Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Tak to jsem nevedela, ze jich je vic.
k cemu to pak je? propagujou to jak blazni a pritom
by me zajimalo co vsechno zjisti ten druhej ster, na zanety atd. a jak je spolehlivej.
Mě napadlo si najít gynekologa ženu a na prohlídku jít za přítomnosti manžela. tak chodí třeba i muslimky. Jestli jde paní o pocit jako znásilnění nebo jak to přesně psala. Ta prevence jednou ročně je fakt vhodná, dá se předejít hodně problémům. Cytologie odhaluje již před rakovinné stadium čípku které se léčí pouze konizaci. Což je velmi rychlí a snadný zákrok v celkové anestezii. Jinak ostatní potíže jako cysty či nádory dělohy, vaječníků a jiné potíže může odhalit to ruční vyšetření břicha a pochvy. A pak samozřejmě gynekologický UZ. V těhotenství je gynekologická prohlídka vhodná zejména při potížích. Třeba při potratu, mimoděložnim těhotenství. Poloha při vyšetření na gynekologii je nepříjemná, ale jinak to holt nejde…u panen se vyšetřuje přes konečník pokud je to potřeba. Nebo se udělá UZ přes břicho. I pana může mít gynekologické potíže.
@malá_holka cytologie je super vyšetření, které odhalí právě před rakovinový stav čípku. Ta varianta hrazená pojišťovnou je odlišná v tom, že stěr se nanese na sklíčko a z toho se to v laboratoři vyhodnotí
Ta nová metoda za 500kč se jmenuje LBC. Jde o to, že se ten stěr dá místo na sličko do tekutého média ve skleničce a to pak v laboratoři vyhodnotí počítač. Je to už přesnější odběr. Bohužel zatím není plně hrazena pojišťovnou.
@malá_holka zánět to nezjistí. Na to jsou jiné vyšetření. Tady jde o to, že ty rakoviny čípku jsou fakt celkem časté a díky pravidelné prevenci jednou ročně a provedení té cytologie se odhalí včas ty změněné buňky co značí stav před propuknutí rakoviny a dá se to velmi hezký léčit. Protože ta rakovina čípku bolí a dělá potíže až už je celkem pozdě. A vzhledem k tomu, že za ní mohou viry HPV přenosné pohlavním stykem je to onemocnění, které postihuje právě spíše mladé ženy žijící sexuálním životem (ale to neplatí stoprocentně).
@KlPaBa píše:
Dá se obejít celý život bez gyndy?
Základem je si přiznat, že máš nějaký problém v psychické rovině. Pomocí odborníků či odbornic na tom zapracovat a najít si gynekoložku ženu.
@anavi13 píše:
@malá_holka zánět to nezjistí. Na to jsou jiné vyšetření. Tady jde o to, že ty rakoviny čípku jsou fakt celkem časté a díky pravidelné prevenci jednou ročně a provedení té cytologie se odhalí včas ty změněné buňky co značí stav před propuknutí rakoviny a dá se to velmi hezký léčit. Protože ta rakovina čípku bolí a dělá potíže až už je celkem pozdě. A vzhledem k tomu, že za ní mohou viry HPV přenosné pohlavním stykem je to onemocnění, které postihuje právě spíše mladé ženy žijící sexuálním životem (ale to neplatí stoprocentně).
a co ten mikroskop? jak se kouka přes něj na čípek? pozná se něco?
Tak já jsem také ještě nikde nebyla (je mi 24), protože nedokáži překonat stud…Sexální život jsem nikdy neměla a už ani nevěřím, že někdy mít budu, takže se mě ani děti netýkají..
@Anonymní píše:
Tak já jsem také ještě nikde nebyla (je mi 24), protože nedokáži překonat stud…Sexální život jsem nikdy neměla a už ani nevěřím, že někdy mít budu, takže se mě ani děti netýkají..
Zkus zmenit mysleni ![]()
@Anonymní píše:
a chceš? sex a děti a jít na gyndu
@Anonymní píše:
A tak asi by bylo vhodne se zeptat - ty to chces zmenit nebo ne? Protoze pokud ano, tak zkus vyhledat odbornou pomoc, neni se za co stydet. Lepsi se poradit nez se dlouhodobe trapit. ![]()
@malá_holka to je kolposkop, tím se gynekolog koukne na čípek a vidí na něm případné změny -treba barvy, žilky nebo výrůstky…
@Parninas Nevim jak ty ale já myslím že je rozdíl se obnažovat před partnerem a přrd cizím člověkem. Názor pramení z kombinace prvních 2 důvodů
@Anonymní píše:
Jsi ještě mladá, takže se neboj. Jestli chceš partnera, děti tak máš ještě čas. Gynekologie se fakt bát nemusíš. Zubař je horší. Fakt jestli se odhlaš tak tam zajdi co nejdříve. Ono je pak fajn, když jsou nějaké potíže, tak máš kam jít. Stačí třeba bolesti břicha, či operace, kdy chtějí gyn. vyšetření. Najdi si hodnou lékařku a řekni jí o studu, je to normální se poprvé bát.
@KlPaBa píše:
@Parninas Nevim jak ty ale já myslím že je rozdíl se obnažovat před partnerem a přrd cizím člověkem. Názor pramení z kombinace prvních 2 důvodů
Tak dobre, ja to beru tak, ze kazdy ma tu uroven rekneme „obnazovani“ kazdou jinde (minimalne jsem si jista, ze ja to mam uplne jinde nez ty).
A s temi 2 duvody bys chtela neco delat? Neni nic spatneho na tom se obratit na odbornika. Sama ted resim neco z podobneho okruhu, protoze sama v sobe si to proste nevyresim. A vim, ze ignorovanim problemu bych trapila nejen sebe, ale i pritele. Chapu, ze se treba stydis, ale bude se to horsit, ver mi. ![]()
@Keyllah píše:
něco na tom bude, ty rodičky se asi opravdu necítili být celé těhotenství „zneužívány“ doktory, to že by se tak měly cítit, jim asi opravdu nevysvětlíša psát o tom, že než preventivní prohlídku a následné léčení, že je lepší utracení se ctí, než v ponížení žít dál, ti přijde normální? To není o názoru zakladatelky proč nemít dítě, to je o tom, že všem ostatním cpe, jak roztahují nohy pomalu na ulici, jen proto, že byly těhotné nebo u lékaře na prohlídce…
A mimoto dává do veřejného prostoru, že nechat se ošetřovat coby nemohoucí je nečestné a ponižující a že čestné je nechat se utratit.
Dobře: Jestli spáchá jako bezdětná sebevraždu, její volba. Ale ať z toho veřejně nedělá otázku cti.