Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@berry4 Naprosty souhlas, je krasne co delate pro dceru
Zazitky s prarodici jsou vzacne
![]()
@pavlats napíšu ti jen jedno-až budou větší, tak už bude pozdě. Psychosoiální vazby se budují od útlého věku. V podstatě pro tu starší je už ted´pozdě. Ale to ty ssama pochopíš až časem. Zřejmě jsi sama nepoznala péči a lásku prarodičů od útlého věku, proto tak smýšlíš… ![]()
@flakon píše:
@pavlats Za tyhle podmínky bych taky asi nedala a kor když na ně nejsou zvyklý, dala bych nejdéle na týdenjá mám 15 měsíčního klučika a babička ho uplně zbožnuje spal u ní už když mu byli 2,5 měsíce na víkend
a teď s ní ojdel na týden na hory, ale můžu ti říct že už mi je dost smutno
v sobotu se vrací…
Neee, ja te nasla ![]()
![]()
![]()
![]()
@berry4 Proč je pozdě? Na co?
To slyším prvně. A psychosociální vazby se budují výhradně pobytem na 14 dní? A nejlépe v Turecku? Jinak smůla? Marjapanno, to jsem teda fakt prošvihla, asi to budu muset synovi nějak vysvětlit, že pro něj už je na vztah k babičce a dědovi pozdě, když ho nemaj sami na půlku prázdnin, sotva mi odpadl od prsa ![]()
Proboha dekuji za to, ze jsem se narodija te predesle normalni generaci.
@Lomikára BOŽE
děvče
- přemýšlím, kam jsi rozum dal… Píšu o psychosociálních vazbách k dalším členům rodiny. Bez ohledu na místo(Turecko a jiné destinace),ale s ohledem na čas trávený spolu-BEZ RODIČŮ nejlépe. Čas a prožitky strávené s ostatními členy rodiny, na vytváření vazeb, vzorů a vzpomínek.
Jsi asi taky trochu mimo mísu, což?
že kojíš až do puberty pomalu, je tvůj problém ![]()
Příspěvek upraven 20.02.14 v 23:03
@flakon píše:
@dani24687 konečně víííď
Nemuzu verit
@berry4 jj a vezu ji ho domu ![]()
@dani24687
popiš pocity, sděl, jak ti je, jak to cítí malej, at´to vstřebají matky „ochranitelky“. ![]()
@pavlats mohou tchánovic přijet k vám? V tomto věku by mi přišlo lepší, kdyby děti navštívili u nich doma a také tam, kde mají rodiče. Osobně bych takto malé děti u prarodičů (které prakticky neznají) nenechávala ani na víkend. Ale až budou chodit do školy - na prázdniny - proč ne?
@berry4 píše:
@dani24687popiš pocity, sděl, jak ti je, jak to cítí malej, at´to vstřebají matky „ochranitelky“.
Malej je v pohode, ale ja uz to nedavam. Mam rada svuj klid. To vis, na duchod jsem cekala x let.
@Vesmilka Promiň, ale naprosto s Tebou nesouhlasím s tím, že bych je tam měla dát, až se mimčo narodí. Nevěřím tomu, že by se necítily odstrčené a nechtěné, kdyby viděly, že je další mimčo doma a ony musí pryč.
Nad ostatním, co píšeš, jsem ochotná se zamyslet, ale tohle je podle mně opravdu přes čáru a nikdy bych je takhle neodstrčila, ve chvíli, kdy budou naopak potřebovat ujišťění, že je mám ráda všechny stejně.
Ani já si nemyslím, že by holky měly nějaké trauma z toho, že ještě nebyly u prarodičů na prázdninách. Já sama jsem jela poprvně asi v osmi letech (byla jsem těžký astmatik, takže z toho důvodu mě naši nechtěli dát) a musím říct, že trauma z toho nemám. Prázdniny jsem si tam užila a vzpomínám na to ráda. A hlavně sama jsem se rozhodla, že tam chci. Nikdo mě nenutil.
To manžel měl prázdniny u babi povinné. Schovával se rodičům do auta, aby ho odvezli zpátky domů. Samozřejmě ho vždy vyhmátli a brali to jako výborný vtip. V životě se nezamysleli nad tím, proč tam nechce být. Manžel na to dodnes nerad vzpomíná. Prázdniny u babi bral jako nutné zlo - to je snad lepší?
@Eveelin Jo určitě, oni k nám jezdí, jak jsem psala, tak jednou za měsíc. Většinou jen na den, výjmečně tu třeba i přespí. Ale jde o to, že je prostě mermomocí chějí odvézt k nim a berou jako urážku, když jim je ještě nedáme.
Na 14 dní bych napoprvé nedala, na víkend klidně.
Moje děcka se s mými rodiči taky vidí tak 1× do měsíce a to bydlíme 30min pěšky od sebe.
Nevidím v tom problém. Na víkendy jezdí v létě, berou si je občas na chatu. Na delší dobu je zatím neměli, ne že bych je nedala, ale nebyla příležitost, oba mí rodiče ještě pracují a většinou mají volno 2 dny v týdnu a samozřejmě si taky chtějí odpočinout a mít svůj program. ![]()