Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Chápete to dobře. Evidenci si můžete vést klidně v sešitku nebo v nějaké excelovské tabulce, kde bude datum a částka za pronájem bez služeb. To úplně stačí. Nebo můžete nájemníkovi vystavit každý měsíc příjmový doklad, na konci roku jen sečtete. Jinak pokud máte vše ošetřeno ve smlouvě, pak je všechno tak, jak píšete. Do přiznání uvedete pouze příjem za pronájem, jinak nic nedokládáte a evidenci si schováte pouze, kdyby náhodou přišla kontrola z FÚ. Pokud byste některý rok např. investovala více do oprav a vyplatilo se dávat skutečné výdaje než jen 30%, povedete ještě evidenci výdajů, podobnou jako příjmů.
Dobrý večer, jsem na RD 11500 czk, 2 dny v týdnu pracuji… za rok 2012 byl roční příjem 60tis. czk. Od 2/2012 pronajímam byt, bez energií je měs. splátka 3 tis. czk. Kolik podle Vás budu platiť dan za pronájem? Myslíte, že stačí údaje o platbe za pronájem říct účetní v práci a ona to do daň. přiznání doplní nebo si musím podat přiznání sama? Děkuji za odpověď!
Daňové přiznání si musíte podat sama. Daň platit nebudete žádnou. Pokryje ji sleva na poplatníka. Do přiznání uvedete příjem za pronájem, k němu buď skutečné výdaje nebo výdaje ve výši 30% z příjmů. Příjem ze zaměstnání uvedete v případě, že byl zdaněn zálohovou daní. Zálohová daň se sráží v případě, že byl měsíční příjem vyšší než 5000, pokud byl nižší než 5000, pak záleží na tom, jestli bylo nebo nebylo podepsáno prohlášení k dani - růžový formulář. Pokud je brigáda u stejného zaměstnavatele jako před RD, pak jistě podepsané prohlášení je. Pokud je u jiného zaměstnavatele, prohlášení podepsané není a příjem byl menší než 5tis., pak byla sražena srážková daň a tento příjem se již nikam neuvádí. Kdyžtak to zkuste upřesnit.
Jde o jiného zamestnavatele a měs. je to od 7-12 tis. czk. Měla jsem sráženou zálohovou daň. Nic jsem zatím nepodepisovala. Děkuji!!!
Tak v tomto případě požádejte zaměstnavatele o potvrzení o zdanitelných příjmech. Do přiznání uvedete příjmy podle potvrzení + do přílhy č.2 příjmy z pronájmu a výdaje ve výši 30%. Daň pokryje sleva na poplatníka a zálohy na daň, které byly sraženy v průběhu roku budou vráceny.
Ještě se chci zeptat, jestli k přiznání připojuji nájem. smlouvu. Děkuji!
@Hanula1212 Dobrý den/Ahoj koukám, že rozumíš danovému přiznání, chtěla bych poprosit o radu. Pronajímám byt, uplatnuji skutečné výdaje (loni poprvé), účetní mi udělala na byt odpis, chtěla jsem si do nákladů dát i úroky z úvěru a pojištění bytu, ale řekla mi, že to nejde. Všude, ale čtu, že to tak jde, můžete mi prosím poradit, jestli to tak skutečně je a pokud ano, jestli musím vést evidenci výdajů… díky moc.
Tak pokud dáváš do přiznání skutečné výdaje, pak jejich evidenci vést musíš. Pokud sis na byt, který pronajímáš brala úvěr, pak nechápu, proč bys nemohla dát i úrok z tohoto úvěru, stejně jako pojištění tohoto bytu. Podle mého je to klasický náklad na dosažení příjmu. Proč to tam nechce dát?
@Hanula1212 to nevím, jako kdyby tomu nerozuměla a to je velká firma… tak nevím, zkouším si sehnat někoho jiného, ale zatím nevím kde… protože pak bych neplatila nic, a prosím jak se vede ta evidence, když žádné výdaje nemám
@Hanula1212 Tak to pojištění taky nechápu
u toho úroku mi akorát napadá, jestli se to netluče s těmi odpisy ceny bytu, jako že je to tam vlastně 2×, ale nejsem účetní, aplikuju na to matematickou logiku, což může být s ohledem na zákony značně zavádějící.
@j.a.n.i1 ale to by mi řekla, ona tvrdila nějaký nesmysl…příšlo mi, jako kdyby to dělala poprvé… doufám, že mi to loni udělala dobře, ach jo
Tak předpokládám, že pokud je dává do nákladů, tak už je nedává do odpočtů. Tam by to ani dát nešlo, protože nesplňuje podmínky bydlení.
@kacka-22 nikoho hledat nemusíš. Normálně vem sešit, na jednu stránku vždycky napiš datum a přijatou částku za nájem a na druhou stránku si piš podobně výdaje. Datum a částku, k tomu o co šlo např. opravy, pojištění, atd. 31.12. napíšeš odpisy a úroky z úvěru. Pak sečteš a dáš do přiznání Příloha č.2 §9. Lístky např. od oprav si k tomu schovávej. Nebo si udělej v excelu tabulku.
Dobrý den, letos začínám pronajímat byt v družstevní v osobním vlastnictví, jsem už v důchodu
zaevidovala jsem se na odvod daní z pronájmu bytu na
myslela jsem, že tomu rozumím a nějak se do toho zamotávám
z důvodu, abych měla vše pod kontrolou co se týče placení vybírám od nájemce platby, které posílám na SBD a elektiku
platba na sbd se skládá ze záloh na vodu ,tepl.vodu,stočné, vytápění bytu
tyto zálohy jsou v případě nedopl. udělány tak, že náj. vše doplatí, když bude přeplatek tak vše vrátím u elektriky je to také tak,
z platby ostává částka, kterou beru jako provizi za pronájem, v případě je investuji do oprav v bytě, které budou potřeba
zda tomu rozumím z této částky se odpočitá paušál 30%
PŘÍKLAD = NÁJEMNÍK POSÍLÁ KČ 9500…ZÁLOHY JSOU 6500KČ, OSTATNÍ POPLATKY 500KČ = CELKEM 7000KČ…OSTÁVÁ 2500KČ T. J.30000KČ ROČNĚ z této částky bych odečetla paušál 30% co ostane t. j.21000kč by se zdanil 15%
tak tomu rozumím já vše mám ve smlouvě napsáno
DÁLE SE PROSÍM PTÁM, JAKOU EVIDENCI MÁM VÉST A CO PŘIKLÁDAT
MOC DĚKUJI ZA ODPOVĚD LENKA