Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Flooa diky moc za odkaz, to jsem taky cetla, ale nebyla jsem z toho neja moudra, pac ja ma ve zprave z genetiky AFP: 10,5… vsude se pise jen hodoty nad 2,5 a pod 0,5… takhle vysoka nikde… ale tak vysledky z amnio jsou ok, nebudu to resit…
marketta píše:Flooa diky moc za odkaz, to jsem taky cetla, ale nebyla jsem z toho neja moudra, pac ja ma ve zprave z genetiky AFP: 10,5… vsude se pise jen hodoty nad 2,5 a pod 0,5… takhle vysoka nikde… ale tak vysledky z amnio jsou ok, nebudu to resit…Jestliže máš ok výsledky z amnio, tak už v tom nepátrej, ale asi ti to nedá, viď? Já měla skríning negativní, ale podle mudr. z HK nepatrně sníženou hodnotu afp a ten byl 0,64 a ona říkala, že by mělo být 0,7 a jak jsi sama četla, tam píšou, že snížená je od 0,5. Takže jak kde. Ale neboj
Holky Vám co nemáte výsledky držím pěsti, ať to dopadne jako nám ostatním. Luci i Tobě hodně síli, snad i tak bude vče ok.
Jinak mě doktorka na genetice žádná kontkrétní čísla neříkala, že je to prý dost složitý vzorec, pak z toho vyleze nějaká hodnota a pak se bere ta odchylka, takže já ani nevím, jaké hodnoty jsem měla. Jen že nižší AFP a vyšší HCG. Ale jaká je norma - no možná taky jak kde, jako s tím poměrem na DS. Někde to berou jako v pohodě a jinde už ženou na plodovku a pravdu se stejně nikde nedozvíš. Možná je to o tom, že je to docela dobře placená záležitost, ale snad by si to zase nemohli dovolit vzhledem k riziku posílat úplně zbytečně. I když na zvážení to dají vždy nám že?
Ahoj, jestli vás to uklidní, tak moje AFP je 0,70 MoM a genetička mi tvrdila, že je hraniční!! (jinak hodnota 19,2 iu/mL
Když tak čtu ten odkaz na hodnoty skríningu, mám podezření, že jsem byla jeden z pokusných králíků.....dle článku mi měli doporučit genetický ultrazvuk ne mě hnát na amnio. Genetička tvrdila, že mám hraniční AFP, dle článku v pořádku…fakt na palici. Snad je mimouš po tom odběru OK.
No Mirisko, je fakt, že u Tebe mi to tak připadá. No zase na druhou stranu jsou i maminky, které si i amniocentézu pro klid duše zaplatí, aby měli opravdu jistotu, ale i tak ty nervy za to nestojí. Kdyby ti řekli je vše v pořádku, tak to určitě víc řešit nebudeš, takhle Tě akorát zbytečně nervují. A jestli to dělají jen pro zisk, tak to už je fakt vrchol sprosťáctví, ale to se nikdy nedozvíš.
Jako holky, já před chvílí koumala papíry z minulého těhu, to eště ten screening nebyl. NT jsem měla tenkrát 1,4 a triply vyšly hraničně - myslím že bylo nižší AFP a Mum (nebo jak se to píše) a finální riziko DS 1:890 (dle věku-populační riziko 1:910), tudíž jakoby zvýšené riziko. Ale já ten papír neviděla, výsledky mi sdělovala sestra z genetiky… Konkrétní čísla mi neřekla, pouze dodala, že dr. doporučuje AMC.. Já byla uplně v šoku… Pak z ní vypadlo, že teda mě objednaj na genetický UTZ a podle toho uvidíme. 14 dnů nervů jak prase… Eliáš tam samozřejmě nic nenašel, vše bylo OK a pak mi teprv dali do ruky ten výsledek, kde bylo rukou dr. dopsáno, že doporužuje genetický UTZ. (žádnou AMC, co si ta sestra vycucala z prstu..) Za ty nervy bych jim dala. Já pro ně byla opravdu pokusný králíkl jelikož údajně jako veterinář jsem měla vyšší riziko nějaké vady… Chápete to???????
Miriska tak ja jsem byla na genetickem UZ a bylo tam vse ok a stejne me nahnali na amnio… ale jsem nakonec rada, ze vim, ze je vse ok…
holky,nemužete mi někdo říct něco o těchto hodntách?riziko 21chromozonu 1:59,18chromozonu 1:47,13chromozonu1:75. a riziko narození dítěte s jakoukoliv vadou nebo dědičným onemocněním je 4-5procent.když jsem rodila před 7 rokama mtak to ještě nebylo,tak nevím,jsem na tom hodně špatně,díky
Já žádný papír neviděla, takže nechápu nic. Romul jestli máš dobrého gynekologa, nebo genetika, zajdi za nima na konzultaci, ať se tak netrápíš ještě kdovíjak dlouho. Řekni, že jsi z toho špatná a jestli ti to můžou lidsky vysvětlit.
Oggyaozzy tak ty jsi veterinářka a já si říkala jakou ordinaci zařizuješ, kdyby jsi byla MUDr., že by jsi měla mít nějaké výhodnější postavení a ne, že tě tak potrápili.
Ahoj Holky,prosim vas,muže po odberu plodove vody,dojit pak odtekani plodove vody?
Nadka76 píše:
Ahoj Holky,prosim vas,muže po odberu plodove vody,dojit pak odtekani plodove vody?
Ahojky, bohužel, nějaké riziko tu je.
Romulko já mám v papíru od DR. (mam ho jen proto, že mi ho půjčil do toho Hradce, takjsem si ho ofotila,jinak bych taky nevedela nic) v interpretaci napsáno toto:
Výsledek: skríning pozitivní
Důvod: zvýšené riziko M.Down
Riziko M.Down 1z 490 (v termínu)
Riziko NTD 1 z 2700 (nevím, co je NTD - rozštěpy???)
Poznámky: výsledné riziko M.Down je vyšší než riziko pouze vzhledem k věku matky (1 z 1100)
Moc moudrá z toho nejsem, ale u mě řešili to 1z490 na Down.
K odtékání plodovky dojít může, stejně tak k odlučování placenty a nevím, k čemu ještě.....proto mi nařídili 3 dny naprostého klidu - jen ležet, dojít si na WC, večer do sprchy a sednout si na jídlo, jinak nic. A znělo to od toho Dr. docela dost vážně, tak jsem fakt ležela. Dnes jsem týden po odběru a cítím se dobře.
Ale jestli máš pocit, že se něco děje, neváhej a jeď do nemocnice. Lepší jednou zbytečně, než vůbec.
Ted ne,citim se dobřembřicho neboli,ležela sem poctive do utery,už mam malyho doma,tak už to neni jen o tom leženi..
Ale tak mi hloda v hlave,že vtu so,po odberu sem rano mela trošku mokre kalhotky,nic me nebolelo.. strašne se mi chtelo na malou,tak sem to přikladala k tomu,že sem si i trošku cvrnkla..od te doby nic…
![]()