Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Aduš8 píše:
@stinga nikde nezmiňuje, jak dlouho po Covidu mamka je. Pokud krátce, klidně může být dál pozitivní a nebo znovu, pokud ho prodělala před pár měsíci. I nastavená karanténa i doba, kdy má člověk protilátky, je jen průměr z několika studií, ale ve skutečnosti dávno ví, že člověk je pozitivní a přenáší Covid i po 10 dnech karantény a jsou známy případy, kdy se nákaza prokázala 2× po sobě v krátkém čase.
Takže preventivně mamku už raději nenavštívit nikdy…
Zajímalo by mě, jestli kdyby to bylo naopak a oni potřebovali pomoct, jestli by byli tak strašně „zodpovědní“. Jako neříkám, že budu tvrdit, že matka potřebuje pomoct a ve skutečnosti ona bude vesele chodit do práce a obchodu, tak napíšu, že se zbláznila.
@ivašot. Tak pokud je doma po operaci, zřejmě byla v nemocnici. Tam je riziko nákazy docela vysoké a určitě bych se nespoléhala na to, že už měla protilátky po prodělaném Covidu.
@Anonymní píše:
Ahojda, mám takový dotaz jak by jste reagovali vy.
Bydlím u přítele který bydlí s rodiči ale bydlíme v rozdělených bytech, s náma i jeho 85 letá babička kterou vůbec nevidíme a je mimo nás.
S jeho rodiči se vidím v práci, páč spolu pracujeme a já chci navštívit svoji rodinu která bydlí 15km ode mně, mamka je po operaci a po covidu a potřebuje aby s ní někdo dojel na nákup, aleoni mají kecy že můžeme jen do 500m od bydliště atd, přitom mám trvalé bydliště normálně tam kde bydlí moji rodiče, nikam nechodím, max na nákup s kámoškama se nestýkám nic, ale oni furt nějaké rejpavé kecy
Jak by jste na to reagovali?
tak to evidentně nějak nepochopili.. jsi svobodný člověk, můžeš jít kam chceš (v rámci všech těch příkazů, nařízení atd. teda)
@mamina2017 píše:
Zajímalo by mě, jestli kdyby to bylo naopak a oni potřebovali pomoct, jestli by byli tak strašně „zodpovědní“. Jako neříkám, že budu tvrdit, že matka potřebuje pomoct a ve skutečnosti ona bude vesele chodit do práce a obchodu, tak napíšu, že se zbláznila.
jo těch hrozně zodpovědných se teď nějak vyrojilo..
@Anonymní píše:
Ahojda, mám takový dotaz jak by jste reagovali vy.
Bydlím u přítele který bydlí s rodiči ale bydlíme v rozdělených bytech, s náma i jeho 85 letá babička kterou vůbec nevidíme a je mimo nás.
S jeho rodiči se vidím v práci, páč spolu pracujeme a já chci navštívit svoji rodinu která bydlí 15km ode mně, mamka je po operaci a po covidu a potřebuje aby s ní někdo dojel na nákup, ale oni mají kecy že můžeme jen do 500m od bydliště atd, přitom mám trvalé bydliště normálně tam kde bydlí moji rodiče, nikam nechodím, max na nákup s kámoškama se nestýkám nic, ale oni furt nějaké rejpavé kecy
Jak by jste na to reagovali?
Jeste za ni zajed. Muze se stat, ze nam zakratko zakazou uplne opustit domovy. Dnes uz fakt nikdo nevi ![]()
@Paola21 píše:
jo těch hrozně zodpovědných se teď nějak vyrojilo..
akorát tu zodpovědnost si každý představuje jinak… bohužel. Sleduji ve svém okolí. ![]()
@stinga píše:
proč by nákup mamce po covidu a operaci měla dávat před vchod?![]()
Protože lidi jsou úplně vypatlaný a mají snad už i vymyté mozky něktěří…mně už je tady z toho všeho na blití ![]()
Normálně bych jela a mamince nákup donesla domu. Příště jim to prosimtě neříkej, ať se tohohle vyvaruješ
A pořešila bych to společné bydlení, ať se porád nemusíš zpovídat.
@Maja25 píše:
@stinga To že maminka prodělala covid, tak neznamená, že už je pro okolí OK.
Mám ve svém okolí 2 lidi, kteří prodělali covid 2× po sobě. Známá zdr. sestra prodělala první covid listopadu, druhý covid měla 3 týdny po vyléčení a pak šla na očkování a složilo ji to totálně.
Další byla kamarádky maminka, co ho měla v prosinci a teď v únoru zase.
Takže to že maminka měla covid, tak neznamená, že už je ok a vesele ji můžu domů donést nákup.
Pokud maminka chtěla jet na nákup se svoji dcerou, jak zakladatelka zmiňuje, tak si i zvládne vyzvednout nákup co by ji zakladatelka nechala před dveřma. Nemusí nákup vážit několik kilo. Může nákup mamince rozdělit do několika tašek, které v klidu maminka zvládne odnést a uklidit.
Nebo ať ho mamince donese domů a uklidí atd., ale ať dodrží všechny opatření.
Já taky bydlím s tchánovcema a dost věcí jsem odbourala, abych domů něco nezatáhla a neohrozila je. Takže s moji mamkou jsme se viděli a povídali si z okna, když mi dovezla pár věcí… A obě to chápeme, jelikož mamka přichází do kontaktu s rizikovou skupinou. A ač si připadá dobře, tak neznamená, že je zdravá.
Ono se to nezdá, ale člověk udělá jen tohle a tamto a pak se nemůžeme divit, že se to stále točí dokolečka.![]()
![]()
Taky mě nebaví se s mamkou vídat z okna atd., ale co se dá dělat. Nikoho to nebaví, ale prostě když maminka zvládne jet na nákup, zvládne si ho dle mého i sama uklidit.
Nebrala jsem to tak vážně, dokud v mém okolí nezemřel zdravý člověk jen na covid. Ano, bylo mu 60, ale to není zas takový věk na to, aby ho zabil covid. 3 dny to zvládal doma a poté si zavolal rychlou. Do týdne zemřel…
Tak ne každý vymění tchýni za vlastní matku
@Maja25 píše:Úplně stejně to může chytit i tvoje máma a budeš si vyčítat, že jsi za ní ani nepřijela
@terien To je tvůj názor.Nevíš o zdravotním stavu mé tchýně a tchána nic, tak nemůžeš soudit a napsat, že někdo vymění mamku za tchýni. A vypisovat tu zdravotní stav nebudu, nikomu do toho nic není.
A třeba moje mamka to ví, jaký je jejich zdravotní stav a pracuje v rizikovém prostředí a vyčítala by si to, kdyby tchýni s tchánem nějak ohrozila, jelikož jsou v důchodu a nikam nechodí.
A co my víme, jak to má doma zakladatelka.
Ono se to lehce píše, ale když žiješ s někým pod jednou střechou, tak je to jiné, než když žiješ doma jen s dětma a manželem.
A mám zodpovědnost ne jen za sebe, chlapa, děti, ale tím pádem i tchýni s tchánem.
A o svoji mamku bych se taky postarala stejně!!!
Ale nepotřebuji se tu před nikým obhajovat. Moje mamka s tím nemá žádný problém a jsme spolu hodně často v kontaktu a cokoliv je potřeba, tak to udělám. A nebo to udělají bráchové.