Daň z pronájmu bytu

Napsat příspěvek
Velikost písma:
262
27.12.12 21:10
@j.a.n.i1 píše:
@pajuleh No, je třeba jasně rozlišit a doložit co jsou služby a co nájem, pokud by to rozlišeno nebylo, tak daň vychází na cca 10tis.

no mame spolecne na cely barak hodiny takze rozpicitat to nejde bydli nas tady hodne..to je tak hodne? ja myslela ze pokud to nepresahne nejakou sumu rocne neplati se nic nebo uplne minimum..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8518
28.12.12 07:40
@pajuleh píše:
no mame spolecne na cely barak hodiny takze rozpicitat to nejde bydli nas tady hodne..to je tak hodne? ja myslela ze pokud to nepresahne nejakou sumu rocne neplati se nic nebo uplne minimum..

To je sice pravda, ale pokud tchán pracuje a má vedlejší příjem vyšší než 6000,– ročně, pak musí podat přiznání a příjem zdanit. Vychází se z toho, co máte uvedeno ve smlouvě o pronájmu. Pokud je uvedeno, že mu platíte 8000,– z toho je 5000,– jako záloha na služby a 3000 nájem, pak se do příjmu z pronájmu počítají jen ty 3000,–. Pokud ale je ve smlouvě uvedeno že tchán dostává 8000,– pak zdaňuje těch 8000,–. Tchán si z tohoto příjmu může odečíst v přiznání výdaje, buď ve výši 30% nebo skutečné (např. opravy, odpisy apod.).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
262
28.12.12 08:08

Mame psane dohromady 8500 a neni tam rozepsane co je najem a co naklady..takze to teda bude delat tech 10000 rocne i po odecteni tech 30%?ach jo pripadam si jak blb opravdu se v tom nevyznam:(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8518
28.12.12 08:45

Ano, pokud bude odečítat 30%, pak to vychází cca na těch 10000,–. Ještě záleží také na dalších okolnostech, např. jestli pracoval celý rok, nemarodil, jaké má ostatní částky, které by daň snížíli, např. životní nebo penzijní pojištění, invalidní důchod, vyživovanou manželku atd. Nebo pokud by byl dům v SJM a tchýně nemá příjem, mohlo by se to napsat na ni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
262
28.12.12 09:08
@Hanula1212 píše:
Ano, pokud bude odečítat 30%, pak to vychází cca na těch 10000,–. Ještě záleží také na dalších okolnostech, např. jestli pracoval celý rok, nemarodil, jaké má ostatní částky, které by daň snížíli, např. životní nebo penzijní pojištění, invalidní důchod, vyživovanou manželku atd. Nebo pokud by byl dům v SJM a tchýně nemá příjem, mohlo by se to napsat na ni.

ne jsou rozvedeni:(tchan tady ma trvale bydliste ale nezije tady..je to barak ktery vlastni a je rozdeleny na 2 bytove jednotky, dole bydli deda, svagrova a jeji dcera a tchan. Nahore ja a pritel..no tak to je ani moc nevyplati, kdyz nam vysl prispevek na bydleni 2500 a dan by byla 10000:(samosebou ze mu platime min, jen ve smlouve je psane vic at nam ten prispevek vyjde…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
262
28.12.12 09:10
@pajuleh píše:
ne jsou rozvedeni:(tchan tady ma trvale bydliste ale nezije tady..je to barak ktery vlastni a je rozdeleny na 2 bytove jednotky, dole bydli deda, svagrova a jeji dcera a tchan. Nahore ja a pritel..no tak to je ani moc nevyplati, kdyz nam vysl prispevek na bydleni 2500 a dan by byla 10000:(samosebou ze mu platime min, jen ve smlouve je psane vic at nam ten prispevek vyjde…
a zmenilo by se neco kdyby mel psany jiny prijem ze zamestnani? treba zaklad? psala jsrm ze ma prijem ze zamestnani 15000 ale nevim presne kolik ma psano ve smlouve
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101869
28.12.12 09:47
@pajuleh píše:
ne jsou rozvedeni:(tchan tady ma trvale bydliste ale nezije tady..je to barak ktery vlastni a je rozdeleny na 2 bytove jednotky, dole bydli deda, svagrova a jeji dcera a tchan. Nahore ja a pritel..no tak to je ani moc nevyplati, kdyz nam vysl prispevek na bydleni 2500 a dan by byla 10000:(samosebou ze mu platime min, jen ve smlouve je psane vic at nam ten prispevek vyjde…

No, co k tomu dodat… chcete podvádět, abyste dostali od státu vyšší příspěvek a ještě se ti nelíbí, že by to tchán musel zdanit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
262
28.12.12 09:55

Podvadet?!no ono v tom je to strasne tezko, vzdyt stat nikomu nic neda jsem osvc a vim. o cem mluvim…nejde ze platime 2000 a ve smlouva mame 8500 platime 7000 tech 1500 neni zas tak moc…a myslim ze nejsem jedina ruku nna srdce, kdybych byla taaak hrozny clovek, neplatim dane vubec…ale i tak diky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8518
28.12.12 12:29

No ono je to tak víceméně nastaveno, že pokud stát přidá potřebným na příspěvku na bydlení, tak zase na druhé straně to na někom musí vybrat na daních. Jak vysoký má tchán příjem ze zaměstnání na tom moc nezmění, podle zákona pokud má příjem ze zaměstnání a ostatní příjmy vyšší než 6tis. ročně, je povinen podat přiznání. Ale vždyť přece není problém sepsat smlouvu tak, že rozdělíte částku za nájem a za služby a pak bude tchán zdaňovat pouze opravdový nájem a ne celých 8500,–. A nebo si výdaje nedá procentem, ale skutečné a pak si myslím, že se určitě dostane na částku nižší. Akorát by asi byly výdaje navíc za nějakou účetní, není to sice složité, ale člověk se v tom musí aspoň trošku orientovat.
@j.a.n.i1 já bych příspěvek na bydlení zrušila úplně, protože právě tak, jak je teď nastavený nahrává právě těmto spekulacím. Když vidím jisté naše spoluobčany, jak za ně stát platí v rozpadlých ubytovnách nájem, který je vysoký tak, že odpovídá ubytování v lepším tříhvězdičkovém hotelu, tak čert tady těch 1500,– seber! Tady je v první řadě špatně sepsaná ta smlouva.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
llajla
28.12.12 18:39

Odvod z pronájmu

Prosím o radu, vlastním RD, kde platím hypotéku 8.800, jeden pokoj pronajímám za 2.500/měs. lze z této částky uplatnit odpisy na hypotéku´, nebo přiznat celkovou částku. Děkuji

• Citovat
  • Upravit
8518
29.12.12 08:48
@llajla píše:
Prosím o radu, vlastním RD, kde platím hypotéku 8.800, jeden pokoj pronajímám za 2.500/měs. lze z této částky uplatnit odpisy na hypotéku´, nebo přiznat celkovou částku. Děkuji

Nevím, co myslíte jako odpisy na hypotéku :-( Ale do přiznání musíte jako příjem zadat celou částku, tedy 2500×12. K tomuto příjmu si můžete uplatnit výdaje a to buď ve výši 30% z příjmů nebo výdaje skutečné, např. odpisy, úroky z hypotéky, opravy apod. ale pouze v takové výši, která by byla v poměrné výši k tomuto pokoji. Zbylá část úroků z hypotéky lze odečíst od základu daně, pokud splňujete podmínky uvedené v zákoně o daních z příjmů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3
29.12.12 11:35

rada

Dobrý den, můžete mi prosím poradit. Pronajímám byt v os. vl., nájem je 8.000,– včetně poplatků spojených s užíváním bytu (teplo, vodné, stočné atd.), na byt splácím hypotéku 4.300,–, nájem 4400,–, Můžete mi prosím poradit, jak toto danit? Co mohu odepsat - odpisy dle § 31, údržba, opravy, úroky z úvěru apod. (koupě např. TV, nové podlahy, malování..)
Předem Vám moc děkuji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
llajla
29.12.12 15:30

@Hanula1212 Děkuji za rychlou reakci, asi jsem se špatně vyjádřila, úroky z hypotéky si v daňovém přiznání uplatňuji. Pokud dobře rozumím, tak je v daňovém přiznání kolonka „náklady“ a já si z celkové získané částky vypočítám 30% a tu zde uvedu? Jedná se o to, že částka 2500,– zahrnuje spotřebu energie, teplo a vodu.
Ještě mám jeden dotaz. Pokud přijde udání na fin. úřad, kolik roků zpětně zjišťuje fin.tuto skutečnost? Na účet mi chodila částka, ale nebylo uvedeno, o co se jedná. Děkuji moc :)

• Citovat
  • Upravit
8518
30.12.12 07:48
@jajaka píše:
Dobrý den, můžete mi prosím poradit. Pronajímám byt v os. vl., nájem je 8.000,– včetně poplatků spojených s užíváním bytu (teplo, vodné, stočné atd.), na byt splácím hypotéku 4.300,–, nájem 4400,–, Můžete mi prosím poradit, jak toto danit? Co mohu odepsat - odpisy dle § 31, údržba, opravy, úroky z úvěru apod. (koupě např. TV, nové podlahy, malování..)
Předem Vám moc děkuji.

Pokud máte ve smlouvě rozdělenu částku za nájem a zálohy na energie, pak do přiznání do příjmů z pronájmu dáte pouze částku za nájem. Do výdajů můžete uvést to, co se vztahuje k tomuto příjmu. Při případné kontrole musíte prokázat že např. nová podlaha byla položena právě v tomto bytě. To co uvádíte bych tam klidně dala, nejsem si moc jistá tou TV, ale možná by taky prošla :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8518
30.12.12 08:01
@llajla píše:
@Hanula1212 Děkuji za rychlou reakci, asi jsem se špatně vyjádřila, úroky z hypotéky si v daňovém přiznání uplatňuji. Pokud dobře rozumím, tak je v daňovém přiznání kolonka „náklady“ a já si z celkové získané částky vypočítám 30% a tu zde uvedu? Jedná se o to, že částka 2500,– zahrnuje spotřebu energie, teplo a vodu.
Ještě mám jeden dotaz. Pokud přijde udání na fin. úřad, kolik roků zpětně zjišťuje fin.tuto skutečnost? Na účet mi chodila částka, ale nebylo uvedeno, o co se jedná. Děkuji moc :)

Ve smlouvě by mělo být rozdělono, kolik peněz z částky 2500,– je záloha na energie a kolik činí samotný nájem. Pokud by např. 2000 byla záloha na energie, kterou na konci roku nájemci vyúčtujete a 500,– byl samotný nájem, pak daníte 6000,– ročně. To je Váš příjem. Pokud by takto celková částka rozdělena nebyla, pak zdaníte 30000 (2500×12). Tuto částku uvedete do přiznání jako příjem, pod tím je kolonka výdaje, zde uvedete buď 30% z 6000 (nebo 30000), nebo částku, která odpovídá skutečným výdajům. Tedy opravy, úroky z hypotéky, apod.)A do daňového základu půjde rozdíl příjmů a výdajů. Co se týká úroků z hypotéky: Pokud je nemovitost částečně pronajímána, můžete si jako odpočet ze základu daně odečíst pouze poměrnou část úroků, které využíváte pro svou bytovou potřebu. Ta část úroků která se vztahuje k pronajímanému pokoji by měla být uvedena právě ve výdajích které jsou uvedeny v kolonce příjmů z pronájmu. Jinak FÚ může doměřovat obecně 3 roky zpětně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák