina pokojovek vyžaduje výborné světelné podmínky, takže je dávám jen na pár míst. Mně se tedy většina kytek množí, nebo aspoň vesele vegetují :), ale taky občas nějaká skomírá, no, třeba nedávno mi napadly orchidej a šefleru puklice :cert: :cert: :cert:

V bytě málo, ale dosvětlovaly to tam bohatě terárka. Barák se projektoval tak, aby světla bylo o dost víc právě kvůli rostlinám a zvířatům, ono v konečném důsledku i na člověka to působí dost :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31807
26.7.19 22:20
@Heivka píše:
@warita Jo z mojí kuchyně hodně lidí šílí, že toho mám hromadu, ale používám opravdu všechno, je pravda že některé věci jenom sezónně (v zimě se zmrzlinovač moc nenadře). Je zajímavé že všichni co mi říkají že jak toho mám moc, tak potom škemrají o vánočku, vývar, boloňské ragů… :mrgreen:

Přesně! :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31807
26.7.19 22:24
@warita píše:
@Heivka me ale prijde, ze hodne tech udelatek clovek zase nepotrebuje. Napriklad slow cooker, to kdyz hodis jidlo do litinoveho hrnce a postavis na nejnizsi teplotu na sporaku, udela se to uplne stejne. Stroj na sodovku… ehm, zaliju syrup perlivou vodou eh voila, sodovka. Pizzu a chleba jsem uz pekla normalne v troube pomoci litinove panve, mnam!Co se blbe nahrazuje je ten zmrzlinovac. Ale vetsinu tech blbosticek cloven nepotrebuje, kdyz je sikovny.

No jo, jenže kde tu perlivou vodu vezmeš? Buť jí musíš koupit (a většinou má stejně nevhodnou chuť na míchání) a tím jednak plýtváš finance a jednak plasty v docela šíleném množství a nebo si jí vyrobíš sodastreamem. Moc jiných variant není :nevim:

Ale jinak jasně, třeba multifunkční hrnec je pro spoustu lidí šílená zbytečnost, protože přeci to samé uděláš i v běžném hrnci nebo troubě. No… ono uděláš, ale pro mě to třeba je v určitých obdobích neskutečná spása, protože když se potřebuju „prostě najíst“ nebo potřebuju uvařit zvířatům, tak tam nasypu, kliknu a po určité době mám jídlo. A špinavý přesně jeden nepřilnavý hrnec. A zrovna třeba rýži jsem tak dobrou jako z multihrnce měla jen z trouby, ale s tím je o dost víc patlání.

A jako bonus mi to umožňuje vařit víc velkých jídel najednou, na která bych jinak potřebovala buď druhý sporák nebo je dělat postupně a tudíž tím zabít víc času. Ale to jsou natolik individuální požadavky, že se to fakt bude dost lišit. Někdo to použije pár krát a dobrý a někdo to má v běhu pořád.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
27.7.19 07:21

Ano my, nesnasim interier zaskladany nabytkem a cetkami. Radeji jednu obrovskou skrin vestavnou v mistnosti, nez mit doma hromadu mensich, hnusnych skrinek a zaskladany prostor.
Nemam nikde keramiku vystavenou. Nelibi se mi ve skrinkach otevrene policky (do linky to nekdo dava). To je katastrofa. Mam rada kytky, ale volim jednu vyraznou, nez mit hromadu malych a vsude. Co nejmin vystaveneho, to chceme.
Mame teda hodne plysaku, ale ty jsou zavreny v boxu. Musim jim neco nechat vyrobit, ze vystavene je nechci.
Kazdy podle sveho. Mame sest pokoju. To by vypadalo, kdyby vsude byly male skrinky a hromada harampadi. Jedina mistnost, kde je katastrofa, prestoze uklizena, tak to je garaz. Nerada tam chodim, kdyby slo, tak to vyhazu, ale to nejde, ze vse je na barak potreba, nema tam zadne zbytecne kraviny, ktere bych mohla vyhodit. Jsou tam veci na ven i domu. No pristi rok zacneme stavit zahradni domek, kde si vse na zahradu presune a v garazi zustanou veci potrebne domu. A udela se misto regalu jedna zavrena dlouha skrin.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6650
27.7.19 09:13

@warita Tak na Slow cooker nebo multicooker nedám dopustit, protože doma vařím na plynu, takže dělat vývar nebo ragů znamenalo nehnout se 8-10 hodin z kuchyně, míchat a hlídat teplotu, takhle to založím, nechám to na 12 hodin běžet na 90° a dál se kromě občasného zamíchání, tak 3× během celé doby, tomu nemusím vůbec věnovat a díky správné teplotě nemusím kvůli 3l vývaru zakládat 11l hrnec, který se mi z větší části odpaří a zvyšuje vlhkost. Pekárnu nemám, ale nahradila jsem jí troubou za jejíž cenu by si většina lidí vybavila spotřebiči celou kuchyni, a kdybychom se stěhovali tak ta by jela na 100% s námi nebo bych koupila novou se stejnými funkcemi (má super program na kynutá těsta a chleba který udržuje vlhkost).

Jinak stroj na sodovku nemám, nikdo u nás nemá rád bublinkové nápoje a jediné čemu bublinky odpoustím je Vinea a nealko Bohemka. Ale třeba rýžovar, jogurtovač a podobné přístroje mi zastane ten multicooker a trouba.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30966
27.7.19 10:11

Ja mam minimalusmus rada tak, jak to psala @warita . Mame jen veci, ktere aktivne pouzivame, byt to aktivne znamena 1× za rok. Treba ted jsem prohlizela stare fotky z vody a jiz cca 10 let jezdim v jednech botech a kratasech, jen tricka se meni. Ty boty vyuziji prave 1× rocne na te vode. Obleceni mame tolik, aby se mne dobre kombinovalo. A to i u deti. Tim mimochodem ohlidam, ze si triletak nevyvzteka nejakou silenou kombinaci barev, ktera me toci. Ale zase hodne sportujeme, takže veci mame poměrně dost. Pan z PPL se tu stavuje tak cca 1× tydne diky tomu, jak deti dorustaji do nasich aktivit. Co se týče dekoraci, mam pozadavek snadného uklidu. Zadne zvedani serepeticek, ale ve vitrine za sklem v rozumne mire byt mohou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21593
27.7.19 10:55
**
**@Heivka píše:
@warita Tak na Slow cooker nebo multicooker nedám dopustit, protože doma vařím na plynu, takže dělat vývar nebo ragů znamenalo nehnout se 8-10 hodin z kuchyně, míchat a hlídat teplotu, takhle to založím, nechám to na 12 hodin běžet na 90° a dál se kromě občasného zamíchání, tak 3× během celé doby, tomu nemusím vůbec věnovat a díky správné teplotě nemusím kvůli 3l vývaru zakládat 11l hrnec, který se mi z větší části odpaří a zvyšuje vlhkost. Pekárnu nemám, ale nahradila jsem jí troubou za jejíž cenu by si většina lidí vybavila spotřebiči celou kuchyni, a kdybychom se stěhovali tak ta by jela na 100% s námi nebo bych koupila novou se stejnými funkcemi (má super program na kynutá těsta a chleba který udržuje vlhkost).Jinak stroj na sodovku nemám, nikdo u nás nemá rád bublinkové nápoje a jediné čemu bublinky odpoustím je Vinea a nealko Bohemka. Ale třeba rýžovar, jogurtovač a podobné přístroje mi zastane ten multicooker a trouba.

jeste jednou tedy, protoze prestoze jsem to uz rikala nekolikrat, tak EVIDENTNE to lidi nepochopili: Kdyz se to pouziva pravidelne (i treba jednou za mesic), tak je to v poradku!!!

Pro jistotu to zopakuju: Kdyz se to pouziva pravidelne (i treba jednou za mesic), tak je to v poradku!!!

Mluvim o vetsine lidi, kteri si ty pristroje poridi s velkym nadsenim a pak se to nekde vali ve skrini a seda na to prach. Kdyz se to po 10 letech chce nekomu darovat, tak se jeste zjisti, ze k tomu chybi dulezita soucastka, bez ktere to neni funkcni.

A bohuzel ja teda znam predevsim lidi ve svem okoli, kteri to maji takto. Inkluzive mne, ja proste nebudu kupovat zmrzlinovac, ktery pouziju 3× a tim to skoncilo. Tohle pro mne znamena minimalizmus, ze si nezahlcuju domacnost nepotrebnymi kramy. Ze mam i tu soudnost, abych to o sobe vedela a nenechala se unest chvilkovym nadsenim pro nejakou vec a pak se na to x dalsich let koukala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný