Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Pokud budeš hodně aktivní celé těhotenství, tak by to neměl být problém, pokud tě nebudou bolet záda. Tělo to zvládne v pohodě. Ale musíš počítat s tím, že občas to bude fakt na hraně s únavou a tak, jestli jsi ve 4 měsíci, tak se to pravděpodobně brzy dost zlepší hlavně co se týče únavy a energie, ale k úplnému konci tj. cca od 35 týdne to bude fakt už opruz. Já měla v obou těhotenstvích období, kdy jsem byla naprosto v pohodě a pak do toho přišlo třeba 14 dní, kdy jsem sotva lezla a něvěděla proč, a pak zas dobrý. V druhým těhotenství jsem chodila hodně cvičit třeba 3-4× týdně (nejprve bruslit a přes zimu na heaty) a udržela jsem se super v kondici a cítila jsem se většinou moc dobře - přičítám to právě tomu cvičení. Kupodivu jsem nemusela snižovat zátěž ve cvičení, což jsem si původně myslela, že budu muset hodně omezit a že ke konci se budu už jen tak rekreačně ploužit. Tělo včetně dělohy se vycvičí na to na co je zatěžovaný. Ovšem běhat několikrát za noc do jiného patra ke staršímu synovi, mne zrovna nadšením neplnilo
Já v obou těhotenstvích pracovala až do porodu a okamžitě po něm zase, ale nedělám fyzicky. Pokud jsi zvyklá dělat noční, tak si myslím, že je to z tohoto pohledu jedno jestli jsi těhotná nebo ne, horší spíš je, jestli musíš zvedat pacienty atd. Chce to se hodně pozorovat a být rozumná, kdykoliv se to může zhoršit a je třeba mít plán B. Taky záleží jakou máš zdravotní péči jestli nejsi třeba v Anglii. Jestli máš možnost každý měsíc a časem každých 14 dní kontroly ultrazvukem, děložního hrdla, plodové vody a vývoje dítěte, tak by to mělo být naprosto v pohodě. Je to taková sázka do loterie, každý těhotenství, každý tělo i každá z nás jsme jiná a možností je milión, přeju ti, ať ti to vyjde v pohodě.
Příspěvek upraven 25.07.13 v 20:58
@Ester13
ja mam zase rada budouci maminy, ktere zvladaj kydat hnuj a jezdit s koleckem–to bych zase nedala ja!! ![]()
Ja vim, tady zakazane nejsou. Ale ja je zvladam–co se tyce toho prehozeni DEN/NOC. Unavena jsem..asi i hodne..ale nemam doma napr.uz jedno dite, bo manzela, kt bych varila, uklizela atd. takze po nocni a pred nocni
muzu spat, lezet, jit si zaplavat a dobit energii. Nemuzu si stezovat, jine tehule maji praci, doma dalsi deti a jeste musi obstaravat domacnost.
Ale zase–neumim posoudit jak na tom budu za par tydnu
.
Já prostě musím reagovat - při prvním těhu jsem pracovala do 39tt a ted při druhém do 38tt - dá se to zvládnout myslím v pohodě stačí být pozitivně naladěná - já bych doma nedokázala být ani náhodou - držím ti palečky neboj vše zvládneš ![]()
@irbis dekuji;)!!
Hodne aktivni jsem, takze prave proto jsem doufala, ze vse zvladnu. ![]()
Jen mam trosku strach, abych nejak neublizila mimu.
Ale jak pises, jde o to se hodne pozorovat a poznat, kdy STOP.
Jinak ja letam k doktorovi do CR, ale mam ho i tady. V CR si peci platim
@Petulka II tj dobre ze jsi musela reagovat
! Diky!
Wau!! To klobouk dolu!!! To ja uz predem muzu s jistotou rict, ze tak dlouho ja nebudu ![]()
@mag píše:
Může, ale nemusí, ne, že nesmí.
Fakt? Já měla pocit, že je to v zákoníku práce.
@JulkaD no, treba nejdulezitejsi bylo, ze jsem nebyla ani nastrizena, ani jsem se moc nenatrhala. S velkou jsem nemela take zadne problemy, telo se prirozene postaralo, proste uplne super.. Za par dni jsem byla jako rybicka. Nemela jsem problemy s bolesti bricha, s bolesti tam dole, proste vubec zadne a nebo tak mirne, ze jsem ani panadol nepotrebovala. I se spanim se to dalo zvladat. Dospavala jsem pres den a nebyla vycerpana, jako maminky byvaji. Ale to tehotenstvi, to jsem ta maminka, ktera by sla na materskou nejradeji hned
Jeste, ze jsem byla vedouci a tak si mohla casto sednout k papirovani, abych si odpocinula.
@JulkaD já jsem dělala v nemocnici na JIPu až do 34. týdne. Máme ventilované pacienty a v pohodě jsem to dala. Akorát jsem se bála, kdyby byla KPR, že bych asi nezvládla masírovat moc dlouho a protože jsem dvě sestry a dr., tak by to ti zbylí dva dost oddřeli za mě. Noční mi nevadily.
Ještě měsíc před porodem jsem měla ve škole zkouškové a lítala až do konce kolem 2-letého ďábla, který mi opravdu vydechnout nedal.
Takže jo, zvládat se dá všechno, v prvním těhotenství jsem byla od 12tt. na rizikáči, válela jsem si akorát jen ty šunky a byla jsem totálně neschopná. V tom druhém nebyl na neschopnost čas a bylo to těhotenství mnohem lepší a pohodovější.
@JulkaD píše:
Prosim o zkusenosti;)Mam dost narocnou praci. Pracuji dvanactky v nemocnici. Prace je to narocna jak fyzicky, tak hl i psychicky. Jedna se o soukromou nemocnici (v zahranici). Kde vpodstate mam na starosti..managnent+ale i starost o pacienty.
A jelikoz pracuji na nocni a v noci je omezene mnozstvi personalu, tak vpodstate delam vsechno..kdyz je trebaPrace me bavi. Nebo spis bavila:)). Jsem zatim jen ve 4.mesici, ale uz ted je to pro me priserne narocny.
Na materskou mohu nastoupit az 8.tydnu pred terminem..Doted jsem verila, ze to zvladnu jako nic. Ale dnes me nahlodala kamaradka, kt ma v 6.mesici priserne natekle nohy a v tech vedrech je svhopna se max jen vysprchovat, ohrat si jidlo a lehnou si k tv;). Je to moje prvni tehu a nevim, jak jsou tehule na tom vubec s pohybem (s briskem) v nejakem 6.,7.mesici??! Jestli budu vubec schopna vybehnout schody a 3 patra snad stokrat za noc
Zvladaly jste praci i v pokrocilem tehu??.
Diky za prip. konentare a zkusenosti,)!!!
Z vlastní zkušenosti můžu jenom konstatovat, že nic se takhle dopředu plánovat nedá, protože nikdy nevíš co bude za x měsíců. Já byla celou dobu v pohodě a najednou šup, během měsíce jsem přibrala 30 kilo a rodila o 2 měsíce dříve. Být Tebou tak to teď neřeším, pracuj dokud se budeš cítit dobře a jakmile to začne být nějak hustý, tak honem domů. Riskovat nemá smysl.
to je těžký. První těhotenství jsem až do konce odpracovala nejprve v živočišné, od 5 měsíce v rostlinné výrobě - zahradnictví. Tam mě převeleli od zvířata atahání 50 kg pytlů a práce se zvířaty na " odpočinek". Takže práce pro změnu na poli
![]()
Druhé- jako šefkuchařka s velením 11 ti lidem, a to gro dělal kdo? ![]()
Až do konce -32 tt. A do toho jsem ještě uklízela jako přivýdělek 2 domy. Ještě v den porodu jsem šla 4 x odhrnout sníh an cca 50 m chodníků…
Třetí už mě doktorka nechala doma, tam už bylo rizikové s ohrožením života.
Myslím, že je to všechno o tom, jak se budeš cítit a jak se bude vyvíjet těhotenství. Nevím, jak je to jinde, tady by jsi dnes až asi automaticky dostala rizikovku ![]()
Za sebe, ja sem pracovala i hodinu pred porodem (planovany CS), syn se narodil v 8 rano a presmerovavala sem mobil v 7
Jasne, nedelala sem nic fyzicky narocneho (zakaznicky servis s tel. a e-mail help 24/7), ale kdyz si na to ted vzpomenu, rikam si, ze sem docela magor ![]()
@Ester13 píše:
Fakt? Já měla pocit, že je to v zákoníku práce.
V zákoníku práce to je, ale takhle
§ 239
(1) Koná-li těhotná zaměstnankyně práci, která je těhotným zaměstnankyním zakázána nebo která podle lékařského posudku ohrožuje její těhotenství, je zaměstnavatel povinen převést ji dočasně na práci, která je pro ni vhodná a při níž může dosahovat stejného výdělku jako na dosavadní práci. Požádá-li těhotná zaměstnankyně pracující v noci o zařazení na denní práci, je zaměstnavatel povinen její žádosti vyhovět.
@mag píše:
V zákoníku práce to je, ale takhle§ 239
(1) Koná-li těhotná zaměstnankyně práci, která je těhotným zaměstnankyním zakázána nebo která podle lékařského posudku ohrožuje její těhotenství, je zaměstnavatel povinen převést ji dočasně na práci, která je pro ni vhodná a při níž může dosahovat stejného výdělku jako na dosavadní práci. Požádá-li těhotná zaměstnankyně pracující v noci o zařazení na denní práci, je zaměstnavatel povinen její žádosti vyhovět.
aha, díky.
Já jsem poslední 3 měsíce nemohla v noci spát a pak jsem chodila do práce, takže me by ty noc ji nevadily
. Pokud je vše OK, tak to zvadnes