Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Tak mě asi nakonec opravdu čeká ta laparoskopie… 20.6. na kontrole mi paní doktorka řekla, že má cysta na pravé straně nejen že nezmizela, ale zvětšila se a na levé straně se mi udělala nová, 3cm. Hned za týden mě s ohledem na blížící se léto poslala na zákrok (punkce) cyst, který se provádí v celkové narkóze. Měla jsem naději, že to pomůže a už se cysty nevrátí. MS přišla v termínu, takže byla radost, že je zřejmě všechno tak, jak má být. A včera jsem začala mít opět ty samé bolesti v podbřišku jako poprvé, kdy mi ty cysty zjistili…naděje jsou fuč, příští týden jdu na kontrolu po těch punkcích a obávám se, že se minimálně na pravé straně cysta opět obnovila…Pokud mám tu smůlu, že se mi budou takto opakovat, mám silné obavy, jak to bude do budoucna s těhotenstvím… ![]()
Ahoj, taky se mi po vysazení HA udělala cysta na levém vaječníku, bolelo to jako čert, nedřív jsem si myslela, že tělo blázní po vysazení prášků a že se to srovná, ale ejhle, další měsíc to tu bylo znova…Bolest zhruba v polovině cyklu v nejvíc ikriminované dny ovulace, která trvala týden. Takže jsem naklusala k dr., co to je. A ten mi potvrdil cystu, která mi narůstá a pak praskne. Prý se to občas stává po vysazení HA a je možné, že sama vymizí a nebude. Léčí se to prý zase HA, jenže když si přejeme mimčo, tak je tato léčba zrovna nežádoucí, takže jsem zatím jenom sledovaná, snažit se můžeme, cysta otěhotnění nebrání. Mám za sebou další cyklus a už mě břicho nebolelo, vypadá to, že cysta už tam není
, takže teď už se nám to snad podaří ![]()
Tak držím palce, ať to vyjde
Mně bylo řečeno, že přes cysty se nedá otěhotnět. Trápím se a procházím léčbou již dva měsíce a teď po kontrole se uvidí, ale na 99% ji mám zpátky i po provedném zákroku (punkcích)…
Mickei, budu ti také držet pěsti, aby jsi se těch cyst zbavila, je to děs…Já jdu na roční prohlídku teď v září, tak doufám, že tam doktor najde něco jiného
. Mě se ta cysta dělala vždy jenom na tom levém vaječníku, na pravém nic, na utz jsem si v něm mohla spočítat folikuly, tak by měl snad fungovat, jak má
. Ale rozhodla jsem se, že si teď začnu měřit i bazální teplotu, abych měla i nějakou kontrolu, zda se dává tělo po té HA dohromady (vědět to, že s tím budou takové patálie, tak jsem se k ní nenechala mužíčkem po porodu přemluvit). A ty jsi taky užívala HA, nebo prostě cysta/y vyrosly samy?
Já jsem brala HA několik let a jen co jsem ji vysadila, tak se mi do dvou týdnů udělala první cysta na pravém vaječníku a za další tři týdny i na levém… Kdybych bývala věděla, co HA dokáže, tak ji zřejmě nikdy neberu a budeme se chránit jinak. A tím, že se mi zřejmě opakovaně, i přes odsátí, znovu udělala, tak začínám být nervózní, zda mě to nebude pronásledovat a nebude se to opakovat pořád dokola, a to i po laparoskopii. Na tu určitě půjdu, doktorka to říkala jako další krok, pokud se po punkcích znovu udělají… Tak přeji hodně štěstí a ať všechno vyjde a doktor najde to, co si přeješ ![]()
Ahoj holky, mám ten samí problém chodím na gyndu už asi třetí měsíc k mému doktoru že pořád krvácim, a špinim a on mi řekl že to je normální když neberu HA, přitom ji neberu 4 roky a nikdy sem nic takovýho neměla, takže mě ani nezkontroloval, nic prostě mě odbyl, no a momentálně sem přijela z dovolený kde se k tomu přidala i bolest…měla jsem strach jestli nejsem těhotná tak sem jela na pohotovost a tam mi nepříjemný pan doktor pořádně vyšetřil a řekl že mam na obou dvou vaječníkách cysty, jedna má 4cm a druhá asi 3 cm…mám strach jestli budu moct mít mimčo už takhle sem dost nemocná…no takže můj pan doktor u mě nadobro skončil…
![]()
Ahoj Anonymko.153, to je teda felčar, tvůj starý doktor, určitě ho změń!! Já mám na svého gyndaře štěstí, je to fajn chlap a když mám nějaký problém (ta cysta byla jediný) či dotaz, tak vyslechne a vyšetří. Já mám teď už druhý měsíc klid od cysty, začala jsem si měřit i bazální teplotu pro kontrolu, jestli se mi tělo vrací k normálu po té HA, a zdá se, že cyklus zdárně naskočil až tenhle měsíc (takže ty 3 předešlé měsíce věnované snažení, byly zbytečné). Doufám, že najdeš dobrého doktora, který tě dá dokupy a brzy se miminka dočkáš ![]()
Mám cystu na vaječníků už druhý měsíc. a chtěla jsem se zeptat zda mužů otěhotnět i přes ni. V poslenich dnech mi bývá nevolno a po ránu mám nechuť k jídlu, mám tlaky v pidbrisku, bolí mě bradavky a hlava a mám strašne deprese. Může to být jen tou cystou?
@mucko Ahoj, můj gyndař mi potvrdil, že můžu otěhotnět i s cystou na vaječníku. Těhotná tedy být můžeš, ale také nemusíš. Já měla taky jeden měsíc haldu příznaků a nic…Můžou to být i příznaky k blížící se ms, reakce na to strašné vedro venku, zvýšenou zátěž…Pokud máš zpoždění, tak ti odpověď může dát těhotenský test, ale zkus vyčkat aspoň týden, aby byl eventuálně průkazný. Tak ať je výsledek podle tvého přání. ![]()
Děkuji za odpověď, už mi MS druhý měsíc vynechává ale to je tou cystou, tak uvidíme zda dorazí…
@mucko Já mělacystu a ms jsem měla normálně vzhledem tomu že ti není dobře nemůžeš být opravdu těhotná?
Uvidím 13. Bych měla jít na kontrolu ale mesicky mi meskaji a myslela sem že je to normální při cyste… Ale tím, že mi je ted tak divne tak sem se chtelabzeptatbjestli s tím nemá někdo zkušenost
![]()
@mucko u mě se cysta vyskytovala 2 měsíce a ms jsem měla vždycky (jako na potvoru, když jí člověk nechce 9 měsíců vidět
), do 13 bych asi nevydržela při zpoždění čekat a šmetelila bych do lékárny pro test…
Ja si delala test skoro 2 měsíce zpátky jak se mi nedostavila ms a vyšel negativní tak sem šla na gyndu a zjistila mi 2,5cm cystu… Ale přijde mi to nějaké divné právě tak sem chtěla poradit
no, pokud byla cystička patrná a vy jste necítila porodní bolesti, nebo vám nebylo na omdlení, pak bych se možná trošinku připravila na situaci, že Vám doktor doporučí zákrok, nicméně bych to brala jako možnost preventivního vyšetření, kterého se nedostane každému a nebránila bych se tomu! Opravdu je to celkem rutinní. Mně například doporučovala laparoskopické vyšetření (tj. druh operace) moje lékařka, když jsem trpěla bolestivou ms. Samozřejmě mi přišlo absurdní jít kvůli bolestem na „preventivní operaci“ a byla to největší chyba mého života. budete mít jistotu, že je vše ok