Poradna o zdravém nošení dětí
Iva Gondeková
@avm3 aha tak pardon, asi mi někde ujely oči a čtu ob řádek, no já se teda na dovolené moc necítím, ale zase je to akční a sranda, takže vlastně jako dřív akortá v jiných rozměrech ![]()
Musí se to vyzkoušet. Já zkoušela Manducu a Ergo. Manduca mi vůbec neseděla, tlačila mě do ramen, za chvíli mě bolely a nepříjemně tlačil i bederní pás. Zato Ergo mi sedlo citelně lépe, tak jsem vzala Ergo. Jenže někdo to má přesně naopak. Vadí mu Ergo a sedí mu Manduca. A tak je to se všemi nosítky.
Novorozence bych do toho nedala a to ani do Manducy, která na to má kapsičku a ani do Erga to moc nejde, i když je ve zmenšovací vložce. Ta vertikální pozice prostě nesedí, dítě mlátí hlavičkou o matky hrudník, asi se to musí hodně dobře umět, aby se tohle nedělo. Novorozeňátko jen takový maličký živočich, co jen leží, nemá zpevněné žádné svaly.. snadno se hroutí, bortí, ťuká do hlavičky..
Klokanku bych nekoupila žádnou, i kdyby Dtest tvrdil cokoliv. Ty jejich testy jsou vůbec takové prapodivné. Často míchají hrušky, jabka, letadla. Srovnávají nesrovnatelné, hodnotí spoustu nepodstatných věcí, podstatné uniká nebo je to málo rozebráno.. V praxi je vše nakonec jinak. Mnohdy jsou dost neobjektivní v tom dtestu..
@Anielka píše:
Jiank vsechno je o praxi, navazat kriz s kapsou uvnitr je fakt za chvilku, jasne na zacatku jsem vazala deset minut… pak jsem normalne vazala venku, za dve tri minuty to byly navazane.. ale vsechno je to praxi.. ted kdyz jsem zkousela vazat na zada, jsem pochopila, ze to nic nebylo.. ale clovek se boji.. ale neni duvod..Jo a vubec bych nezacinala elastikem… proste bych koupila mekci pevny satek..
já jsem dozadu nikdy dite neuvazala, zkoušela jsem to několikrat a malem me to stalo zdravy rozum, proste to nešlo. Manduca je raz dva. Ani na ven jsem nemela satek moc rada, mě to proste trvalo dyl a i kdyz jsem mela praxi, tak jsem nesnasela to courani cipu. Manduka je vzdycky rychlejsi - samozrejmne to chce taky cvik
Jinak co se tyče kolibky, tak ta taky není vhodná na kyčle, u dcery jsem tomu moc asi neprospela, ta byla v kolibce casto. Syn pak uz radsi vubec.
@suik píše:
já jsem dozadu nikdy dite neuvazala, zkoušela jsem to několikrat a malem me to stalo zdravy rozum, proste to nešlo. Manduca je raz dva. Ani na ven jsem nemela satek moc rada, mě to proste trvalo dyl a i kdyz jsem mela praxi, tak jsem nesnasela to courani cipu. Manduka je vzdycky rychlejsi - samozrejmne to chce taky cvik
tak tak.. já si koupila manducu vlastně kvůli nošení na zádech, když byl staršímu rok. jo a vázat šátek venku - na to jsem si troufla až s mladším. u staršího až někdy v létě, po 8měsících nošení ![]()
jo a souhlas, kolíbka na kyčle nene. dokonce povídal ortoped, ptal se jestli nosím a jak. když slyšel vertikálně, pokýval hlavou a povídal - „tak to budou kyčle jedna báseň. hlavně nenoste ve vaku!“
@lucenka ja to spis myslim tak ze kdyz je náchylnost k problému s kyclema, kolibka neni to prave. A naopak vertikal je sance jak podpořit spravny vývoj kycli, v pripade ze treba neni vse uplne jak ma byt…
Kdyz ma dite nozky ok nemusi mu ublížit. Ten dr taky vidi patologie dost často..a spis bych rekla ze to řekl proto ze spousty dr tehdy prosazovali ty kolibky a naprosto zatracovali a zakazovali vertikal. To bylo v r 2007.Jenze dobre uvazany je proste fajn i na tohle…
@Nataša jo v tom máš pravdu… jenom si ještě pamatuju na to, jak jsem byla vyděšená, když jsem si před návštěvou dr. přečetla, že kolíbky nejsou na kyčle moc vhodný. A jak jsem se bála, jestli kluk bude mít kyčle v pořádku.
@miisenka nemam, takze nedovedu posoudit vsecky ty parametry typu material, pohodli pro nosice apod, co vsecko d-test posuzoval… ale staci mi jedinej obrazek primo z oficialnich Stokke stranek, abych byla schopna rict, ze tohle definitivne NENI ergonomicke nositko a je to ztelesnenim vsech tech nesvaru, ktere detem odrovnavaji zada:
http://shop.stokke.com/…l_14_New.jpg?…
@ugluk Ano, z*urvení zad dítěte za pouhých 4 730 Kč ![]()
Mimochodem, oni to nazývají ergonomickým nosítkem
Dneska už se nedá věřit skoro ničemu ![]()
@miisenka hodim par odkazu, jestli se ti chce studovat ![]()
Je to sice ukazano na satcich, ale skutecne ergonomicka nositka tyto zasady respektuji.
http://www.nosenideti.cz/clanek.php?…
@Fjodorka on tam asi clovek hodne plati za znacku. Ale nekrivdeme jen tomu Stokke, nositka, ktera se v testu umistila na druhem a tretim miste tuto silenou polohu umoznuji take!
@miisenka Koukám na tu fotku, co sem dala ugluk a to dítě je chudák propnuté, jako kdyby mělo tetanus ![]()
A i kdyby bylo sebeergonomičtější - téměř 5 tisíc? To jako doopravdy? ![]()
@Fjodorka
No ja sa v tom prd vyznam..a ked mam maleho celom od seba tak propnuty neni.. ![]()
Hezky si tam drepi a cumi..
Ale nemam s cim porovnat.. ![]()