Dát děti tchýni?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
16694
20.2.14 07:59

Tcháni bydlí 200 km daleko. Děti je vidí každý měsíc na víkend (jednou jedeme my tam, podruhé oni se) + vánoce a v červenci jsme tam jeden týden. V srpnu si vyzvednou staršího a na týden ho mají u sebe (od tří let). Myslím si, že není problém ve vztahu děti-prarodiče, ale rodiče-prarodiče (vy a tcháni). Vy jezdíte 250km na otočku? To tam ani nepřespíte?

Jinak dceři (dva a půl) dám polévku občas horkou s tím, že musí foukat, se synem (skoro 5 let) si dáme občas uzenou makrelu a tam je kostí…zvládá přebírat.

Ale je to hodně o důvěře. Pokud tchánům z jakéhokoliv důvodu nedůvěřujete, nedivím se, že se vám do toho nechce. Začněte postupně. Přijeďte k nim, dejte si tam kafe, nechte jim tam děti a běžte třeba na procházku, do města, na oběd do restaurace, do kina…prostě cokoliv. Děti si na ně líp zvyknou a vy budete moct zhodnotit, jestli na to tcháni mají. Budete rozhodně klidnější, když jim dáte možnost postupně krmit (že půjdete na oběd) a uspávat (půjdete do kina). Jo a tedy na 14 dní bych se zdráhala dát i syna a to jsem na týden zvyklá :lol: a mladší bych nedala. To spíš tak za rok :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11522
20.2.14 08:01

Na 14 dni nikdy! mozna tak vikend..
zvladnout by to asi zvladli, ale spise to psychicky nezvladnes ty a detem by se taky velice rychle styskalo a spise by pocitali dny do konce odjezdu…tot muj nazor :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14064
20.2.14 08:04

Já mám taky děti ve věku 4 roky a 2,5 roku a tchýni, kterou moc nemusím, vídají málo. Když jsem viděla, že v asi 3 letech už má ta starší chuť s babičkou být, tak tam jela asi 2× na víkend s manželem. Mezitím trochu vyrostla i ta mladší a přišlo mi, že už by to taky dala, společně se ségrou. Takže vloni v létě u nich byly obě holky na týden, to jim bylo 3,5 a necelé 2 roky. Teď v zimě jely zase na týden a v létě bude zase týden prázdnin u babičky…
Jako asi se jim po mně zasteskne, ale to je normální. Nevím, jestli by mi tchýně řekla, že brečí, ale jsem si jistá, že kdyby se jim stýskalo hodně, tak druhý den zavolá, protože o uřvané děcka nikdo nestojí :lol:
Na jídlo, třeba na ty kosti, na horké kafe, upozorňuju předem v mailu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7139
20.2.14 08:12

Nedala bych je a určitě ne na 14 dní, půjčila bych je, až by uměly obě dobře mluvit a říct co chtějí a samy by si přály tam jet

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1987
20.2.14 08:27

Nečetla jsem příspěvky. Naprosto tě chápu a tvé důvody se mi zdají důležité. Naši děti mají babičku jenom 50km daleko a stejně mi tam 5,5letá vydrží max. dvě noci. Už se mi jednou stalo, když ji bylo kolem pěti, tak ji babička ubrečená vezla domů a to jen proto, že chtěla pohádku louskáčka :roll:, kterou babička neměla…No a malej ještě nebyl přes noc mimo domov. Moje holka by u babičky určitě nevydržela 14 dní a nedovedu si ani představit toho malého. Tak u nás to naštěstí takto vyhovuje obou stranám. Babička se těší až děti budou ještě větší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1312
20.2.14 08:28

Já bych je dala třeba na víkend. Aby si mohli na sebe navzájem pomalu zvykat. Z toho cos tu vypisovala se mi jako problem jeví jen to nezavolání. Ale taky si říkám proč asi. Z dost věcí děláš vědu. Tchán taky nikdy sám nepřebalil, dokud žila tchýně. A teď to zvládá v pohodě. Prostě musí a my mu tu šanci to vyzkoušet dali. Jak píšeš o tom jídle, to už vůbec nechápu. Dyť máš to nejmenší 2,5 letý. Naše v roce a půl malý kostky v polívce jedla. Foukat do jídla umí teď ve skoro 2 letech. Taky mi přijde, že tchýni nicnenecháš dělat od začátku, tak se ti do toho prostě nechce plest a nechá to dělat tebe. Viz třeba i to jídlo.

Příspěvek upraven 20.02.14 v 08:38

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
406
20.2.14 08:30

Taky bych je nedala na 14 dní. Na víked možná, ale musela bych u toho být já nebo manžel, aspoň u prvních návštěv, ale k tomu druhému body- nevidím důvod proč by měla koupat, přebalovat či dělat jiné věci s tvými dětmi. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29577
20.2.14 08:34
@pavlats píše:
Ahoj, zajimaly by mě Vaše názory.
Mám dvě děti 2,5 a skoro 4 roky. Manželovo rodiče bydlí 250 km daleko. Neustále chtějí holky aspoň na 14 dní k sobě a mi s manželem stále vymýšlíme výmluvy protože:
  1. Holky na ně vůbec nejsou zvyklé. Vidí je jednou za měsíc na jeden den. Z toho s nimi ta mladší tak půl dne vůbec nemluví, než si je trochu okouká.
  1. Tchýně nikdy holky nepřebalila, nevykoupala, nenakrmila, neuspávala. Nikdy ani neprojevila zájem něco z toho dělat nebo se jen dívat. Pořád jenom říká, jak by všechno zvládli.(přece vychovala dvě děti - před 40ti lety)
  1. Tchyně se před námi nechce schodit, takže se dost bojím a myslím že oprávněně, že by nám nezavolali, kdyby u nich holky brečely. (Tchyně by musela přiznat, že to nezvládli.)
  1. Vůbec jí nedochází, že musí hlídat, co dá malým dětem jíst - klidně jim dá polévku, kde jsou malinkaté kostičky. Výpek z masa i s kostmi jim naleje na brambory. Na talíř jim dá rýži, zaleje ji vařící omáčkou a dá jim to se slovy - papejte.
Atakdále… je toho víc, ale tohle je asi nejdůležitější. Jsem divná, že jim ty holky nechci dát? Jak byste se zachovaly Vy? Ráda si přečtu názory ostatních.

1. nikdy jste jim ani nedali šanci, aby si děti na ně zvykly. To by se mělo dít přirozeně od jejich útlého dětství
2.A dostala tchýně vůbec někdy možnost se o ně starat v takové míře, jak to tady popisuješ?
3.Brečí každé dítě. Vám doma děti nebrečí? Nehrotíš to trochu moc?
4.No to už je úplně vrchol, dvouapůlleté a 4 leté děti snad umí jíst normální stravu :mrgreen: Babička se dle popisu chová normálně…
Moje odpověd´:
Ano, jsi divná, přecitlivělá a odpíráš svým jednáním dětem vztah s prarodiči.
Být tvojí tchýní bych teda nechtěla. :andel:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
pavlats
20.2.14 08:38

Holky, děkuji za názory.
Jen pro dokreslení situace: máte pravdu, že jde o to, že k nim nemáme důvěru. Než aby přiznali, že holky nezvládnou, tak zapřou i nos mezi očima. My jsme se s manželem domluvili, že tam holky dáme až bude té stařší aspoň 6 a bude umět z telefonu zavolat sama, že chtějí případně domů. Samozřejmě, že je tam nedáme hned na 14 dní, ale nějak postupně. Blbý je, že je to tam a zpátky cesta na osm hodin, takže si nedovedu představit, dát je tam na odpoledne nebo den, jak tu někdo psal. Ale to nějak vymyslíme.
Jinak oni k nám jezdí někdy i na dýl, ale ani jeden z nich prostě nikdy nemá zájem o holky pečovat. Oni se s nimi jenom baví, hrají si (což je fajn), ale stejně je vše ostatní na mě, s ničím nepomůžou (ohledně holek, myslím), když u nás přespávají, tak ani neprojeví zájem jim třeba před spaním přečíst pohádku, nebo prostě cokoliv.
V listopadu jsem byla týden v nemocnici a tchyně tu byla manželovi pomoct. Podle toho co říkal, tak toho měla plné kecky a vůbec nevěděla, co s holkama dělat. Byla tu tři dny a byla z toho pěkně vyřízená (a to byl manžel doma, nebyla s holkama sama).
Potíž je v tom, že tchánovci, když stavěli barák, vozili své dvě děti (jednomu byl rok a druhému dva) ke svým rodičům na třeba na dva měsíce v kuse, aby měli klid na stavění. Berou to jako normální a prostě nechápou, že my s tím nesouhlasíme.
Pořád mají plnou pusu řečí, jak by všechno zvládli, ale podle toho jak se chovají, jim to mám věřit? Nevím, možná jsem špatná já, ale manžel se mnou souhlasí. Já jim ty holky nechci brát, chápu, že s nima chtějí být víc, ale oni prostě pořád jen melou a snaha žádná. Aspon tak mi to přijde no :nevim:

• Citovat
  • Upravit
1166
20.2.14 08:46
@pavlats píše:
Holky, děkuji za názory.
Jen pro dokreslení situace: máte pravdu, že jde o to, že k nim nemáme důvěru. Než aby přiznali, že holky nezvládnou, tak zapřou i nos mezi očima. My jsme se s manželem domluvili, že tam holky dáme až bude té stařší aspoň 6 a bude umět z telefonu zavolat sama, že chtějí případně domů. Samozřejmě, že je tam nedáme hned na 14 dní, ale nějak postupně. Blbý je, že je to tam a zpátky cesta na osm hodin, takže si nedovedu představit, dát je tam na odpoledne nebo den, jak tu někdo psal. Ale to nějak vymyslíme.
Jinak oni k nám jezdí někdy i na dýl, ale ani jeden z nich prostě nikdy nemá zájem o holky pečovat. Oni se s nimi jenom baví, hrají si (což je fajn), ale stejně je vše ostatní na mě, s ničím nepomůžou (ohledně holek, myslím), když u nás přespávají, tak ani neprojeví zájem jim třeba před spaním přečíst pohádku, nebo prostě cokoliv.
V listopadu jsem byla týden v nemocnici a tchyně tu byla manželovi pomoct. Podle toho co říkal, tak toho měla plné kecky a vůbec nevěděla, co s holkama dělat. Byla tu tři dny a byla z toho pěkně vyřízená (a to byl manžel doma, nebyla s holkama sama).
Potíž je v tom, že tchánovci, když stavěli barák, vozili své dvě děti (jednomu byl rok a druhému dva) ke svým rodičům na třeba na dva měsíce v kuse, aby měli klid na stavění. Berou to jako normální a prostě nechápou, že my s tím nesouhlasíme.
Pořád mají plnou pusu řečí, jak by všechno zvládli, ale podle toho jak se chovají, jim to mám věřit? Nevím, možná jsem špatná já, ale manžel se mnou souhlasí. Já jim ty holky nechci brát, chápu, že s nima chtějí být víc, ale oni prostě pořád jen melou a snaha žádná. Aspon tak mi to přijde no :nevim:

Tak když tam jezdíte i s dětmi, tak tam zůstaňte jednou na víkend. Ráno se s manželem sbalte, děti nechte na celý den babičce a sami si udělejte volný den. Jděte se podívat po nákupech, zajděte si zaplavat, na dobrý oběd, do kina ap. A večer se vraťte :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1312
20.2.14 08:48
@Daduka píše:
Tak když tam jezdíte i s dětmi, tak tam zůstaňte jednou na víkend. Ráno se s manželem sbalte, děti nechte na celý den babičce a sami si udělejte volný den. Jděte se podívat po nákupech, zajděte si zaplavat, na dobrý oběd, do kina ap. A večer se vraťte :nevim:

Udělala bych to úplně stejně. Nebo si případně někde poblíž zamluvila pokoj v penzionu. A užila bych si volného dne a noci :-))

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12743
20.2.14 08:52

@pavlats 14 dní bych nedala. to mi přijde dlouho stýskalo by se mi.

1. ano to by mohl být problém
  2. myslíš, že pana manžela taky nikdy neuspávala, nepřebalovala, nekoupala??? aporos ty si to před tím na nějakých dětech trénovala nebo ses to taky učila na svých?
  3. každé dítě brečí, můj syn taky brečí přes den, že chce tátu a to znamená že ho mám hned odvolat z práce? prostě to chvilku vydrží. nevěřím tomu že kdyby nějak vysloveně strádaly tak se tchýně neozve

4)no tohle už je hodně vyhrocené. Proboha nejsou to kojenci. Kostičky v polévce snad zvládnou rozkousat, kosti z jídla si vyberou a horké vyfoukají. Tohle můj syn zvládá v pohodě takže myslím že čtyřletá a 2,5 letá to zvládnou taky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Run
20807
20.2.14 08:52

@pavlats tak upřímně - s tím jídlem si děláš srandu, ne? Moje je mladší a když ochutná něco horkého tak to vyplivne a další sousta si fouká.. A zbytek - už jsou velký, navíc jsou dvě, takže bych nejdřív zkusila víkend.. Možná budeš překvapená, jak budou z té změny nadšené ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1166
20.2.14 08:55

@Ajuše Přesně tak, poprvé bych je tam nechala přes den, ale na noc bych byla zpět. A příště bych je tam nechala i přes noc, ale byla bych někde poblíž (kvůli té dlouhé cestě). Buď v penzionu, nebo bych poblíž našla welness pobyt 8)
Jaj, co bych dala ze tchýni, co by nám chtěla hlídat děti :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6889
20.2.14 09:02

@Daduka napadlo mě to samé. Prostě jim děti nechat na celý den a přijít až budou spát.
To můžete udělat i když budou oni u vás.

Já mám taky problém dát děti tchýni. Mám vždycky špatný pocit. Je to pro mě cizí člověk i když ji znám 10 let. Jezdí k nám nebo my k nim tak 1× do měsíce na kafe takže návštěvy taky žádná sláva. Ale děti ji o prázdninách dávám. Loni byli u ní na chalupě 2× po týdnu staršímu bylo 5 a mladšímu 2,5. Samozřejmě se nic nestalo až na kousanec od bratrance. Během toho týdne mám vždycky minimálně jednou za den myšlenku co asi dělají jestli je vše v pořádku. Když mě to hlodá moc tak prostě zavolám. Ale je to spíš jen chvilkový pocit. babička se naučila večer napsat na skype, že už děti spí přihodí nějakou příhodu ví, že mě to uklidní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí